6 maj 2012

Bosättartur med AIC- del 1

Nu fortsätter jag att berätta om min resa "Kom och Se"
En förmiddag var en grupp av oss på en flera timmar lång busstur för att se bosättningar på Västbanken. Vår guide var grundaren av Alternative Information Center (AIC) Michel Warschawski som är israel och jude.Han lät oss åka på sk bostättarvägar de är fina dubbelfiliga vägar som lätt tar oss ut från Jerusalem till de bosättningar lång ut på Västbanken. -Titta nu längs vägen sa han, det är byggda med en klar strategi, men jämna mellanrum finns en Israelisk närvaro. Det kan vara ett litet industriområde, det pågår kanske inte så mycket produktion där med det är inte det väsentliga utan det bara finns där.

Det kan vara en liten militärpostering, eller som här där vi gjorde ett uppehåll på en bensinstation. Bara israeler får köra på dessa vägar som ni förstår orsakar dessa nya vägar problem för palestinierna vägarna skiljer palestinska byar från sin jordbruksmark, själva får de hålla till godo med i många fall usla grusvägar för sin transporter. Han visade konkret på ett exempel på var uttrycket ”naturlig tillväxt inuti existerande bosättningar ”. Man kan ju tro att detta innebär att man bygger ut en bosättning med nya våningsplan eller ett par nya hus mellan redan existerande.Nej det innebar att man byggde en en helt ny bosättning i dalen mellan två existerande bosättningar! Han bad oss hälsa till våra politikerNi i EU talar om tvåstats lösning stopp på bosättningar mm , samtidigt uppgraderar ni handelsavtalet med Israel. Han sa ockupationen måste få kosta." ( mer om kartan se länk *)
Den vanliga israelen lever ett gott liv ekonomiskt. Menar vi allvar måste vi ställa krav på Israel. Som israel är han verkligen bekymrad för Israels framtid. Vi åkte in i den största bosättningen Maale Adumim , vacker välbyggd grönskande, skillnaden är slående när man kör ut från den och ser den annars torra omgivningen.Han berättade även om bosättningen Beit El  som byggdes på privat palestinsk mark, som Israels högsta domstol beordrade rivning av, han trodde att detta skulle bli en ”långbänk” som Israels regering kommer försöka slingra sig ur.  Och mycket riktigt får nu regeringen en tidsfrist urläs mer i  Dagen


Citat " Idag använder en palestinier på Västbanken 60 litervatten per dag jämfört med en israel som använder i snitt 350 liter För en ekonomiskt hållbar utveckling krävs minst 100 liter per dag och person enligt USA:s internationella utvecklingsorgan. Drygt 80 procent av vattnet från Västbanken används i Israel och av bosättare. läs mer i   SKR vatten och fred

Tidningen Dagen skriver om bojkottkrav av ” bosättarprodukter” i två artiklar och citat "Det borde gå att bojkotta produkter från israeliska bosättningar. Det budskapet hade Nathalie Stanus med sig till Sverige. Hon lobbar för att EU ska införa en märkning som skiljer ut bosättarprodukter från andra israeliska varor.” läs mer i ”Sluta importera från bosättare”

Det intessanta är alla kommentarer från läsarna : Typ citat ”Israel ger jobb åt massor av palestinier, som annars vore utan jobb. Och bojkotter av Israel är inte bara fruktansvärt orättvist, det är också kontraproduktivt, eftersom palestinierna drabbas lika mycket som israelerna.” slut citat Lennart Jacobson .

Visst känns argumentationen igen från när vi införde bojkott av Sydafrika varor samma argumentation till försvar av Sydafrikas apartheidpolitik. Var har denne man hämtat sin information?

AIC Portrait of a Grape Farmer 27 dec 2011 Ali's tale is that of a life-long struggle with the Israeli occupation: Arrestations, violence, road-blocks, water restriction and economical hardship, a struggle to maintain the life of a Palestinian grape farmer.

Läs mer om  Alternativa Information Center (AIC) grundades 1984 av palestinska och israeliska gräsrotsaktivister som binationellt organisation för att främja mänskliga och nationella rättigheter för det palestinska folket och en rättvis fred för palestinier och israeler. Bygger på progressiva principer och respekt för internationell rätt.  här:   Alternative Information Center (AIC) 
* Mer om  kartan se Road Map For Settlement - IMEU

Alla foton : E Berglund ( med ensamrätt )

Nästa artikel: Michel Warschawski tar med oss till Betania- ” Här slutar sidenvägen ”

Läs även andra bloggares åsikter om  
Vårt Land

18 kommentarer:

 1. Michel Warshawski är som tidigare ledare för ett marxistiskt revolutionärt parti och uttalad motståndare til en judisk stat kanske inte den mest unbiased guide man skulle vilja ha i det heliga landet
  http://en.wikipedia.org/wiki/Michel_Warschawski

  Magnus Jensen

  SvaraRadera
 2. ”Skjut budbäraren om inte budskapet passar ” är en klassiker i retoriksammanhang. Michel Warschawski är israel vill bo kvar i sitt land men är med rätta orolig för dess framtid.

  SvaraRadera
 3. Egon

  "..men är med rätta orolig för dess framtid."
  Det ar val inte sa konstigt med alla dagliga hot om landets forintelse. Det ar han inte ensam om. Manga som ar oroade for sina lander i Europa ocksa. Med ratta.
  E. Lande

  SvaraRadera
 4. E Lande Jag frågade honom om hotet från Iran.Han svarade att angripa Iran vore de dummaste vi kan göra.

  Du skriver "Manga som ar oroade for sina lander i Europa ocksa. Med ratta." slut citat Utvecka dej, vad är vi rädda för?

  Det han är orolig för är hur ockupationen på Västbanken fortskrider med mer bosättningar mm. Att tro att USA är en stormakt för evigt är naivt sa han. Vad händer den dag USA;s penningstöd till Israel upphör?

  SvaraRadera
 5. Egon

  "...Utvecka dej, vad är vi rädda för?"
  Jag sager inte att du ar radd. Sverige sitter ratt bra till ekonomiskt jamfort med en hel del andra lander i Europa. Men med skakig ekonomi och stor arbetsloshet bildas en god jordman for extremism. Laste just att neonazister lyckats ta sig in i den grekiska regeringen. Dessutom tillater jag mig att papeka vad som hander bl a i Malmo och i tex Frankrike dar en hel del judar lamnar landet.
  "Vad händer den dag USA;s penningstöd till Israel upphör?"
  Inte mycket. Israel kommer att klara sig utmarkt sa fort de kan exportera gas fran Medelhavet. Manga intesserade av den exploateringen, bl a Jordanien. Jag undrar vad som hander den dag USAs stod till Egypten, palestinierna upphor om den nu upphor. Och jag hoppas innerligt att Israel inte ska bli tvunget att bomba atombombsanlaggningarna i Iran. Sa lange mullorna sitter vid makten kvarstar hotet.
  E. Lande

  SvaraRadera
 6. Antalet nazister i den grekiska regeringen är lika många som det finns "atombombsanläggningar" i Iran - dvs noll.

  SvaraRadera
 7. Johan

  Det sitter nu 21 neonazister i det grekiska parlamentet. "0"?
  Hur raknar du?:-)
  E. Lande

  SvaraRadera
 8. Egon

  Ett litet tillagg. Den belgiske premiarministern varnade i veckan for okad extremism och vaxande antisemitism pga den ekonomiska krisen.
  E. Lande

  SvaraRadera
 9. Bulten, jag antar att du gjorde ett pedagogiskt grepp för att unervisa den stackars signaturen "Lande" om skillnaden mellan regering och riksdag (hade helt klart förlorat i TV´s smartare än en femteklassare ;-). Men annars är det väl knappast att nån tvekan om att "Gyllende gryning" egentligen borde heta "Brun Gryning"...

  SvaraRadera
 10. Även om det låter lite skol-lärar-aktigt vill jag påpeka för EL att i demokratiska länder är nazister i parlamentet och nazister i regeringen inte samma sak. Rätt är att nassar kom in i parlamentet i valet nyss men det utmärkande för Grekland just nu är att regering inte finns alls.
  Någonstans tror jag det är viktigt med sådanhär petighet vad gäller fakta. Flera som kommenterar här på bloggen sveper gärna till med ostyrkta påståenden och slagord av olika slag och de skapar faktiskt snedvridna bilder.

  SvaraRadera
 11. Parlament och regering (vilket du skrev i det inlägget som jag svarade på) är inte samma sak.

