28 augusti 2012

Antijudiskhet i frikyrkan?

Lars Lingius är direktor på Bildas Swedish Christian Study Centre i Jerusalem och Magnus Stenberg Bildas Samordnare Kompetensområde Mellanöstern

De två ger nu svar åt Göran Lennartsson pastor i Uppsala pingstförsamling som kritiserade Bilda

citat” Bilda, som tidigare hette Frikyrkliga Studieförbundet, fick i april för två decennier sedan uppmaningen att initiera upplysningsverksamhet om antijudiskhet i frikyrkan. Men vad hände med det? Det finns alltså en förhistoria till att Bilda för en tid sedan på antisemitiskt manér avbildade judar som råttor - det du kallar "misslyckande". Läs mer i Pastorer bör gå kurs i judisk tro

När de skriver sitt svar befinner de sig passande från Birgittasystrarnas gästhem i Betlehem.

Citat” Men när du i detta ärende tar Studieförbundet Bilda som utgångspunkt och varnande exempel kan vi inte annat än konstatera att du hamnar fel. Av två skäl. Dels därför att Bildas uppdrag är folkbildning, inte vare sig akademi, teologisk positionering eller pastorsutbildning. Dels därför att Bilda i samband med våra studieresor till Israel och de palestinska områdena ger tid och rum till möten med judiskt tro och liv i en större utsträckning än du tycks vara medveten om. ” slut citat ur Dagen- ”Dubbelt fel i kritiken av Studieförbundet Bilda ”

Men all önskvärd tydlighet bemöter de Pastor Göran Lennartsson med konkreta exempel att de visst inte står för den ensidighet han anklar Bilda för.  Den ”obildning” han anklagar frikyrkans folk för slår tillbaka mot honom själv.

Antijudiskhet i frikyrkan?  Mitt svar nej.

Jag har länkad till denna film flera gånger den är så bra och avslöjande "Evangelicals meet Palestinian Pentecostals & Evangelicals and learn about the Israeli-Palestinian situation"

Själv tycker jag att Göran Lennartsson borde följa med Bilda på en resa runt på Västbanken och se med egna ögon hur  Västbanken nu bokstavligen håller på att ”ätas upp”  av israeliska bosättningar  och möta de palestinska kristna.
Jag gissar att det är detta perspektiv som visas i filmen som Göran Lennartsson försöker värja sig emot och då kritiserar han budbäraren Bilda istället för att ta itu med sin syn på verkligheten.
Citat” I en tid då delar av svensk kristenhet riskerar att bli alltmer teologiskt grumliga i sin hållning till judar och skeptiska till Israel, är det angeläget i församlingarna att fördjupa studiet av Bibeln liksom att sätta sig in i sakförhållanden i Mellanöstern ”av Göran Lennartsson i  Välsigna Israel-2


Läs även andra bloggares åsikter om

18 kommentarer:

 1. Egon: Men hur kom det sig att anställda på Bilda satt på sånt bagage att de inte såg hur dess sponsrade konstnärer framställde judar och den judiska staten?

  Det är ju fler som undrat detta, bl.a. de samlade svenska ortodoxa kyrkornas förespråkare.

  Kanske du själv skjuter på budbäraren Göran Lennartsson?

  SvaraRadera
 2. Egon

  "Antijudiskhet i frikyrkan? Mitt svar nej."

  "antijudiskhet"? Finns det ordet i svenskan? Vad menar du exakt, antisemitism?
  Eva Lande

  SvaraRadera
 3. Vad menar du exakt, antisemitism?
  Eva Lande

  Svar: det är inte jag som "lanserat" begreppet utan Göran Lennartsson läs hans artikel

  SvaraRadera
 4. Tillägg och belägg för mitt tidigare inlägg:

  http://www.dagen.se/nyheter/ortodoxa-kan-lamna-bilda/

  Det handlar alltså om ortodoxe Fader Misha Jaksic, som alltså är mer lyhörd om antisemitiska strömningar och uttryck än somliga andra i SKR.

  "...- Vi ser att det inträffade passar in i ett mönster som vi inte bara har mött tidigare i Bilda, utan också på andra håll i det svenska samhället, skriver man i en skarp protest...Fader Misha Jaksic blev så upprörd att han sade upp sin plats i Bildas styrelse...Studieförbundets ursäkt visar på ånger, skriver han nu i uttalandet, men menar ändå att det är nödvändigt med en djupare reflektion över hur det över huvud taget har kunnat hända..."

  Har Bilda reflekterat över hur detta kunde hända?

