14 november 2012

Stöd Palestinas medlemskap i FN

Uttalande från 100 Kristna ledare i det heliga landet till europeiska länder: 
Stöd Palestinas medlemskap i FN 

Palestina det heliga landet är vårt hemland. Våra rötter här sträcker sig i bakåt århundraden. Vi, de palestinska kristna är ättlingar till de första kristna. Vi är också en organisk och integrerad del av det palestinska folket. Och precis som våra palestinska muslimska bröder och systrar, vi har nekats våra nationella och mänskliga rättigheter för nästan ett sekel.

Vi har uthärdat en fördrivning och påtvingad exil sedan 1948, då två tredjedelar av Palestinas kristna med våld fördrevs från sina hem i det heliga landet. Vår närvaro i det heliga landet har varit hotad sedan dess kvävs av en slingrande mur som har slukat vårt land och berövat våra församlingar ett hopp och fred i landet som var välsignades med födelsen av fridsfursten. Vi har framhärdat i 64 års exil och 45 år av ockupation, men hållit fast vid hans budskap om fred. Vi palestinska kristna säger nu är det nog! Vårt budskap är enkelt: för att uppnå fred, måste världen också säga nu är räcker det med ockupation och förnedring av mänsklig värdighet.

Som kristna samhällsledare i Palestina, har vi rätt att söka en rättvis fred som kommer att leda till försoning och förverkligandet av våra folks naturliga rättigheter. Aktuell status quo är ohållbart. Å ena sidan finns det ett folk under ockupation och å andra sidan en krigförande ockupationsmakt som arbetar outtröttligt för att distansera oss från den frid vi söker och ber för. Vi kristna har en skyldighet att konfrontera förtryck. I vår Kairos dokument vi palestinska kristna förklarar att den israeliska ockupationen av palestinsk mark är en synd mot Gud och mänskligheten, eftersom det berövar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter, som stadfästs Gud.

Avsluta israeliska ockupationen är det enda sättet för palestinierna, kristna och muslimer, för att njuta av ett liv i välstånd och framsteg. Det är också det säkraste sättet att säkra en fortsatt kristen närvaro i denna, det heliga landet. Det är ett sätt att bevara vår historia och hjälper riva ockupationens mur som skilt Jerusalem och Betlehem för första gången sedan födelsen av kristendomen.

Vi har palestinska kristna ledare, som är en del av ursprungsbefolkningen i det heliga landet och ättlingar till de första kristna, bevittnat de förändringar i detta land under århundradena. Vi har drabbats av förlust och har burit korset för alla dessa år. Ockupationen, förtryck, exil och apartheid, har gjort varje dag till en långfredag. Vi hoppas att era aktioner och böner, tillsammans med oss, kommer att hjälpa oss att komma närmare den dag vår egen uppståndelse som en fri nation.

Vi tror att PLO: s initiativ för att förbättra Palestinas status i FN till en observatörstatus är en positiv, kollektiv och moraliska steg som kommer att få oss närmare friheten. Detta är ett steg i rätt riktning för orsaken till en rättvis fred i regionen. Vi stöder till fullo detta bud, precis som vi stödde Palestinas ansökan om fullt medlemskap i FN för ett år sedan. Det är därför vi uppmanar europeiska regeringar att till fullo stödja den rättvisa Palestinska kampen för frihet och oberoende.

Det internationella samfundet, och i synnerhet Europa har ett historiskt ansvar gentemot Palestinas rättigheter. Europa har länge kämpat för fred och mänskliga rättigheter. Nu kan Europa återspegla denna principiella ståndpunkt genom att hjälpa Palestina. Vi uppmanar er att stödja vårt arbete för att få till stånd en verklig fred genom att deras ståndpunkter och åtgärder med internationell rätt och FN: s resolutioner och stödja Palestinas FN-bud. Från det heliga landet, uppmanar vi er att ta denna fredliga, rättfärdiga och kollektiva steg mot befrielse så att vårt halleluja snart blir en hyllning till en fred som vi lever i och inte en längtan efter en verklighet som vi orättvist förnekas.

Brevet är undertecknat av 100 kristna palestinska ledare  Översatt av EB originaltexten kan läsas i:
Holy Land Christian Ecumenical Foundation


 


Läs hela: KAIROS PALESTINA på svenska

 
 Läs även andra bloggares åsikter om
GP
Vårt Land
Aftonbladet
SvD
SvD-2
Aftonbladet
Dagen
Vårt Land
SvD
SvD 

43 kommentarer:

 1. Läser man all kritik mot det sk Kairos dokumentet blir man inte förvånad över att Bishop Munib Younan drog sig undan. Alltså kan man dra slutsatsen att han inte "köper det".

  SvaraRadera
 2. "Det är därför vi uppmanar europeiska regeringar att till fullo stödja den rättvisa Palestinska kampen för frihet och oberoende."

  Problemet är bara att palestinierna, med Hamas inklusive, inte har frihet och oberoende som främsta mål utan hade raderat Israel från kartan och dödat varenda jude om de bara kunnat. Se deras konstitution och förfäras över de urusla förutsättningarna till fred. Det kan inte bli fred alltså så länge palestinierna styvnackat tvärvägrar att acceptera någon annan närvaro där än den arabiska/muslimska.

  SvaraRadera
 3. Du Mikael nästa gång du kommenterar här vill jag ha: § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.


  SvaraRadera
 4. Du Mikael,det är inte Hamas som skall företräda palestinierna vid en kommande fredsförhandling. Utan de palestinska företrädarna som erkänt staten Israels rätt att existera.

  SvaraRadera
 5. Du Egon, det är kristallklart att inte Hamas som skall företräda palestinierna vid en kommande fredsförhandling.

  Däremot
  Efter att har hört vad de palestinska företrädarna har att säga, tvivlar jag på att de erkänner staten Israels rätt att existera.

  http://www.youtube.com/watch?list=ULXWK-NAVfjcg&v=XWK-NAVfjcg&feature=player_detailpage#t=10s

  SvaraRadera
 6. Nu kommer ni att beskriva lidandet av palestinierna på med hjälp av följande reportage - http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=538049

  Däremot BBC sändningar där vi ser många skadade palestinier med blodiga förband på huvudet, men inte ett enda spår av blod i ansiktet eller på kläderna, lär inte visas.

  Hamas utgår som segrare i propaganda kriget när de använder sig av statister som i följande BBC reportage; http://www.youtube.com/watch?v=kvaUmIB87-M&feature=colike

  SvaraRadera
 7. "Efter att har hört vad de palestinska företrädarna har att säga, tvivlar jag på att de erkänner staten Israels rätt att existera."

  Det var länge sen en stat försvann, ibland upplöses den i olika delar men blir aldrig något nytt över en annan. Tror du man kan radera staten Israel eller, staten skall ingenstans, Israel kommer att fortsätta att existera oavsett vad olika enskilda individer påstår.

  Fler som vill att staten skall skärpa till sig än de som vill utplåna den, du kommer inte ifrån det faktumet, likaså är det samma inställning världssamfundet har. Och jag, och nog de flesta som diskuterar här, så släpp det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med andra ord, du menar att Mashal, Haniya och Co. är idioter eftersom de lovar att utplåna den judiska staten?

   Radera
  2. Raketerna (made in Iran) mot Jerusalem kan träffa vem/vad som helst.

   Vem skall då anklagas för skadade/dödade araber?
   Vem skall då anklagas för träffade religiösa byggnaderna som klagomuren eller klippdomen?

   Radera
 8. Jerry

  "Hamas utgår som segrare i propaganda kriget när de använder sig av..." foton tagna i Syrien.

  SvaraRadera
 9. Israel mäts med unik måttstock.
  http://www.dn.se/ledare/signerat/biskopsbrev-israel-mats-med-unik-mattstock

  SvaraRadera
 10. Eva Lande, med andra ord vet bättre(?) än BBC att videon är från Syrien.
  Vems nyhetsraportering skall vi ta på alvar?

  Men att Hamas utgår som segrare i propaganda kriget är ett faktum.

  SvaraRadera
 11. Eva, här har du ytterligare informationskälla om konflikten i Gaza att ha tillit på…
  "Qatari emir’s visit to Gaza aimed at locating Hamas leaders: Report" - http://presstv.com/detail/2012/11/17/272801/qatar-emir-located-hamas-cmdrs/

  Vems nyhetsraportering skall vi ta på alvar?

  Att döma från några av kommentarerna till Press TV artikeln, ser vi hur araber tycker om araber.
  Är detta en stöd för Palestinas medlemskap i FN, eller?

  “Warbound Nov 17, 2012 10:45 AM
  The Persian Gulf states are traitors to all Arabs ppl and nations. look they wage a war against their own ppl and religion like Syria and they dont bother with Palestine.

