5 december 2012

Kristen press och Israel


Tidningen Världen idag som står Livets Ord nära skriver 2012-12-03 Citat ” Beslutet att ge palestinierna observatörsstatus i FN kan kritiseras av flera skäl. Framför allt är det försvårande för fredsprocessen. Beslutet ger legitimitet åt en statsbildning som inte är en statsbildning. Och som inte uppfyller de folkrättsliga kriterierna för att bli fullvärdig medlem i FN. De avslutar ”Glädjande i sammanhanget är att en rad riksdagsledamöter kritiserar den svenska hållningen och påpekar att beslutet försvårar den fred som inte heller tidigare var enkel att åstadkomma. Heder åt dessa som går mot strömmen.” läs hela artikeln här: Världenidag- FN och palestinsk status

På vilken planet befinner sig Världenidag:s redaktion? ”Framför allt är det försvårande för fredsprocessen.? ” På vilket sätt uppgraderingen till att bli en "observatörsnation" ett försvårande av fredsprocessen ?
Det visar att Palestinierna kan och vill använda en ickevåldslinje för att få en egen stat vid sidan av Israel. Däremot är nu de flesta tänkande ledare eniga om att Israels aviseringar på 3000 nya bostäder på Västbanken verkligen är ett milt sagt ” försvårande för fredsprocessen” !!

Citat” FN-chefen Ban Ki-Moon instämmer i kritiken mot Israels planer på att bygga 3 000 nya bostäder på ockuperad palestinsk mark, i östra Jerusalem och på Västbanken. Och nu kan flera länder överväga att ta hem sina Israel-ambassadörer. Ban Ki-Moon kallar byggplanerna ett dråpslag mot försöken att rädda en tvåstatslösning

Bildt betonar att omröstningen inte handlar ”om att erkänna Palestina som stat och att ge fullt FN-medlemskap, utan om en uppgradering”. ”Det skall ses som ett tydligt stöd för en tvåstatslösning och för ansträngningarna att få i gång konkreta förhandlingar för en sådan”, skriver han. i SvDDen kristna tidningen Dagen som står Pingströrelsen nära har en något mer moderat syn på Israel-Palestina konflikten. I ledaren 2012-12-05 skriver Elisabeth Sandlund Opinionsredaktör med rubriken ”Israel utmanar också sina vänner” - FN-beslutet var olyckligt – men det är även det israeliska svaret.

Citat" Att en överväldigande majoritet av FN:s medlemsnationer, däribland Sverige, röstade för att låta den i nuläget obefintliga staten Palestina ta ett steg mot ett fullt erkännande är att beklaga. De som inbillade sig att åtgärden skulle befordra processen mot en uthållig fred bedrog sig. 

Det står klart redan efter några dagar. I stället har temperaturen i relationen mellan Israel och de palestinska ledarna i Ramallah sjunkit ytterligare sedan Israels premiärminister Netanyahu proklamerat såväl ekonomiska sanktioner mot den palestinska myndigheten som nya uppseendeväckande byggplaner på Västbanken.” slut citat ur Dagen

Hon avslutat “Kanske kan FN, USA och EU – dessförinnan eller där­efter – gemensamt ta steget från att protestera till att agera för att få igång en fredsprocess genom att sätta tryck inte bara på Israel utan också på palestinierna. Det kan ske. Men risken är stor för att de konstruktiva lösningsförslagen fortsätter att lysa med sin frånvaro. Och då är det bara en tidsfråga tills våldet tar överhanden igen – den sämsta av alla tänkbara framtidsvägar.” slut citat Elisabeth Sandlund

Hennes förslag till lösning: ”agera för att få igång en fredsprocess genom att sätta tryck inte bara på Israel utan också på palestinierna.” Men hon skriver aldrig hur.

Hon tycker det var fel att med att Palestinierna blir uppgraderade i FN, men just det skulle ge dem tillgång till organ som Internationella brottmålsdomstolen i Haag, där de kunde lämna in klagomål mot Israel och det skulle verkligen tvinga fram en fredsprocess.

Det är bara beklaga att dessa kristna optionsbildare inte vill lyssna på vad de kristna i Palestina har att säga. Läs:  Budskap från Betlehem

Hon har inte mött dem och fått lyssna och sett den verklighet de lever under:  Möt människorna

Läs även andra bloggares åsikter om  
SvD 
Skanskan
GP
HD
Dagen

4 kommentarer:

 1. Det är alltid jobbigt för människor som ritat kartan först och sen ägnar sina liv till åt hävda att det är fel på verkligheten.

  SvaraRadera
 2. Nu hoppas jag att det blir en teologisk-politisk debatt om Palestina-Israel! Jag har läst Ekmans Älskade, hatade Israel, men hade svårt att riktigt förstå hur han resonerade. Det var liksom mest dogmer och profetior, mycket lite av mellanmänskliga relationer och kärleksbudskap till den palestinska parten.

  Nåja, kanske kommer någon från Världen idag och reder ut begreppen! :)

  SvaraRadera
 3. Ja Urbaann, man kan ju önska en teologisk-politisk debatt om Palestina-Israel
  Tyvärr min erfarenhet efter att intresserat mej i dessa frågor sen 2004 så är inte dessa herrar intresserade att för någon dialog, man kommer ibland ut med ett debattinlägg men i en dialog fegar man ur.

  SvaraRadera
 4. Du anonyme: § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera