9 april 2012

Israels förtryck av de palestinska kristna

Citat "Påskturismen i Heliga landet slår rekord i år när den kristna och den judiska påsken sammanfaller i tiden. Israeliska turismdepartementet räknar med 300 000 besökare den här månaden. - Det är en poäng att vara här just under påskveckan, säger Lennart Francke från Stockholm som firar helgen i Jerusalem." Dagen


Jag vill berätta om hur Palestinas kristna inte kan besöka Östra Jerusalem nu under påsk

8 apr 2012 Under Stilla veckan, har Jerusalem en speciell andlig koppling för kristna runt om i världen som den är den tid på året då pilgrimerna besöker Jerusalem. Men den perioden också en tid av nya restriktioner för palestinier, särskilt för kristna palestinier som upplever en rad hinder för att besöka de heligaste platser som kränker deras religionsfrihet och Gudsdyrkan. Under påsken är kristna palestinier som bor utanför Jerusalem på Västbanken och Gaza krävs det att de ansöker om tillstånd att komma till sina heliga platser i det ockuperade östra Jerusalem. Det beräknas att av dessa, endast 2.000 - 3.000 kristna palestinier får tillstånd. År 2011 Hindrades palestinska kristna av Israel från att delta Holy Fire lördag i Jerusalem. Israel tillåter endast 8.000 pilgrimer och bara några hundra palestinier. På denna film kommer vi att titta på de hinder som kristna palestinier möter och hur dessa restriktioner påverkar dem.Uppdaterat 2012-04-12  Läs även  citat" Shaath tillade: "Israels olagliga mur är en förolämpning mot den rika historien i det heliga landet. I själva verket utgör detta koloniala regimen ett angrepp på mer än 2000 år av kristen historia i det heliga landet för det skiljer för första gången i historien, de heliga städerna Betlehem och Jerusalem åt " ur  Sabeel

 
Citat” Vad palestinierna behöver är inte en selektiv tillståndsordning av tillstånd från ockupationsmakten, som illegalt belägrar Jerusalem, men frihet och oberoende för att utöva sin rätt att få tillgång till östra Jerusalem, sitt huvudstad under hela året. Kort sagt, vi behöver oberoende.” ur   Haaretz- Hanan Ashrawi

Tidigare:  En mässa i Olivlunden

Läs även andra bloggares åsikter om55 kommentarer:

 1. Jag har länkat till din sida i mitt senaste blogginlägg.
  http://rolferic.blogspot.se/
  Hoppas att filmen kan ses av många.

  SvaraRadera
 2. Du Egon, "endast 2.000 - 3.000 kristna palestinier får tillstånd."

  Källa? Richard Stearns? Enligt den israeliske ambassadören i USA, Michael Oren, så har över 500 tillstånd utdelats i Gaza, över 20,000 tillstånd till de palestinska kristna. Hade det inte varit ett säkerhetsproblem i Jerusalem med så många besökare så hade fler tillstånd delats ut eller med fred hade inga tillstånd alls behövts.
  E.Lande

  SvaraRadera
 3. Du E Lande , Jag tycker det är absurt att det måste delas ut tillstånd att besöka en stad ( Östra Jesrusalem ) som är en del i av Västbanken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jerusalem är INTE en del av Västbanken ENLIGT ISRAEL, och vi kan inte ändra på det.

   Radera
 4. Du Egon, "absurt", kanske det. Men har du tänkt efter vilka risker det innebär med så många människor samlade i en stad? Det räcker med en fanatiker för att skapa våldsdåd.
  Nu var det påståendet att endast 2000 skulle fått tillstånd när det ser ut som om 10 gånger flera har fått det. Var är förtrycket?
  E. Lande

  SvaraRadera
 5. Det är just detta som är baksidan av att ha anekterat Östra Jerusalem.

  SvaraRadera
 6. Egon, snälla, måste du använda dig av islamiska republikens television i dina länkar? Jag tror du kan hitta andra källor, eller?
  /Olof Olsson

  SvaraRadera
 7. Tips - kolla kartan. HELA det Jerusalem som fanns fram till för 150 år sedan ligger i den del som Jordanien illegalt ockuperade 1948-67. Där fanns en majoritet judar i HELA detta Jerusalem fram till 1948 när de alla fördrevs eller avlivades av araberna, gamla stan har haft judisk majoritet i 150 år tills jordanierna kom. Bortåt 60 synagogor förstördes, ca 35000 judiska gravstenar användes för vägbeläggning och husbyggen. Och du anser att det ger araberna "rätt" till det???
  Du ser att de flesta tidningsartiklar korrekt skriver att palestinierna "vill ha" gamla Jerusalem som sin tredje huvudstad, inte att de har någon som helt rätt till det.

  SvaraRadera
 8. Du Egon, kanske annekteringen av Östra Jerusalem har någonting att göra med att Jerusalem inte borde få vara en delad stad i ett djupt krigiskt, folkfientligt och intolerant grannskap? Du tror det vore bättre att det förblev under jordanskt styre? Under Jordaniens bittra ockupation led trots allt jordanska Jerusalems judar den fullständiga etniska rensningen och förstörelsen av 50-talet synagogor och judiska minnesplatser och fullständigt förbud för judar att besöka det som är kvar av templet. Ja, jag vet att detta inte intresserar. Men det intresserar israeler och judar som iom annekteringen har tillgång till hela sin stad. Vad har du för intresse av att avjudifiera Jerusalem, sista skriket i den senaste antiisraelisk propagandan?

  Bara palestionierna enas under fredligt styre, avväpnar terrorgrupperna och erkänner Israel till fullo ska du se att att säkerhets- och demografiska åtgärder kan lättas. Tills dess är det lite löjligt för oss svenskar att bara klaga på den stat som lidit fullständig etnisk rensning från Ö.J., fortgående lever under hot och helt öppna attacker vi aldrig själva utsätts för.

  Du, Egon, verkar alltid ta den mest extrema och fientliga synen till Israels nackdel närhelst du kan. Detta säger mig mycket. Så gör ingen uppriktig debattör. Man nyanserar och ifrågasätter. Man fördömer inte ensidigt. För dig existerar inga säkerhetsangelägenheter. Allt eller inget, frenetiska verbala attacker utan stopp. Israel ska nedsvärtas vid varje tillfälle. Jag anser att det är orättfärdigt att svärta ner ett folk och land i sin önskan att hjälpa ett annat. Du gör inget gott och kan göra något som är mycket, mycket fel.

  SvaraRadera
 9. Så Sverigedemokraten Ralph Haglund har hittat hit igen, denna gång under namnet haNavi heHadash…
  Bäst att ta fram vitlöken.

  Tycker att det är lite kul hur man gnäller över Jordaniens ”olagliga ockupation av Jerusalem”, när Israel precis lika olagligt ockuperade andra halvan…och sedan 67 hela Jerusalem.
  Är det sånt som kallas logik och konsekvens hos SD?

  Ännu lite mera roande är gnället över 35 000 gamla gravstenar…
  Eller några tusen judiska flyktingar från Jerusalem, där ytterst få ”avlivades”.
  Men inte ett ord om judiska terrorister, massakrer eller 700 000 högst levande och fördrivna palestinier och deras sprängda byar eller stulna hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. - http://youtu.be/4FspfOI_
   - YRU http://youtu.be/4FspfOI_YRU
   Moses was a Muslim who led Palestinian Muslims out of Egypt and liberated Palestine...

   Radera
 10. Jaha, så efter debaclet i Betlehem, ska Roth nu visa sig på styva linan i kunskaper om Jerusalem… Hur många inlägg tar det innan Roth snurrat till det denna gång, 3 kanske…

  Som vanligt gör sig Roth löjlig genom att kalla Egons åsikter för ”den mest extrema och fientliga synen”.

  Det är inget annat än rent trams - för Roths största problem är att ingen av Markus, Egon, Joakim eller jag är speciellt extrema.

  Tvärt om är vi alla högst moderata med tvåstatslösningen som mål, i mån den fortfarande är realistisk…
  Det är därför Roth ständigt måste tillskriva debattörer massa konstiga åsikter, och publicera en armada av halmgubbar.

  Riktigt pinsamt är det när det hojtas om ”avjudefiering”(?), när det i praktiken är palestinierna som pressas ut från Jerusalem av ”judarna”.

  Livet på en Piedestal…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vara så blind och tro på en två statlösning är naivt!

   Det saknas inte deklarationer om förintelsen av den israeliska staten!

   Gissa vem som deklarerar detta?
   http://youtu.be/Wc7CUhzNQ20

   Radera
 11. Hur ser det ut för de kristna i Jordanien, Gaza, Syrien och alla andra muslimska grannländer i området? Eller har palestinska kristna någon slags särställning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kristna araber benämns - kristna palestinier.... Då kan man "Blame it on the J....".

