10 februari 2013

Skolböcker i Israel och Palestina

Citat” Både israeliska och palestinska skolboksförfattare är partiska i sin bild av den andra parten. Det gör att palestinska och israeliska barn får en snedvriden bild av varandra. Det är slutsatsen i en studie gjord av palestinska och israeliska forskare med pengar från amerikanska UD. Främst är det skildringen och urvalet av historiska fakta som skiljer sig åt, heter det i studien som gått igenom 3 000 läroböcker.” slut citat ur DN-2013-02-05

Vad drar man för slutsatser av undersökningen? Citat” En företrädare för det israeliska utbildningsdepartementet betecknar studien som "ensidig, oprofessionell och djupt partisk". Israeliska myndigheter har vägrat samarbeta med studiens upphovsmän. Palestinska myndighetens premiärminister Salam Fayyad välkomnar i stället studien och säger att den bevisar att de palestinska läroböcker åtminstone inte innehåller "uppenbar hets". Slut citat ur DN


Det viktigaste borde vara att alla parter tog tills sig undersökningen och gjorde så att läroböckerna blev bättre det är i allas intresse till att palestinska och israeliska barn inte får en snedvriden bild av varandra? Studien rekommenderar israeliska och palestinska utbildningsdepartement att se över innehållet i sina läroböcker.

Citat "Utbildning gör skillnad i utformningen förväntningar påverkar det sätt människor ser på världen, sade Wexler." Du vill inte hålla skapa fler och fler hinder för fred genom att utbilda barn på ett sådant sätt att det hindrar fredsprocessen. " Ur GuardianPublicerad den 9 feb 2013 The US State Department has funded an unusual study - an evaluation of both Israeli and Palestinian text books and how they portray the other.
Publicerad den 19 nov 2012 In the light of a University tour, Israelian professor Nurit Peled-Elhanan gives a presentation on the results of her research (which she concluded in her book "Palestine in Israeli School Books") during one of professor Joris Voorhoeve's lectures for the Minor "Peacebuilding after Conflict"

Mer om Nurit Peled-ElhananLäs även andra bloggares åsikter om
SvD 

16 kommentarer:

 1. En mycket talande artikel och en bra studie med neutrala forskare. Normalt brukar båda sidor supporters bara låtsas som den andra sidan ägnar sig åt hets propaganda. Sanningen är att båda gör det och i ökande omfattning.

  SvaraRadera
 2. I frånvaro av någon politisk process som kan ge en bättre framtid, så är utvecklingen symptomatisk.

  SvaraRadera
 3. Undrar vilka som granskar svenska skolböcker?

  SvaraRadera
 4. Studien ägnades åt två kategorier inom Israel, statligt sponsrade böcker och de icke statssponsrade i ortodoxa skolor, och liknande för palestinska böcker. Jag har inte läst något om skillnader mellan palestinska offentliga böcker och böcker i islamskolor även om kategorierna har nämnts.

  "...Bar-Tal said in general the Israeli books, especially those from the state schools, were far more self-critical.

  "This was not found in the Palestinian books," he said. "Books studied in the ultra-Orthodox Jewish schools were found to be similar to the Palestinian books, whereas books in Israeli state schools were found to be more positive in their description of the other."..." [UPI.com]

  Det verkar som om Israels skoldirektion och några utbildningsexperter har tagit illa vid sig sig angående somligt i studien, t.ex. att en sektion om massakern i München skulle hamna inom negativ karaktärisering av palestinier. De kallar studien biased. Om studien är helt neutral eller inte...who knows? Men den kan vara till hjälp.

  "...A negative characterization of “the other” was common in most of the textbooks, though negative portrayals were lowest in Israeli state school textbooks (49%) compared with ultra-Orthodox textbooks (73%) and those in Palestinian schools in the West Bank and Gaza Strip (84%), the study found..." [latimes.com]

  Har någon sett en lista på det positiva i de studerade böckerna i de sex targetområdena, "...talking about themselves, talking about the other; talking about religion, peace, conflict and values..." ???

  http://www.educationnews.org/international-uk/study-of-israeli-palestinian-textbooks-yields-few-answers/

  Och - böcker är bara en utgångspunkt. Vad som händer i klassrum, på sommarläger, barnprogram etc. väger tungt i hur barn utbildning styrs - i alla länder.

  SvaraRadera
 5. Och för den som skulle vilja engagera sig mot hatpropaganda och antisemitism i arabisk banrnkultur så vill jag bara tipsa att läsa mer om detta program. Enligt Israels utbildningsdepartement är Diakonia den enda utländska orginisation som direkt på plats jobbar med den frågan. http://www.diakonia.se/sa/node.asp?node=4295

  SvaraRadera
 6. Hej Egon! Jag tycker nog att din vän Guardian har mycket märkliga åsikter både här och där och varför använder hen en tydlig terroristavatar?

  Det är väl inte så att skolböcker måste innehålla hatpropaganda hur man än ser på saken. Inget ursäktligt finns i hatpropaganda och rena förfalskningar av historia och geografi. Det är ju en vidrig inställning som jag inte på en fläck kan hålla med om och som är helt ovärdig denna viktiga fråga.

  "Symptomatisk" är verkligen ett cyniskt sätt att lakoniskt avfärda en viktig undersökning som förhoppningsvis leder till förändringar. Varaktig fred är inte möjlig om barn fostras till evigt hat. Heder till Diakonia som jobbar med frågan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alma, jag undrade också varför Egons vän 'Guardian' har en så tydligt terrorist Avatar, trots att det är inte svårt att dra egna slutsatser.

   Du reflekterar också över hans märkiga åsikter både här och där, märkligt att det stör Egon.
   Alma, dilemat är väl inte endasr skolböcker hatpropaganda saknas inte i barnprogram som sänds på TV!
   Vad tror du påverkar ett palestinskt barn mest, texten i en bok eller barnprogram på TV som uppmanar barn att döda judar?

   Guardian förmodligen tycker inte att det är fel med nuvarande uppfostran (evigt hat mot judarna) som praktiseras i TV barnprogram, med sådant hjärntvätt kan man inte åstadkomma en varaktig fred - det är inte möjlig om barn fostras till evigt hat.
   Dilemmat är att bland dem högerextremister (ultra ortodoxa) judarna saknas inte hatet mot araberna!

   Jag håller med dig att Guardians hätska ton gör oss alla som vill se en varaktig och rättvis fred i Mellanöstern en stor otjänst.
   Enligt min åsikt vill han endast se en sida av myntet.

   Radera
 7. Och beröm för det, Joakim! Mycket bra. Du får en virtuell Dajm. (Hersey i USA har fått ta deras recept på en chokladkaka de kallar SKOR. märkligt namn, leaves me cold...)

  SvaraRadera
 8. Alma
  Nu har du väl ändå dragit ganska långtgående slutsatser på väldigt lite underlag?

  ”tydlig terroristavatar”
  Kommentaren säger mer om dig än om mig.
  En keffiyeh är en traditionell arabisk/palestinsk huvudbonad.

  ”… att skolböcker måste innehålla hatpropaganda hur man än ser på saken”
  Skrev jag det?
  Så länge man inte har definierat hur den gemensamma framtiden ska se ut, så lär historien och historieskrivningen fortsätta att spöka i sammanhanget.

  Från israelisk sida har man sedan länge slutat med att ens försöka lösa konflikten - istället så har man bestämt sig för att den är ”olöslig” och istället ska man ”hantera” den….
  Med andra ord så tillåts fortfarande inte palestinierna själva definiera och styra sin framtid, så är det enda man kan påverka historieskrivningen..


  Jag är av den mycket enkla åsikten att skolböckerna i all ära – men palestinska barns uppfattning om hur israeler (”judar”) är och beter sig, styrs av ganska mycket annat också.

  Vad tror du påverkar ett palestinskt barn mest, texten i en bok eller om familjens dörr sparkas in mitt i natten och beväpnad maskerade män som talar ett språk som du inte förstår river runt i hela huset och sedan försvinner med din pappa och dina bröder, i förda bojor och ögonbindel.

  Eller om familjen kommenderas ut och inom en kort stund får sitt hus raserat av en gigantisk bulldozer, eller om det är grannhuset som rivs.

  Så länge Västvärlden inte kan garantera palestinierna mer skydd mot regelrätta och fortgående övergrepp från israelisk sida, så blir diskussionen om skolböcker ett sidospår i sammanhanget.

  SvaraRadera
 9. Hej Guardian hos mig sparkar du bara in öppna dörrar så som du nog gör med de flesta som följer denna sida. Jag vet mycket väl både vad en sådan sjal är, har själv flera "äkta" från den trakten. Men det är väl inte anledning till att klä sig i den som en terrorist, hade du haft en balaklava på det sättet hade jag skrivit precis samma sak. Din aggressiva ton i allt du skriver förstärker de trista associationer som din avatar ger.

