25 juli 2012

EU och Israel

Citat” EU:s utrikesministrar kritiserade så sent som för ett par månader sedan Israels bosättningspolitik i ovanligt hårda ordalag. Ändå enades EU och Israel i går om fördjupat samarbete. Varken den svenska regeringen eller oppositionen ville egentligen ha den här uppgörelsen, men ingen protesterade när frågan behandlades helt hastigt på EU-nämndens möte i fredags. ” ur EU fördjupade Israelsamarbete utan debatt 


  Lyssna: EU fördjupade Israelsamarbete utan debatt


Tidigare: Återigen en angelägen debattartikel Citat” Krav på politisk handling. Den internationellt erkända gränsen mellan Israel och den ockuperade Västbanken måste respekteras. Ett sätt att göra detta är att kräva märkning av varor som producerats av bosättarna.” ur Märk bosättarenas varor

Jag blir arg och ledsen när jag nu ser att krav av EU på politisk handling bara blir ord men inget mer.

Citat"Christian Aid believes that illegal settlements will continue to expand unless action, such as excluding settlement trade from EU markets, is taken that backs statements of condemnation from the EU. Any consolidation or strengthening of ties should be conditional upon an end to settlement expansion." ur The Guardian- The EU, Israel and occupied territories

Läs även Johannes Mosskin talesperson, Settler Watch citat "Parallellt med att Sverige och EU fördömer Israels folkrättsbrott belönas Israel genom att det ekonomiska samarbetet fördjupas. Beslutet skickar helt fel signaler, " ur GP-Debatt

Petter Hellström  Israeliska varor sälj under falsk flagg

Ben White  freelance journalist : EU-Israel: One hand whitewashes the other

Läs även andra bloggares åsikter om
SvD-Evakuering av bosättning skjuts upp  

31 kommentarer:

 1. Egon

  Nagon som protesterade mot Hamas rivning av over 100 bostader i Gaza nar Urban Ahlin namnde om Israels rivningar av palestinska bostader? Inte forsta gangen heller men det intresserar tydligen inte "palestinavannerna".
  Eva Lande

  SvaraRadera
 2. Det enda sättet för den som ej vill stödja folkrättsbrotten är alltså att fullständigt bojkotta alla varor med Israel som ursprungsbeteckning. Kan inte riktigt förstå i vems intresse det ligger att det inte ska vara möjligt att specifikt bojkotta varor från ockuperat område.

  För något år den var det ju på förslag i Frankrike att kriminalisera uppmaningar till bojkott av israeliska varor. Günther Grass blev ju i Tyskland hudflängd för att han motsatte sig export av kärnvapenbärande u-båtar så man kan ju ana att det finns större makter i EU än Sverige som Sverige måste koordinera sig med, därav frånvaron av debatt om den nya uppgörelsen med Israel.

  SvaraRadera
 3. Egon: Det är inte EUs jobb att singla ut och särbehandla Israel negativt bara för att BDS-grupper tycker det. Intressant att du blir så ledsen över att det finns dem som inte går med på ensidig mobbning och utestängning av Israel.

  Du verkade störd av Romneys besök i Israel och gav ditt eget spinn på det hela. Det skulle handla om kristen sionism som om det inte skulle finnas andra skäl att visa stöd för denna stat.

  Då blir du väl glad att Israel har utestängts från en USA-sponsrad konferens i Turkiet som handlar om den globala terrorismens offer, Global Counterterrorism Forum (GCTF)? Många länder som varit grogrund för terrorism och som vägrar klassa attackerna mot Israel som terrorism välkomnades. Israel utestängs. I olika tal specifieras offer för terror från hela världen, Israels offer har inte nämnts. Man blir luttrad av allt detta.

  Att du blir ledsen när Israel inte särbehandlas negativt visar mig att du om du vet det eller inte är mer intresserad av att demonisera Israel än att hjälpa palestinier.

  Känner du till att Israel har skickat medinsk expertis att hjälpa syriska flyktingar i Jordanien, främst barn? Borde du inte opponera dig?

  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=277267

  SvaraRadera
 4. AK Roth Du skriver" Israel inte särbehandlas negativt"
  Det som nu sker är att Israel särbehandlas positivt. Citat” EU är Israels viktigaste exportmarknad. Handeln mellan Israel och EU uppgick bara under förra året till över 26 miljarder euro. Israel har ett mycket förmånligt handelsavtal med EU, som bland annat ger tullfrihet på en mängd varor. ” ur Interpellation 2008/09:346 Israels handelsavtal med EU

  SvaraRadera
 5. Jag tar för givet att det kommer att komma mer från A-K Roth som inte hör till ämnet?

  "Det är inte EUs jobb att singla ut och särbehandla Israel..."

  Detta handlar just om en särbehandling, Israel som gynnad handelspartner till EU. Vi är några stycken som inte tycker sådana avtal ska ingås med stater som bryter mot folkrätten , tex genom att bygga bosättningar på ockuperad mark.

  SvaraRadera
 6. Väldigt olyckligt med särbehandling av Israel, speciellt som EU visar prov på en officiell och en inofficiell politi.
  Enligt möre for more principen borde man vänta med alla belöningar tills Israel upphör att bryta mot MR, IHL, och tar en aktiv roll i fredsprocessen.
  Självklar kommer mellanöstern diktaturer och övriga MR/IHL förbrytare hänvisa till Israel för att slippa bättra sig. Det är så synd att man vägrar se de större konsekvenserna av att alltid ge Israel speciella förmåner.

  SvaraRadera
 7. Johan

  "För något år den var det ju på förslag i Frankrike att kriminalisera uppmaningar till bojkott av israeliska varor."

  Det ar olagligt i Frankrike att bojkotta mot vem det vara ma!
  Eva Lande

  SvaraRadera
 8. Johan

  Du glomde "negativt" men det var val inte avsiktligt:-)
  "...stater som bryter mot folkrätten..." Ja,kan du ge oss en lista dar. Nah, den skulle bli alldeles for lang.
  Eva Lande

  SvaraRadera
 9. Egon

  Utbud och efterfragan. Israel handlar med arabiska lander ocksa som du sakert vet. Business is business:-)
  Eva Lande

  SvaraRadera
 10. Lande, känner du till något land förutom Israel som både är gynnad handelspartner med EU och har bosättningar på ockuperat område? Jag tror i alla fall att jag går bet på det.

  SvaraRadera
 11. Det är nu dags att vi, omvärlden, sätter press på att även Israel ska respektera internationell lag och mänskliga rättigheter. Jag kan för mitt liv inte förstå denna undfallenhet gentemot Israels ständiga folkrättsbrott. För det är ju trots allt så, tvärtemot vad man kan tro Israelvännerna i detta kommentatorsfält, att man inte kräver något extraordinärt av Israel. Vi kräver ju bara att Israel ska följa Geneve-konventioner, FN-resolutioner och mänskliga rättigheter. Inte så värst hårda krav, enligt mig.

  / Urban

  SvaraRadera
 12. Urban välkommen till min blogg, nästa gång du kommenterar

  § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera
 13. Det är ganska roande att se att både EU och USA tack vare sin ryggradslösa hållning är ett större reellt hot mot Israels existens, än vad Iran med sin pratglade president, är.
  Och att prästerskapet i Iran skulle atombomba muslimernas tredje heligaste plats har jag fortfarande inte sett någon seriös förklaring till.

  Ännu mer roande är att de som kritiseras i sammanhanget är vi som förespråkar att Israel ska lämna Västbanken, vilket är just är en grundförutsättning för en tvåstatsösning och Israels fortsatta existens.

  Annars så kunde man förmodad att motsatt åsikt faktiskt var riktigt ”antiisraeliskt”.

  Tänk så märklig debatten kan vara

  SvaraRadera
 14. Guardian

  "Och att prästerskapet i Iran skulle atombomba muslimernas tredje heligaste plats har jag fortfarande inte sett någon seriös förklaring till."
  Idiotisk kommentar i sin helhet. Du menar de tva moskeerna. Men de utgor inte resten av landet. Tror inte de skulle fa daligt samvete om de raderade tex Tel Aviv fran kartan. En av mullagubbarna har deklarerat att det gor inget om halva Iran gar upp i rok, sa lange som Islam vinner. Snacka om "collateral damage". Med sadana hot har en tvastatslosning noll betydelse.
  Eva Lande

  SvaraRadera
 15. Det tycks mig som att de som anser att Israel ska lämna olagliga bosättningar på VB men inte alla, kan vara lika mycket för tvåstatslösning som dem som kräver alla judar bort från området, som under arabiskt styre 1948? Jerusalem blir extra kvissligt med minnet av den judiska Nakhban 1948.