  SvaraRadera
 5. Jag är ingen fena på svensk frikyrklighet men tror att det finns en latent judiskhet i sammanhanget. Det handlar inte om antisemitism så att man skulle vara mot det judiska folket eller staten Israel. Så är det inte heller i Svenska kyrkan. Det "anti-judiska" finns i stället ibland i förkunnelse som kan framställa judendomen på Jesus tid med fariseerna i spetsen som gnällig, lagisk, snål, hycklande osv - för att inte tala om Stora Rådet som kan beskrivas som alltigenom makthungrigt, korrumperat och bakfalskt. Detta sätts då i kontrast mot Jesus och kristen tro som tecknas som glad, fri, generös, ärlig och helylle på alla vis. Visst finns en polaritet i Nya testamentet mellan Jesus och en del av hans landsmän - det skall inte förnekas - men den behandlas ibland ganska schablon och slagordsmässigt och då intill antijudiskhet.

  Sedan dendär Bilda-utställningen som man tog tillbaka och bad om ursäkt för, den med råttorna som knaprar på Palestina. Jag tycker bilden var fel och det var rätt att be om ursäkt för den. Jag tycker också det är fel att man fortsätter att älta det när Bilda faktiskt "gjort en pudel".

  Men jag undrar samtidigt: Hur ska man när bilden av den knaprande råttan är olämplig på ett lämpligt sätt beskriva det som sker på Västbanken? Alltså att bosättningar och utposter expanderar på det palestinska samhällets bekostnad? Skulle vara fint om det "rått-kritiska" ger en annan bild som motsvarar processen. Väntar ivrigt på svar.

  SvaraRadera
 6. "Skulle vara fint om det "rått-kritiska" ger en annan bild som motsvarar processen."
  Svar Citat” För den franska publikationen Le Monde Diplomatique har Julien Bousac ritat en karta där han liknar Västbanken vid en skärgård. Ett Ölandskap där de palestinska öarna omges av ett israelsikt hav. Liknelsen är sannerligen målande, men när jag tänker på en skärgård föreställer jag mig en plats av lugn och ro. I min skärgård finns inga vakttorn så långt ögat kan nå. Bosättarna som rör sig i området kring Yanoun bär vapen, istället för fiskespön. ”Slut citat ur Centern-Erkänn Palestina där visas kartan

  SvaraRadera
 7. Egon

  "För den franska publikationen Le Monde Diplomatique.."

  En publikation med artiklar som ibland lutar mot den antisemitiska sidan.
  Battre att se den hela, "malande" bilden. Pyttelilla Israel omgivit av ett enormt hav av fiender. De drommer om den lilla ons forsvinnande och uppmuntras fran andra hall:-)
  Julien Bousac drommer om sin skärgård som ligger nagon annanstans. I det lugnaste vattnet gar de storsta fiskarna sags det. Kanske battre att vara bevapnad an
  forsedd med ett fiskespo.
  Sjalv kan jag rekommendera en lugn och fridfull o i Medelhavet som jag besokte haromdagen,
  St-Honorat. Dar bor benediktmunkar sen ett tusen sex hundra ar! Trots attacker och massaker har de hangt fast vid sin o dar de odlar ett utmarkt vin:-)
  E. Lande

  SvaraRadera
 8. AK Roth "Nu handlade det inte bara om en enda bild" ange källa tack

  SvaraRadera
 9. Egon, jag skickade kommentar med specifika beskrivningar, men det händer att jag minns fel.

  Besökare från Fredrik Malm till Anna Ekström äcklades av Bildas utställning, för att nämna några. Och det utan den omtalade råttbilden.

  F.M.s ord finns på din vän och väktare Guardians palestinablogg. Försöker vara tillmötesgående i fråga om länkar. Tjafset om Malm och Vilks, dimridån, kan du skippa:

  http://palestina.blogspot.com/2012/04/fredrik-malm-gillar-hundar-men-inte.html

  Journalisten A.E. kommer antagligen attackeras, varning för intolerans. Jag finner hennes beskrivningar av specifika tavlor trovärdiga. Bedöm själv. Förkortar så det ryms.

  http://www.sverigeisrael.se/index.php/nyheter/146-qantisemitiska-myter-goems-bakom-dialogens-taeckmantelq-anna-ekstroem

  Artikeln har publicerats på andra sajter om denna inte passar. Försökte hitta en israelfientlig åt dig men tröttnade.

  Allmänt: "...Bildspråket är demoniserande. Under dialogens täckmantel har Bilda samlat ett koncentrat av antisemitiska myter..." och belägger med beskrivningar, plus associationer.

  Specifikt: "...En övertydlig bild bär titeln ”My Bible”. Den föreställer den hebreiska Bibeln ombyggd till stridsvagn. Som för att undvika fria tolkningar har ordet BIBLE inpräntats på bokryggen...En kristen konstnär som år 2012 förkastar Gamla Testamentet och anklagar judendomen för inneboende destruktivitet?..."

  (Egon, tänk dig Quran i bild från Bilda på detta sätt. Möjligt? )

  "...I andra målningar framställs judarna som glupska, rovgiriga... En enorm svart hatt – en återkommande symbol för ”juden” – ligger över Jerusalems stadsmur. ...Den har slukat al Aqsa-moskén, bildens enda kolorerade objekt. Som gangster uppträder juden i hatt, svarta kläder, revolverbälte och davidsstjärna i stället för sheriffstjärna...judens girighet illustreras av en tusenlapp gjuten i betong...Målningen ”Fallskärmsavtal” anspelar på girighet...Med sin hatt som fallskärm singlar den svartklädde juden ner mot landet som på flera bilder förtvinar under hans inflytande..."

  "...I den mörkaste tavlan av dem alla,...smälter Förintelsens offer och förövare samman till en avgud och dess dyrkare. Uppe i ett vakttorn byggt av mursegment står soldater. En bär officersmössa av nazimodell. Samtidigt är tornet en bomb. Stubintråden glöder och ringlar likt rök från en skorsten. Runt bomben-tornet-krematoriet ligger soldater i böneställning. Taggtråd formar orden ”GOD ”och ”Security”. Bilden heter ”Vår gud är oss en väldig borg”..."

  Egon: Vad i glödhetaste attan är det att inte fatta att ett bildspråk som detta är fördömt oacceptabelt?

  Såhär tyder Anna Ekström bilden, subjektivt förstås:

  "...Judiskt självförsvar är något lika ont som Förintelsen – och kommer att förgöra judarna, säger bilden. Judarna, som anklagas för att ha brutit med Gud, gör sig skyldiga till sin egen förintelse – den kommande och kanske den som varit..."

  En till tavla: "...Längs en mur...tågar en lång rad palestinier. Josef, Maria och Jesus finns ibland dem. Den judiska familjen har blivit palestinier. På muren bakom dem står skrivet ”refugees since” – och inget årtal. Det är som om människor – mänskligheten? – varit på flykt undan judarna sedan Jesu födelse. Palestinierna förvandlas till judarna och judarna till alla dem som genom tiderna förtryckt människor..."

  Var har vi sett dessa sorts tankar förut? I Liberation Theology månntro? Part and parcel? Tänk efter om det händer att svenska kristna aktivister påverkas av detta synsätt och varför.

  Var det bara råttorna?

  Frågan består för mig: Hur kunde en sån utställning ske? Vad fanns det för tankegods? Förhoppningsvis pågår intensiv omskolning.

  SvaraRadera
 10. Är A.E. journalist? Utbildad på journalisthögskola eller någon fast anställning på någon tidning som finns i hennes CV? Berätta mer, du som vet!

  SvaraRadera
 11. Anna Ekström är inte mer ”journalist” än att jag är statsminister…
  Däremot brukar hon titulera sig ”fri skribent”, ”debattör” eller något liknande.

  Ekström är en ökänd israelhaverist vars senaste bravader är att på Newsmill jämföra Irans president med Hitler!, samt tidigare kallat Ingmar Karlsson för nazist för att han skrev en bok som var kritisk mot en politisk ideologi, sionismen.
  En text som hon sedan skyndsamt raderade från jordens yta - så ynkligt och fegt att man blir beklämd.

  I hennes text om utställningen är det väldigt svårt att utläsa vad som tavlorna faktiskt föreställer, och vad hon tycker att dom visar.
  I ett par av fallen behöver man verkligen inte vara raketforskare för att förstå – men Ekström ser givetvis något helt annat.

  Ta Jerusalembilden med den svarta ortodoxa hatten.
  Dom flesta som är lite insatta vet genast att det handlar om hur de ortodoxa försöker ta över staden. Hur religiösa doktriner ska påtvingas och pådyvlas.
  Hur kvinnor marginaliseras och osynliggörs, ska sitta längst bak i bussarna, numera förekommer det att judiska kvinnor får ha något som liknar burka.
  Är det värdigt Mellanösterns enda demokrati?

  Eller påståendet “… officersmössa av nazimodell”.
  Det är rent trams från Ekström.
  De tyska officerarna hade precis likadana mössor som amerikanska, kanadensiska, brittiska eller ryska soldater...

  http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_German_uniform
  http://www.wwiiimpressions.com/newusarmyofficerwinteruniform.html
  http://www.rcasc.com/world_war_ii_1939-1945/officers_uniforms_1939-1945
  http://www.tridentmilitary.com/Reproduction-uniforms/Soviet-uniforms.html
  Men Ekström upptäcker genast en "nazist"...

  Att man väljer att hävda att Ekström är ”trovärdig” när det inte finns någon möjlighet att verifiera hennes påståenden, är bara den vanliga proceduren med magplask från Roths sida.

