9 mars 2013

Israel: tvåstatslösningens död?

Bernt Jonsson var tidigare chefredaktör för den kristna tidningen Sändaren . Han var även den förste av SKR:s ”följeslagare” i Israel/Palestina. Läs Bernt Jonsson reser som den förste ”följeslagaren”

Han har ett långt engagemang i freds- och konfliktfrågor under flera decennier. Han är kristen , aktiv i Uppsala missionskyrka. Jag har haft förmånen att bli hembjuden till honom. Han brukar regelbundet medverka i Sveriges Radio.

Citat” Hör också samhällsdebattören Bernt Jonsson om de nya idéer som finns om en enstatslösning mellan Israel och Palestina. En lösning som kanske skulle kunna göra den avstannande fredsprocessen möjlig igen i Israel. En av frågorna är vilken slags stat som kan skapas. Mycket beror på om israelerna och palestinierna förmår frigöra sig från tanken att suveränitet måste knytas till exklusiv kontroll över territoriet.” slut citat SR

Citat”Nu ska vi till Israel, där fredsförhandlingarna varit låsta i mer än två år. I pressen beskrivs det som ett litet hoppfullt tecken, att den hårdföre israeliske premiärministern Netanyahu återigen börjat prata om en tvåstatslösning. Men – kanske är det en återvändsgränd med tanke på att bosättningspolitiken bara fortsätter med över en halv miljon bosättare på ockuperad mark. För något år sedan rapporterade Bernt Jonsson här i Obs om hur den palestinske professorn och före detta förhandlaren Sari Nusseibeh skissade på en enstatslösning i sin bok What is a Palestinian State WOrth. En idé som också plockats upp på den israeliska sidan. ” läs här SR Israel: tvåstatslösningens död? 


Här kan ni lyssna på Bernt Jonsson med början 8:15 i programmet Lyssna: Obs : Kolonialism ur asiatiskt perspektiv och Israel 20130307 13:15

Tidigare: Bosättningarna hotar en tvåstatslösning

Mustafa Barghouthi Ramallah skriver om :En tvåstatslösning är döende

S. Daniel Abraham skriver om: Kommer Israel att överleva?

Läs även andra bloggares åsikter om
SvD
Dagen
SvD
Dagen-2 

5 kommentarer:

 1. Egon, äntligen börjar du inse det jag har länge påpekat - tvåstatslösningen är passé!

  Netanyahu bad om ytterligare en veckas tid för att presentera en ny regering för presidenten, det säger allt - krafterna som vill förklara västbanken som en del av staten Israel är hindret för ett snabb bildning av en my koalitions regering.

  SvaraRadera
 2. Jerry, vad jag tycker är rätt så ointressant men jag har i många artiklar framfört vad fredsträvande palestinier och israel tycker.
  De jobbar för en tvåstatslösning och jag stöder dem, men som många av den skriver tiden håller på ta slut, orsaken till detta är den nuvarande israeliska regeringen.

  Så här skriver Mustafa Barghouthi ” Jag har flera gånger varnat för fönstret håller på att stängas för en tvåstatslösning. Med sina senaste bosättningsplaner Israel har faktiskt meddelat att dess regering inte har något intresse av en tvåstatslösning. Palestinierna i min generation - och många yngre palestinier - kommer att omvärderar våra alternativ. Vi kan helt enkelt inte acceptera att permanent förvisas till isolerade områden och utsätts för ett system som ärkebiskop Desmond Tutu och många andra moraliska och juridiska myndigheterna erkänner som apartheid.
  Vår kamp förändras snabbt. Samtal efterlyser en "enstatslösning" - en demokratisk stat med lika rättigheter för alla israeler och palestinier, oavsett religion eller etnicitet - kommer bara att öka under de kommande månaderna. En person en röst vara den nya stridsrop för många palestinier.” ur
  En tvåstatslösning är döende

  Och S. Daniel Abraham skriver ”Den dagen kommer när palestinier är fler än judar att Israel kommer att tvingas att ge dem rösträtt. När det israeliska parlamentet har en majoritet av palestinska delegater, misstänker jag att det första lagförslag att passera är att förändra landets namn från Israel till Palestina, ett namn som kommer att återspegla den politiska och kulturella bakgrund av de flesta av landets medborgare. ” slut citat ur Kommer Israel att överleva?
  Vad tycker du själv, vad är din lösning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egon, jag tycker att det är rätt så ointressant för mig vad många artiklar framfört om fredsträvandet mellan palestinier och israel.

   Din analys om att tiden för en tvåstatslösning håller på att ta slut är barnslig, det är inte den nuvarande israeliska regeringen som är orsaken!

   Orsaken är mycket äldre än den nuvarande israeliska regeringen - freden (tvåstatslösning) var död den 4 november 1995!

   Du har säkert följt bloggen http://alexpunktpe.wordpress.com/, Alex hade också svårt att acceptera (då) min åsikt om tvåstatslösning.

   Radera
 3. Här ligger ju ett av problemen. Palestinierna har flera gånger sagt att ett israel i hela regionen med medborgarskap och jämlika lagar vore en acceptabel lösning.
  Men Israelerna vägrar, samtidigt som bosättarintressena gör allt för att förstöra möjligheterna för en 2 statslösning.
  Israel måste bestämma sig, antingen en meningsfull 2-statslösning, eller en 1-statslösning. Idag är man inte beredda att göra det valet och det är därför Bibi, Lieberman m.fl pratar om att managera konflikten istället för att lösa den.

  SvaraRadera
 4. Egon, du frågar "Vad tycker du själv, vad är din lösning?".

  Tänk om det vore så enkelt att ordna en lösning, men som jag redan nämnde det tidigare det är inte upp till oss att avgöra hur lösningen skall se ut.

  Vi är inte folket som har konflikten, det är palestinska araberna och israelerna som är i konflikt det är dem som skall ha lösningen.

  Freden (tvåstatslösning) ”mördades” den 4 november 1995!

  Det hjälper inte om jag önskar att det blir en tvåstatslösning, eftersom den 4 november 1995 har en ortodox Israeli (extremist) mördat Yitzhak Rabin för att han var en ”förödare”.

  Joakim har en förmåga att komma med ”Blame it on the …”, ”Israel måste bestämma sig, antingen en meningsfull 2-statslösning, eller en 1-statslösning.”….

  Joakim tydligen tror inte på att chansen för freden/ tvåstatslösning försvann den 4 november 1995, det tror jag.

  Om det bara var så enkelt - ”Israel måste bestämma sig”, varför då inte Hamas måste bestämma sig?

  När Yitzhak Rabin skrev under avtalet för tvåstatslösning resulterade det i att ortodoxa höger har förklarat honom för förödare.

  Det var inte palestinska araber som mördade Yitzhak Rabin/tvåstatslösning, det var en ortodox jude (extremhöger anhängare).

  http://bcove.me/4292vujc

  SvaraRadera