  SvaraRadera
 16. "En av mullagubbarna har deklarerat att det gor inget om halva Iran gar upp i rok, sa lange som Islam vinner".

  Om jag hade kommit med ett påstående som refererats till "ev av judegubbarna" tror jag exempelvis Mrs Roth hade blivit mäkta upprörd, tror du inte det? Ska du ta och försöka höja standarden på dina skrifter och börja med att ge en korrekt referens till vad du avser med detta påstående?

  SvaraRadera
 17. "de som anser att Israel ska lämna olagliga bosättningar på VB men inte alla"

  Som vi nu klarlagt i tidigare debatt, all inflyttning av ockupantbefolkning (oberoende av religionstillhörighet eller etnicitet hos de inflyttade) till ockuperat område är olaglig enligt Genevekonventionen.

  SvaraRadera
 18. Du anonyme: § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera
 19. Hördududu, Johan, ge mig lite vila. Dra inte in mitt namn härsan och tvärsan. Är du fixerad vid mig också? Get a life!

  SvaraRadera
 20. Johan

  Ursakta men har palestinierna skrivit pa Genevekonventionen?
  Eva

  SvaraRadera
 21. Lande
  “Wise men speak because they have something to say; Fools because they have to say something.”
  Plato

  SvaraRadera
 22. BiB, vi har inte här "klarlagt" någonting. Vi har åsikter.

  SvaraRadera
 23. A-K Roth har åsikter om vilka nationer som du anser ska vara undantagna folkrättsliga skyldigheter. Jag har klarlagt vad som gäller alla länder konsekvent enligt Genevekonventionerna.

  SvaraRadera
 24. Dags att sluta, BiB. Tröttsamt. To whom it may concern: Gå inte efter Johan Byegårds märkliga slutsatser, eller snarare, kortslut.

  SvaraRadera
 25. Ja, det är verkligen "dags att sluta" diskutera tolkningen av fjärde Genevekonvention, när den är så uppenbar. Tråkigt att någon överhuvudtaget kände sig tvungen att börja.

  Fastslaget: Bosättningar på ockuperat område är förbjudet enligt fjärde Genevekonventionen.

  SvaraRadera
 26. EU prioriterar tydligen samarbtetsprojektet mellan Israel och EU's nuvarande ordförandeland Cypern i gasutvinning från Medelhavets botten och kritiserar pliktskyldigast Israel för en situation som araberna själva är orsak till.

  Lennart Rose'n

  SvaraRadera
 27. BiB: Inte klarlagt och inte uppenbart. Vi har diskuterat. Vad jag vet har ingen domare utsett någon vinnare. Pst, det räknas inte om du proklamerar din syn som vinnande. :)

  SvaraRadera
 28. Bulten, pladderhatten Roth saknar all trovärdighet.
  Hon "tror" att diskussionerna går ut på att du, jag eller ex Egon ska övertyga henne om något allmänngiltigt som hon absolut inte vill kännas vid.

  SvaraRadera
 29. Egon, sickna inlägg du tar in! Har Guardian och BiB ingenting vidare av vikt i sakämnet, borde de väl knipa, eller så kan du hjälpa dem knipa. Pladderhatt, visst, det kan jag iofs acceptera. :)

  SvaraRadera
 30. Egon: "...Jag blir arg och ledsen när jag nu ser att krav av EU på politisk handling bara blir ord men inget mer..."

  Ja man kan bli ledsen över alla dumheter. EU kräver fredliga ageranden från PM men blundar över att PM hyllar terrorister, uppviglar till martyrskap och judehat och sluter pakter med antisemitiska och folkförtryckande Hamas.

  EU vågar inte kräva någon fredlig handling från PM. Ord men inget mer. Men pengarna fortsätter att flöda.

  SvaraRadera
 31. Guardian: "...Hon "tror" att diskussionerna går ut på att du, jag eller ex Egon ska övertyga henne om något allmänngiltigt som hon absolut inte vill kännas vid...."

  I debatt går diskussioner ut på att försöka övertyga varann. "Allmängiltigt" är ett falskt antagande i detta fall. När jag säger att jag inte har övertygats betyder det att inga argument har kommit som i min syn stöder det som har påståtts.

  Var det nåt annat den anonyme arge bloggaren med tendens att anklaga vilt mot folk och länder ville veta?

  SvaraRadera