   Så blir det lättare att "glömma" förföljelsen av kristna i arabländerna (muslimska världen).

   Radera
 12. Guardian

  "Ännu lite mera roande är gnället över 35 000 gamla gravstenar…"

  Det kallas för gravskändning eller brott mot griftefriden i Sverige och är straffbart. Jag har svårt att tro att Stig eller Egon tycker det skulle vara "roande".
  Hur kul är det med skändade muslimska "gamla" gravar sprayade med hatfyllda hakkors? Att ge sig på dödas viloställen är bottenlågt. Skäms på dig!
  E. Lande

  SvaraRadera
 13. Guardian

  "när det i praktiken är palestinierna som pressas ut från Jerusalem av ”judarna”.
  Varför judarna inom citationstecken? De måste inte ha pressat tillräckligt hårt. Sen Jerusalem enades för 40+ år sen har den arabiska befolkningen ökat dubbelt så fort som den judiska.
  E. Lande

  SvaraRadera
 14. Jag undrade när du skulle dyka upp och skälla, Guardian? Välkommen, välkommen! Och jag undrar när du kommer att sluta attackera och diskutera lugnt och sansat? Psst, jag vet att du inte kommer att sluta så det är bara att acceptera att det är så du fungerar.

  Egons rubrik antyder att alla kristna palestinier förtrycks av Israel: "Israels förtryck av de kristna palestinierna." Jag finner det en extrem syn under de extrema förhållanden och ageranden som finns på många håll, som gjort att säklerhetsåtgärder behövs. Och jag finner det fientligt att anklaga enbart Israel för alla problem, mycket av det som stammar från den extremism och det våldshyllande etc etc som finns, det som du inte vill bry dina små grå med. Klart en som är extrem och fientlig inte ser detta hos andra.

  Men Guardian, jag tror dig när du säger att du och de dina inte är speciellt extrema, relativt sett. Det har gått inflation i extremismen, så att inte vara speciellt extrem betyder inte mycket. Så vi har alltså personer, kristna bl.a., inte speciellt extrema, som lättvindigt kan ignorera uppviglingar till folkhat och våld, hyllande av "martyrer" etc, etc. Faktiskt oerhört dåligt, tycker jag.

  Så du vet inte vad jag syftar på när jag skriver "avjudifiera"? Jag syftar på palestinska företrädares medvetna utelämnande, i FN och många andra arenor av det judiska kulturarvet och den judiska historien i olika framställningar, i deras "narrative" om regionen. Det handlar om att beskriva Jerusalem som kristen och muslimsk stad, enbart. Det handlar om somliga global march-affischer som enbart visar kristna och muslimska symboler och kulturminnen i positivt ljus, det handlar om andra bilder som tar med judiska symboler som dock används enbart för att jämställa Israel med Nazityskland eller israeler med romarrikets soldater. Den här var fin va?:

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=376770712354717&set=a.358887080809747.87967.355585057806616&type=1&theater

  Jerusalem är en helig stad för judar, kristna och muslimer. Låt oss inte käbbla om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. A-K Roth, just där ligger problemet att Jerusalem är en helig stad för judar, kristna och muslimer.

   Ingen vill komma ihåg att det är israeliterna (judarna) som hade Yerushaláyim som huvudstad.
   Jerusalem intogs omkring 990 f.Kr. av israeliternas kung David.
   Kung David gjorde staden till huvudstad i sitt rike, som vid denna tid även omfattade de 10 nordliga stammarna, Israel.
   Efter kung David uppförde hans son Salomo Templet på Moria berg i Jerusalem, "den plats som Gud ser till".
   Judar världen över vänder sig mot Jerusalem och tempelplatsen i sin bön.
   Låt oss inte käbbla om det.

   Radera
  2. Du Egon, kanske Press TV som du så gärna har som källa har förtjänt att avstängas från att sända över Astras satelliten just på grund av deras ENSIDIGA "reportage" om palestinierna.

   Tidigare har England avslutat Press TV tillstånd att sända i britiska kabel-TV nätet på grund av att kanalen kllssades som en iransk PROPAGANDA och inte som en TV kanal med nyhetssändningar.

   Radera
 15. Svar till Patrik. "Hur ser det ut för de kristna i Jordanien, Gaza, Syrien och alla andra muslimska grannländer i området? Eller har palestinska kristna någon slags särställning?"

  Nej Palestinas kristna har ingen särställning, varför jag inte skriver om kristna i andra länder beror på att det gör andra bättre
  läs Solidariet med andra folk

  ( läs för övrigt ingressen till bloggen ) men det händer se Bed för Egytens folk

  SvaraRadera
 16. Svar till Olof Olsson. Jag kom hem från Västbanken för 2 veckor sen så och träffat kristna palestinier jag vet vad jag skriver om.

  Det som interjuvas är trovärdiga vittnen.

  SvaraRadera
 17. Egon, du har tidigare skrivit: "Tack för upplysningen, jag tycker det är problematiskt om man använder sig av iranska statens propagandakanal, PressTV"

  Inte längre problematiskt? Får man gissa att du inte har några större problem med islamiska republiken Irans kanaler?

  /Olof Olsson

  SvaraRadera
 18. "Men Guardian, jag tror dig när du säger att du och de dina inte är speciellt extrema, relativt sett. Det har gått inflation i extremismen, så att inte vara speciellt extrem betyder inte mycket. Så vi har alltså personer, kristna bl.a., inte speciellt extrema, som lättvindigt kan ignorera uppviglingar till folkhat och våld, hyllande av "martyrer" etc, etc. Faktiskt oerhört dåligt, tycker jag."

  Det där uttalandet får du jättegärna applicera på mig Roth. För menar du att du ser mig som en "relativ" extremist som ignorerar uppviglingar och hyllar våldsverkare med antisemitiska skygglappar..? Tycker min egen bild är ganska nyanserad av konflikten, viktigt för mig att ta in alla sidor(även dem jag inte gillar). Lägger du fram tre goda israeliska exempel så lovar jag dig att jag kan ge dig 6 goda israeliska exempel, men kontentan är att jag inte har några problem med ett erkänna att det finns goda israeliska exempel på mycket.

  SvaraRadera
 19. Markus

  "...kontentan är att jag inte har några problem med att erkänna att det finns goda israeliska exempel på mycket."
  "Kudos" till dig! Det blir entonigt med bara negativt.
  E. Lande

  SvaraRadera
 20. När jag såg filmsnutten tog jag via Google reda på källan och fann den iransk. Givetvis har det en viss betydelse. Källkritik för att söka utreda var leverantören av information hör hemma och hur det påverkar är viktigt.
  Men det är inte det enda av vikt!! Den brittiske teologen som faktiskt ger svar på frågor han får ger ju informationen. Han har ett budskap värt att diskutera och det blir inte automatiskt fel bara för att "nyhetsprogrammet" är iranskt - eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. REMEMBER PALESTINE sänds i Press TV regelbundet, även om du kan inte se längre TV kanalen via Astras satelliten.

   Press TV har inga problem att hitta "experter", teologer, politiker som mer än gärna bistår med "sanningen" om judiska/kristna sionister.

   Press TV upplyser tittarna om västvärldens försök att ta över MÖ eller styra över arabvärlden med hjälp av sionistiska Israel.

   Man skulle tro att Press TV (som är statlig) ger oss information om Iran och iranier - FEL.

   Alla som deltar i deras "informations program" har egna intresse i att "bidra" med stöd för Irans kamp mot västvärldens demokratier som ifrågasätter Irans ideologi.

   Ur Press TV;
   Commander of Iran's Ground Forces says the Army and the Islamic Revolution Guards Corps (IRGC) plan to stage their largest joint military drills in the current Iranian year.
   - http://edition.presstv.ir/detail.aspx?id=235714

   Radera
 21. Egon, tycker du fortfarande att det är "problematiskt" att använda sig av PressTV?
  /Olof Olsson

  SvaraRadera
 22. Guardian
  "Tvärt om är vi alla högst moderata med tvåstatslösningen som mål"

  Lika moderata som majoriteten av palestinierna som som ser det som första steget till en enstatslösning?
  E. Lande

  SvaraRadera
 23. Svar till Olof Olsson, visst är det ett "problem" eftersom det blir en debatt om källans trovärdighet istället för innehållet. Men jag vet vem Dr. Stephen Sizer är och vad han står för. Dessutom var jag själv på plats för 2 veckor sen. Diskutera istället är det nödvändigt med ett tillstånd att kunna resa inom Västbanken för palestinier, när vi utlänningar kan bara visa upp vårt pass?

  SvaraRadera
 24. Du behöver inte diskutera varför det är nödvändigt med ett tillstånd att kunna resa inom Västbanken för palestinier.

  Palestinierna har ingen medborgarskap varken palestinsk eller israelisk.

  Alltså israelerna kan inte utvisa palestinierna, meddan "vi" utlänningar kan bli utvisade!

  Många glömmer att eftersom Västbanken är inte Israel, då gäller där militärens regler och för utländska medborgare behöver du bara visa upp passet.

  Vill man inte acceptera rådande status att Västbanken administreras av palestinska myndigheterna under kontroll av israelisk militär, så är man oerhört naiv att tro på att du kan ändra israelernas överhöghet över Västbanken.

  SvaraRadera
 25. Lande
  ”Sen Jerusalem enades för 40+ år sen har den arabiska befolkningen ökat dubbelt så fort som den judiska.”

  Nämen Einstein, så bara för att befolkningen ökar så betyder det inte att Israeliska staten satt i system att begränsa palestiniernas möjlighet att föra ett normalt liv?

  SvaraRadera
 26. Marcus, ta upp med Guardian varför han vill skapa en klick (clique) med dig, Joakim och Egon. Jag ser inte dig som speciellt extrem, utan ofta nyanserad och informerad. Om du inte vill raddas ihop av Guardian, säg det till honom. Alla borde argumentera i egen sak och inte låta andra föra deras talan, som så ofta händer.

  SvaraRadera
 27. Egon
  Inte svårt att se vad Dr. Sizer står för. Om han varit lite ärligare så hade han kunnat berätta hela historien, inte bara det som passar hans agenda. Varför spendera all denna tid, alla dessa pengar på kontroller om de inte behövdes för allas säkerhet? "It's hard to turn your eyes away..." när man har i minnet sprängda bussar med oskyldiga människor och strödda kroppsdelar. Vilka står för terrrorismen? Du lade märke till att det heter inte Jerusalem kort och gott utan Jerusalem-Al Quds? Hmmm...
  Typisk propagandafilm blandad med halvsanningar och typiska buzz ord.
  E. Lande

  SvaraRadera
 28. Guardian
  "...palestiniernas möjlighet att föra ett normalt liv?"
  Ja, palestinierna har det rätt bra i Israel. För inte vill du väl jämföra hur de har det på andra orter som tex Libanon, Syrien, Irak, Koweit (näh, där blev de utsparkade), Jordanien...Det tragiska med palaraberna är att inte ens deras egna bröder vill veta av dem (jämfört med Sverige). Jovisst, de skickar pengar, ibland, för att döva sina samveten. Men för det mesta används de som slagträn emot Israel/judarna. Med allt detta snack om rensning, ut- och etnisk, så är det förvånansvärt att det finns några kvar och att dessutom deras antal ökar. De muslimska alltså.
  E. Lande

  SvaraRadera
 29. Svar till Varför spendera all denna tid, alla dessa pengar på kontroller om de inte behövdes för allas säkerhet? "E. Lande

  Jag har just varit nere på Västbanken, precis som för 4 år sen vinkas israel-reg. bussar förbi checkpoinsts föraren behöver bara uppge att han har svenskar ombord, ingen kontroll av pass eller bagage. Med lätthet kunde man skicka med ett " extra bagage" när bussen står parkerad på Västbanken, och någon plockar av bagaget när den stannar inne på Israeliska sidan.

  Jag fick även höra om vittnesmål att palestinier smyger sig in förbi muren för att jobba illegalt tom. bosättare smugglar in palestinska arbetare. Så nog kunde man smuggla in smängmedel om man ville. Men som tur har de som planerade dessa sprängdåd slutat med dessa illdåd. men de palestinska arbetarna fortsätter att scannas in på bara kroppen fortfarande i min ögon bara ett sett att kollektivt förudmjuka dem.

  SvaraRadera
 30. Israel förtrycker inga kristna. Israel försöker genom olika säkerhetsåtgärder förhindra att muslimer utan pietet för religion penetrerar in i Israel och dödar oskyldiga som innan Israel uppförde skyddsbarriären.
  Bloggen dessa mina minsta bröders oförståelse för Israels behov av säkerhet från palestinska självmordsbombare och annan palestinsk terrorism, är riktigt obehaglig.

  SvaraRadera
 31. Till Robin Whitehead
  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 32. Egon

  Det finns inget helt vattentätt såklart. Man kan bara garantera säkerhet till en viss gräns. Spendera tid och pengar bara för att förudmjuka folk låter inte intelligent. Är jag förudmjukad när jag måste gå igenom glasburen med armarna i luften där man kan se mina onämnbara på flygplatsen? Nej, det har blivit ännu säkrare därigenom. Är det 100%? Nej, men kanske 99%, vilket inte är så illa. Hur länge ska detta pågå? Mycket länge.
  Varför smygs det och smugglas? Därför Abbas & Co förbjuder palestinier att arbeta för judar. Vem vet vilket straff de skulle kunna få för det! Men de tjänar bättre och de har en familj att försörja. PA kan stå där med sin långa näsa.
  "Men som tur har de som planerade dessa sprängdåd slutat med dessa illdåd." Där är du nog lite naiv, Egon. Säkerhetsbarriären gör sitt.
  E. Lande

  SvaraRadera
 33. Du E. Lande skriver "Därför Abbas & Co förbjuder palestinier att arbeta för judar. Vem vet vilket straff de skulle kunna få för det!"

  Var tror du palestinierna jobbar som passerar in från Västbanken varje dag? Läs Morgon vid Tarqumia Checkpoint och
  Checkpoint 300 ooch även Den militära vägspärren Gilo — en industriell hantering av människor

  SvaraRadera
 34. Egon, du visar tydliga symptom av Stockholm syndrom.

  SvaraRadera
 35. Hur ska Lande ha det? Ska du diskutera Jerusalem, eller inte?

  Den mer intelligentare approachen till en diskussion om palestiniernas situation i Jerusalem, är hur det hade sett ut om man satsat lika mycket pengar på palestinierna och östra Jerusalem, som man gjort på den judiska befolkningen och västra Jerusalem.
  Då hade nämligen ökningen varit ännu större…

  Annars tycker jag det är talande när det ska framhållas som något positivt att demokratin Israel är den stat som förtrycker palestinierna minst…

  Jag trodde att det ingick i begreppet ”demokratisk stat” att man inte hade ett statlig sanktionerat diskriminering av vissa befolkningsgrupper.

  Och varför har åker inte palestinier i exempelvis Libanon, hem?
  Nä just det, dom får ju inte det.
  Det var ju så att dom fördrevs för att man bildade staten Israel, och man stal deras hem och egendom – och nu ska man skylla på länderna där flyktingarna bor för att palestinierna har det så illa…
  Du har inga flera begåvade resonemang?

  SvaraRadera
 36. Dmmb, tack för svaret, nu vet jag varför det är problematiskt ur ditt perspektiv:)
  /Olof Olsson

  SvaraRadera
 37. Du E. Lande skriver "Därför Abbas & Co förbjuder palestinier att arbeta för judar. Vem vet vilket straff de skulle kunna få för det!"

  Till E Linde vem bygger de israeliska bosättningarna?
  Citat”Men invånarna i Nokdim, liksom på många andra bosättningar, har samtidigt vant sig vid att palestinsk arbetskraft dagpendlar hit. De kommer hit och arbetar som byggnadsarbetare. Araber bygger våra hus. De jag känner är bra folk och gästvänliga. SvD
  Citat” Bosättningarna är känsliga för palestinierna av många skäl. Omkring 25.000 palestinier, bland andra byggnadsarbetare, jobbar för bosättarna. ” DN

  SvaraRadera
 38. Abu Mazen har nu för tiden klagat på att det är dem judiska bosättningarna som är ett "hinder"(?!) för fredssamtalen.

  Varför klagar han inte på dem egna landsmän som "samarbetar" med israelerna?

  Dessa palestinier har det bättre hos den judiska arbetsgivaren, annars skulle de inte arbeta för "förtryckaren" som tycker att "Araber bygger våra hus. De jag känner är bra folk och gästvänliga"...

  Abu Mazen bygger inte framtida Palestina, VARFÖR?

  Det är ENDAST palestinska eliten som äger LYX hem som byggdes av palestinier,medan palestinsson få nöja sig med undermåliga bostäder!

  I Gaza avrättas ju egna landsmen som samarbetar med Israelerna...