  SvaraRadera
 12. Johan, Joakim, Stig

  Mavara, men ni forstod "my point" aven om ni latsas inte forsta faran.
  Det roliga med det hela har ar att folk som inte ens kan skriva korrekt svenska (Stig undantagen) trots att de ar fodda i Sverige och har gatt igenom svenska skolan ska tala om de andras "niva" med forakt.
  Fragan gallde vad som far manniskor att vara oroliga i vissa lander, inte bara i Israel. Hogerextremister ar pa frammarsch och antisemitismen breder ut sig alltmer. Ska man latsas som det regnar eller ser ni en rod flagga? Apropos roda flaggor sa fanns det fullt med dylika nar vanstern efter segervalet i Frankrike samlades i veckan pa place de la Bastille. "Fakta",inga "snedvridna bilder".
  E. Lande

  SvaraRadera
 13. Bra och saklig kommentar, Stig och lugnt sansat svar från Lande trots sedvanlig gliring. Det borde ju i min stackars syn (lika stackars som en annan stackars signatur, Joakim) oroa folk att det faktiskt finns/fanns så många nynassar i det grekiska parlamentet. Kan man inte säga att det finns/fanns nynassar i "grekiska styret"? Riksdagsledamoter har väl psov en del av styret? Stig, du som vet?

  SvaraRadera
 14. Jag rättade E Landes felaktigheter och ingen någon gång som läst vad jag har skrivit skulle misstänka att jag skulle vilja ha nazister i något parlament.

  "Riksdagsledamoter har väl psov en del av styret?", är du seriös, vet du inte hur landet styrs vars val du sitter många timmar på buss för att kunna delta i?

  SvaraRadera
 15. Jag hoppades att Stig skulle svara, inte ett whatchamacallit från Lönneberga. Jag tror du har fel, Johan. Congressen har väl en del att säga till om i att fatta beslut och har i så fall en del av styret, the legislative branch of government. De andra två är ju the executive branch och the judicial branch.

  SvaraRadera
 16. Naturligtvis är det rejält dåligt att nynassar får mandat i det grekiska parlamentet. Liksom i alla parlament. Risken är ju dessutom att de ges en plattform för fortsatt agerande. Detta skall man vara medveten om.
  Samtidigt är det ju så - med Sverige-demokraterna som exempel - att även om de finns i Riksdagen så saknar de i realiteten inflytande på politiken. Regeringen vill inte ha deras stöd, inte heller oppositionen. De frågor de driver tar inga andra partier fasta på.
  Det gäller alltså att vara klok och samtidigt som man är vaksam ändå inte ropa "vargen kommer, vargen kommer".
  Dock: När regeringar börjar aktivt söka och erhålla stöd från extrema grupper typ nassar eller annat blir situationen en annan. Då är ju "vargen där". Viktigt är då att man söker samverkan "mittåt" så att extremerna kan lämnas därhän. Månne det inte är det som sker nu till exempel i Israel då regeringen breddat sitt underlag och inte längre måste vara så beroende av till exempel bosättarrörelsen.

  SvaraRadera
 17. Kortfattat fungerar en parlamentarisk stat så att regeringen får sitt mandat av parlamentet. Extremistiska partier som endast ror ihop en mycket liten del av rösterna (t.ex. Gyllene gryning i Grekland, Sverigedemokraterna i Sverige) får i de fall de ej kan samarbeta och bilda allianser med andra partier inget inflytande över regeringsmakten, precis som det ska vara.

  (I Israel gäller dock inte ovanstående ety SD:s motsvarighet Yisrael Beiteinu tilldelats utrikesministerposten genom Avigdor Lieberman)

  Men min anmärkning rörde endast det faktum att Lande inte visste skillnaden på regering och parlament. I övriga sammanhang hade en sådan okunskap fått rendera lite rodnande kinder av skam, men här på denna blogg kan man tydligen få stöd av A-K Roth i rätten att få vara obildad.

  SvaraRadera
 18. Johan

  ...här på denna blogg kan man tydligen få stöd av A-K Roth i rätten att få vara obildad."
  Var inte sotis, Bibben! Om du tar dig rätten att vara bildad nån gång så kan du också få medhåll från Mrs. Roth, garanterat:-)
  E. Lande

  SvaraRadera