24 december 2011

Betlehem julen 2011

Först senaste veckan läste jag boken Betlehem Belägrat av den lutherska prästen i Betlehem Mitri Raheb.

Berättelsen utspelar sig under intifadas år 2002, då IDF invaderade Betlehem som förevändning var att en självmordsbombning utfördes i Jerusalem 29 mars av en ung palestinska från flyktinglägret Deheishe i närheten av Betlehem. Strider uppstod mellan IDF och palestinska försvarare. De israeliska soldaterna bröt sig in i den Lutherska kyrkans lokaler som även inrymde Mitri Raheb familjebostad. De slog sönder och förstörde hans expedition, dörrar och inredning.

Citat”Efter tretton timmars korseld tog sig soldaterna in på kyrkans område och upp på Rahebs kontor där befälhavaren hotade honom med maskingevär under två timmar. Som tur var hade han hunnit ringa sina kristna vänner bland annat i Sverige. Ärkebiskop K G Hammar slängde sig på telefonen till Israeliska ambassaden. Likadant gjorde kyrkans folk runtom i Europa och i USA.
Plötsligt avbröts den militära aktionen och befälhavaren byttes ut. De internationella påtryckningarna räddade livet på Mitri Raheb - kulturpersonlighet i det palestinska samhället och engagerad fredsbyggare.” slut citat Helle Klein- I ruinerna lever hoppet

Han berättar i boken om sin svärfar som blev sjuk 2004 och behövde ambulanstransport in till St Joseph's Hospital i Jerusalem . Ambulansen fick inte komma in genom vägspärren till Jerusalem förrän kl 8.00. På fem minuter var ambulansen framme vid vägspärren , det tog en kvart utan att soldaterna behagade vinka fram dem för inspektion. ” Har patienten någon passersedel? Javisst har han det ,- Den passersedeln gäller inte. Den avser inresa för affärsverksamhet , idag är han inte affärsman utan patient, ni får inte passera. Skaffa tillbaka och skaffa rätt tillstånd var soldatens besked.- De försökte med en annan väggspärr där gick det bättre, patient släpptes igenom men ambulansen fick inte passera. De fick beställa en ny ambulans från Jerusalem sidan som mötte upp och patienten kunde passera vägspärren.- ” Varför kommer ni först nu med patienten frågade läkarna hans tillstånd är mycket allvarlig hjärtinfarkt sa läkarna. Tolv dagar senare avled hans svärfar 74 år hans fall är inte unikt nästan dagligen upprepar sig samma historia. När man läser boken frågar man sig hur orkar man kämpa vidare och bevara hoppet om en bättre framtid.

I den kristna tidningen Dagen hade igår ett reportage från dagens Betlehem citat 
Vi firar hoppet om ett slut på ockupationen och en egen palestinsk stat. Hoppet är det enda sättet att överleva för oss palestinier, säger Kholoud Daibes, palestinsk turismminister.
-Vårt helgbudskap är kopplat till julen. Men vi kan inte dölja verkligheten för besökarna. Det första de ser när de kommer till Betlehem är en åtta meter hög mur, säger hon.
Slut citat ur ”Den här julen ber vi alla för frihet”
 
Läsarnas reaktioner på Artikelns innehåll gör mig:
Upplyst (25%) Glad (16%) Förvånad (8%) Ledsen (16%) Arg (33%)

33% blir arga , jag antar att de som svarat är övervägande goda kristna , sjukt.

De missunnar sina medmänniskor och de 30000 kristna palestinierna som bor i Betlehem-området en bättre framtid. Citat Jag kommer aldrig att ha respekt för Dan Johansson och hans insändare i Dagen där han skriver ”Att rösta för en delning av löfteslandet leder direkt till domen i Josafats dal som profeten Joel beskriver. Be Herren Gud om att omröstnings-processen omintetgörs” slut citat  Be för FN-omröstningen om Palestina Just sådana som Dan Johansson drar ett ”sant evangelium ner i smutsen ” och framställer oss kristna som ”regilösa dårar” ur En palestinsk stat kan inte vänta

- Vi investerar inte i heliga platser utan i "heliga människor", vi vill ge folket framtidstro, säger Mitri Raheb. Hans kulturcenter slogs sönder av de israeliska soldaterna. Nu bygger han upp det igen. Hoppet trotsar vansinnet.


Läs mer om Bright Stars of Bethlehem 

Läs även citat” Bibi Häggström från Söderslätt kommer tillbringa fridens högtid i våldets vardag. På uppdrag av Kyrkornas världsråd befinner hon sig vid en gränspassage mellan Israel och Palestina.
– Frustrationen och förnedringen är obeskrivlig för människor som tvingas vänta i timmar. Ibland stängs passagerna och allt står still. De som jobbar i Israel riskerar att mista sina jobb om de kommer för sent. Då kan också familjens enda inkomst försvinna. Vi kan inte förändra situationen på plats. Istället jobbar vi preventivt med vår närvaro för att dämpa eventuellt våld, säger Bibi Häggström. ” slut citat ur "Frustrationen är obeskrivlig"

Se även "Mitt i natten överaskas några herdar utanför Betlehem av ett ljussken de aldrig skulle glömma. Ur ljusskenet blev de uppmanade att gå in i staden och söka efter ett nyfött barn. Så gjorde de och de fann barnet och blev de första utomstående att få se den nyfödde och gratulera hans omtumlade föräldrar. Så berättas det i julevangeliet enligt evangelisten Lukas. I veckans helgsmålsringning på julafton får vi gå med herdarna från ängen till födelsekyrkan i Betlehem. Helsmålsringning från Herdarnas ängLäs även: Betlehem Belägrat
Jimmy Nilsson-Om ” Betlehem belägrat”
och Ängeln från Betlehem

Uppdaterat : "120 000 till midnattsmässan i Betlehem" SR

Läs även andra bloggares åsikter omVårt Land
Dagen-Palestinsk luthersk pastor får mediepris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar