4 december 2012

Budskap från Betlehem-2


Kairos Palestina har producerat ett adventshäfte för Julen. Häftet visar fyra teman som är relevanta för den palestinska dagliga erfarenheter under ockupationen: Bosättningar, konfiskering av mark, muren och vattenfrågan. Kairos är ett antikt grekiskt ord som betyder rätt eller lämpligt tillfälle. Kairos Palestine Julen 2012  

Kära bröder och systrar Vi, Kairos Palestina och ARIJ, skicka hälsningar från Betlehem, den stad som kristna runt om i världen vänder sina ögon till under juletiden, på vi firar födelsen av Frälsaren, Jesus Kristus. Vi lever i Mellanöstern vid en tidpunkt då krigets trummor mullrar konstant. Medan Israel larmar om Iran, och hävdar att deras nukleära hot är den viktigaste källan till instabilitet i Mellanöstern, men verkligheten visar något annat: i själva verket är den illegala israeliska ockupationen orsaken oroligheter i vår region.

Den måste upphöra så fort som möjligt. Palestinska kristna är koncentrerade i ett område som kallas den kristna triangeln: Betlehem, Beit Jala, och Beit Sahour. Detta område är nu på väg att strypas - i fråga om tillgång till mark, vatten, hälsovård, utbildning, allmän rörlighet, och alla närstående rättigheter, genom en oförminskad våg av byggandet av bosättningar. Dessutom att med våld isolera triangeln från sitt centrum, Jerusalem, skadar det både människor i Jerusalem och i Betlehem-området. Fakta på marken är dystra.

Konfiskering av mark, liksom tillströmning av israeliska bosättare, tyder på att det inte kommer att finnas någon framtid för palestinierna (oavsett kristen eller muslim) i triangeln. I denna mening, växer utsikterna till en klar "lösning" blir mörkare för varje dag. Det finns dock fortfarande en chans att lösa denna konflikt fredligt: ​​om, och endast om, det internationella samfundet modigt står upp för en rättvis fred. Idag, mer än i någon annan tidpunkt, du - våra systrar och bröder runt om i världen har möjlighet och skyldighet att kräva rättvisa.

Genom att vägra att tolerera och vidmakthålla den israeliska straffrihet, genom att vägra stödja företag som finansierar den israeliska ockupationen, genom att insistera på att Israel följer internationell rätt, och genom att pressa Israel att bevilja palestinier deras rättigheter, kan du göra en avgörande skillnad. Tiden är knapp. Men med din styrka, solidaritet, engagemang och medkänsla - med din djärva, publika förenade vägran att godta några resultat än ett slut på förtryck - tillsammans kan vi vända på förhållanden.

Kära systrar och bröder, Vi räknar med dig. Med den här julens upprop ber vi er att vända förhållandena genom att delta genom följande uppgifter:

1. Distribuera och studera informationsmaterial samt teologiska reflektioner varje söndag i advent i dina egna kyrkor för att informera och utbilda dina systrar och bröder i kyrkan om situationen för dina palestinska bröder under israelisk ockupation.

2. Vänligen dela uppropet med församlingar och stift runt i ditt land.

3. Vänligen skicka brev om solidaritet och stöd för rättvisa i Palestina / Israel till de israeliska ambassaderna i ditt eget land. För ytterligare information se:  De Israeliska ambasaderna
  
4. Informera dina palestinska bröder om hur du har varit involverad i juluppropet. Så att vi äntligen kan leva i fred och rättvisa, en fred som alla folk eftersträvar, en fred som meddelades från Betlehem.

Rifat Odeh Kassis, Kairos Palestina          Dr Jad Isaac, ARIJ

"Vår fråga till våra bröder och systrar i kyrkorna idag är: Är du villig och kan arbeta med oss ​​för att återställa vår frihet? Vår frihet kommer att vara den enda hållbara grunden för både palestinier och israeler att leva i kärlek, rättvisa, fred och säkerhet. " (Från Kairos dokument "ett sanningens ögonblick", kapitel 6,1)

Översatt av EB Läs mer i originaltexten här : Kairos Palestine Christmas 2012 

 
Läs även andra bloggares åsikter om
SvD
Dagen 
Aftonbladet
SR-Ekot

1 kommentar:

  1. Tragiskt att när vi i väst firar Jul med att träffa släkt och vänner, så kommer de kristna palestinierna istället påminna om hur instängda de är, hur de inte kan träffa släktingar och vänner som kanske bör helt nära med på andra sidan muren.
    Ytterligare en jul under förtryck och ockupation.

    SvaraRadera