30 september 2011

En Palestinsk stat kan inte vänta-3

Samtidigt som Palestina lämnat in en medlemsansökan till FN godkänner Israel ytterligare 1100 nya bosättarhem på den ockuperade Västbanken. ( 27 september 2011) De nya husen ska ligga i bosättningen Gilo som ligger nära staden Betlehem på Västbanken.
Att bygga bosättningar på ockuperad mark är ett brott mot internationell rätt . Diakonia- Internationell rätt

Se filmen om hur bosättningar påverkar livet för Palestinierna: 14 sep 2011 The film Valley of Hope and Despair, by Joshka Wessels, Jakob Schiller and Lubna Sharief, illustrates how the Israeli occupation deprives Palestinians of their water resources and how illegal settlements continue to pour raw sewage into the many valleys of the occupied West Bank.



Citat” De senaste två veckorna, i samband med palestiniernas utspel i FN, har bosättare vandaliserat moskéer och förstört 990 olivträd som tillhör palestinier. Senast i går brändes 40 olivträd i en hämndaktion efter att palestinsk stenkastning lett till att bosättare körde av vägen och dog. Många bosättare tar avstånd från hämndaktionerna, men i bosättningen Yizhar på Västbanken säger man sig inte ha något annat val än att använda våld mot palestinierna” läs mer ur Sveriges Radio

Lyssna: Israeliska bosättare på krigsstigen

Läs även SKR:s följeslagarrapporter: ”An Nu´man är en liten palestinsk by mellan Betlehem och Jerusa-lem. Genom ett ensidigt beslut, som FN inte erkänner, annekterade Israel 1967 största delen av byn inom östra Jerusalems utvidgade stadsgränser.” Om An Nu´man och en drabbad fa-milj


Byn Jayyous ligger knappt fem mil norr om Jerusalem på den ockuperade Västbanken och har idag ca 3000 invånare. Den israeliska muren färdigställdes här i oktober 2003 och löper upp till ca 6 km öster om den gröna linjen som är den vedertagna gränsen från 1967. Därmed skär den av byns jordbrukare från ungefär tre fjärdedelar av deras mark. ” läs mer Jayyous

Den senaste tidens händelser bara understyker: En Palestinsk stat kan inte vänta-2

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen
Vårt Land

6 kommentarer:

  1. Israel har väntat i 18 år på att palestinierna ska uppfylla de villkor de lovade för att få kontroll över area A och B - varför skulle nu plötsligt inte paletinierna kunna vänta?

    Vill du se en uppsjö med artiklar och bilder hur araber förstör judiska plantager? Däe äe massvis på http://israelisverige.info Felet är att världens media inte är intresserade av de berättelserna eller bilderna. Och B'tselem har delat ut tusentals kameror från VÅRA skattepengar via Diakonia, för att ta bilder av hur man beskär träd..... I många fall. Och araber och svenska ISM:are föredrar att hugga ner och bränna under den judiska shabaten då en religiös jude inte får fotografera.

    SvaraRadera
  2. (skickar detta igen då jag inte vet om det förra gick fram?)

    Sitter på ett internetcafe i Bethlehem och summerar de senaste dagarna. Bor hos Birgittasystrarna i ” Joachims rum”. Visserligen hänger det i Bethlehem flaggor och banderoller med anledning av FN-debatten men annars märker man inte mycket av den. Två kristna affärsinnehavare, som jag sprang på, uttalade hellre sin frustration över den maffia som de sade härskar i Bethlehem och som utestänger de kristna affärsinnehavarna från att få tillgång till de turistgrupper som kommer och som gör att de kristna tvingas lämna Bethlehem.

    Först besöket i Jerusalem. Den kritiserade spårvagnslinjen är nu igång i Jerusalem. Jag har därför åkt från ändstation till ändstation för att kolla vilka som åker. Eftersom linjen fortfarande är på provstadiet så kostar det ingenting och det är fullpackat vid vissa tider. Västerut till och från Mount Herzel är det naturligtvis en majoritet av judar som åker. Men norrut till och förbi Beit Hanina var det huvuddelen palestinier som åkte. Men fram till och från ändstationen Pisgat Ze'ev var det naturligtvis mest judar.

    Så var det dags för ett besök i Bethlehem. Personal från Bildas studiecenter varnade mig för att checkpointen före Bethlehem kanske överhuvudtaget inte skulle vara öppet ( det är ju Rosh Hashana nu) , men som europeer skulle vi kanske annars slippa utstå den behandling som palestinierna får utstå i checkpointen.

