11 mars 2013

Beduiner på Västbanken

En av fördragshållarna på ”Kom och se” var Hanan Alsaneh, hon kommer från en beduinfamilj i Negev. Hon valde att lämna den traditionella livsstilen, slängde huvudduken och utbildade sig i israeliska skolor. Hon har nu startat ett läskunnighets-program för beduinkvinnor och även startat första kvinnliga tidningen i Negev regionen.

Läs mer i Sidreh - Lakiya Negev Weaving
Bild: Hanan Alsaneh i mitten, med två kollegor klädda i traditionell klädsel. Foto EBBild: Beduinläger på Västbanken Foto EB


1948 bodde över 90 000 beduiner i Negevöknen, men majoriteten av dem fördrevs till andra länder och till Västbanken och Gaza i samband med att staten Israel utropades och deras byar ersattes av kibbutzer för de nya invånarna.

En grupp av Beduiner som blev fördriva från Negev1948 hamnade där nu bosättningen Ma'ale Adumim nu ligger, därifrån blev det senare fördrivna när bosättningen byggdes till Jerusalems gamla soptipp. Beduinernas fri livsstil frialivsstil är nu hotad av Israels bosättningsbyggande.


Publicerad den 7 mar 2013 Israel wants to build a settlement in the Ma'ale Adumim bubble which would further divide the West Bank.

Läs mer:Om beduierna i  DN och Fria Tidningen

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar