27 september 2011

Jesus och Palestina

Carl Medearis är en internationell expert inom området för arabisk-amerikanska och muslimsk-kristna relationer.Han fungerar som en katalysator för ett antal aktuella rörelserna i Mellanöstern att främja fredsskapande, samt kulturell, politisk och religiös dialog som leder till försoning. Han är författare till den uppmärksammade boken om dessa frågor, muslimer, kristna och Jesus.Carl, levde hans fru Chris, och tre barn i Beirut, Libanon i 12 år.Genom sin unika och strategiskt förhållningssätt runt om i arabvärlden, uppmuntrade de studenter, affärsmän och politiska ledare att leva sina liv genom de principer och Jesu förkunnelse för att förändra sina samhällen och nationer. 

Idag Carl spenderar mycket av sin tid åt att arbeta med ledare både i väst och i arabvärlden med hopp om att få se den arabiska Mellanöstern och väst upplevelsen fullständig och givande relationer genom liv och förkunnelse av Jesus från Nasaret. Ur Meet Carl Medearis Här skriver han i  "Come and See" som är publicerad av en grupp arabiska kristna från Israel ( Nasaret).
Jesus skulle stödja en palestinsk statsbildning

Denna vecka i FN, har palestinske presidenten Mahmoud Abbas har lovat att be om erkännande av en palestinsk stat. Om han gör, kommer USA lägga in veto. Varför?

Stor del på grund av något vi kallar kristen sionism, en amerikansk teologiska rörelse som predikar en kristen skyldighet att hjälpa judar tillbaka den bibliska förlovade landet.

Jag reser hela tiden, talar om Mellanöstern till evangeliska kristna i Amerika och Europa. Jag bodde i Libanon i 12 år och kyrkorna bjuder in mig att tala om hur man älskar sina muslimska grannar.

Ofta innan jag bli inbjuden att tala på kyrkor och kristna konferenser, jag går igenom en svår period av förhör, en intervju som känns mer som ett förhör.

Pastorer och ledare konferens vill mäta mig att se till att jag är "säker” för kristen publik. Förhöret vanligtvis går ungefär så här:

"Carl, vi älskar dina böcker och ditt budskap. Du har en hel del insikt om hur kristna kan bli mer Jesus-liknande till våra Mellanöstern grannar. Vi hoppas att du pratar mycket om det! "

Översättning: Snälla, för Guds kärlek, inte säger något kontroversiellt om Israel eller palestinierna.

Även om de är för artig att fråga, vad dessa pastorer och konferensledare vill veta är vad som är min ståndpunkt mot Israel. För dem är den moderna judiska staten en direkt uppfyllelse av Bibelns profetior, en katalysator för en serie av händelser som kommer att kulminera i Jesu återkomst.

Eftersom palestinierna gå vidare i sitt bud på en stat, förbereda sig för att höra från den här mängden. Dessa kristna nummer i tiotals miljoner och de går in i ett tillstånd av frenesi varje gång en politiker så mycket som blinkar åt tanken på att Israel ska ge upp några bosättningar eller dra tillbaka till gränserna före 1967.

De kommer att berätta sin oro har ingenting att göra med deras speciella tolkning av Bibeln och allt att göra med Amerika och Israels nationella säkerhetsintressen.

Tro inte ett ord av det.

När det gäller USA: s politik mot Israel och Mellanöstern, är kristen sionism ”elefanten i rummet”.

Kristna sionister tror att när Gud sa till Abraham 4000 år sedan, "Jag skall välsigna dem som välsignar dig och förbanna dem som förbannar dig" han gör ett löfte som sträcker sig till den moderna staten Israel. Varje nation som "förbannar" Israel kommer att ställas inför Guds dom.

Inte alla evangeliska kristna tror detta, men de som gör det är de mest högljudda röster i media, och de leder stora organisationer.

TV-evangelister som Pat Robertson och John Hagee mobilisera miljontals kristna varje år för att skriva till sina kongressledamöter krävde att Israel tillåts att expandera bosättningar på obestämd tid. De verkar motsätta sig alla fredsavtal som kommer till bordet.

