11 april 2012

Taybeh-4

 
Jag var en av deltagarna i konferensen "Kom och Se"  Nu fortsätter jag berätta om vår resa. De tre första nätterna bodde vår grupp  i byn  Taybeh . På Jesu tid hette byn Ephraim den ligger  35 km nordost om Jerusalem på Västbanken, den har ca 1300 inv. alla är kristna i byn.
Jesus vandrade därför inte längre öppet omkring bland judarna utan drog sig undan till Efraim, en stad i området nära öknen, och där höll han till med sina lärjungar.” Johannes evangelium 11: 54





Jag besökte byn för fyra år sen. Det var ett kärt återseende. Första kvällen kom fader Read förbi, han satt ner ibland oss och berättade om sin kära by, på sitt medryckande sätt. Han berättade om att hotellet vi bor på ägs av hans kyrka likaså ålderdomshemmet bredvid allt för människornas bästa och för att skapa arbeten. De har även startat en liten förlossningsklinik,  för de blivade mödrarna är oroliga att åka in till sjukhuset i Östra Jerusalem och fastna i en ckeckpoint ( det har hänt flera gånger)

De driver skola dit även barn från närliggande muslimska byar kommer. I byn finns även Palestinas enda bryggeri ( brygga öl i ett muslimskt land ! ) ett fint exempel hur kristna och muslimer kan leva fredligt sida vid sida. ( Jag frågade senare vår kristne guide: Äter ni fläskkött?  – Javisst svarade han )



Byn är omgiven av olivträd , en viktig inkomstkälla. Han berättade om bristen på arbete, de unga emigrerar till USA och Europa. Vemodigt, sakta håller de heliga landet på att tömmas på de levande stenarna av den kristna kyrkan här. Orsaken är ockupationen. Jag kom i samspråk med frukostvärdinnan dagen efter, hon kom från en by norr om Taybeh hon var kristen hon berättade att i hennes by var ca hälften kristna andra hälften muslimer de levde i bra grannsämja. Även de palestinska muslimerna emigrerar till väst. Det är hög till att palestinerna får en egen stat vid sidan av Israel så att deras land kan börja utvecklas på egen hand.

Läs mer om byn på deras hemsida: Welcome to Taybeh.

Tidigare: Taybeh-1 och Oktoberfesten i Taybeh 


 

Foto vårt hotell i Taybeh  E. Berglund

Läs även andra bloggares åsikter om  

11 kommentarer:

  1. Man blir ju bara så glad när man läser om vissa saker, vet inte varför men Taybeh gör mig alltid så hoppfull. Nu skall man ju inte förespråka öl och dessutom är jag mer för cider men hela stället bara sprudlar av hopp och en vilja att vilja förbli på något sätt. Man får en känsla av att oavsett vad runt omkring kommer vi att fortsätta göra vårt som vi alltid har gjort.

    Bryggaren i filmen är en fantastisk person, när man kommer dit vill man bara stanna kvar. Något ställe det är läge för en positiv svensk bosättning (här skulle vi kalla det festival) så är det precis utanför bryggeriet på fältet. Kul att få läsa om sånt här Egon, byn väcker minnen och en törst. Jag hade en gång en t-shirt som det stod Taybeh – drink the revolution på.

    Skål på alla i alla fall, och en riktig glad ortodox påsk!

    /Markus

    SvaraRadera
  2. Skål själv Marcus!

    Man får väl stödköpa en låda Taybeh på Bolaget! :)

    SvaraRadera
  3. Nadiim Khorys öl Taybeh säljs även i Israel och är Kosher-godkänt.
    Men stackarn får inte göra reklam för sin produkt i palestinska tidningar vilket visar hur det kommer att bli i en palestinsk stat.

    SvaraRadera
  4. Taybeh behöver ingen reklam. Ölet säljer sig självt särskilt i den minoritet - kristna - som inte är förhindrade att dricka öl. PR-pengar för alkohol i muslimska sammanhang är nog ganska bortkastade slantar. Fast visst är ett aktivt annonshinder något dumt - om det nu är som Robin W säger. Med honom vet man ju som inte om han grundar det han häver ur sig på fakat eller på fantasier.

    Fann dock att ölet var svårköpt på Bolaget. Finns i katalogen men inte i sortimentet - för ett par månader sedan.

    SvaraRadera
  5. Tydligen är det bara stockholmare som ska få njuta av Taybeh….

    Rörande Robin W, så har rena lögner om Betlehem bytts ut till halvsanningar om Taybeh - jag antar att man får se det som en positiv utveckling…

    När det gäller förbudet är det ett en gammal jordansk lag och gäller generellt mot all alkoholreklam. Vi har haft något liknande i Sverige tidigare.
    http://dagens.etc.se/reportage/brygger-%C3%B6l-bakom-muren

    I övrigt har Stig S kommenterat föredömligt!

    SvaraRadera
  6. Det stämmer ju inte riktigt att det bara är de kristna som är fria att dricka Taybe öl. Deras alkoholfria Halal öl är såvitt jag vet världens enda öl som fått en speciell Fathwa uttalad över sig från immamerna på islams främsta lärosäte alAzar i Egypten. Så ölet är verkligen OK förklarat från högsta instans inom islam.
    Däremot funderar jag fortfarande hur Mullorna gjorde utvärderingen......kan inte hjälpa en del komiska och säkerligen hädiska tankar flimrar för mitt inre öga ;-)

    SvaraRadera
  7. Önskar Khourys all framgång. Vi har en restaurang driven av en palestinsk familj vid namn Khoury i min stad. Trevligt ställe. Ska kolla nästa gång om det säljs Taybeh Beer.

    Angående Taybeh beer och annonsering:

    Ena gången heter det "Drink Palestinian - Taste the revolution." Andra gången heter det, "Taybeh Beer - Drink to Peace". Iofs inte sina motsatser, beroende på hur våldsam revolution är. Läste på annan plats att dem blodiga intifadan nästan höll på att driva bryggeriet under.

    Mer info här om hur det dricks i Israel:

    http://www.houblon.net/spip.php?article3714

    Det alkoholfria har tydligen fått namet "Hamas Beer" i folkmun.

    SvaraRadera
  8. Lite sent kommet men Pesach Sameach y'all! Här i USA har flera kyrkor sedan många år anammat några av de judiska seder(!)-na, speciellt i syfte för interfaith samvaro och dialog.

    http://www.ccjr.us/dialogika-resources/educational-and-liturgical-materials/liturgical-resources/passover/784-interfaith-seders

    Just den här sajten(nyss hittad) talar inte om islam men lokalt inom mainstream inkluderas muslimska församlingar i välgångsönskningar.

    En kristen väninna (svensk lutheran) lånade en gång en av våra sedertallrikar för att visa och använda i sin kyrkas seder.

    https://encrypted.google.com/search?q=seder+plate+symbols&hl=en&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=cJeJT5A0iqLyBMSL0OsJ&ved=0CFQQsAQ&biw=1604&bih=807

    Vet inte om det händer i Israel eller i Sverige (som detta är en blogg som handlar om Sverige och Holy Land).

    Brukar man normalt önska varandras kyrkor, synagogor och moskér och deras medlemmar goda helger i Sverige och i Jerusalem?

    SvaraRadera
  9. Har tvingats dricka alkoholfritt öl i Saudi. Gör aldrig om försöket. Stackars muslimer som tvingas dricka sån dynga.
    Emellertid kompenserar dom det med att knapra Stesolid som godis.

    SvaraRadera
  10. Ur min nordsvenska moské- och synagogetomma glesbygdhorisont kan jag ge följande svar till A-K Roth:
    Muslimer på skolan - elever i Svenska För Invandrare - önskade mig, skolprästen, Glad Påsk efter att mangrant deltagit i skolans definitvit kristna skolgudstjänst onsdag i Still veckan.
    Instruktion för hur man dukar ett Sederbord har jag sett i pedagogiskt material producerat av Svenska kyrkan centralt.
    Och vi äter alltid lamm någon av helgdagarna.

    SvaraRadera
  11. Stig, om pedagogik: Det är just ett av poängerna med Pesach, det pedagogiska syftet. Att uppleva en äkta Seder från judiskt perspektiv vore säkert intressant för både muslimer och kristna. Judar söker minnas sin Exodus och friheten från slaveriet i Egypten "som om var och en har har upplevt det" brukar det beskrivas, ungefär. Särskilda tricks/tankar på att hålla barnen intresserade så de inte somnar under den långa måltiden har utvecklats. Sånger, vinglaset till Elijah, gömma matzah som barnen får leta efter och få ett pris...Hos oss blir gömmandet en sorts "gömma nyckel"-lek med "det bränns"...

    Jag antar att kristna, judiska och muslimska församlingar i svenska storstäder har dialog och ekumenik för sig vid helger. Om inte, varför? Kan iofs skötas på långdistans från glesbygd om man vill odla förståelse och samförstånd.

    "Bashanah haba'ah biyrushalayim"
    Next Year in Jerusalem!
    Nästa År i Jerusalem!

    SvaraRadera