9 maj 2012

Israel och USA:s stöd


(CNN) - May 4th, 2012 Den förre israeliske premiärministern Ehud Olmert sa i intervju att miljontals dollar från "extrema högern" i USA hjälpte att störta honom från regeringen och omöjliggjorde en fredsplan med palestinierna.". Se mer här CNN- Right-wing US Cach killed my peace plan

På resan jag var med på "Kom och Se" var en kristen som jobbar för Sabeel i USA med hon berättade att i USA är den rörelse som kallas kristen sionism och stöder Israel ockupation av Gaza och Västbanken en stark politiskt maktfaktor som påverkar USA:s politik för Israel.


 
"We cannot pray for peace and invest violence"

Därför är det glädjande att läsa Citat ”Den högsta rösta beslutande organet i United Methodist Church, som är den största huvudlinje av protestantiska samfund i USA har rekommenderat bojkotter och sanktioner - liksom ett slut på individuellt och organisatoriskt ekonomiskt stöd för bosättningar - som verktyg för att avsluta Israels brutala arbete och diskriminerande politik. Den amerikanska kampanjen för att avsluta Israels ockupation gratulerar United Methodist Kairos Response och de tusentals andra metodister och människor samvetsfångar som gick tillsammans för att stödja detta historiska drag."slut citat ur US Campaign to End the Israeli Occupation

Läs även Slit views on Palestinians support

Läs även Desmond Tutu skriver en debattartikel i en amerikans tidning citat” Idag tyvärr har tiden kommit för liknande åtgärder för att tvinga ett slut på Israels mångåriga ockupation av palestinskt territorium och vägran att erbjuda lika rättigheter till palestinska medborgare som lider under 35 diskriminerande lagar. " Slut citat ur Tampa Bay Times

Läs även andra bloggares åsikter om
SvD
Dagen
DN 

10 kommentarer:

 1. Mosab Hassan Yousef är en palestinier, från början muslim, som konverterade till kristendomen och sedan insåg den nära samhörighet som kristna borde ha med Israel och det judiska folket.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Mosab_Hassan_Yousef

  Magnus Jensen

  SvaraRadera
 2. Du anonyme § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera
 3. "och sedan insåg den nära samhörighet som kristna borde ha med Israel "

  Borde ha...? Hur tänker du nu, att alla kristna skall vara lojala med en viss nationalstat? Band till religionen ja, men hur tänker du till staten?

  SvaraRadera
 4. Ja, Marcus, bäst för kristna att inte visa lojalitet mot någon nationalstat, varken till Israel, eller idag och nu till en blivande palestinsk stat. Eller?

  SvaraRadera
 5. Försök inte Roth.. Beror helt på vilken kristen du frågar, och du vet helt vad jag anser om kvasi ”kristna” kristsionister, det är en debatt du inte kan vinna vare sig politiskt eller teologiskt så låt oss inte gå dit. Låt istället Magnus utveckla vad denne menar, om han nu kan det.

  SvaraRadera
 6. Försök inte själv, Marcus. :) Varför ska jag inte försöka nyansera? Vill du säga att somliga kristna inte ska visa band/lojalitet till en stat, Israel, men liksom du och andra, absolut visa band och lojalitet till en annan statsbildning i vardande, som det Palestinska? Somliga kristna erkänner ju den "Palestinska staten" innan någon sådan stat är etablerad eller visar vilja att kompromissa och förhandla fram en varaktig fred. Totalt och villkorslöst stöd innan terrorgrupperna ens är avväpnade. Det är stöd av statsbildning det.

  Jag har ingenting till övers för kristna som använder Israel som steppingstone till att söka kristna världen till deras form av kristendom. I min syn står judendomen på sin egen värdegrund och ska respekteras liksom andra religioner, islam t.ex. Men det finns andra kristna som känner samhörighet med den judiska staten och dess folk för att de har ett gemansamt historiskt och religiöst arv.

  Och vi har kristna som aldrig missar ett tillfälle att försöka diskreditera Israel, avhumanisera dess folk och avjudifiera det heliga landet. Och det finns kristna församlingar som attackerar Israel med bojkott/divestment/sanction-politik. Till den grad detta är ensidigt riktat mot Israel i denna konflikt med många aktörer kan jag bara säga att jag ser ful mobbning.

  Din fråga, om huruvida kristna ska visa lojalitet mot staten kan jag kontra med en annan fråga: "Ska kristna visa lojalitet till någon som helst statsbildning då, t,ex. den palestinska, eller är den israeliska igen den enda som ska dissas?

  SvaraRadera
 7. deras form av kristendom. I min syn står judendomen på sin egen värdegrund och ska respekteras liksom andra religioner, islam t.ex.”. Detta kan jag förstå, varje troende jude borde reagera på den typen av kristna, helt logiskt och rätt då de egentligen inte bryr sig om judar. Men samtidigt säger du, ” Men det finns andra kristna som känner samhörighet med den judiska staten och dess folk för att de har ett gemensamt historiskt och religiöst arv.” Och vilka tror du dessa kristna är…? Kristna har inget med staten Israel att göra, du blandar ihop nationalstaten med Eretz Israel, finns liksom inget mellanting, de kristna du nämner är precis de kristna du säger dig vara emot.

  Varför skulle kristna känna en viss samhörighet med en viss stat, du kan inte ens jämföra det stödet med stödet vissa har för en framtida palestinsk stat, två helt olika saker och två helt olika typer av stöd på två helt olika grunder. Detta borde du veta, att jag som kristen säger att jag hoppas på ett slut av ockupationen är inte detsamma som att jag tolkar profetior eller hoppas på palestinsk överhöghet över helgedomarna. Du blandar hej vilt nu, ena dagen är Israel en demokrati, nästa dag talar vi om en judisk stat en så kallad teokrati. Och ett mellanting av kristna om inte är kristsionister utan enbart ser till judarnas bästa personifierat av staten. Du skulle nyansera sa du, men du gjorde precis tvärtom…

  SvaraRadera
 8. Sorry Roth, 1/3 av inlägget försvann, så här skulle det vara;

  Men kära Roth, du nyanserar ju inte. Tvärtom stärker du det du säger dig vara emot, ” Jag har ingenting till övers för kristna som använder Israel som steppingstone till att söka kristna världen till deras form av kristendom. I min syn står judendomen på sin egen värdegrund och ska respekteras liksom andra religioner, islam t.ex.”. Detta kan jag förstå, varje troende jude borde reagera på den typen av kristna, helt logiskt och rätt då de egentligen inte bryr sig om judar. Men samtidigt säger du, ” Men det finns andra kristna som känner samhörighet med den judiska staten och dess folk för att de har ett gemensamt historiskt och religiöst arv.” Och vilka tror du dessa kristna är…? Kristna har inget med staten Israel att göra, du blandar ihop nationalstaten med Eretz Israel, finns liksom inget mellanting, de kristna du nämner är precis de kristna du säger dig vara emot.

  Varför skulle kristna känna en viss samhörighet med en viss stat, du kan inte ens jämföra det stödet med stödet vissa har för en framtida palestinsk stat, två helt olika saker och två helt olika typer av stöd på två helt olika grunder. Detta borde du veta, att jag som kristen säger att jag hoppas på ett slut av ockupationen är inte detsamma som att jag tolkar profetior eller hoppas på palestinsk överhöghet över helgedomarna. Du blandar hej vilt nu, ena dagen är Israel en demokrati, nästa dag talar vi om en judisk stat en så kallad teokrati. Och ett mellanting av kristna om inte är kristsionister utan enbart ser till judarnas bästa personifierat av staten. Du skulle nyansera sa du, men du gjorde precis tvärtom…

  SvaraRadera
 9. Markus

  Ursäkta jag blandar mig i din konversation med A-K:-)

  "Du blandar hej vilt nu, ena dagen är Israel en demokrati, nästa dag talar vi om en judisk stat en så kallad teokrati."
  Israel är en judisk stat och en demokrati. En demokrati har inte bara rösträtt utan också individuell frihet. USA är ett kristet, demokratiskt land, ingen teokrati. Arabländerna är teokratier, muslimska stater, inga demokratier.
  E. Lande

  SvaraRadera
 10. Markus

  OM jag fattat dig rätt så vill du ha en palestinsk stat men du hoppas inte på en "palestinsk överhöghet över helgedomarna"? Vem ska då ha den?
  Visst finns det kristna som känner en samhörighet med Israel. Alla är inte fundamentalister och besuttna av "domedags otta".
  "...stödet vissa har för en framtida palestinsk stat, två helt olika saker och två helt olika typer av stöd på två helt olika grunder."
  Det finns mer än en typ av stöd för en palestinsk stat som inte har med sympatier för araberna att göra utan döljer en osympatisk agenda.
  E. Lande

  SvaraRadera