Det finns en anledning till detta. I deras sinnen, är den moderna israeliska staten inte bara en uppfyllelse av biblisk profetia. I en bisarr twist som lämnar de flesta utomstående förstummad, kristna sionister säger Bibeln förutspår att judar och palestinier för alltid kommer att vara i krig tills Jesus kommer tillbaka.

De säger att den enda person som kommer att skapa fred innan slutet av ålder, vänta tills det-djävulen, i form av anti-Kristus.

När du hör någon kristen politiker säger, "Landet hör till Israel", vad de egentligen säger är om Amerika välsignar Israel - det vill säga om det ger okritiskt stöd till den judiska staten - Gud välsignar Amerika. Om Amerika förbannar Israel kommer Gud förbanna Amerika.

När det kommer till Israel och hennes grannar, många kristna sionister tror att fred är djävulens verk.

De kan glömma att det var Jesus som sade: "Saliga äro de fridsamma."

En av anledningarna Jesus korsfästes låg på grund av hans vägran att anamma en nationalistisk agenda. Men Christian sionism välsignar militära insatserna genom att den moderna staten Israel, under parollen "nationell säkerhet", inklusive rivning av palestinska hem för att bana väg för nya bosättningar.

Så hur skulle Jesus rösta denna vecka om han hade en plats i FN?

Visst kärlek, medkänsla, rättvisa och fredsskapande skulle upp sina listor av oro för alla inblandade. Kanske han skulle ge en ny liknelse - den liknelsen om den barmhärtige palestinska - kränka alla som vill höra.

Istället för att låta obskyra löften i Gamla testamentet diktera vår utrikespolitik, tänk om vi fastnat på tydliga Guds bud - älska din nästa, din fiende och främlingen mitt ibland er - som förekommer i Exodus, Leviticus och tre av de fyra evangelierna.

Många kristna i USA tycker om judar och kristna som "oss" och allt annat som låter muslim eller arab som "den andra." Men Jesu kallelse är att vara mer kärleksfull mot den "andra" än mot folk vi tänker på som " oss. 

Detta uppmaning fungerar åt båda hållen. När jag har haft publiken med ledarna i Hizbollah eller Hamas, säger jag dem samma sak: att Jesus sade att älska dina fiender. Vilka är dina fiender? Israel.

Det är sant att det finns delar av det palestinska samhället som inte vill ha fred, oavsett priset. De måste isoleras och behandlas.

Detsamma gäller för delar av det israeliska samhället som inte vill ha fred. Den goda nyheten är att extremister är en minoritet på båda sidor i konflikten.

Folk frågar mig hela tiden vad jag tycker om Israel och slut-tider teologi, och hur palestinierna faktor i det. Här är mitt svar: Om din end-times teologi övertrumfar den tydliga uppmaning i Bibeln att älska grannar och fiender, då är det dags att ompröva din teologi.

Över satt av EB  Läs originaltexten här i  Come and See


Läs även andra bloggares åsikter om

Dagen

5 kommentarer:

 1. Jesus till broder Egon,

  Eftersom du (rätt) ser kristna palestiner som dessa minsta dina bröder, och eftersom du ser alla palestiner som dina "vänner", så har du nu en skyldigt att leva upp till dina krav och älska dina andra minsta bröder, kristna sionister, och dina utvalda fiender Israelerna.

  Tala sanning med Kärlek, så kan vi alla förändras. Skapa fred i Kristi kropp, så kan det (kanske) bli fred på jorden.

  -Andreas Karlsson(?)

  SvaraRadera
 2. Du Andreas Karlsson fixa till ditt googlekonto så vi ser vem du är. Och låt bli att du kommer med ett budskap direkt från Jesus. Jesus älskar syndarna men inte synden. Det är det jag påtalar de kristna sionisterna begår en synd mot sina kristna palestinska bröder, när de stöder den ockupation de lever under.

  SvaraRadera
 3. Till Patrik, visst har du ett googlekonto, men det framgår inte vem du är , fixa till det så det framgår med vem vi för en dialog med. § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera
 4. Ursäkta, men jag trodde faktiskt att jag var inloggad på det redan. Inte vill jag vara anonym inte... ;)

  SvaraRadera
 5. Till Patrik du är fortfarande anonym
  det enda vi vet om dej är att du heter Patik har du inget efternamn?

  SvaraRadera