27 november 2012

Israel-Gaza ur en kristen synvinkel

Botrus Mansour är evangelikal kristen palestinier med israelisk medborgarskap.Han är jurist och generaldirektör Nasaret Baptist School. Här skriver han en krönika om hur kristna ställer sig till parterna i de senaste striderna i Gaza.

I de nu senaste striderna mellan Israel och palestinierna i Gaza, såg många bibeltroende kristna konflikten på ett förenklat sätt. I deras ögon är det helt enkelt en konflikt mellan ljusets barn och de i mörkret.
För många troende, är det lätt att hata Hamas (Islamiska Motståndsrörelsen) och dess folk i Gaza.  Folket i Gaza är araber som inte alltid ses i högsta avseende.  De är också muslimska fundamentalister som förtrycker kvinnor och kristna och avskyr judar.De flesta av männen har skägg och kvinnorna bär slöja.De är fattiga och de lever i smutsiga tätbefolkade områden.Deras regering gjorde ingenting för att fånga kidnapparna och mördarna av Rami Ayyad, the Bible Society-medarbetaren och chefen för den enda kristna bokhandel i Gaza som dödades fem år sedan. Dessa saker gör det lätt för dem att hata Hamas och palestinierna.


Å andra sidan är det lätt att älska Israel. Det är den enda judiska staten i världen.Den inrättades för att erbjuda skydd till det judiska folket som förföljdes under årtionden och avslutades med den tyska nazistiska monstret. De har en vacker premiärminister som talar flytande amerikansk engelska. Han talar då om judisk-kristna värderingar och citerar Gamla testamentet. Det är ett litet, ungt land som utmärker sig i högteknologi.

Detta är dock en alltför förenklad syn på konflikten och inte passar inte in med fakta och är inte heller lämpligt för vårt bibliska mandat.

Ett stort antal kristna är för snabba att döma. De vill inte bli distraherad av fakta. De vill inte att utforska den verkliga situationen på marken. Därför hävdar de bara att det onda är en inbyggd komponent i islam och därför kan du inte samexistera med någon form av den.  Att handskas med detta teologiska anspråk går utanför ramen för denna artikel. Men låt oss inte glömma att i åratal kristna och judar levde i Mellanöstern i relativ fred under ett islamisk styre för mer än 1400 år.  Det var faktiskt den "kristna" Europa som orsakade de största grymheter mot det judiska folket.


Den stora bilden

Trovärdiga kristna är inte undantagna från att försöka få full objektiv bild. Att känna till fakta är det första viktiga steget innan man går till en position att bedöma de inblandade parterna. Kristna är lika inte undantagna från det bibliska mandat att vara en rättvis fredsmäklare och söka rättvisa.  Även när dessa två villkor är uppfyllda, kristna måste vara försiktig innan du tar ställning.För vissa som tar sin inställning för givet är omedvetna om de tragiska konsekvenserna sin iver att stödja Israel har på de kristna som lever det heliga landet. Det förlänger konflikten, ökar dödandet, bidrar till den kompromisslösa ståndpunkter och det skapar också en stötesten i vårt vittnesbörd som palestinska kristna i detta land

Försöker man att bedöma den sista omgången av konflikten mellan Israel och Palestina genom att endast titta på de senaste åren eller genom att helt enkelt fråga " vem som startade missiler/raketer attackerna först?" Är missvisande.Den palestinska-judiska konflikten har pågått i mer än hundra år. Det finns inga goda och onda i denna komplicerade historia.  Både människor är ett fallet folk - precis som resten av mänskligheten.  Hålla reda på historia om fel och grymheter som orsakas av varje sida är omöjligt. Faktum är dock att palestinierna har förlorat det mesta av sitt hemland till ett folk som kom från hela världen på grund av förföljelse mot dem i "kristna" Europa. Palestinierna bidrog dock genom ett dogmatisk och stel ledarskap till detta tillstånd

Det judiska folket etablerade sitt land på 78% av marken (med en palestinsk minoritet som jag tillhör).  Palestinierna lever i de återstående 22% under instängdhet eller ockupation under fruktansvärda förhållanden med fler och fler judiska bosättningar. I detta skede av konflikten, är israelerna i en "segrande våg". De har övertygat sig själva att det inte finns något behov av en partner för fred.  De har bara gått vidare med sina liv och är inte intresserade av att nå en uppgörelse med palestinierna som ger båda sidor värdighet och en rättvis chans till frihet och nationell uttryck. De har misslyckats med att göra några framsteg även med moderata och flexibla ledarna för den palestinska myndigheten som Mahmoud Abbas och Salam Fayyad. Kristna som är intresserade i konflikten bör också veta till exempel att sedan den första raketattacken från Gaza mot Israel i april 2001, har 4717 palestinier dödats i striderna jämfört med 59 israeler under samma period.
I ljuset av dessa desperata förhållanden, vad skulle du förvänta dig från palestinier i allmänhet?

Biblisk mandat

Det är ett sorgligt faktum att många troende kristna inte bara misslyckas med att förstå helheten, men också inte förstått konflikten från en riktig bibliskt perspektiv. Många kristna runt om i världen att ta det enkla spåret att se konflikten som en gammaltestamentlig konflikt mellan "det utvalda folket" och någon form av hedniska människor som olagligt lever i landet.

Några trovärdiga kristna ser fortfarande det judiska folket som ett folk med en särskild ställning. Detta privilegium härrör från deras arv och bibliska löften (som antingen har uppfyllts eller är av andliga natur) och även härrör från planen att Gud har förberett för deras återvändande till honom i de sista dagarna.
Oavsett anser att en kristen troende håller om grunden för varje särskild ställning för judar, kan andra bibliska buden inte förbises, i synnerhet ett av de två största buden Jesus gav, "att älska varandra".

Genom att ta ställning där kristna troende bara klänger sig fast vid bara det Gamla Testamentet och ”sista dagars teologi” och försummar kärnan i evangeliet om kärlek, förlåtelse och frid. De säger att även om budet att "älska min nästa" gäller för mitt liv, det konstigt att det inte gäller den moderna staten Israel. Varför skulle Israel vara befriad från alla moraliska normer som krävs av Jesus?  Är det en ex-territoriell enhet som Guds normer inte gäller i?


En förlängd utmaning

Istället för att blint ta parti bör trogna kristna ta en balanserad ställning och tjäna med kärlek som fredsstiftare De bör fungera som "agenter" för fred , outtröttligt omvandla alla människor av "Heliga landet" för att vara helig sig genom att acceptera varandra med värdighet som Guds avbild och skapande för Hans ära.
Översatt av EB läs originaltexten här: Come and See

Läs det tidigare jag skrivit  om:  Botrus Mansour NasaretLäs även andra bloggares åsikter om
 Kristendomen
Dagen-2
Dagen 

15 kommentarer:

 1. Boutros delar som alltid kloka ord !

  SvaraRadera
 2. Somliga kloka och somliga inte så kloka, Joakim. Somliga direkt missvisande. Somliga direkt falskt antagande om vad andra tycker och tror.

  SvaraRadera
 3. Men Roth, nu är du åter där, spar dina typiska klyschor och kom istället och säg vilka ord det är som inte är så kloka, vad är det som är sakligt fel med denna text? Man undrar fortfarande vad som kan skrivas i detta sammanhang för att du skall kunna säga "bra, har inget att invända". Denna Boutros har trots allt något vare sig du eller jag har, till skillnad emot oss så lever han där, det är hans vardag han beskriver. Skall man sitta och leta sakliga fel i texten går i alla fall jag bet, vad är det som du ser som jag har missat?

  SvaraRadera
 4. Marcus, Israel riktade inte sina angrepp mot palestinierna som folk utan mot Hamas, en viktig punkt.

