12 maj 2012

”Go and see”! Se själva!

Jonathan Ashauer är sjukhusdiakon vid Ängelholms sjukhus. australiensare, fd. kommunpolitiker (Kd) i Ängelholms kommun, bosatt numewra  i Klippan

Han var en av mina medresenären på resan "Kom och se"

Gästkrönika:  ”Go and see”! Se själva!

Efter 10 innehållsrika dagar i Palestina var jag och min sambo åter i Sverige 30e mars . I 4 dagar såg vi delar av det Heliga Landet t.ex. Jesus hemstad Nazareth, Galilén kring Gennesarets sjö där Jesus predikade vid olika tillfälle. Vi besökte kyrkor som sägs vara byggda på ställen nämnde i bibeln, samt Jericho och Döda Havet innan vi kom fram till Betlehem. Där deltog vi i en 4 dagars konferens anordnad av Bilda, Diakonia och ”Sabeel”, en inhemsk kristen organisation som vill upplysa om de kristna palestiniernas öde i detta Heliga landet.

Visst, det finns kristna palestinier! Ordet palestinier lockar tyvärr ofta fram minnen på rubriker om själmordsbombare samt närgångna mediabilder på södersprängda byggnader och människor. Men det finns kristna palestinier, som funnits i landet sedan Jesu tid, vilka var bland de första omvända till den kristna tron, som har sedan dess bott i områden där de heliga platserna är. De har funnit i landet, långt innan det ockuperades av judarna som kom dit efter andra världskriget. De är katoliker, ortodoxa, arameiska, och numera finns även protestanter. Ett tag var antalet kristna i Palestina/ Israel kring 13% av befolkningen men numera är de under 2%.

Varför? Därför att den israeliska ockupationsmakten gör ingen skillnad på palestinier, muslimer eller kristna, Alla behandlas på samma sätt. Alla måste stå ut med trakasserier, med arbetslösheten, och uppgivenheten. Många kristna har känt sig tvungna att flyttat till andra länder. De ser inga framtidsmöjligheter för sig själva och sina barn. Vem i så fall ska hålla de heliga platserna ”levande” om dessa kristna vilket pga. vardagens förödmjukelser och mödor tvingas flyta ifrån landet vilket har varit deras i så många år? Blir det folk utan anknytning till levande församlingsverksamheter som ansvarar för att sköta, öppna och stänga?

Ska byggnaderna och platserna som är samlingspunkter för kristna från hela världen inte för bli Levande? 
Kristikropp utan Ande? Risken finns pga Israeliregeringens utnötningspolitik mot alla palestinier. En mur 8-9m hög och snart 70 mil lång byggs runt de palestinska områden. Den ska vara byggd på ”Den Gröna Linjen”, ett pennstreck i grön färg på kartan som är den internationellt accepterat gräns mellan Israel och Palestina. I verklighet avviker muren från denna gräns. Ofta tar den en omväg för att ”omfamna” och därmed skydda från ”infödingarna” några av de många israeliska bosättningar byggda långt in på palestinsk mark.


Att marken som i generationer tillhört palestinska bönder annekteras bekymrar inte Murbyggandets ansvariga. Bönderna förlorar/ bestjäls sin mark samt sina vattenkällor. Vattnet, en bristvara, används av bosättningarna även till trädgårds- och parkanläggningar samt att fylla deras simbassänger! Att ta vatten och land från dess rättmätiga ägare är enligt Internationell Lag förbjudit och ett utmärkt sätt att orsaka vrede och fientlighet hos den lokala befolkningen.

Att muren också har blivit en barriär som hindrar människor att fritt går fram och tillbaka mellan Israel och Palestina väcker också förargelser. Palestinierna som arbetar i Israel måste mycket tidigt börja köa vid en av de många ”Checkpoints” för att komma in i landet ”på andra sidan”. Köa bakom ett galler som boskap vilka ska till slakten

Det finns företag som specialiserar sig på gruppresor för kristna som vill se de bibliska platserna; som ser Israels tillblivelse som en uppfyllelse på profetior och att nationen Israel är Guds utvalda folk. Dessa är tyvärr inte intresserade av att se saker som gör att de måste ifrågasätta sina trygga övertygelser. Resan ar upplagd så att de slipper se muren, slipper höra om och se hur palestinier, kristna och muslimer har det. Det de ser är ”The Holy Land, Disney Style.” Gud välsignar dem. Bör man göra så där ? Blunda för sanningen?

Våra kristna systrar och brödrars existens i det Heliga Landet hotas!. Är det något vi passivt kan tillåta? Vill ni kunna begripa detta som jag har skrivit ovan är bästa sättet att göra som alla konferensdeltagare gjorde. Konferensen hette ”Come And See” och vi ”kom och såg”. Åk dit ni och se till att ni träffar Sabeels folk som jag är säker skulle ta emot er med öppna armar. ”Go and see”! Se själva!

Jonathan Ashauer 2012 04 20

Foto : Egon Berglund  "De kristna i Beit Jala ( en stad i Betlehems ”län” ) ber tillsammans mot konfiskeringen av deras mark, genom vilken muren är planerad att byggas. Varje fredag​​ firar man en mässa bland olivträden, och ber till Gud sin önskan om rättvisa." En mässa i Beit Jala

Läs även andra bloggares åsikter om
Vårt Land

Israel uppges förstöra palestinska biståndprojekt


SvD
DN
GP
Sveriges Radio

59 kommentarer:

 1. Egon

  Fin ensidig propaganda:-) De som har varit lite mera pa plats an kommit and vant vet att en hel del har ar just propaganda. Andra som inte har nagon urskiljning svaljer sakert hela kommentaren med hull och har eller for att det passar deras agenda. Snalt.
  E. Lande

  SvaraRadera
 2. Till E Lande § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 3. Låt oss hoppas att judar som måste sjukhusvårdas i Ängelholm har möjlighet att anlita en rabbi för sina diakonibehov.

  Magnus Jensen

  SvaraRadera
 4. Till Magnus Jensen , vilken låg kommentar, tror du att för att man står upp för sina kristna palestinier har något emot judar bosatta i Sverige?

  SvaraRadera
 5. "Blir det folk utan anknytning till levande församlingsverksamheter som ansvarar för att sköta, öppna och stänga?"
  Vem har nyckeln till den Heliga Gravens Kyrka? Har inget "bevis" men nar jag besokte den sa fick jag hora att det lar vara en muslim. Detta for att hindra de olika kristna som befinner sig dar fran att raka i luven pa varandra. Tror inte de kristna behover oroa sig mera for sina heliga platser an judarna for sina.
  E. Lande

  SvaraRadera
 6. Egon

  "...tror du att för att man står upp för sina kristna palestinier har något emot judar bosatta i Sverige?"
  Kanske inte. Men man har definitivt nagot emot de judar som
  bor i Israel. Somliga fanns dar langt innan Jesus eller Muhammed foddes.
  E. Lande

  SvaraRadera
 7. Till Lande: Citat" Men man har definitivt nagot emot de judar som
  bor i Israel." slut citat Lande

  Som du kanske minns så verkar jag och (nu tror jag mej även tala för min medresenär Jonathan Ashauer ) för en 2-statslösning. Kan du inte av detta dra några egna slutsatser?
  Om nu din fattningsförmåga är så begränsad säger jag dig israelerna skall bo i Israel ( enligt de sk.1967 års gränser), men lämna de ockuperade områderna.

  SvaraRadera
 8. till AK R skicka din kommentar en gång till

  SvaraRadera
 9. Tack Jonathan för din krönika, jag förstår hur du tänker och dina åsikter är dina men tycker en sak bör förtydligas, förminskas historiska fakta så blir det fokus istället för vart den borde vara dvs på det som pågår. Jag stör mig enbart på en sak i din text: ” De har funnits i landet, långt innan det ockuperades av judarna som kom dit efter andra världskriget”.

  Judar har funnits där längre än så, vad du avser är sionisterna och de judar som flydde Europa med all rätt. Rätt skall ju va rätt, de ursprungliga judarna kan knappas räknas som ockupanter och deras närvaro i området är låååång.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Musta%27arabim_Jews

  Annars håller jag med dig, ta hand om dig och åter tack för din text.
  /MH

  SvaraRadera
 10. Tack för inlägget, Marcus. Mitt inlägg som kom bort riktade sig delvis till samma. Synen på judarna som invaderare och inkräktare är föraktlig med tanke på judarnas starka band och närvaro i regionen under tusentals år.

  Egon, min kommentar kom bort och jag orkar inte skriva i detalj igen men jag har många invändningar mot fakta och ton i artikeln. Det vimlar av otrevliga anknytningar, som t.ex. detta minst sagt kreativa.

  "...Köa bakom ett galler som boskap vilka ska till slakten..."

  Ashauer som i hela artikeln ensidigt anklagat både judar och israeler för precis alla svårigheter i området han kallar "landet", vilket det nu skulle ha varit, tvekar inte att dra paraleller till hur Europas judar behandlades. Man tar sig för pannan. Är detta en reflektion på hur Bilda utbildar sina kursdeltagare?

  SvaraRadera
 11. Först vill jag rätta till ett antal punkter som är felaktiga påstående.

  1. Favorit uttrycket "Den israeliska ockupationsmakten".

  Korrektering;
  Västbanken är ERÖVRAT! Till 1967 var Västbanken en del av Jordanien!

  Eftersom Jordanien har avstått återlämnandet av sitt territorium som alla kallar Västbanken, har det blivit ingenmans land.

  Innan år 1967 har INGEN hävdat att det är en ockuperad land - som ägs av palestinska araber!
  Inga palestinska araber har protesterat mot ockupationen av "Palestina" FÖRE 1967 - VARFÖR?

  Jonathan Ashauer hävdar att "det finns kristna palestinier, som funnits i landet sedan Jesu tid, .."
  Jonathan Ashauer, vill du upplysa oss okunniga vilka levde i landet FÖRE Jesus tid samt Jeshua's (Jesus) etniska ursprung?

  Vidare skriver du "Men det finns kristna palestinier, som funnits i landet sedan Jesu tid, vilka var bland de första omvända till den kristna tron, som har sedan dess bott i områden där de heliga platserna är. De har funnit i landet, långt innan det ockuperades av judarna.." ? ! ?!
  Att vara så okunnig i ämnet om vem som levde i det "heliga landet" är obegripligt.

  Eftersom du skriver att "Våra kristna systrar och brödrars existens i det Heliga Landet hotas!." Vill du definiera gränserna av det Heliga Landet?

  2. Nu för tiden vill man göra gällande att man får kritisera Israel utan att det stämplas som antisemitism.

  Korrektering;
  Dagens antisemitism har blivit rumsren, därför nu för tiden klankar man på Israel = judar, utan att anklagas för antisemitiska uttalande.

  SvaraRadera
 12. Du anomyme § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera
 13. Henrik Åström14 maj 2012 kl. 12:29

  Tråkigt att se sådan lögn! Läs fakta! Undersök områdets befolkningsstatistik genom århundradena över judar och araber. Eller är det den som måste mörkas? Dessutom måste det sägas ideligen: Västbanken är inte alls arabernas eller palestiniernas eget självständiga område. Israel ockuperar inte någon annan stats territorium. Israel ockuperar sitt eget land och områden vunna i krig mot Egypten, Jordanien och Syrien. Efter arabstaternas försök att invadera Israel har Israel alltid lyckats slå tillbaka och dessutom utöka sitt område från 1948 års föreslagna gräns. Efter fred med Egypten och Jordanien har dessa stater inga anspråk på Gaza resp Västbanken. Israel förfogar därmed över dessa områden. Israel har lämnat Gaza, som inte har så stor startegisk betydelse. Däremot kommer Israel aldrig att släppa kontrollen över Västbanken. Vilket en blick på kartan förklarar...
  För Israels säkerhet mot en mycket fientlig omgivning kommer område C därför, även fortsättningsvis, att ha stora begränsningar för arabiskt byggande.
  Det är mycket skevt av skribenter och media att inte berätta det.

  SvaraRadera
 14. John Johansson14 maj 2012 kl. 12:48

  Jag har aldrig förstått att det skall vara så svårt att skilja på antisemitism och antisionism...
  Det palestinska folket tillhör även de till större delen semitiska folkstammar från början.

  Annars tycker jag att det är ganska klart vem som är David och vem som är Goliat i denna konflikt. Israel har som överlägsen part ett ansvar att bete sig mänskligt, precis som palestinierna har ett ansvar att, när de har möjligheter, hindra våldsdåd mot civila t.ex.

  Men det är svårt att administrera lag och ordning i ett land som man hindras att administrera.

  SvaraRadera
 15. Intressant att Israel om och om igen av somliga är den enda part i konflikten som pekas ut som inte "mänskligt" i sitt agerande.

  Palestinska terrordåd lindas däremot in i försiktiga termer. Det antas att dessa vansinnesdåd, som många skulle beskriva som omänskliga, skulle ha stoppats - om det bara vore möjligt.

  Alldeles för generöst i min syn. Omvärlden borde kräva humant beteende av det palestinska styrets många aktörer och visa nolltolerans för uppvigling till våldsdåd. Dagens palestinska styre har på många sätt hyllat mordbombare och har uppmanat till "martyrskap". Mänskligt?

  SvaraRadera
 16. John Johansson, titta på kartan och se vilket land är lilla David och vilka förenade arabstater plus Iran är stora Goliat med målet att krossa den judiska staten. Att Israel har tvingats bli starkt har allt att gära med grannskapets krig-och terrorföring!

