1 februari 2013

Stödet för Israel

Den kristna tidningen Dagen skriver idag flera artiklar om Israel och stödet för Israel bland kristna. Det är bra att tidningen tar upp dessa frågor tillbelysning både på ledarplats och i artiklar.

En av de intervjuade är pingstpastorn Stanley Sjöberg: citat” Min bedömning är att det blivit ett minskande intresse för Israel, vilket till stor del beror på all negativ opinion kring Israel. Jag tycker att det i dag finns en okunnighet om historien och om det profetiska perspektivet, och jag märker att det nästan är en icke-fråga hos unga pingstpastorer, säger predikanten Stanley Sjöberg.” Stödet för Israel svalnar bland kristna-Dagen

Jag håller inte med honom att det beror på ”all negativ opinion kring Israel. Istället beror det på att dagens verklighet, Citat" En tidig morgon väcks vi av ett meddelande om en husrivning  i bostadsområdet At-Tur på Olivberget. Meddelandet kommer från en arbetsgrupp inom FN-organet OCHA och vi vet att det är bråttom." ur   "Att ha och att inte ha"- SKR:s Följeslagare

Ingen empatisk tänkande människa ställer upp längre på att försvara en stats brott mot folkrätten.

Han verkar börja tvivla själv citat” Jag är splittrad vad det gäller de israeliska militära insatserna, de kanske är nödvändiga, men samtidigt … det är så viktigt att vi som vill stödja Israel inte ropar halleluja när israeliska vapen används, säger han.

Citat ” En viktig influens var Kyrkornas världsråds generalkonferens i Uppsala 1968, det var första gången som man fick höra de palestinska kristna ge sitt perspektiv. Det var flera medlemmar i Broderskapsrörelsen som följde konferensen nära och tog intryck av den. Det blev början på en djupare reflektion,” säger Peter Weiderud. förbundsordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet

Det är just detta perspektiv som Stanley Sjöberg saknar. Om Stanley Sjöberg ”profetiska perspektiv

American Pentecostals & Evangelicals meet Palestinian Pentecostals & Evangelicals and learn about the Israeli-Palestinian situation. 5 nov 2010



Jag rekommenderar han och övriga pingstpastorer att möta sina palestinska pastorskollegor tex. Munther Isaac min bloggvän. Han är teolog palestinsk evangelisk kristen. Vice Academic Dean of Bethlehem Bible College.

Här skriver han. ” Konflikten mellan palestinier och israeler handlar om landet: Vem har rätten till det? För de palestinska kristna, som har levt och överlevt i det heliga landet och kallade det hem i århundraden, är detta inte bara en akademisk fråga, utan en personlig fråga med omedelbara konsekvenser.” läs mer i Teologi om landet

Jag hade även rekommenderat att Stanley Sjöberg och hans unga pingstpastorer följt med oss på vår resa men de lyste med sin fråvaro: Citat ”Kom och se” var uppmaningen från våra kristna syskon i det heliga landet. Tillsammans med dem har vi deltagit i konferensen ”kom och se”, lokalt organiserad av Sabeel. Vi kommer från olika samfund och församlingar, representerar olika åldrar och bakgrunder. Gemensamt ville vi se, och tillsammans med både palestinier och israeler har vi sett, hört och delat.” slut citat ur Sändaren läs hela artikeln här Kom och se

Läs ”Det är ett fattigdomsbevis hos att Pingströrelsen inte förmår föra en öppen teologisk debatt i hur man skall se på staten Israel, man har stelnat till i en världsbild som gällde 1948 och är oförmögen att ta in lidandet som den Israeliska ockupationen orsakar. Finns modet att påbörja den resan?” Modiga pastorer på resa

Läs även den pensionerade pingstpastorn Rolf Ericson som omprövat mycket av vad han tidigare predikat "om  Jesu andra tillkommelse, ofta med en tolkning av den yttersta tidens händelser i relation till det som hände i Mellanöstern."  Ökenkällan- "Bibelns profetior och Israels roll "



Läs även andra bloggares åsikter om

8 kommentarer:

  1. Egon, du har själv hållit på med att sprida negativ opinion kring Israel, t.ex. de fyra falska kartorna du kom med, framhållandet av Karlssons falska anklagelser av tidiga sionister, plus många andra inlagor, somligt berättigad kritik, annat rent falskt som tagits från israelfientligt håll. När du själv har medverkat till att sprida en falsk bild, hur ska man då ta att du inte ser det?

    Det ser liksom märkligt ut.

    SvaraRadera
  2. Håller just nu på att slutföra läsningen av Karlssons bok (tack Egon för inspirerande lästips!). Tycker verkligen om den. Israel som kolonialt projekt står klart, likaså dess expansionistiska karaktär. Verkligen intressant läsning. Den ska jag rekommendera alla som är intresserade av att förstå varför Israel har så svårt att sluta en fred med palestinierna som grundar sig på folkrätt.

    SvaraRadera
  3. Framför allt märker jag att yngre inom de karismatiska kyrkorna läser bibeln mer noggrant och där finns ju ingen uppmaning till stöd för den världsliga staten Israel.
    Att tre bibeln i händ välsigna allt som Israel gör är en ren villolära, och själva ideen att upphöja sionismen till nåt mer än en värdslig ideologi brukar betecknas som den vanligaste formen av liberalteologi inom de karismatiska kyrkorna. Det är bra för både kristendomen och för Israel att slippa dessa skadliga villoläror.

    SvaraRadera
  4. Joakim det har hittills varit tunnt med kommentarer till Dagen-artiklarna just från "unga pingstpastorer" att endast Stanley Sjöberg låter sig intervjuas som representant för pingstpastorer kan var en tillfällighet, eller att ingen annan vågar sig ut att säga vad man tycker, vi får se nästa vecka om det kommer någon reaktion.

    SvaraRadera
  5. Jag tror att fru Roth avser denna karta
    Palestinian Loss Of Land 1946-2000
    Som jag bifogade här:

    Stanley Sjöberg tar ställning för Israel

    Vänligen vill ni kommentera kartmaterial gör det då på "Stanley Sjöberg tar ställning för Israel"

    SvaraRadera
  6. AK Roth jag upprepar Vänligen vill ni kommentera kartmaterial gör det då på "Stanley Sjöberg tar ställning för Israel"
    Denna artikel berör inte detta ämne.

    SvaraRadera
  7. Jag låter det gå, Egon, men du drog upp detta om negativ opinion kring Israel. Jag ser tecken på negativ opinion kring Israel och israeler ofta. Du är inte medveten om det.

    SvaraRadera