  Att du försvarar falska skolböcker för barn, bara på den palestinska sidan antar jag, gör inte din avatar mindre obehaglig.

  Jag respekterar Egons arbete med denna opinionsbildning men din hätska ton gör oss alla som vill se en varaktig och rättvis fred i Mellanöstern en stor otjänst. Speciellt på nätet är det viktigt att väga sina ord på guldvåg för det tar tid att rätta till missförstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guardian tycker att han är "Sakligt och korrekt om Israel & Palestina utifrån en liberal grundsyn" - What a horse crap!

   Radera
 10. Jerry din kommentar där du påstår en del påståenden om vad Guardian har skrivit kan jag inte hitta. Kommentaren godkännes ej, återkom med länk.

  SvaraRadera
 11. Så beskriver sig Guardian själv på sin egen blogg! "Sakligt och korrekt om Israel & Palestina utifrån en liberal grundsyn" - palestina.blogspot.se

  Inte konstigt att han är inte det han hävdar att vara "liberal"...

  SvaraRadera
 12. Väga ord på Guldvåg, jo tjenare….

  Alma, du har inte den blekaste aning vem jag är eller vad jag står i olika frågor, men ändå kommer du indundrande i diskussionen och börjar kommentera min Avatar och tillskriva mig diverse olika åsikter.

  Jag skulle naturligtvis kunna fälla några mindre smickrande omdömen om dig(?) och dina hästar på din Avatar – men jag tycker att det är barnsligt att hålla på med sånt.

  Om inte Fröken Guldvåg har noterat så har Avataren inte en balaklava (vad nu den hade med saken att göra) - utan en traditionell arabisk/palestinsk huvudbonad, keffiyeh, vilket passar bra för den fråga jag sedan länge är aktiv i.
  Om du dessutom ”mycket väl” känner till denna huvudbonad så är din kommentar om ”terrorist” antingen oerhört fördomsfull, alternativt rent korkad.


  När det så gäller skolböckerna är du tvärsäker över att du ”vet” vad jag anser.
  Min invändning mot din beskrivning av mig ignorerar du helt, och drar istället till med en klyscha om ”vidöppna dörrar”… Guldvåg, var ordet

  Har du ens läst undersökningen om skolböckerna?
  Om du hade gjort det så hade du vetat att skolböckerna varken karaktäriseras av ”hatpropaganda” eller att ”barn fostras till evigt hat” - det är dina ord och din beskrivning.

  Däremot präglas båda sidorna av sin egen historieskrivning, där då båda sidorna felar, men israelerna är värst.
  Men så länge det inte sker förändringar och verkliga förbättringar på marken kommer detta vara ett precis lika stort sidospår som tjafset om PLO:s stadga under sent 1990-tal.
  Å det är jag verkligen inte ensam om att anse.

  SvaraRadera
 13. Alma, Guardian hävdar att du inte har den blekaste aning vad han står i olika frågor, men han glömmer att hans egen blogg visar vilka som påverkar hans åsikter i ”olika frågor”…

  På http://palestina.blogspot.se/ (hans blogg hittar du ovanför http://i1104.photobucket.com/albums/h335/Palestina2011/gs.gif en oansenlig liten symbol som öppnar följande länk http://sabbah.biz/mt/.

  Nu kan man fråga sig varför länken är så ”förklädd”?

  Svaret finner du när du bland annat ser sådana rubriker ”Israel: Third Term or Third Reich?” - http://sabbah.biz/mt/archives/2013/01/30/israel-third-term-or-third-reich/
  http://sabbah.biz/mt/wp-content/uploads/2013/01/zionist_scalper.jpg

  Jag undrar vilken bild av Guardian har du nu?

  SvaraRadera
 14. Är du hedersgäst på konspirationsteoretikernas årsmöte Jerry?

  För den som kan liite om hemsidor, ser att den ”förklädda länken” egentligen är en trasig bild.
  (Det är en länk till en hemsideserver där inte bilden längre finns kvar.)

  När jag startade min blogg för 7 år sedan var ”Palestine Blogs” en hemsida som listade bloggar som skrev om palestiniernas situation, den trasiga bilden föreställde en palestinsk flagga.

  Nu har tydligen domännamnet länkats vidare till en sida som har en delvis annan inriktning.
  Eftersom bilden är trasig och innehållet har ändrats, så plockar jag bort den.

  SvaraRadera