  Jack Nov 17, 2012 10:41 AM
  Thanks press TV for this excellent report. These are the same Qataris, the israeli loving Persian Gulf states who assisted NATO, the US, EU in the destruction of our people in Libya and brother Gadaffi. May Qatar and its filt..y mouthpiece and war media of Al Jazeera, the propergators of war on Libya and now Syria vanish as israel does.

  pals 4 life Nov 17, 2012 10:34 AM
  This traitor and snake should be located by his own country men within his own palace and sli.......ed. Munafiqins must die soon.”

  Och så vidare och vidare….

  SvaraRadera
 12. Jerry, alla som säger att staten Israel skall utplånas är idioter. Vi som däremot säger att staten skall skärpa till sig inom vissa områden menar inte att staten skall utplånas.

  SvaraRadera
 13. Markus, redan på sjutiotalet har jag insett att israelerna gräver sin egen grav med diskriminering av icke-judar.
  FN organet för mänskliga rätigheter i Genève ifrågasatt mina påståenden om diskrimineringen som utövades i landet.

  Om det är någon som kan utplåna staten Israel, då är det judarna själva – speciellt den sorten som lever enbart efter bibelns regler.

  Gemensamma drag för palestinska araber som judar, de själva bäddar för sin egen undergång.

  Det är ju samma släkte som inte har slutat sin familjfejd sedan gemensamma stamfader Abrahams tid.

  Jag tror att jag inte behöver förklara för dig konsekvenserna (innebörden) av blodig familjefejd.

  Européer har ju svårt att förstå poängen av hedersmord, tror du att européerna begriper då vad en blodig familjefejd består av?

  SvaraRadera
 14. Förundrad blir jag men samtidigt ändå inte...
  Alltså över hur flera kommentatorer struntar i vad blogginlägget faktiskt informerar om utan i stället kör egna race. Och att man till och med tillmäter kommentarer på en nyhetswebbsite och liknande någon som helts form av rellevant källvärde. Och drar in Hamas i resonemanget i stället för att diskutera om hur vi kan stödja de palestinska kristnas vädjan om stöd för sin icke-vålds-linje.
  Förunderligt - och ändå inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hamas är ju den palestinska varianten av Muslimska Brödraskapet.

   Hur är det med denna islamistiska rörelsens ståndpunkt gällande Kuffar?

   Vet du hur många kristna palestinska araber lever i Gaza?

   Radera
 15. Stig

  Var är din diskussion "om hur vi kan stödja de palestinska kristnas vädjan om stöd" istället för att som vanligt leka gendarme på Egons blogg?

  Har du läst kritiken av "Kairos" dokumentet eller sväljer du det med hull och hår?

  "Förunderligt - och ändå inte..."  SvaraRadera

 16. Markus
  Nov 17 00:17

  Israelerna kan alltså sova på sina båda öron utan att oroa sig. Gott så.
  Har du några exempel på andra stater förutom Israel som hotas om förstörelse inte bara av landet utan också av sin befolkning?

  De som vill bara att Israel ska "skärpa sig" skulle kunna begära samma sak av de omgivande länderna eller kanske anser de det som lönlöst. I så fall kan vi inte vänta oss en fred den närmaste framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla som kräver att Israel ska "skärpa sig", rättfärdigar det med faktum att Israel är en stat.

   Om vi skall stödja Palestinas medlemskap i FN, då är det på tiden att Palestinier skall skärpa sig och bevisar att de har kvalifikationer som höjer de till en status av en stat.

   Just för ögonblicket är de inte ens sams - kan inte ens komma överns om vem som representerar hela palestinska folket.

   Radera
 17. E Lande!
  Jag har läst KAIROS-dokumentet och tror mig någotsånär fatta innebörden. Jag har också läst en del reaktioner mot det - givetvis. Dessa är inte alarmerande till sin omfattning - alltså de reflekterande och argumentativa invändningarna. Värda att väga in - Ja! - men definitivt inte omfattande eller ens övertygande.
  Reaktioner och fördömande från folk som av allt att döma inte läst dokumentet eller om de gjort det uppenbarligen inte förstått det utan tar fasta på ett eller annat enstaka ordval räknar jag faktiskt inte som seriös kritik. Har nog läst en del sådant också men blir definitivt inte imponerad av halten i argumentationen.

  Sedan: Jag är inte gendarm på denhär bloggen. Tydligen träffade jag ändå någotsånär rätt när jag bara nämnde att jag förundrade mig över att man inte diskuterar inlägget utan annat. Just Du visar faktiskt i början en tendens till motsatsen med din fråga om varför den lutherske biskopens namn inte finns bland undertecknarna. Den frågan är intressant om den kan besvaras. Dock avstår jag från att spekulera.

  SvaraRadera
 18. Stig!

  Egon uppmanade faktiskt att vi skulle läsa Kairosdokumentet (för vilken gång i ordningen?) Han har ofta flera ämnen under samma rubrik och därför anser jag att vi har rätt att välja.
  Biskop Younan lär ha dragit sig ur spelet eftersom han var den ende aktive kyrkoledaren bland författarna. Han är tydligen inte överens med innehållet. Andra kyrkoledare skrev inte på men gjorde ett gemensamt uttalande som Younan skrivit på.
  Du uppmanar med jämna mellanrum att övriga ska hålla sig till ämnet. Själv verkar du bang för att få våta fötter:-)

  SvaraRadera
 19. Stig, tråkigt att du blir så förundrad över helt legitima kommentarer. Inte så ovanligt i debatt att man drar upp tangerande problematik, faktiskt. Du gör så själv. Att du mer eller mindre viftar bort kritiken mot Kairosdokumentet förundrar dock inte mig. Du är redan välvilligt inställd till deras synpunkt.

  Kairosdokumentet har problem som inte bör viftas bort genom att säga att det skulle handla om enstaka ordval, vill jag säga. Jag tror nog kritiken mot dokumentet är djupare än du vill tro.

  Det är svårt för mig att ta allvarligt alla dessa anklagelser i dokumentet som menar att Israel begår synd mot Gud och mänskligheten iom att de ockuperar mark. Nu vet jag och du (förhoppningsvis) att denna mark inte kan lämnas till PM just nu, av olika orsaker. Men man kan vara mot ockupationen och som den har skötts utan att det ska behöva inlindas i ord som ondska och synd. Där tappar de totalt bort mig.

  Samtidigt går det inte för författarna att kalla terrorismen synd mot Gud eller mänskligheten eller ondska. Kritik mot det sanslösa våldet kommer i generella ordalag. Så himla återhållsamt för så hemska brott.

  Man påstår även att "...the roots of "terrorism" (notera citationstecknen) are in the human injustice committed and in the evil of occupation..." Jag som läser detta vet ju att terrorismen inte startade pga ockupationen utan för att man ser judarna som inkräktare - trots sin långa närvaro, historiska, religiösa och kulturella arv, något som också undanhålls i det stora i dokumentet.

  Visst, man ogillar både antisemitism och islamofobi. Men man talar specifikt mot att stereotypa muslimer som fiender och mot karikatyrer av muslimer som terrorister. Ingenting om odlat judehat, uppviglingar, hatpropaganda i palestinska områden och från styrena.

  Från dokumentet: "...Some political parties followed the way of armed resistance. Israel used this as a pretext to accuse the Palestinians of being terrorists and was able to distort the real nature of the conflict, presenting it as an Israeli war against terror, rather than an Israeli occupation faced by Palestinian legal resistance aiming at ending it...."

  Här är det jag som blir förundrad! Man talar om terrorism som "armed resistance". Samma ord man har använt sig av på denna blogg.

  Det finns mer, Stig.

  SvaraRadera
 20. Satt som sakkunnig om Gaza och FN ansökan på TV4 news i Fredags, det är helt tydligt att ett nej till Palestinas FN ansökan står högst på önskelistan inte bara för Netanyahu, men framför allt för Hamas och de olika Alquaida och salafist grupperna. Det vore oerhört olyckligt om Sverige beslutar sig för att stödja Hamas: http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/sverige-bor-rosta-ja-till-palestina-i-fn/
  PS! Träffade som sagt biskop Munib häromdagen, har promotar alltid Kairos även när han nyss träffade svenska politiket, att hans signatur inte finns med på själva dokumentet har ett enklare skäl som alla lokala känner till och som ytterligare visar just hur cynisk ockupationsmakten i Jerusalem är.

  SvaraRadera
 21. Gratulerar, Joakim! Man ser att Diakonia är the go-to authority. Bjöd man in Ove Bring också for good measure? Kidding, sort-of.

  Så Sverige skulle stödja Hamas om de sa nej till PMs aspirationer i FN?

  Okej, då stöder man Hamas om man skickar båtar mot blockaden också. För detta är ju det krav Hamas sist har sänt: Att inte sluta raketbomba israelerna förrän de avslutar blockaden. Hur känns det att stå på Hamas sida? :)

  SvaraRadera
 22. Alltså det låter jättegulligt det du beskriver Roth, men jag fattar liksom inte då kontentan består och kristna har lidit sen decennier utan att ha ens släppt en bomb. Du får utgå ifrån att jag 5 år i din förklaring för jag fattar inte. ” Kairosdokumentet har problem som inte bör viftas bort genom att säga att det skulle handla om enstaka ordval, vill jag säga. Jag tror nog kritiken mot dokumentet är djupare än du vill tro.” Så vari ligger denna kritik, vad är det som är så fundamentalt fel med att de kristna i det heliga landet nu börjar tröttna? Och vari ligger din egen kritik? Vi är väl överens om att kristna lider, finns det nån kritik ifrån dem som skulle anses som legitim enligt dig?

  ” Nu vet jag och du (förhoppningsvis) att denna mark inte kan lämnas till PM just nu, av olika orsaker.” Så där har det typ låtit sen 1967, vad är det nu då för orsaker..? ” Men man kan vara mot ockupationen och som den har skötts utan att det ska behöva inlindas i ord som ondska och synd. Där tappar de totalt bort mig.” Synd o synd, vore det bättre om jag beskrev ockupationen som förskräcklig? Du tappar mig nu för jag fattar inte vad som är gott nog för att du skall köpa det som pågår, vilken term förklarar de kristnas sits bäst?

  Isolerad kritik mot Israel kan inte tas upp om man inte jämte den tar upp varenda annan aspekt även om det inte ens tillhör agendan. Som om att jag inte får vara emot vargjakten I Sverige utan att för den skull även ta upp att alkoholskatten är för hög. Resoneras det ständigt så, tro f-an att man tappar en del på vägen. Vi kan ta vargjakten sen, men snälla Roth förklara för mig som bara är 5 på ett konkret sätt vad du menar, ge mig nu samma konkreta svar som du alltid förväntar dig utav andra. O snälla blanda inte in de parter som inte berörs, för egen del tycker jag alkoholskatten är för låg – men det hör inte hit.

  Njut även alla av den vackra kärlekslåten jag bifogar.

  SvaraRadera
 23. Har inte mycket tid nu, Marcus, men kan försöka. Synd att jag inte kunde förklara så att en femåring fattar. Jag försökte bara ge Stig några exempel på det som får mig att vilja kasta hela Kairosdokumentet på soptippen och be författarna gå på kurs, göra om, göra bättre. Men gilla det själv föralltivärlden. Jag har ingenting emot att kristna protesterar mot sin situation men däremot hur de gör det i detta dokument.

  Visst har det modifierats, tycks ha läst att man tog bort syftningar till israeler som nazister och annat oanständigt. Att det ens fanns med visar mig att författarna begick synd mot Gud och det israeliska folket och visar ondska. Nu raljerar jag också, som du nog förstår.

  Du tycker alltså som femåring att det går bra att kalla PLOs framfart under åren för "väpnat motstånd"? Och att sedan kalla det israelerna gjorde, för att hindra fler offer från detta "väpnade motstånd" för synd och ondska, medan dem som medvetet spränger ungar på glassbarer går fria från allt annat än generellt klander?

  Detta finns ju i Kairosdokumentet: "We respect and have a high esteem for all those who have given their lives for our nation."

  Jojo, inte bara de oskyldiga som mist livet i konflikten utan alla(!) som har gett sina liv. Alla dessa martyrer inte bara respekteras utan uppskattas. Och det märks ju idag hos PM också, som de officiellt hyllar sina palestinska massmördare. Respect and esteem. men israelerna begår synd och är onda. Börjar det sjunka in vad jag ser som galet?

  Till slut: Vargjakt, schmargjakt! Du raljerar om allvarliga saker i ett dokument man vill att folk ska se som moraliskt grundat! Jag finner dokumentet befläckat. På vilket sätt är det isolerad kritik att komma med synd och ondska?

  SvaraRadera
 24. A-K, Självklart gynnar Sverige Hamas och inte minst de ännu mer extrema AlQuaida inspirerade grupperna om man motarbetar de diplomatiska vägarna.

  Du får självklart spekulera vem och vad du anser vara i Hamas intresse, men om du saknar fakta så är det nog inte så många som bryr sig.

  Noterade även diskussionen om "väpnat motstånd". Problemet bli återigen vem som tror att detta är en verklig konflikt där riktiga människor dör. Eller om det handlar om att rörolämpa varandra på nätet.
  Självklart kan A-K kräva att palestinierna skall tillämpa israels definitioner, självklart kan nån också kräva att Israel och de som pratarom israel använder palestinska definitioner och kallar israels attacker för terror, att IDF istället kallas IOF osv...detta är nog jätte meningsfullt om man tror detta är en konflikt på nätet.

  För de som bryr sig om verkligheten, verklig dialog och verkliga resultat så är det bättre att prata med både Israeler och Palestinier med deras egna definitioner.
  Däremot är det helt relevant att döma handlingar efter vad de är.Både Israeler och Palestinier har begått fruktansvärda övergrepp som inte skall accepteras.

  SvaraRadera
 25. Joakim

  "Självklart gynnar Sverige Hamas och inte minst de ännu mer extrema AlQuaida..."
  Jisses! Som tur är finns det fortfarande svenskar som räddar Sveriges rykte.

  SvaraRadera
 26. Joakim

  Biskop Munib "promotar" Kairos? Drog han inte undan sin signatur när han märkte att han var den ende av kyrkornas överhuvuden som var med på listan? De hade ju inget deltagande i dokumentet utan var nödda och tvugna att komma ut med en egen deklaration (som Munib skrivit på).

  SvaraRadera
 27. Joakim: Du kallar alltså de palestinska aspirationerna i FN för diplomatisk väg? Det finns inget annat? Varför inte kräva en annan diplomatisk strategi, att PMs Abbas förhandlar direkt med Jerusalem?

  Det verkar som om du tror att jag har använt Israels definition på terrorism, Joakim? Absolut inte. Definitionen på terrorism kan ha olika lydelse men det handlar alltid om att man medvetet siktar på civila oskyldiga.

  Att använda "väpnat motstånd" ser däremot absolut ut som PLOs eller Hamas sorts vokabulär, "armed resistance". Och det kan man opponera sig emot utan att nån på höga hästen brunte ska tala ned till en.

  Tror du också att motdebattörer, i detta fall jag, inte vet att människor av kött och blod lider i denna konflikt, bara för att de opponerar sig mot ord som skönmålar den vidriga terrorn?

  Känns det för dig rätt att man kallar medvetet placerade sprängladdningar i skolor och glassbarer "väpnat motstånd"? Det var alltså väpnat motstånd när självmordsbombaren slog till i Stockholm?

  Lyssnade just till Hanan Ashrawi på CNN. Hon höll låda i vanlig stil med knappt andningsuppehåll och kom med intressant ordval. Påstod att "IDF is targeting the civilian population i Gaza". Hon ljög rakt ut.Hon vet att IDF har som mål terrorister, raketramper och vapendepåer. Svenskar verkar ha gått på det. Kanske de ska ge Hanan Ashrawi ännu ett pris?

  SvaraRadera
 28. P.S. Joakim, du pratar med isaraeler och palestinier med deras egna definitioner, säger du. Men nu pratade du med Egons läsare och använde dig inte av israelisk teminologi. Inte heller är det neutral terminologi, utan liknar palestinsk terminologi. Det tycks som om jag hade rätt och kan skriva V.S.B., eller?

  Menar du att du inte använder ordet terrorism annat än när du talar med israeler??? Jag vet, det finns ingen terrorism.

  SvaraRadera
 29. A-K, du vill kasta Kairos dokumentet på soptippen säger du. Intressant ! Du anser alltså att om en ockupationsmakt inte är nöjd med hur den ockuperade befolkningen ser på dem så är det ockupationsmaktens syn som skall gälla.
  Jag tänker på hur dissidenter från exempelvis Baltikum beskrev Sovjet mellan 1945 till 90talet, var det mer eller mindre nyanserad än Kairo ? Borde omvärlden lagt mer energi på att moderera balternas kritik mot ockupanterna, eller kanske slängt deras kritik på soptippen.
  Hur skildrades tyskarna av norrmän, danskar, polacker etc under ockupationen? Upplevde tyskarna kritiken som nyanserad ? Borde man slängt deras kritik på soptippen och skickat dem på kurs (till Tyskland ??) för att få dem uttrycka sig bättre. Uttrycker sig Dalai Lama så som Kina önskar om Kinas styre i Tibet ? Upplever Kina honom som nyanserad ? Vill du skicka han på kurs, eller förpassa hans kritik till soptippen? Är polisarios kritik av Marockos ockupation i västsahara tillräckligt nyanserad ? Kurs eller soptipp ?
  Eller kan det vara så att ockuperade folk inte ser dr bästa sidorna hos ockupations makten, kan det till och med vara så att man upplever ockupationsmakten som ond? Har det ockuperade folket rätt att uttrycka det? Eller skall det vara soptipp eller kurs ? Eller.....kan det vara så att det bästa sättet för en ockupationsmakt att slippa kritik från ett ockuperat folk är att avsluta ockupationen??

  SvaraRadera
 30. A-K Roth,
  Joakim vill göra gällande att han är opartisk i konflikten mellan arabiska palestinier och israeler.
  Joakim opartisk, när han jämför erövrat territorium (dessutom avsatt anspråk på återlämnandet av territoriet) med nazisternas MEDVETNA OCKUPATION av Europa?

  Erövrade territorium från Jordanien (Västbanken) är under IDF styre och nu betraktas som ockuperat.
  Erövrade territorium från Egypten (Gaza remsan) är under Hamas styre.

  Joakim använder sig i inte av neutral terminologi, snarare väljer han terminologi som accepteras av européernas känslor.

  Samtidigt som omvärlden stämplat Hamas som en terroristisk rörelse, beskriver Joakim IDF aktioner som terrorism.

  Hamas använder sina skyddsrum för att skydda missilerna INTE befolkningen!
  Hamas har lärt sig vad som påverkar känslomesigt européerna – bilder på döda barn, israelerna har skyddsrum för befolkningen därför antalet döda är så låg.
  Dessutom paraderar de inte med att visa döda barn!

  Arabiska palestinier anklagar IDF för BARBARISKA handlingar mot civilbefolkningen och framställer motbjudande bilder med döda.
  När Hamas binder en avrättad landman till en motorcykel och låter den hänga där medan de kör på Gazas gator, det är inte barbari – det är en förödare…

  Sådana scener lyckas vi se endast med hjälp av utländska journalister!

  Sedan ställer Joakim frågan; ”..kan det vara så att det bästa sättet för en ockupationsmakt att slippa kritik från ett ockuperat folk är att avsluta ockupationen??”

  Att avsluta ”ockupationen” är den bästa vägen, och det lär dröja, israelerna vill inte ha ett Gazaliknande situation på västbanken.

  SvaraRadera
 31. Joakim, du läser inte hela meningen. Jag skrev gör om, gör bättre. Men om inte, låt det stå för all del. Men då ska du veta att dem som stöder detta dokument och promotar det promotar en inskränkt syn många finner oacceptabel.

  Hylla det själv för all del. Acceptera att Israels ledning beskrivs som syndigt och ondskefullt medan dokumentet samtidigt visar respekt och uppskattning för alla som mist livet för Palestina, alltså inklusive sjualvmordsbombare och andra terrorister!

  Men vet att många anser att detta dokument inte är något som omvärldens kristna borde skriva under på.

  SvaraRadera
 32. Joakim: Om jag inte gjorde det klart i det svar jag redan skickat till 05:39, har jag klart för mig att folk i olika situationer har rätt att beskriva sin situation hur de vill efter hur de upplever det. Betyder det att vi som utomstående ska acceptera vad som helst?

  Omgivningen och deras kristna stödjare borde kunna kritisera de ockuperades synpunkter när de barkar iväg och blir oacceptabla OCH när de promotas på alla kontinenter. Då blir det en helt annan sak.

  Kanske somliga har så identifierat sig med en sida att de tappat sin förmåga att se det oacceptabla? Inte ovanligt det heller på båda sidor staketet.

  Du tog detta om soptippen bokstavligt och allvarligt men tog inte talet i dokumentet om respekt och uppskattning för självmordsbombare och andra terrorister det minsta på allvar.

  Slut för denna gång. Thanksgiving kommer i morgon, om det nu finns något att vara tacksam för. Thank God for Turkey - och jag menar inte Erdogans land...


  SvaraRadera
 33. Jocke och Egon, förlåt ännu en kommentar: Avsluta ockupationen, bra om det ginge, men hur, utan lugn, slut på fientligheter och någorlunda garantier att det inte går käpprakt som i Gaza. De som utlöste bomben i Tel Aviv fanns visst på VB.

  Kommer du, Diakonia, Bilda, Bildt, FN och omvärldens alla snälla rara och goda (as opposed to syndfulla och onda) följeslagare och alla utomordentliga frihetsteologiförespråkare i världen stå skydd för att det inte blir tre gånger dubbelt så våldsamt som när Israel lämnade Gaza.

  Ah, inte lämna som man lämnade Gaza. Men hur då, då? Ah, det måste finnas samtal om varaktig fred direkt mellan parterna. Och det är ju det jag alltid säger i min högt kritiserade enfald. Man måste samtala(!) med sina fiender för att få till stånd fred, fiender det går att tala med...

  Abbas överger direkta samtal. Och det är bra? Borde inte palestiniers stödjare uppmuntra direkta samtal?

  Bara funderingar.

  A-K

  SvaraRadera
 34. A-K, tror jag delvis svarade på din fråga i en annan tråd.
  Självklart kan man avsluta ockupationen. Du hindrar hur det inte skall bli som i Gaza, man kan ju bärja med att inte upprepa de misstag om världens ledare inklusive USA försökte bönfalla Sharon att inte göra redan innan evakueringen började.
  Hela världssamfundet och PA varnade för att dra sig ur utan att samordna med PA och exempelvis FN bara kunde sluta i katastrof. De fick rätt och att Sharon verkligen körde över alla varnande röster kan väcka tankar vad han ville uppnå ?
  Att flytta bo sättare är inte svårt, Cordelia Edvardsson sa den redan vid Gaza uttåget och jag hörde det senast igen häromveckan på en föreläsning med Alex Yakobssen. "låt bosättarna välja själva om de vill vara palestininer eller israeler !!" Då behövs inte en enda polis eller soldat skickas ut.

  SvaraRadera
 35. Det låter lätt, Joakim, men i verkligheten? Jag tror du ser bort från mycket. Har just läst några artiklar kring ämnet om judar och israeler ska tillåtas bo i det nybildade Palestina. Det finns många synvinklar och jag skulle inte gå efter en svensk journalists åsikter. Men dagen är svunnen, natten stundar och jag har slut för idag.

  SvaraRadera
 36. Hejsan A-K, Alex Yakobssn är allt annat än svensk journalist. Och on man talar om svårt får man tänka på alternativen. Är detta svårare eller lättare än att tvångsevakulera ?? Vill överhuvudtaget israeliska värnpliktiga längre utsätta sig för att behöva slåss och i vissa fall bli förnedrade av bosättare. Jag tror bosättarnas case är väsentligt försvagat bland sekulära israeler.
  Samma tänk om ockupationen, självklart är det inte gjort i en handvändning att dra sig ur. MEN beakta the "big picture" ett tag, hur "lätt" och hur smart är ockupationen ?
  Den behöver inta bara avslutas för palestiniernas skull, utan också för Israels skull.

  SvaraRadera
 37. Joakim, syftade på CE. Vet ingenting om Yakobssen. Fritt val låter bra i teorin. Men finns det egentligen något val om säkerheten inte garanteras?

  Fler fria funderingar alltså: Ja, tänk om det vore så enkelt. Men damn if you do and damn if you don't.

  Jag tänker mer på verkligheten på marken. Abbas' och Erekats uttalanden infuor västvärlden om säkerhet för judar i det framtida Palestina till trots, finns många osäkerheter vad gäller alla människors liv och säkerhet under extremistisk teokrati, för hur garanterar man att extremister inte tar makten med våld - igen?

  I detta fall kommer Israel att tvingas agera igen. Tror du omvärlden eller dess idealistiska moralister kommer att lyfta ett finger? Vilka kommer att ges skulden av omvärldens utmärkta och moraliska hederknyfflar? Något Israel gjorde eller inte gjorde eller vad sionister för länge sen skulle ha sagt figurerar nu och kommer att figurera om det går åt pipan. Vi ser ju hur visan låter nu.

  And - for that matter - hur tar man allvarligt garantier från PM när de under detta år har belönat massmördare med heder och ära offentligt? När deras ledare på annan plats har uttryckt att Palestine ska vara judefritt? Hur rimmar det med alla fina ideal mot nationalstaten?
  Just thinking...
  SvaraRadera
 38. Risken att extremister tar makten har ju palestinerna redan kännt på med Lieberman. Självklart kan det hända i ett Palestina också
  Men självklart om Israel attackeras efter ett fredsavtal och inom internationellt erkända gränser så skulle en helt ny situation uppstå, och definitivt en situation där israel skulle ha världssamfundet bakom sig.

  SvaraRadera
 39. Tack för svar, Joakim. Men nu får jag mer att undra över.

  Var befinner du dig när du säger,
  "Risken att extremister tar makten har ju palestinerna redan kännt på med Lieberman. Självklart kan det hända i ett Palestina också..."

  Med Lieberman? Jo, nog är han avskydd, säkert mer än Haniyeh, Meshal, Fatah, PFLP, Islamic Jihad, Al Aqsas martyrbrigad, det du glömmer. Du menar alltså extremister i ett blivande Palestina?

  Varför har inte Israel världssamfundet med sig när israelerna attackeras över gränsen till Gaza, en erkänd gräns, av Hamas m.fl.?

  SvaraRadera