  SvaraRadera
 17. John

  "det är svårt att administrera lag och ordning i ett land som man hindras att administrera"
  Ja, Israel är väl det enda demokratiska landet i den trakten som har lag och ordning.
  E. Lande

  SvaraRadera
 18. Henrik Åström, du är nog rätt ensam i din uppfattning om vad som är fakta. Västbanken och östra Jerusalem ar definierat som ockuperat av hela väkdssamfunder, FN, EU, sverige.
  Israel skulle också ha möjliget att annektera området och ge befolkningen medborgarskap. Så har andra länder gjort ( exempelvis Sverige). Palestinierna har erbjudit Israel detta. Problemet är att israel vill ha landet utan folket, och det är inte lagligt.

  SvaraRadera
 19. Det finns dom som tror på en kommande allians mellan judar och kristna mot hatet hos en del av Islam
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4228025,00.html

  Magnus Jensen

  SvaraRadera
 20. Fredrik Stenström14 maj 2012 kl. 19:53

  Visst ockuperar Israel Östra Jerusalem och Västbanken efter framgångsrika försvarskrig.
  Men dom områdena tillhör ingen annan och Jordanien ockuperade dom fram till 1967 utan ett enda pip om några palestinier och deras rätt till en egen stat.
  Skillnaden är förstås att Israel är en judisk stat.

  Fredrik Stenström

  SvaraRadera
 21. I det aktuella fallet har "lille David" kärnvapen att försvara sig med. Istället för en stenslunga.

  SvaraRadera
 22. Magnus

  "...en kommande allians mellan judar och kristna"
  Men de kristna palestinierna har ju valt sin sida, den muslimska. Sa aven kopterna i Egypten. Fat chance:-)
  E. Lande

  SvaraRadera
 23. Fred

  "Visst ockuperar Israel Östra Jerusalem..."
  Gör det? Jerusalem skulle inte ha delats för det första och för det andra har staden aldrig varit någon annans huvudstad än judarnas.
  En annan ljuspunkt är att folk från annorstädes har vågat sig ett besök trots hot om straff vid hemkomsten.
  E. Lande

  SvaraRadera
 24. Verkar som om man kommer på bred front nu in tråden, grattis även ”Magnus”, portad som Robin och återuppstånden som Magnus, tog inte ens tre dagar.

  Ett litet historiefel och fokus är enbart det istället för att se till vad som pågår. Jonathan har i alla fall rätt i sitt grundpåstående, fler borde åka och se hur det egentligen är. Man kräver mycket men kan inte erkänna något.

  Roth du citerar: ” "...Köa bakom ett galler som boskap vilka ska till slakten...", precis så jag kände mig i checkpointen, Skulle jag ha känt något annat?

  SvaraRadera
 25. "...aldrig varit någon annans huvudstad än judarnas..", jag trodde det var stater/länder som hade huvudstäder, inte etniciteter. Eller är detta också ett fall där man ska förstå att Lande inte menar vad hon skriver?

  SvaraRadera
 26. Det blev humanitär katastrof, med etnisk rensning, för judarna första och enda gången Jerusalem delades - av Jordanien. Något "världssamfund" som brydde sig?

  Finns det någon förtröstan idag att det palestinska agerandet från dess samlade aktörer kommer att vara fredligt om Israel släpper kontrollen?

  Finns ingen förtröstan att terrorn stoppas, vad kan PM göra för att förbättra situationen? Våga ställa krav på PM!

  SvaraRadera
 27. Arafat fick Nobelpris för att skriva under på att Israel hade full kontroll över area C till förhandlad fred. Sen dess har palestinierna vägrat förhandla d.v.s. ge och ta, vägrat uppfylla Oslolöftena om totalt stopp för terror och hatpropaganda. Under april 2012 skedde 70 attacker av araber mot judar i området, under mars 229, under februari 100, under december 81, november 48, oktober 80 osv bakåt.
  Vad hände under Jordaniens illegala ockupation av hela gamla Jerusalem? Varenda av bortåt 60 synagogor förstördes eller blev åsnestall eller pissoarer. Det är vad världen vill återgå till...... De använde 35000 judiska gravstenar till vägbeläggning och husbyggen, bl.a. del av Holy Land Hotel, medan de asfalterade en del av den urgamla judiska kyrkogården på Oljeberget.

  SvaraRadera
 28. Fredrik Stenström15 maj 2012 kl. 07:22

  Får nog ge E. lande rätt när han skriver att östra Jerusalem inte är ockuperat av Israel.
  hela Jerusalem var israeliternas huvudstad redan för länge sen och om jag inte minns fel så fanns i modern tid en judisk folkmajoritet i staden så tidigt som på 1800-talet.