  SvaraRadera
 39. Egon

  "Till E Linde vem bygger de israeliska bosättningarna?"
  Lande var det, tack:-))
  Du skrev själv (april 12 18:17)
  att det smugglas in palestinska arbetare i bosättningarna. Det var dessa palestinier jag skrev om som arbetar olagligt enligt PA! De är också förbjudna att köpa i israeliska affärer på Västbanken.
  Men de köper ändå för de gillar varorna och de föredrar att tjäna mera pengar så de kan sätta bröd på border än att gå arbetslösa.
  E. Lande

  SvaraRadera
 40. När IMF sa att palesinierna nästan hade ekonomi nog för att vara en stat glömde de flesta publicera villkoren - det viktigaste var att palestinierna hade ett gott förhållande till Israel. Abbasgänget har gjort sitt bästa för att försämra förhållandet. Palestinier får inte arbeta för judar, samtiigt har inte Fayyad pengar att betala löner med utan kräver mer guld från Sverige och andra lättlurade regimer - och garanti att det ska pågå det närmsta seklet, http://israelisverige.info/?p=11644

  Palestiniernas export - 90% går till Israel, http://english.wafa.ps/index.php?action=detail&id=17560 samtidigt försöker de alltsom oftast begränsa Israelisk export dit som http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154713#.T4hk66s3opV - hade Israel svarat med importbegränsningar hade Abbas suttit där och tuggat på sin hatt. Osloavtalet kräver fri handel.

  SvaraRadera
 41. Sluta ljug, rasist-Ralph!
  Det finns inte ett enda belägg för att Abbas skulle förbjuda palestinier ifrån att jobba för ”judar”, mer än en ökänd judisk hatsida som drivs av David Horowitz.
  Där har du hämtat en artikel som är snart 2 år gammal, utan fungerande källhänvisningar.

  Däremot bedriver PA med all rätt en kampanj mot de olagliga bosättningarna på Västbanken, eftersom de är beroende av billig palestinsk arbetskraft.

  Varför behöver palestinierna ta emot så mycket bidrag och ha PA som den överlägset störste arbetsgivaren på Västbanken med ca 40 %?
  Jo, därför att det är stört omöjligt att få en fungerande ekonomi på Västbanken under israelisk ockupation – viket naturligtvis är ett av målen med den…
  Och att kalla EU:s stöd till PA för ”lättlurat” är inget annat än genuint korkat – eftersom det är PA:s säkerhetsstyrkor som skyddar israeliska bosättare även har ett samarbete med Israel för att motarbeta Hamas…

  Rörande Osloavtalet så är Gaza och Västbanken en territoriell enhet, och det största problemet för befolkningen i Gaza är att man ständigt stängt gränsen så att de inte kan exportera grönsaker/blommor. Detta skedde även då Fatah styrde, apropå frihandel.
  Numera så håller Israel Hamas under armarna genom sin olagliga blockad.

  Avslutningsvis så kan jag upplysa Ralph Haglund att de som gör den största vinsten på PA:s existens är ockupationsmakten Israel, som slipper ta kostnaderna för att administrera den ockuperade befolkningen, att då raljera över Abbas hopplösa sits är bara att isa på sin okunskap i ämnet!

  SvaraRadera
 42. Guardian häver ur sig som vanligt en massa Horse Shite!

  Lässer man hans text då får man intrycket att Guardian vet bättre än Abu Mazen eller Netanyahu...

  Guardian,det är förmodligen bäst om du åker perersonligen och läxar Aaraben Abu Mazen samt juden Netanyahu.

  För övrigt, Västbanken ockuperades INTE, Västbanken ÖREVRADES från Jordanien efter sex dagars kriget!
  Jordanien har avsagt ALL anspråk på västbanken, som nu är under den israeliska militär styre!

  Olagliga blockad eller inte, det är ett tolknings fråga.
  Till skillnad med PA som har inte krigs tillstånd med Israel, men det är Hamas!
  I krig kan man använda sig av militär blockad.
  Glöm inte att EGYPTEN DELTAR i blockaden mot Hamas styrda Gaza!

  Egypten kan ju häva blockaden, men dem gör det INTE!

  Numera håller Egypten Hamas under armarna genom sin olagliga blockad, trots den Arabiska Våren...

  Hamas är ju i praktiken Muslimiska Bredarskapet a la Gaza, och det är ju den egyptiska Muslimiska Bredarskapet som sätter tonen i Egypten.....

  Det är inne att klaga på judarna, eftersom araberna är ju ett offer av dem egna diktatorerna, eller är det också judarnas fel?

