30 mars 2013

Kristen sionism-4

Bernt Jonsson var tidigare chefredaktör för den kristna tidningen Sändaren . Han var även den förste av SKR:s ”följeslagare” i Israel/Palestina. Han har ett långt engagemang i freds- och konfliktfrågor under flera decennier. Han är kristen , aktiv i Uppsala missionskyrka.

Gäskrönika: Kristen sionism – teologi som håller?- Del 4
Om vi går till Sverige, blev svensk-amerikanen Fredrik Franson (1852 – 1908) berömd för sin skrift Himlauret, där Baselkongressen 1897 blev ett viktigt tidens tecken för de yttersta tiderna. Svensk-amerikanen C A Chader åkte land och rike kring med ett lakan på 8 x 2,8 meter med ett färgrikt diagram i Darbys anda om Guds plan genom tidsåldrarna fram till de yttersta tiderna (Se bild!). Också Lewi Pethrus (1884 – 1974) var darbyist, liksom John Ongman (1844 – 1931), Örebromissionens grundare, och Johan Hagner (18?? – 19??).Bild: C A Chader "Guds plan genom tidsåldrarna" Bildkälla från boken " "När tiden tog slut"av Göran Sahlberg

Ulf Ekman hör till samma skara, dvs som tillmäter judarna en viktig roll för tidernas fullbordan Det gäller att ”be för Jerusalem, välsigna Abrahams säd, trösta Guds folk, bekämpa antisemitism och antisionism och stödja staten Israel och judarnas återsamlande ekonomiskt” . Livets Ords kampanj Operation Jabotinsky gick ut på att samla pengar för att hjälpa judar att flytta från Sovjetunionen/Ryssland till Israel. Närmare 15 000 judar har flyttat till Israel med hjälp av Livets Ord, kanske även till de illegala bosättningarna på ockuperat område därom en hel del andra ryska judar.

 Bild. Ulf Ekmans böcker

 I USA har de kristna sionisterna stått nära den religiösa högern: Moral Majoritys Jerry Falwell (1933 - 2007), Pat Robertson (1930 - ,Christian Broadcasting Network), John Hagee (1940 - , Christians United for Israel 2006 -). Och det pågår ett närmande mellan judiska och kristna sionister där. En typisk representant för gruppen apokalyptiska sionister är Hal Lindsey (1929 - ), författare och tv-evangelist, som slog igenom 1970 med boken The Late, Great Planet Earth (på svenska Vart är mänskligheten på väg?). Den har sålts i bortåt 40 miljoner ex. Tillsammans med Tim LaHaye anses han vara den allra mest inflytelserika kristna sionisten i vår tid.

Han ägnar sig gärna åt framtidsutsagor utifrån bibliska texter. Eftersom USA inte nämns i Bibeln, kommer USA enligt honom (i genombrottsboken) inte att spela någon central roll, när prövningarnas tid kommer före tidens slut. Andra gånger hävdar han tvärtom, att USA är nämnt i Bibeln. ”Den stora örnens båda vingar gavs åt kvinnan så att hon kunde flyga ut i öknen … långt borta från ormen.” (Uppb 12: 14) tolkar han som en massiv luftbro, där judar förs i trygghet från Harmageddon till klippstaden Petra i Jordanien. Eftersom örnen är USA:s symbol, säger Lindsey, är det möjligt att texten syftar på den amerikanska Sjätte Flottan i Medelhavet!

Han har också hävdat, att EEC med sina då tio stater skulle bli Europas Förenta Stater, som skulle styras av Antikrist, att 80-talet var nedräkningens tid fram till Harmageddon, att Ryssland skulle anfalla Israel, att Jesus skulle komma tillbaka inom 40 år efter staten Israels tillkomst – alltså 1988 – och att kristna inte borde räkna med att finnas kvar på jorden efter år 2000.


Bild: Hal Lindsey

Att han bevisligen haft fel, hindrar honom inte från att varje vecka framträda i tv-programmet Hal Lindsey Report. Utifrån dagsaktuella händelser drev han t ex häromåret tesen, att nu är profetian om de fyra hästarna i Uppb 6 på väg att snart uppfyllas:

Den vita hästen är Antikrist (genom historien f ö tillämpad på Nero, påvedömet, Napoleon, Stalin, Hitler och av vissa på högerkanten nu på Obama).
Den röda hästen innebär ett storkrig.
Den svarta hästen förutspår en total ekonomisk kollaps.
Den bleka hästen betyder massdöd.

Med hänvisning till Luk 21:11 (”Det blir svåra jordbävningar och pest och hungersnöd på den ena platsen efter den andra.”) har han talat (110320) om svält och svåra jordbävningar. Orsaken var givetvis tsunamin i Japan. Den såg f ö Franklin Graham, Billy Grahams son, som ett tecken på att vi nog närmar oss slutet. Lindsey framhöll, att 6 av de 10 största jordbävningarna någonsin har skett efter 1948. Hungersnöden tilltar, och så dessa miljöaktivister, som vill reducera världens befolkning till 100 miljoner, och Romklubben, som ser mänskligheten som jordens fiende. Tiden är kort, och världen rör sig snabbt mot sitt slut.
Så där håller han på och blir faktiskt trodd av många. I Lindseys fall är den stora fienden i profetian inte längre kommunismen utan islam, men 1973 trodde han, att 200 miljoner ryttare i Uppb 9 var kinesiska soldater. DeHaan (1946) ansåg, att det handlade om demoner, som fick plåga syndare, som inte hade ångrat sig. Enligt vissa forskare har den här typen av bibeltolkning blivit vanlig först i post-förintelse-teologi.

Fortsättning Del 5 1 se Ulf Ekman: Judarna – framtidens folk, 1992, 1995; Älskade hatade Israel, 2004
2 Göran Gunner: När tiden tar slut, s 340

Tidigare delar:   Kristen Sionism-1

 
Läs även andra bloggares åsikter om  
Dagen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar