22 december 2011

Det fanns inte plats för dem

Citat ”Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget”. Ur Lukas evangelium kap 2: 6-7

Om Betlehems kristnas julhälsning i tidningen Dagen

Redan 1 december 2011 skrev jag till tidningen Dagens optionsredaktör Hasse Boström och tipsade honom om en angelägen julkrönika av Alex Awad som är en kristen palestinier, pastor bosatt i Östra Jerusalem men arbetar i Betlehem. Han har publicerat "O Come Ye, O Come Ye to Bethlehem " som var publicerad 11-28-2011 i kristna tidningen Sojourners- USA en tidning som "Celebrating 40 Years of Faith in Action for Social Justice” 

Hans krönika beskriver vemodigt Betlehem av idag, förberedelsen inför deras julfirande. Och de ca 30 000 kristna invånarnas hopp om en rättvis fred mellan israeler och palestinier. Själv gjorde jag en egen översättning av hans krönika som jag publicerade 3 dec läs: Kom till Betlehem

Den 20 dec fick jag ett svar av Hasse Boström som svar till egentligen var ett svar till Nils Andreasson redaktör för Kristna nätverket för Palestina på hans fråga om Alex Awad:s julkrönika kommer att publiceras i tidningen Dagen. citat ur svaret ”Då borde jag ha svarat att vi som grundregel inte tar in artiklar som varit publicerade någon annanstans (i Sverige). Jag tackar ständigt nej till erbjudande om texter, som antingen varit på bloggar eller i andra tidningar. (Det händer att vi gör undantag, men så är grundregeln)” slut citat Hasse Boström

Jag tycker det är ett irrelevant skäl, även om jag redan publicerat texten på min obetydliga blogg så är inte det ett skäl att säga nej och jag har uttryckt mig klart att även Dagen kan publicera den.*


I tidningen Dagen den 22 dec har Gunnar Olofsson i Palestina-gruppen tänkvärd insändare som jag helt ställer mej bakom ( även jag är medlem i Palestina-gruppen) .citat ”När nu allt fler kristna ger upp och lämnar det Heliga Landet borde de kristna samfund i Sverige, som hittills omhuldat och vägrat kritisera staten Israel, ta sig en funderare på vilka krafter man egentligen stöder. Vad säger Kristdemokraterna? Är det ett judiskt Palestina man vill ha, eller en demokrati där alla religioner - judendom, kristendom och islam - med rötter i området kan mötas? ” läs hela artikeln här Ännu en jul under ockupation i Palestina . Han är en flitig och påläst skribent, men han skriver inte ur en kristen kontext.


Men att inte en kristen tidning vill ge röst åt en lidande kristen minoritet dessutom från Jesu egen födelsestad nu inför jul där de själva får berätta om sina förhoppningar och längtan ur en kristen kontext tycker jag är skämmigt. Det finns inte plats för dem i tidningen Dagen ( både Alex Awad:s krönika och Gunnar Olofsson:s debattartikel borde har fått plats nu inför jul )Läs min reaktion på Hasse Boströms ledare i Dagen ”Palestinsk stat kan vänta”

Citat ”Jag tillhör den andra sidan Just nyheter om vad som händer i det Heliga landet som är ett viktigt bevakningsområde för tidningen Dagen. Jag startade min blogg 2008 mycket beroende på tidningen Dagens oförmåga att ge sina läsare att få en allsidig insikt i den komplicerade situationen i det heliga landet. ” ur   En Palestinsk stat kan inte vänta

Läs även om kören från Betlehem Bible College som blev attackerad av judiska bosättare när de var ute på sin årliga julkonsert-turne' till kristna kyrkor på Västbanken ( endast här inte i tidningen Dagen !!) läs här:
Betlehem Bible College Buss attackerad av israeliska bosättare

* Om ”grundregel inte tar in artiklar som varit publicerade någon annanstans (i Sverige)” Den 2010-11-24 pubicerades en insändare i Dagen Dagen -Västbanken - en del av Israel denna insändare var redan tidigare (2010-04-26) i publicerad i Värden Idag Västbanken borde bli en del av Israel då gick det bra!!
Även  Gunnar Olofsson debattartikel i  Uppsala Nya Tidning

Läs även andra bloggares åsikter om

"Låt julens gudstjänster innesluta människorna i den del av världen där Frälsaren föddes i vår förbön och omtanke." Dagen-Upprop om förbön för Mellanösterns folk
 Dagen 

4 kommentarer:

 1. Till "Bengt" jag är snäll och godkänner din kommentarer men jag vill att du återkommer med för och efternamn snarast annars tar jag bort den. § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera
 2. Bengt, i moderna samhällen är ägnaderätt en individuell rätt. Du har rätt att bo kvar i ditt hus även om exempelvis någon med samiska rötter skulle kunna bevisa att den mark ditt hus/lägenhet står på beboddes av samer för 1000-år sen.

  Om du börjar tala religiösa rättigheter (vilket är ett löjligt begrepp när man talar om territorier) så kan vi som är kristna också hävda att det finns extremt bra dokumentation på att landet även beboddes av kristna sen urminnes tider (som om det inte skulle räcka med de många mer än 1000 åriga kyrkorna med fungerande församlingar). För 2000 år noterade aposteln Lukas i det som sen blev boken Apostlagärningarna kapitel 2, vers41-42
  "De som tog till sig hans ord lät döpa sig, och den dagen ökade de troendes antal med inemot tre tusen. Och de deltog troget i apostlarnas undervisning och den inbördes hjälpen, i brödbrytandet och bönerna."

  Ni som inte är kristna förbiser lätt att historien i det heliga landet inte bara handlar om en religion.
  Just så här vid Jul kanske även en och annan sekulär person råkar minnas detta ;-)

  SvaraRadera
 3. Jaha, en "Bengt" dyker upp och dumpar en Newsmillartikel i kommentarsfältet som på intet sätt berör det ämne bloggägaren skriver om.

  Den som är masochistiskt lagd skulle ju kunna försöka att på liknande sätt dumpa en artikel av Per Gharton hos Anna Ekström och se om det skulle accepteras.

  "Judarna är inte ockupanter eller kolonisatörer av Israel, de återvänder till den enda plats de någonsin på riktigt har kallat hemma"

  Det skulle förvåna mig mycket om författaren Lars Gustafsson aldrig någonsin benämnt varken sin födelsestad Västerås eller bostadsorten Austin Texas som "hemma".

  SvaraRadera
 4. Joakim

  "Ni som inte är kristna förbiser lätt att historien i det heliga landet inte bara handlar om en religion."
  Judendomen fanns långt innan och Islam kom långt efter.
  Eva Lande

  SvaraRadera