  SvaraRadera
 12. Desperat nedvärdering av journalist från din sida, Guardian. It's a done deal! Bilda tog sitt ansvar och drog in utställningen.

  Jag skrev klart att det handlade om både beskrivning av tavlor och subjektiv uppfattning från skribenten. Du attackerar meddelaren. Jag visste att du skulle göra det då du har en redan visad antipati mot Anna Ekström.

  Läs noggrannare. Faktum kvarstår att folk blev äcklade. På din egen blogg vill du diskreditera Fredrik Malms uppfattning med dimridå om Vilks.

  Desperat igen, plockar detaljer. Kanske A.E. antog om nazistmössan, kanske inte. Annat ignorerar du.

  Varför drog Bilda, efter uppmaningar från många håll bl.a. från en svensk israelkritisk folkrättsaktivist på plats i Israel, in hela utställningen om där inte fanns skäl till kritik?

  Undrar om Bilda eller deras sponsrande partners tänker köpa dessa tavlor och hänga dem på sina kontor? Undrar var de finns nu?

  Och igen: Vad fanns inom strukturen och ledningen inom Bilda som tillätt att detta sågs som acceptabelt? Jag gissar okunskap och resultatet av den allmänna antiisraelvinklingen som finns.

  Utbildning, nån sorts intervention om ingrodd rasism borde ske. Ingen är immun. Det som gäller är att lära sig och gå vidare.

  SvaraRadera
 13. Förtydligande för klarhet så att det inte ses som direkt anklagelse om rasism på Bilda. Notera ordet OM:

  "...nån sorts intervention om ingrodd rasism borde ske..."

  "...nån sorts intervention som informerar om hur omedvetna fördomar och okunskap kan leda till otrevligheter borde ske", kanske vore bättre.

  Ville alltså inte antyda att det i hela Bilda fanns ingrodd rasism. Det är en samhällelig sak i alla kulturer.

  Hoppas bara att denna incident ledde till mer utbildning.

  SvaraRadera
 14. Jamen Roth, om det är en ”done Deal” – varför tjafsar du över det?
  Bilda har tagit tillbaka och bett om ursäkt - varför envisas du i sådana fall med att ideligen dra upp det igen, då?
  Slutsatsen är att det inte spelar någon som helst roll om Bilda ber om ursäkt eller inte.

  Dessutom är jag inte Studieförbundet Bilda personifierat – hur dom resonerar får du fråga dom.

  Sen, du anklagar mig för att jag ”skjuter budbäraren” - när jag är kritisk till Ekströms skruvade tolkningar - för att i nästa tråd vara på krigsstigen mot hur journalister rapporterar från Israel/ockuperade områdena…
  Lika konsekvent som vanligt.

  Eftersom Ekströms resonemang om tavlan just bygger på utpekandet, så är det knappast en ”detalj” om folk felaktigt pekas ut som nazister.
  By the way, hur var det nu igen med Herman Lindkvists felaktiga utpekande….Var det också en ”detalj”?

  I Ekströms fall vet hon uppenbarligen inte vad hon pratar om, och då ska hon hålla tyst och inte så lättvindigt kasta omkring sig epitet som antisemit & nazist.

  SvaraRadera
 15. Guardian

  Varför A-K "tjafsar' om det? Därför Egon drog upp ämnet igen! Och ville ha källor. Varför tjafsar du om det?

  E. Lande

  SvaraRadera
 16. Tänk Lande, igår läste jag en kommentar från dig om att du skulle ”strunta högaktningsfullt” i mina ”barnsliga kommentarer”.
  Men så blev det uppenbarligen inte…

  För oss bevandrade i det svenska språket, så blir det ganska märkligt när Roth (3/9 15:10) först försöker argumentera med att saker är överspelade – för att avsluta inlägget med en 180 graders vändning och ändå återkomma till den ”överspelade” saken…

  Men du klarade väl i vanlig ordning inte av att hålla snattran…

  SvaraRadera
 17. Guardian, Lande skrev väl inte att hon inte skulle kommentera dina barnsliga utbrott?

  Hon skrev väl bara att hon struntar i dem. Ska jag ta ett blad från din sida och uppmana dig att läsa korrekt? Hon tar inte dina kommentarer allvarligt. Det borde ingen göra när de kommer i form av stalking och påhopp. När du förmår resonera sakligt däremot...

  SvaraRadera
 18. Guardian

  Hålla snattran kan du göra själv istället för att batta och tyka dig samt vara oförskämd.
  "För oss bevandrade i det svenska språket":-)) Varför pratar du om dig själv i pluralis, kom ned på jorden!
  E. Lande

  SvaraRadera