  Författaren verkar hävda att kristna som stöder Israels rätt att försvara sitt folk mot attacker hatar palestinier? Han visar inga belägg så det blir antagande. Han hävdar att de bara ser det onda inom islam. Kanske de bara avskyr vad Hamas och de andra islamistiska terrorgrupperna gör mot människor? Han ger exempel på vad Hamas har gjort mot kristna i Gaza. Men sedan tror han att kristna bibeltroende därför hatar både Hamas och palestinierna. Inte bra.

  "...Ett stort antal kristna är för snabba att döma. De vill inte bli distraherad av fakta. De vill inte att utforska den verkliga situationen på marken..."

  Absolut rätt. Men på båda sidor. Vad missar skribenten själv för fakta på marken?

  Det judiska folket etablerade inte sin stat på 78%. Absolut omöjligt. Ursprungligen fanns 118000 kvadratkm i brittiska mandatet, rätta mig om jag har fel. Israel tilldelades 8000. Sedan dess har Israel erövrat mark i några försvarskrig och ett då man gjorde preemptive strike mot attackfärdiga armér. Och Israel har lämnat lämnat stora delar. Men det som finns är INTE 78%. Palestinska araber har nog däremot c:a 78% men vi får fråga någon trovärdig om detta.

  Skribenten räknar kroppar men räknar inte alla dödade och för livet skadade sedan 2001, han lämnar ute offren för självmordsbombningarna. Han påstår att dödstalet är 59, en lie by omission i mitt tycke. Israeliska offer för terrorism, dödade och sårade, uppgår i tusentals.

  Sedan skriver han bra ord också. Någon Sanning med stort S om verkligheten har han själv inte kommit med. Men han har rätt till sin åsikt.

  SvaraRadera
 5. P.S. Marcus när jag talar om mark som gick till palestinska araber innefattar jag naturligtvis Jordanien.

  Folk bör vara noggranna när de talar om mandaten, olika områden, olika folk och deras benämningar.

  SvaraRadera


 6. Håller med Mrs. Roth, en hel del missvisande och helt fel i texten.
  Det var Jordanien som bildades på 78% av det ursprungliga mandatet, inte Israel.
  Hamas är en terroristorganisation som terroriserar inte bara Israel utan sin egen befolkning.
  Judar har inte förföljts i årtionden men i många århundranden.
  Sen får man den vanliga iden att det dör för få på den israeliska sidan. Varför inte skydda sin befolkning och bygga skyddsrum istället för tunnlar. Vem är det som firar döden istället för livet?
  Han anklagar de kristna som stödjer Israel för att orsaka de arabiska kristnas dilemma. Var och en väljer sin sida. Han har valt sin.

  SvaraRadera
 7. Lande: Om skyddsrum i Gaza. Det lär finnas. Men inte för barn, kvinnor och gamla.

  Kan man bygga tunnlar stora nog att smuggla in vapen från Iran och Libyen via fordon kan man bygga skyddsrum. Det är bara ingen angelägenhet. Dubbla krigsbrott: Skjuta mot civil bebyggelse. Skjuta från civil bebyggelse.

  I FN ingen fördömande resolution. Kommer FN att vilja agera mot palestinska krigsbrott när PLO har observatörstatus? Jag tvivlar på att det blir någon angelägenhet...

  SvaraRadera
 8. Men snälla A-K, du som inte gillar de som vill bryta blockaden borde väl veta att israel INTE tillåter byggmaterial för skyddsrum att komma in.

  Avser du och Lande att försöka bryta blockaden ?
  Har du blivit ShipToGaza supporter ;-)

  Om ni verkligen tycker att Gaza´s civila borde ha skyddsrum vore det modigt om ni kunde medge hur fel blockaden har blivit.

  SvaraRadera
 9. Marcus, du har inte kommenterat mitt svar på din fråga. Jag behöver inte sitta och leta sakfel som du verkar tro. De slår mig i ögonen direkt när jag ser dem. Om man inte ser dessa fel, hur informerad kan man då vara?

  Kom jag med "mina typiska klyschor" eller kunde du ta in de specifika exempel du bad om, Marcus?

  SvaraRadera
 10. Joakim, se där, du siktar in dig på en sak som om mina exempel på sakliga fel (egentligen var det Marcus som var intresserad) inte spelade nån roll. Stör mig inte med fakta, typ. Marcus, skäll på Joakim också. Men kom ihåg att jag först skrev att somliga ord i artikeln var kloka!

  Du menar alltså, Joakim, att det är en prioritet för Hamas att bygga skyddsrum för Gazas verkliga civila? Medan de skjuter från bebyggelse mot bebyggelse och medvetet startar krig? Du måste ha tillit till gänget? Kanske de hellre skulle ha byggt en moské eller ett sjukhus de kunde förvara missiler under och skjuta mot Tel Aviv och Jerusalem från. Ditt argument bygger på tron att Hamas vill skydda sitt folk.

  Jag har inte den tilltron och det är baserat på Hamas track record. Tusentals offer och klart uttalade planer, hemska mål. Om detta må vi tala. Sen må du tro att Ship to Gaza är något utomordentligt gott. Framtiden kommer att visa motsatsen tror jag.


  SvaraRadera
 11. Hallå, jag kan väl ha rätt att notera att du och Lande missat grundfakta i en fråga utan att jag för den skull är tvingad att kommentera alla andra frågor ni och Marcuz har i luften.
  Det blir ju lite tragikomiskt om ni både stöder Israels blockad som den nu är utformad, och kritiserar Hamas för de inte bygger skyddsrum.

  Vad Hamas prioriterar lär man sig av ett av de vanligaste galghumorskämten i Gaza.
  - vet ni varför Hamas inte gillar att Israel stoppar cement via Kerem Shalom (= via Israel, min kommentar) ?
  - Den egyptiska cementen är för dålig när de bygger kassavalv för alla sina pengar...

  Cement kan idag endast föras in via Kerem Shalom mot avräkning för FN´s skolreparationer.

  Men tänker man efter lite djupare än närmaste ankdamm så tror jag chansen är stor de inte skulle ha nåt emot att bygga skydd för civila. Inte av några altruistiska skäl, utan för de helt enkelt behöver bättra på sin image. Fredsavtalet och alla statsbsök till Hamas var en gigantisk seger för dem, nu snodde Abbas tillbaka ledarfanan med FN-initiativet, Det finns dessutom en intern kritik mot att Hamas stred på de civilas bekostnad (exempepvis från Diakonia´s partners i Gaza.
  Hamas behöver ett motdrag och allt som gör dem mera folkliga och får folk i sysselsättning i Gaza skulle vara till deras fördel.

  Men som sagt, eftersom du stöder den nuvarande utformningen av blockaden så blir det lite konstigt om du försöker kritisera Hamas för att inte bygga just skyddsrum för civila, utan att nämna att Israel inte tillåter det.

  SvaraRadera
 12. Till Joakim W, bra om du kunde ge en länk till något dokument som bekräftar din uppgift att Israel inte tillåter införsel av cement för ändamålet att bygga skyddsrum i Gaza.

  SvaraRadera
 13. A-K Roth

  Man kan undra var Joakim får allt ifrån. Nu detta tjafs om blockaden. Att Hamas skulle se bättre ut om de började bygga skyddsrum, too little too late. Klart att gazaborna skulle uppskatta att inte bli tagna för måltavlor i nästa runda. Kan man bygga tunnlar, flotta hotel och affärscentrum, så kan man bygga skyddsrum. Om de inte attackerade Israel så skulle det inte behövas några.

  SvaraRadera
 14. Till AK Roth, din kommentar där du ger en annan kommentaror ett lustigt och förklenande efternamn godtas inte.
  § 6. - Ditt inlägg måste vara utan grova svärord, vulgära uttalanden samt personliga angrepp, påhopp, kränkningar, hot eller förnedring av andra.

  SvaraRadera
 15. Visst Egon, uppdatering om Gaza transportläget. 28/10 med IDF spokesperson Björn Hermann..

  SvaraRadera