25 augusti 2012

Aida-flyktingläger i Betlehem

Jag var en av deltagarna i konferensen " Kom och se"  Nu fortsätter jag berätta om vår resa. Sista dagen mars 2012 besökte jag flyktinglägret Aida som ligger i Betlehem, från utsidan ser de ut som vanliga kvarter, men ljusblå skyltar visar att områdena administreras av UNRWA.  Men så såg det inte ut 1950.
Det finns tre flyktingläger i Betlehem. Aida  är uppkallat efter ett berömt kafé (maqhah) som fanns på platsen i början av 1940-talet. Aida flyktingläger byggdes 1950. De ursprungliga flyktingar i Aida lägret kom från 17 byar i västra Jerusalem och Western Hebron områden, inklusive Walaja, Khirbet El Umur, Qabu, Ajjur, Allar, Deir Aban, Maliha, Ras Abu Ammar och Beit Nattif. Totalt finns det 19 flyktingläger på Västbanken.
 


 Så här ser gatorna och husen ut idag.


 Muren ligger alldeles inpå  Aida


 UNRWA:s skola i AidaGraffiti, namnen på alla byar flyktingarna kom ifrån 1948

Graffiti, nycklarna till deras hus är inte till "salu".  Citat "Nyckeln symboliserar nycklarna till husen som flyktingarna lämnade 1948 och som de inte kunnat återvända till. Många av flyktingarna i Aida kommer ursprungligen från byar i närheten av Jerusalem, som ligger endast en knapp mil härifrån." ur SKR-Svarta ballongen fyllde himlen
 
Läs mer om : UNRWA -Aida refugee camp

Citat” Att låta flyktingarna återvända var ett av FN:s villkor för att låta Israel bli medlem i organisationen i maj 1949. Israel är medlem i FN men löftena till de fördrivna palestinierna har inte uppfyllts, trots att resolutionen upprepats minst 100 gånger. Omvärlden borde erinra/ uppmärksamma vad FN:s medlare, svensken Folke Bernadotte sade redan 28 juni 1948: "Det skulle vara en förolämpning mot de grundläggande principerna för rättvisa om dessa oskyldiga offer i konflikten nekades rätten att återvända till sina hem, medan judiska immigranter strömmar in i Palestina". Ur Monzer El Sabini 

Sands Of Sorrow Palestine 1950 An aptly named film that chronicles the plight of the Palestinians living in Gaza following their expulsion from the land they'd lived in for centuries. They were made refugees by the creation of the state of Israel. And sixty years later the problem has only gotten bigger.Samtliga foton utom nr 1. E Berglund

Läs även andra bloggares åsikter om  

10 kommentarer:

 1. Till E Lande om du vill kritisera min artikel eller de länkar jag hänvisar till var då konkret
  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 2. Egon

  Kalla fotter igen, Egon:-)
  Ingen kritik mot din artikel eller din lank!
  I sa fall betraktar jag Sabinis artikel som irrevelant:-)
  E. Lande

  SvaraRadera
 3. Jag upprepar E Lande:
  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 4. Ja, Egon, krig, genocide, xenofobi, våldsideologier, skapar människoöden i hela världen, somliga mer fruktansvärda än andra.

  Det går inte att veva tillbaka tiden, bara se tillbaka och sympatisera med alla som kom i kläm, eller hur?

  Vad som kan och borde göras för att skapa bättre levnadsvillkor för ättlingar till flyktingar har diskuterats tillräckligt här på bloggen. Bland detta finns ansvar inte bara från israeliskt utan från palestinskt och andra håll.

  Men nu vill jag bara symnpatisera med palestinska och alla flyktingar som tvingats börja om, miljoner och åter miljoner.

  Googlade förstås om dina källor, men avstår från att tjafsa, även om fog finns. :)

  SvaraRadera
 5. Egon, ordningsfråga ?

  Med tanke på att Bo Rööser nu avslöjats som personen bakom alla fåniga signaturer senaste året, och med tanke på den tid många lägger på att besvara EL inlägg.

  Jag har som tidigare påpekats tyckt att EL visar samma "kunskapsnivå" och ofta samma stil på inläggen som Rööser´s olika alias.

  Vet du att EL är en riktig person och inte ytterligare ett av Röösers alias ?

  Vänligen //Joakim

  SvaraRadera
 6. Joakim W har rätt, Du Eva Lande skicka en epost så jag vet att är på riktigt eller skaffa dej ett googlekonto. Risken är stor att någon annan skriver i ditt namn .
  AK Roth har ju skaffat sig ett googlekonto det är bra men kunde inte hon även sätta ut en epost.
  Jerry har ett google-konto men utan e-post, men han har skrivit till mej vem han är så han är ett föredöme.

  SvaraRadera
 7. Egon

  Din omtanke ar rorande:-)Lat dig inte intimideras av Joakim. Ingen annan har har nagonsin skrivit under mitt namn annat an jag sjalv.
  Laser fortfarande under dina kommentarsregler:
  "Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn."
  Ska kolla upp med ett Google konto,
  sa vg slapp fram mina sista kommentarer ar du snall.
  E. Lande

  SvaraRadera
 8. Du Eva Lande skicka mig en epost så jag vet att är på riktigt eller skaffa dej ett googlekonto.

  Jerry har ett google-konto men utan e-post, men han har skrivit till mej vem han är så han är ett föredöme.
  Jag utelämnar inte ditt e-postkonto till pågon annan det kan Jerry intyga.
  Jag avslöjade Bo Rööser e-postnummer bara för att avslöja hans bluff med ett fejkat e-postkonto

  SvaraRadera
 9. Du Bosse Rööser du är avstäng att kommentera här sedan 2011-05-21

  citat"din kommentar om bildandet av en Palestinsk stat och din åsikt om den som en muslimsk stat är borttagen . En läsare påtalade att kommentaren är hets mot folkgrupp( muslimer) och kommer att troligtvis att polisanmälas. Anmälaren har redan kopierat ner din kommentar."

  SvaraRadera
 10. Hm, kunskapsnivå och kunskapsnivå. Joakim, gillar du att utan belägg eller länkar komma med anspelningar, spekuleringar och totala lögner om andra, paragraf si eller så, i anständighetens bloggmanual:

  I VM i tjafs, Stigs uppfinning, ligger du bra till. Just saying...

  SvaraRadera