11 maj 2012

Ishockey-VM och Tysklands landslag

Många av mina trogna läsare tappar nu hakan när jag börja skriva om ishockey, när denna blogg är nischad att skriva vad som händer i det heliga landet.


Annars brukar min bloggvän prästen Stig Strömbergsson ägna sig åt sådan profan aktivitet** tillsammans med sina prästkolleger. Se länk längst ner *


Men när jag lyssnade på P1 morgon kunde jag inte låta bli citat” Just nu pågår Hockey-VM och häromdagen slog Tre Kronor Tyskland i Globen. I det tyska laget finns en spelare som skapar debatt. Det är nämligen första gången som en jude spelar hockey för det tyska landslaget sedan 30-talet. Reportage av Brett Ascarelli.” slut citat läs och lyssna här: SR-Judisk hockeyspelare får kritik


Jag säger som en annan bloggare: Citat” Men vakna upp någon gång, det finns väl ändå inte någon som spelar i det landslaget som var med och utrotade judarna under WWII? Borde man inte applådera det istället, eller egentligen så borde man inte reagera alls. Visst man ska inte glömma historien med allt det fruktansvärda som hände då. Men se upp till försoning istället. Nej kära judar, se framåt istället och dunka Evan i ryggen istället! Skäms på er. Lite trött blir man på (framförallt) gamla judar som lever kvar med gamla fördomar.” slut citat läs mer Välkommen till 2000-talet

Jag var för ett antal år sen i Berlin såg den vackra judiska synagogan som nu är återuppbyggd. Tyskland har erkänt sin skuld till judeutrotningen betalt skadestånd till staten Israel. Är det inte bra när judar kan bli tyska medborgare och även få äran att representera dem i ett landslag?

 Citat”Det finns de som tycker att Evan Kaufmann gjorde fel när han valde att spela ishockey för Tysk-land. Han blev då den förste judiske spelaren i ett tyskt landslag på 80 år. – Jag har ställt mig själv samma frågor som alla andra ställer, säger Kaufmann som på onsdagskvällen ställs mot Tre Kronor i Globen. ” ur SvD

*Prästen Stig Strömbergsson bebloggar och beglor Ishockey : Stig Strömbergsson 

** Skrivet "Med glimten i ögat"

Tidigare: Missbruka inte minnet av förintelsen


Foto från : New York Times

Läs även andra bloggares åsikter om

7 kommentarer:

 1. En annan i det tyska laget har turkiskt påbrå.

  SvaraRadera
 2. Till Magnus Jensen §1. –Håll dej till ämnet! Att Tyskland levererar u-båtar till vissa länder har inte med kritiken av att en jude spelar i Tyskt landslag

  SvaraRadera
 3. Egon

  Det ar helt naturligt att en tysk jude kommer med i ett tyskt lag. Judar som har immigrerat, i synnerhet fran Sovjetunionen, deltar i alla grenar av naringslivet som alla andra i landet. Den nya generationen skiljer sig fran den aldre, overallt (ibland till den aldres fasa:-) Om nu nagra aldre judar som traumatiserats av WWII uttrycker sina kanslor, sa vad da.
  De ar utdoende och snart finns inga kvar. Kanske somliga media utnyttjar tillfallet ocksa. Visst ska man se framat och forsoka forlata, men inte glomma. T o m svenska judar som flydde till Sverige och ar fortfarande i livet har fatt en obehaglig smak i munnen. Jag har mott tyskar som turistat i Frankrike som erfarit en viss attityd fran aldre fransoser efter alla dessa ar.
  Ska dessa lite "shockade" judar skammas? Nej, det tycker jag verkligen inte. Och jag har traffat en hel del av dem.
  E. Lande

  SvaraRadera
 4. Den som skrev,

  "...Nej kära judar, se framåt istället och dunka Evan i ryggen istället! Skäms på er...."

  drar alla judar över en kam, tillskriver alla judar en syn. Och du håller uttryckligen med, Egon. :(

  Judar är precis som andra folk, har olika syn, den ene juden tycker si, den andre så. Finns två judar finns tre åsikter, brukar man ju säga. :)

  SvaraRadera
 5. Nej Roth, 12 judar och 13 åsikter skall det vara… ;)

  Annars så fattar jag varför detta sticker i ögonen på vissa judar världen över. Hade nog för egen del känt samma sak, helt självklart är det inte och inne ifrån perspektivet är helt logiskt för mig i detta fall. Kan liksom inte beskylla dem som reagerar så om man själv påverkades av förintelsen.

  Men samtidigt hockeyspelaren, ja han fattar jag även, tycker han gör helt rätt och inte egentligen så mycket att orda över. Vi måste kunna gå vidare och inkludering före exkludering, bara en parantes i det stora hela men han har mitt stöd likaså de överlevare och dess familjer som idag tycker detta känns lite obekvämt. Vore även kul om Sverige vann skiten, hockey guld nu skulle inte va fel, om inte detta så vinner vi i alla fall schlagern sen.

  HAMMARBY TILL ALLSVENSKAN!

  SvaraRadera
 6. Marcus, det enda som sticker i ögonen är en kollektivanklagelse, att alla judar skulle skämmas. Skulle du gilla att någon skrev, "Nej kära etiopier...Skäms på er!...". Jag tvivlar. Annars vet du väl hur judisk humor innehåller selfdeprecation?

  SvaraRadera