  SvaraRadera
 43. Hmmm, just det. Fri handel. Då är det värt att nämna att det är förbjudet (enligt israelisk lag, inte palestinsk) för israeler att handla i de palestinska områdena. På vägen ut mot både Betlehem och Ramallah står det stora skyltar som påminner den israel som ändå skulle vilja handla billigare. Istället har det uppstått en helt egen industri där israeler exempelvis lämnar sin bil till en palestinier som sen kör den till en verkstad i Ramallah för service till bättre pris. Och naturligtvis har Israel instiftat drakoniska straff för de som gör detta. I checkpointsen brukar soldaterna roa sig med att tvinga palestinier från Jerusalem (som har laglig rätt att besöka och handla väster om muren) att hälla ut sina varor. Till och med taxi chaufförer som köpt sin lunchmacka på "fel" sida brukar råka illa ut.
  - följer israel Osloavtalet? Nej!
  - Är detta motiverat än säkerhet? Nej!
  - Bidrar det till fred och stärker palestinier som vill driva företag och driva fredlig handel? Nej!

  I grunden handlar det om att helt enkelt
  om att visa makt och dessutom @skydda israeliska företag från konkurrens, (och dessutom om överspänds soldater som vet att palestinierna inte har några rättigheter.)

  SvaraRadera
 44. Jerry
  Du är inte ens med i matchen – men posta gärna 300 nya inlägg med propagandavideos från Youtube som ingen bryr sig om.

  Jag tycker det är roande med ”Israelvänner” som är mer extrema än bosättarna i Hebron, och inte ens känns vid officiella israeliska ståndpunkter.

  Det är iögonfallande hur många ”Israelvänner” som helt onyanserat håller på att bröla om ”judar” hit och dit. Jag trodde det var rasister som ägnade sig åt sånt.

  Utöver Joakims kommentar är det värt att påpekar att det dessutom är förbjudet för israeliska medborgare att ens vistas på palestinska A-områden…

  SvaraRadera
 45. Guardian, jag upprepar du häver ur dig som vanligt en massa Horse Shite!

  "Du är inte ens med i matchen" vad vet du om det?

  Du skall vara "Sakligt och korrekt om Israel & Palestina utifrån en liberal grundsyn", men du är inte själv ett offer av det israeliska politiken - jag däremot utsattes för den israeliska politiken, och det har omkull kastat hela MITT liv!

  Enligt min uppfattning saknar du reality check!

  Du är rätt enkelt en frustrerad typ som gärna älskar att blame it on the Jews, det är ju inne nu nuförtiden.

  För att poängtera din mening använder du dig av propaganda teckningar, som ingen bryr sig om.

  Varför är det då förbjudet att använda sig av material som finns på Youtube?

  Om du anser att det är propaganda, så förnekar du verkligheten!

  Din blogg skall stå för två statslösningen, medan Usama Hamdan proklamerade: "Konflikten kommer aldrig tar slut förrän Israel upphör"
  http://youtu.be/Wc7CUhzNQ20

  Du försöker inte försåna araberna/judarna, det sköter de själva i Neve Shalom - Wahat al-Salam
  http://youtu.be/tIDe_uPe67I !

  SvaraRadera
 46. Jerry
  Skrik för all del lite högre, om du tror att någon skulle bry sig mer för den saken skull.

  Jag tycker dina inlägg talar för sig själva – och i de två senaste finns ingenting som är värt att ens kommentera eller bemöta.

  SvaraRadera
 47. Guardian.
  Du kommenterar om Israels förtryck av de palestinska kristna, trots detta tillämpar du TVÅ kategorier av oss kristna - ARABISKA och dem övriga!

  Jag hade rätt att påstå att DU ÄR rätt enkelt en frustrerad typ som gärna älskar att blame it on the Jews, det är ju inne nu nuförtiden.

  Diskrimineringen av andra kristna i Israel proper är oväsentlig för dig, då får du inga anhängare till dina utfall mot judarna (Israel)!

  Du är inte bättre än Hamas som bekämpar palestinska judar och KRISTNA palestinier!

  Dig MÅSTE man kommentera och bemöta precis som man kommenterar islamofober och antisemiter - ni hör till samma släkte som livner sig på att hetsa olika tro samfund mot varandra för nöjes skull!

  Kopterna (kristna egyptier) lever i Egypten, då kritiseras inte deras egyptiska "bröder" för förföljelser och brott mot Kopterna - det var ju inga judar som var inblandade....

  SvaraRadera