27 maj 2012

Mamma i Östra-Jerusalem

Jag har varit på resa med "Kom och se"
 
Östra Jerusalem är nu annekterad av Israel. Jerusalems befolkning består nu av ca 28% palestinier, det är enligt AIC försöker Israel hålla den på denna ”ofarliga nivå”. Ett sätt är att öka den judiska befolkningen i Östra Jerusalem. Jag har skrivit om detta tidigare vad som händer i stadsdelen Sheikh Jarrah och nu senast Silwan * 

De har sk. Jerusalem ID har rörelsefrihet i hela Israel ( de bor alltså utanför muren) de kan även resa in till Västbanken. De har även möjligt att ansöka om Israeliskt medborgarskap, en del gör det men samtidigt blir även det ”facts on ground”. Inför Jerusalems framtida status vid en fredsförhandling blir det svårt från palestinsk sida att hävda sin rätt till Östra Jerusalem om alla Jerusalems palestinska innevånare är Israeliska medborgare! Därför avstår de flesta att söka Israeliskt medborgarskap. Israelerna ser till att inte palestiniernas antal ökas. Om en palestinier gifter sig med en palestinier från Västbanken kan familjen inte bosätta sig inne i Jerusalem och de andre partern mister sitt Jerusalem ID.** Idag på Morsdag väljer jag att berätta om en mamma

En Palestinsk mammas berättelse 

Hon berättade att han har Jerusalem ID,  av familjeskäl har hon valt att bo i Ramallah ( som ligger utanför muren på Västbanken ) men hon har sitt arbete i Östra Jerusalem, ( om de Israeliska myndigheterna kommer på henne kommer hon att förlora sitt ID därför låter jag henne vara anonym ) även hennes barn har Jerusalem ID men är gifta med palestinier från Västbanken och bosatta i Ramallah. En påfrestande situation.

Hon berättade personligt hur det är att passera en checkpoint varje morgon. Om unga israeliska soldater som bara tar en rökpaus mitt i morgonrusningen och låter köerna växa medan palestinierna tålmodigt står och väntar och riskerar att komma för sent till sina arbeten.

Hur hon en gång skulle hem med mat till sin sjuka mamma, hon skulle vänta fastän det inte fanns någon kö. Den unga kvinnliga soldaten skulle bara ta paus fastän hon påtalade att hon hade bråttom.

Då brast hennes tålamod , hon gick resolut genom kontrollen men orden- ” Skjut mej då” , och hon sa den gången menade hon det,  men inget hände. ( Hon berättade att de har förekommit att palestinier faktiskt blivit skjutna i checkpoints )

 Hon berättade att förra vintern kom det snö i Jerusalem en morgon var det inga soldater allt vid checkpointen alla kunde obehindrat gå igenom. Var var soldaterna ?- " De lekte snöbollskrig med varandra de är ju bara barn! "

När vi turister passerar checkpoins i våra bussar frågar soldaterna bara " Vilka är passagerarna ? Chaffören svarar " Svenskar" då är det bara köra igenom , ingen kontroll av varken passagerares indentiet eller kontroll av bagage!


* Förbud mot familjeåterförening


** Vräkning av människor Foto: Egon Berglund

 Läs även andra bloggares åsikter om  
GP  Dagen

5 kommentarer:

 1. Fredrik Stenström: Din kommentar ang. antalet palestinska flyktingar har intet med dennas bloggpost att göra §1. –Håll dej till ämnet!

  SvaraRadera
 2. Bra berättelse, det är ofta svårt att förklara för de som aldrig är på plats vilket skämt detta med säkerheten är. Självklart vet alla terrorgrupper vilka vakter som tar en liten peng i handen, eller de israeler (speciellt bosättare bisarrt nog) som kan ta en "passagerare" genom spärrarna, eller vilka avloppstunnlar som ca 5000 arbetare använder dagligen. Tunnlar som fungerar att krypa genom för den som är smidig och stark, men inte för en gravid kvinna när barnet kommer, eller för leukemi patienten som måste till palestiniernas enda specialiserade cancer sjukhus Augusta Victoria sjukhuset som israel skurit av från sina patienter. Fast då slutar säkerhets-skämtet att vara "roligt" och blir en tradgedi.

  SvaraRadera
 3. Alla anti-Israel grupper framhäver att Israel är ett apartheid stat, du förmodligen har inte samma inställning.
  Du skriver ju om att araberna kan bli israeler, "De har även möjligt att ansöka om Israeliskt medborgarskap, en del gör det.."

  Jag undrar varför skall det vara fel att Jerusalems framtida status vid en fredsförhandling blir det svårt från palestinsk sida att hävda sin rätt till Östra Jerusalem om alla Jerusalems palestinska innevånare är Israeliska medborgare!?

  Dessa nya arabiska israeler förblir ju PALESTINIER trots en israelisk medborgarskap!

  Du har ju beviset i landet, arabiska palestinier med svensk medborgarskap förblir ju PALESTINIER trots en svensk medborgarskap!

  Du tror att enbar i israel tillämpas så "slapp" kontroll vid checkpoins (flygplatser) på grund av att passagerare klassas inte som säkerhetsrisk.

  "Chaffören svarar " Svenskar" då är det bara köra igenom , ingen kontroll av varken passagerares indentiet eller kontroll av bagage!"
  Dessa soldater är TRÖTTA på att handskas med diskriminerade civilister!

  Då kan jag berätta för dig att jag som före detta anställd på Palais de Nations i Genève, tagit med mig en grupp av 7 vänner (kostnadsfritt!) samt min familj (med FN legitimation från sjuttiotalet!) på en rundtur i FN bignadens ALLA vrå!

  Vi kunde placera spräng medel på halva byggnaden.
  Jag visade följande för kompisarna;
  * Salle de Pas Perdus.
  * Human Rights and Alliance of Civilizations Room.
  * Assembly Hall (som är den största rummet i Palais des Nations!), samt Council Chamber, där viktiga historiska förhandlingar utspelades(!), och du snackar om ett område i konflikt...

  SvaraRadera
 4. Det är LÄTTARE att skylla på israelernas "behandling" av kristna arabiska palestinier.

  Varför tar du inte upp "behandlingen" som dessa kristna araber utsätts för, av deras muslimska bröder?

  Den anständiga sanningen om kristna araber inte endast på västbanken, även under islam.
  "Christian life in lebanon Under Islam."
  http://vimeo.com/1700986

  Vågar du hävda att Brigitte Gabriel ljuger om verkligheten?

  SvaraRadera
 5. Jerry

  "Det är LÄTTARE att skylla på israelernas "behandling" av kristna arabiska palestinier."
  Riskfritt!
  Kristna omgivna av muslimer har det hårt mestadels och håller en låg profil.
  Brigitte Gabriel turnerar just nu. Tror jag ska gå och lyssna på henne när hon nu snart kommer förbi.
  E. Lande

  SvaraRadera