    Jag började därför, under bussresan i den luftkonditioneraede Volvobussen nr 21 från Damaskus Gate, i mina tankar tänka på den procedur jag fick gå igenom när jag arbetade på Sri Lanka under inbördeskrigets dagar. Vid en checkpoint in i det LTTE kontrollerade området stod alltid kamouflageklädda tungt utrustade soldater som gick igenom allt ( och då menar jag allt) som man hade med sig. Sedan fick man gå 200-300 meter genom ingenmansland fram till LTTE sidan och då måste man hålla utkik efter Sri Lankas attackhelikoptrar som anföll allt som rörde sig. Samtidigt kunde man inte avika från vägen då den var minerad på båda sidor.

    Jag väcks i mina tankar av busschauffören som förklarar att nu är vi i Bethlehem. Jag frågar ”var är checkpointen”. Han svarar att det var ingen checkpoint idag !. Förmodligen var det vad jag trodde var en vägtull som var den för dagen obemannade checkpointen.

    Nästa besök på min dagordning var Hebron. En betydligt sämre buss tog mig från Bethelem till Hebron. Vandringen genom ”old town” tog mig till den muslimska sidans port till Abrahams grav. Tyvärr var den stängd p g a Rosh Hashana. Ett flertal av affärsinnehavararna tog mig åt sidan och ville berätta om den behandling de får utstå av judarna. Hos en av dem fick jag gå upp på taket strax intill ett IDF vakttorn i vilket en av dess soldater satt och slöade.

    Det fanns inte många besökare inne i marknaden och jag kände sympati för de affärsinnehavare som ändå försöker hanka sig fram. På tillbakavägen ut ur marknaden stannade jag till vid det lilla TIPH kontoret och träffade en av de svenska observatörerna. Efter lite prat frågade jag honom om samarbetet med de ekumeniska följeslagarna som också finns i Hebron. Han hade aldrig hört talas om några sådana följeslagare sade han ! Som tur var såg jag dock inne i Hebron ryggen på fyra av dem i sina västar så jag vet att de finns.

    Leif Thybell

    SvaraRadera
  3. Leif Thybell vad drar du för slutsatser av ditt besök på Västbanken? "Kan en Palestinsk stat vänta?"

    SvaraRadera
  4. Jag inser att jag vet alldeles för lite för att egentligen uttala mig om framtiden. Att det måste bli två stater är ju ofrånkomligt. Men kanske kan exemplet Hebron tjäna som en utgångspunkt för en diskussion när det exempelvis gäller en framtida fungerande delning av Jerusalem.

    Långt innan den sionistiska rörelsen tog fart fanns det ju judiska innevånare i Hebron. Efter massakern på 67 judar 1929 så fanns det sedan ingen judisk närvaro förrän 1968 som en följd av sexdagarskriget. I Hebron finns ju patriarkernas gravar som är mycket viktig för både muslimer och judar. Emellertid så fick judarna fram till 1929 endast gå upp till det sjunde trappsteget vid ingången till gravarna. Massakern 1929 anses utlöst av att judar förde fram bänkar till klagomuren i Jerusalem, som alltså utlöste massakern i Hebron!

    Vi vet sedan att judarna förbjöds totalt tillträde till klagomuren i Jerusalem mellan 1948 till 1967 trots att staden skulle ha internationaliserats.

    Frågan jag nu ställer mig som utomstående är om historien och delningen av Hebron, som gått så fel, varit ett experiment som nu skall tjäna som ett exempel när man skall göra en fredlig delning av Jerusalem?

    Utsikterna till en sådan fredlig lösning synes små, speciellt med tanke på den Palestinska Myndighetens ( och också hävdat tidigare av Yasser Arafat) lagt fram en studie med avsikt att visa att judarna inte har någon koppling till tempelplatsen i Jerusalem.

    Leif Thybell

    SvaraRadera
  5. Hej Leif

    Du hälsar väl på kontoret när du är på plats.

    Kul att du passerat checkpoint-300 med bussen, visst har de gjort ett snyggt jobb aå man som turist knappast märker passagen.
    Prova nästa gång att gå ur och gå till fots genom den underjordiska delen som "hanterar" palestininer så kommer du få en intressant upplevelse. Testa gärna att gå från betlehmsidan mellan 5-7 på morgonen.

    Själv är jag på väg lite norr om ditt tidigare arbetsområde i Kiwu, skall ner till Oriental i gränsområdet Sudan/DRC/Uganda, men kommer sen till jerusalem i slutet av Oktober. Är du kvar då.

    Vänligen //Joakim

    SvaraRadera
  6. PS!! Leif, bra att du noterade historien från affärsinnehavarnas berättelser om de klanerna som med Israels goda minne kontrollerar hela den palestinska ekonomin.
    Jag tror även att vissa biståndspengar gått direkt i oligarkernas fickor, ett problem som måsta uppmärksamma mera (kolla gärna på SVT-korrespondentera där vi är med och tar upp detta)

    Mvh//Joakim

    SvaraRadera