  Fredrik Stenström

  SvaraRadera
 29. Östra Jerusalem ockuperades och annekterades illegalt av Israel under kriget 1967. Enligt internationell rätt är östra Jerusalem ett ockuperat palestinskt territorium och en del av den ockuperade Västbanken.

  SvaraRadera
 30. Markus

  "precis så jag kände mig i checkpointen, Skulle jag ha känt något annat?"
  Det är många som känner sig som "boskap" idag när man ska någonstans. Och det kommer nog att vara så under en lång framtid om inte för alltid. Orsaken?
  "Slakten" har minskats betydligt.
  Omak är bättre än att leva med skruvar och muttrar i kroppen eller bli begravd i småbitar. L'chaim!
  E. Lande

  SvaraRadera
 31. Egon

  Du vill alltså tillbaka till situationen som beskrivs av Mrs. Roth (00:01) och haNavi (02:28)?
  E. Lande

  SvaraRadera
 32. Fredrik Stenström15 maj 2012 kl. 18:12

  Ställer mig lite frågande till att en ockupation efter seger i ett försvarskrig skulle vara illegal.
  Såvitt jag förstår får väl angriparen skylla sig själv.
  Jordanien verkar ha haft planer på att annektera Västbanken efter sin ockupation 1948.
  Annars hade man väl inte delat ut jordanska pass till araberna i Jerusalem och Västbanken.
  Som det nu är tillhör väl inte Västbanken någon egentligen och Östra Jerusalem är väl legal israelisk erövring.

  Fredrik Stenström

  SvaraRadera
 33. Fredrik Stenström här är lämplig litteratur för dej.Folkrätten och
  Diakonia

  SvaraRadera
 34. Fredrik Stenström15 maj 2012 kl. 20:37

  Egon. I din länk till folkrätten återfinner man flera FN-resolutioner men saknar helt referens till NF's bindande beslut från 1922.
  När det gäller påståendet att Gaza är ockuperat efter Israels tillbakadragande så är det ingen sanning utan en partsinlaga och ingen skulle väl kunna tro att Hamas skulle tillåtas avfyra raketer om Gaza var ockuperat.
  Dessutom undrar man ju lite vad Gaza var innan Israel drog sig tillbaks 2005 om området är ockuperat nu.
  Mer ockuperat kanske?

  Fredrik Stenström

  SvaraRadera
 35. Egon kommer med "Östra Jerusalem ockuperades och annekterades illegalt av Israel under kriget 1967."
  Medan Joakim Wohlfeil hävdar att "Israel skulle också ha möjliget att annektera området och ge befolkningen medborgarskap. Så har andra länder gjort ( exempelvis Sverige)."

  Samtidigt när det påpekas att "Enligt internationell rätt är östra Jerusalem ett ockuperat palestinskt territorium och en del av den ockuperade Västbanken."...
  "Israel skulle också ha möjliget att annektera området och ge befolkningen medborgarskap.", nu blir jag förvirrad, ha möjligheten att annektera eller lämna ockuperad..., är det MOMENT 22?

  SvaraRadera
 36. Rena klara Fakta: Jordanien ockuperade hela gamla Jerusalem 1948-67, en stad som haft judisk majoritet sedan mitten av 1800-talet, och dödade eller fördrev varenda jude där. De förstörde bortåt 60 synagogor eller gjorde pissoarer eller åsnestall av dem, de rev upp ca 35000 judiska gravstenar och använde till vägbeläggning och som byggnadsmaterial i Holy Land Hotel på Oljeberget, asfalterade del av den urgamla judiska gravplatsen där. Och efter det tror nån att Israel vill återgå till detta förhållande??? Fakta som är lätta att verifiera. Detta anser palestinierna vara skäl för att de ska få området till skänks.
  Många araber i Jerusalem har sagt att de absolut inte vill komma under palestinskt styre, de mår så bra att ha israeliska sjukförsäkringar och kunna resa fritt i Jerusalem och övriga Israel.

  SvaraRadera
 37. Asså bjuder Sverigedemokraterna på returmatch med "fakta" enligt HaNavi hehadash.
  Den jordanska diskrimineringen av judar har överhuvudtaget aldrig nånsin använts som underlag för territoriella krav gentemot israel. Inte av palestinier och inte av världs samfundet.
  Däremot brukar Israels fortsatta diskriminering av muslimer och kristna vara underlag för att varken israel eller jordanien är lämpliga förvaltare av de heliga platserna.
  HeHadasch, varför blir det alltid totalfel på just fakta när din signatur dyker upp ?

  SvaraRadera
 38. ” dödades eller fördrevs varenda jude där…”
  ***Stora ord, liten verklighetsförankring - Haglund i ett nötskal.

  Ställ för all del de 5000 judar som flydde Jerusalem mot de ca 750 000 palestinier så får du fram proportionerna - och hur löjlig din dagis-hasbara är.

  SvaraRadera
 39. Guardian

  Hur var det nu med förstörelsen, löjligt det också?
  750,000 araber, illa nog, men det var många fler judar som flydde från eller tvingades ur arabiska länder (Iran icke inkluderat). Och nej, det var inte bara Egypten. Eftersom du nu ville jämföra.
  E. Lande

  SvaraRadera
 40. Joakim

  ... varken israel eller jordanien är lämpliga förvaltare av de heliga platserna.
  Under Jordanien vanhelgades och förstördes så mycket. Men var och när har Israel gjort sammalunda?
  E. Lande

  SvaraRadera
 41. Lande.

  Judar flydde från arabiska länder? När den judiska staten hade bildats ville judarna i arabvärlden hellre bo kvar än att flytta till Israel, har jag förstått dig rätt?

  I så fall är det kanske förhållandena i arabvärlden innan 1948 som vi ska söka modellen för hur en fredlig samexistens mellan folken ska se ut.

  SvaraRadera
 42. till E Lande citat " men det var många fler judar som flydde från eller tvingades ur arabiska länder "slut citat Läs mer här
  Motbilder-Fördrivning av judar från arabstarena

  SvaraRadera
 43. Judiska flyktingar beskrivs av Guardian som emigranter. Antijudiska upplopp skedde under 1947 och 1948 i Egypten, Libyen, Syrien, Irak...Det föregicks av pogromer, som den naziinspirerade i Bagdhad 1941. Västbanken och Östra Jerusalem rensades fullständigt på judar under Jordaniens ockupation. Emigranter? Arabländer upprättade antijudiska lagar som starkt påminde om Nürnberglagarna. Emigranter!? Man tar sig för pannan.

  SvaraRadera
 44. Egon

  Nej tack, den där linken tar du fram varje gång det gäller arabernas fientlighet mot och fördrivning av judarna från arabländerna.
  E. Lande

  SvaraRadera
 45. till E Lande , din kommentar angående Guardian och Johan, avvisas § 6. - Ditt inlägg måste vara utan personliga angrepp, påhopp, eller förnedring av andra.

  SvaraRadera
 46. A-K, dessa judar som du beskriver som som offer för etnisk rensing, dom måste väl i så fall räkna de länder som de fördrevs från som sina "hemländer", eller?

  Begreppen ställs ju på huvudet om man tillämpar din terminonlogi och hävdar att de fördrevs till sitt hemland, det måste du väl hålla med om?

  Du kanske skule tipsa Anna Ekström om detta, hon som inte tror på att fredlig samexistens mellan judar och muslimer kan existera. Uppenbarligen finns det ju i så fall historiska bevis på att det funnits sådana multietniska samhällen som judar föredragit framför att bo i Israel.

  Och fortfarande undrar jag, var dom så sugna på stanna kvar i Irak, mm, att den nyinstiftade judiska staten inte attraherade dom? Utan att det var nödvändigt med etniska rensningsåtgärder för att få dom att flytta till sitt "hemland"?

  SvaraRadera
 47. Du Egon, jag repeterade bara vad DE skriver. Tar du av dig glasögonen när du läser deras kommentarer? Man skulle kunna tro det eftersom du inte vill se deras fräckheter, förolämpningar och påhopp, både på mig och Mrs. Roth.
  Hur var det med rättvisan?
  E. Lande

  SvaraRadera
 48. Johan

  Judar bodde i Irak i flera tusen år, innan muslimerna kom dit, vilket de naturligtvis inte vill höra. Du har inget hum om eller kan gissa varför idag det inte finns en enda kvar och mycket av vad de ägde har konfiskerats?
  "...hon som inte tror på att fredlig samexistens mellan judar och muslimer..."
  Jag har lite svårt för det också när jag dagligen hör deras
  "ledare" som kallar för mord på judar välden över och utplånandet av Israel. Det kan väl även du förstå?
  E. Lande

  SvaraRadera
 49. "Judar bodde i Irak i flera tusen år, innan muslimerna kom dit", jo, den Babyloniska fångeskapen (om man nu ska sätta full tilltro till religösa källor) ägde ju rum flera tusen år innan Muhammed levde och islam bildades. Jag har dock lite svårt att förstå relevansen av detta; extra mycket myror i huvudet får jag av att läsa när Lande dessutom hyllar en pastor som två inlägg upp hävdar att det är absurt att få flytta tillbaka till trakter som man fördrevs från för jämförelsevis ynka 60 år sen.

  "Varför det idag inte finns en enda kvar", som jag ser det finns det tvä möjligheter:

  1) Judarna utbrast ett "Äntligen" när det bildats en judisk stat och flyttade i stor glädje dit ögonaböj efter 1948.

  2) Judarna sa (precis som judarna i Tunisien och Iran, kanske även Malmö, säger idag när de av sionistiska organisationer uppmanas att utvandra till Israel) "Israel, vad ska vi dit att göra, vi vill hellre bo kvar i våra hemtrakter där vi bott sen urminnes tider". Men då blev de utsatta för en etnisk rensning och tvingades mot sin vilja flytta till Israel och många gick sen och drömde om möjligheten att få återvända till trakterna de fördrevs från.

  Det vore kul om du och A-K Roth kunde reda ut vilken av de två versionerna som är den korrekta.

  SvaraRadera
 50. Johan

  Undrar hur gammal du är för att skriva sånt dravel som du gör. Inte undra på att du åkt annorstädes. Eller att du uppskattades av en viss antisemitbloggare. Inga manm, du vet vilka de är. Men som sagt, Joakim uppskattar din nivå och eftersom han gjort sig oumbärlig sitter du säkert i sadeln. Tills vidare.
  E. Lande

  SvaraRadera
 51. Om E Landes senaste inläggs "Tills vidare" ska föreställa någon sorts hot vore det på sin plats att hon lyfte luren och via telefon framförde detta personligen till mig.

  SvaraRadera
 52. Johan

  Hallå, Johan i Partille?
  Oroa dig inte. Jag "hotar" ingen. Lägg av! Du kommer inte att få några ovälkomna påringningar från mig. Happy?
  E. Lande

  SvaraRadera
 53. Wohlfeil, välbekant debattör med mycket hög statlig lön, utgår från att folk ska tro på vad han säger, never mind vad historieböckerna säger.

  "Den jordanska diskrimineringen av judar har aldrig använts som underlag för territoriella krav"... Nä, bara som underlag för ett par helt illegala anfallskrig huh. Det var knappast araberna i Israel de anföll.

  Wohlfeil vet lika väl som jag hur jordanierna under sin illegala ockupation av hela gamla Jerusalem 1948-67 drev ut varenda jude och trakasserade de kristna så deras antal starkt minskade. Enligt Wikipedian gick antalet kristna 1948-67 från 25000 till 12646 varefter de långsamt återkommit eftersom det är fullständig religionsfrihet i Israel. (Vilket INTE innebär att muslimerna får gräva upp judarnas Tempelplats hur som helst.)

  Jordaniens existens är självklart helt illegal eftersom England direkt bröt mot Mandatreglerna, fortfarande giltiga, och gav bort 80% till en kompis:

  Artikel 5.
  Mandatmakten skall ansvara för att inget palestinskt territorium överlåts eller hyrs ut till, eller på något sätt står under kontroll av, regeringen i någon främmande makt.

  Hur kristna har det i Israel och dess omgivning, se länk

  Wohlfeil kör med den infernaliska svenska idoldyrkan, en gång kändis sen kan man vräka ur sej precis vad som helst. Senaste fallet är Ingmar Karlsson som är dösur på att inte alla beundrar honom längre pga hans titel och hedersdoktorat - han har aldrig lyckats ta en riktig doktorsexamen vilket säger lite mer, och man förstår varför efter att ha hört mycket nog om hans senaste sagobok.

  SvaraRadera
 54. Och det blir ju knappast bättre när Hadass skall förklara sig.......(.....
  "Den jordanska diskrimineringen av judar har aldrig använts som underlag för territoriella krav"... Nä, bara som underlag för ett par helt illegala anfallskrig huh. Det var knappast araberna i Israel de anföll.....).... Jaha, så nu var diskrimineringen av Judar i Jerusalem underlag för illegala anfallskrig. Intressant, av Israel eller. Det här är ju som SD i rikspolitiken, katastrofen kommer när man skall förklara sina tabbar.
  Bra att du lämnade länk till din seriösa hemsida, fantastiskt att du vet bättre än palestinas kristna själva vad de tycker...och dina andra spännande analyser ger verkligen en inblick i din värld. Fast nu är det bäst du tar på dig foliehjälmen och återvänder till fronten i det tydligen pågående kriget.........så inte muslimerna tar över.....

  SvaraRadera
 55. Wohlfeil gör inte som andra debattanter - spar personangreppen till sist när inte fler fakta finns att ta fram, han börjar med det. Hans kommentarer säger faktiskt inte ett dugg!

  Han anklagar min blogg för att nämna bl.a. kristna i arabvärlden, där Diakonia och Svenska Kyrkan i flera decennier har varit experter att låta svenskar träffa utvalda kristna araber som är hatiskt inställda mot judar alt. mest rädda för muslimer. Enkla fakta som att det enda stället i Mellanöstern där antalet kristna ökar, numerärt, är Israel - trivs han inte med.

  Diakonia har sin patentmetod - de skriver sina egna historieartiklar och hänvisar därefter till dom. Precis som EU och Diakonia gör, se länk där det kristallklart ses, med många exempel, att EU och Diakonia öser enorma summor av våra skattepengar in i israelhatande NGOs i Mellanöstern, därefter tar deras rapporter utan granskning som sina egna åsikter och därefter attackerar Israel med hjälp av dessa. Läs själv - gott om länkar till fakta, inte tyckande.

  Wohlfeils begränsade språkkunskaper kan inte skilja på det vanliga kvinnonamnet Hadassah och ett av de vanligaste hebreiska orden hadash="ny".  Nationalsporten att förbjuda en halv miljon SD-röstare att ha sina åsikter men aldrig hitta några fel hos en halv miljon illiterata illegala muslimska invandrare, ska jag inte ta upp.

  SvaraRadera
 56. Men snälla nån vilket klagande från vår stackars SD vän. Jag sa ju det var bra du lämnat länkar till din hemsida så alla kan se hur seriös du är.
  Du har ju massor med länkar som stöder dina inlägg, visserligen till din egen hemsida, men om man undrar över nåt som står på din hemsida så finns det ju också länkar som stöder det....fast de går också till din egen sida ;-) jag tycker det är jättebra du berättar att du baserar dig på fakta från dig själv (och NGO-monitor).
  Och jag har inte alls försökt förbjuda er i SD att säga 2er åsikt. Jag sa till och med att ni klär snyggt i foliehattar.....

  SvaraRadera
 57. Och så kommer det stående uttrycket om gnäll på SD och de som, med uteslutningsprincipen inte hittat något bättre.

  Att inte se att i stort sett allt jag skriver har externa länkar närmare originaluppgifterna, kräver en våldsamt stor bjälke i ens öga.

  Och att klaga på NGO-monitor utan att ha ett dugg att klaga om - eller är det enbart för att de avslöjar Diakonias enorma slöseri med svenska skattepengar?

  Innan bjäbbade herr Wohlfeil om att Jerusalem behandlades sååå vänligt av araberna. Ska vi hämta direkt från en jordansk överste som var med?

  Överste Abdullah el-Tal, befälhavare för den jordanska arabiska legionen, beskrev förstörelsen av de judiska kvarteren, i sina memoarer (Kairo, 1959):

  "... Operationerna, vars uppgift var total förstörelse, sätts i rörelse .... Jag visste att de judiska kvarteren tätt befolkades med judar som orsakade sina soldater en hel del störningar och svårigheter .... Jag satte därför igång beskjutningen av kvarteret med granatkastare, skapade trakasserier och förstörelse .... Bara fyra dagar efter vårt inträde i Jerusalem hade de judiska kvarteren blivit deras kyrkogård. Död och förstörelse regerade över det .... "

  "När gryningen började fredag, maj 28, 1948, skakade det judiska kvarteret i en svart moln - ett moln av död och lidande ... För första gången på 1000 år fanns inte en enda jude kvar i de judiska kvarteren. Inte en enda byggnad förblev intakt. Detta gör judarnas återkomst hit omöjlig. "

  År 1968 talade den israeliska representanten till FN om villkoren efter kvarterets kapitulation år 1948:

  "Efter vapenvilan hade trätt i kraft och normal civil förvaltning hade återställts i Jerusalem förra juni (1967), öppnades en chockerande bild inför våra ögon av resultaten av denna politik av hänsynslös vandalism, vanhelgande och kränkningar som begåtts under perioden då staden ockuperades av Jordanien från 1948 och framåt. I de judiska kvarteren hade alla utom ett av de trettiofem judiska hus för dyrkan som prytt Gamla Staden i Jerusalem, hänsynslöst förstörts. Synagogorna hade raserats eller plundrats och strippats och deras interiörer används som kycklinghus och stall.

  Men Wohlfeil vet självklart bättre. Han vet alltid bättre och känner att han aldrig ens behöver bevisa det.

  SvaraRadera
 58. Vad skönt att det var Harrison själv som medgav att jag vet bättre. Hade inte kunnat säga det bättre själv ;-)

  SvaraRadera
 59. Till Hedvig Lundhage jag godkänner inte din kommentar, du borde kunna uttrycka dej lite mer konkret.

  § 5. – Tänk på tonen du använder i din kritik.

  SvaraRadera