3 april 2013

Vapenavtalet i FN

FN:s generalförsamling har enats om ett regelverk för vapenhandel, det första globala avtalet om konventionella vapen som pansarfordon och krigsfartyg.

" - Det är en framgång för det internationella samfundet. Nu förbättras möjligheterna att förhindra att vapen förs över illegalt eller att det står i strid med mänskliga rättigheter eller internationell humanitär rätt, säger handelsminister Ewa Björling till TT. " Slut citat ur SvD

Citat” Fördraget förbjuder stater som ratificerar den exporterar konventionella vapen om de bryter mot vapenembargon eller om de främjar folkmord, brott mot mänskligheten eller krigsförbrytelser. Den förbjuder även export av konventionella vapen om de kunde användas mot civila eller civila byggnader som skolor och sjukhus. ” ur Guardian

Kommer vi slippa se dessa scener i framtiden? Visst är detta att använda vapen mot civila?

USA förser denna arme' med vapen. Tailer ur dokumentärfilmen "Five Broken Cameras part 5" 

Läs mer i  Dokumentarfilmerna pa Oscarsgalan

Läs även andra bloggares åsikter om
SR 
Dagen 

11 kommentarer:

 1. Egon, GLÖM inte att FN misslyckades först att enas om ett regelverk för vapenhandel, när SYRIEN, N. KOREA samt IRAN blockerade sådant överenskommelse!

  Men trots Syriens, N. Koreas och Irans blockad har FN:s generalförsamling enats om ett regelverk för vapenhandel, det första globala avtalet om konventionella vapen som pansarfordon och krigsfartyg.

  Snacka om att vända på steken med "USA förser denna arme' med vapen."....

  Är du inte medveten om att Israel har en stor vapen industri, som producerar samt säljer vapen som är tillverkade i israel - även till USA?

  Ta till exempel Skylark som är en stridsteknisk UAV tillverkad av Elbit Systems (ISRAEL) och används för spaning, övervakning, underrättelseinhämtning samt målutpekning.

  Sverige är en av användarna av denna UAV...

  SvaraRadera
 2. Jerry läs M16 rifle tillverkas i USA Wikipedia-M16

  Citat” The Military Police has opened a criminal investigation against an IDF officer who was filmed cocking and pointing his M16 rifle at the head of an unarmed Palestinian in the West Bank last month” ur .Haaretz

  SvaraRadera
 3. Citat” Experter som The Guardian pratat med säger att det troligaste är att det trots allt är CS-gas, den vanligast förekommande tårgasen, som används. Enligt andra uppgifter rör det sig om så kallad CR-gas som kan ge skador på hjärta och lever och som också kan orsaka döden om den används i dåligt ventile-rade utrymmen.
  Export av tårgas till utländska säkerhetsstyrkor är inte olagligt och CSI har sålt tårgas också till den israeliska polisen, som sedan har använt den mot palestinska demonstranter.” ur DN

  SvaraRadera
 4. Sakupplysning:

  Sverige använder inte och har inga planer på att använda UAV-skylark.

  Sverige använder Franska "Sperver" (System Ugglan)

  samt håller på att införa Amerikansk/Tjeckiska "Shadow" (System Örnen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall jag välja din uppgift eller Wikipedias om att "Sverige använder inte och har inga planer på att använda UAV-skylark."?

   Radera
 5. Egon, du själv påpekar att israeliska rättsväsendet tar itu med soldater som saknar disciplin - “The Military Police has opened a criminal investigation against an IDF officer who was filmed cocking and pointing his M16 rifle at the head of an unarmed Palestinian in the West Bank last month”.

  M16 är inte det enda vapen arsenal som IDF använder – skulle IDF handlat vapen från Kina eller Ryssland då skulle du inte överhuvudtaget tagit upp var vapnet är tillverkat/köpt.

  Samma gäller din anmärkning om CS-gas, det är ju ingen hemlighet gasen kan ge skador på hjärta och lever och som också kan orsaka döden om den används i dåligt ventilerade utrymmen.

  Har jag någonsin utpekat IDF som en moralstark arme?

  Det är ju just därför som FN:s generalförsamling har enats om ett regelverk för vapenhandel – FN misslyckades först att enas om ett regelverk för vapenhandel, när SYRIEN, N. KOREA samt IRAN blockerade sådan överenskommelse!
  Det var INTE Israel som blockerade sådan överenskommelse!

  Vakna Egon, har du hört om krigszon utan skadade eller döda?

  SvaraRadera
 6. Jerry Jag förstår inte mej på dina kommentarer. Försvarar du IDF:s sätt att "föra krig" mot cilvibefolkningen på Västbanken? Tycker du att det är rätt hur IDF möter demonstrationerna? Visst IDF kan säker få tar i andra handeldvapen än amerikanska, och tycker du att det är ok, när det använder sina vapen som ovan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har jag någonsin utpekat IDF som en moralstark arme? Detta läste du inte, texten framhäver IDFs bemötande av demonstranter.

   Jag är trött på alla pro-sionister och anti-sionister som tror att dem stiftar freden mellan araber och judar.

   En chans för fredligare samexistens har förnrukats redan vid uppdelning av det Brittiska mandatet Palestina mellan judiska och arabiskstyrda områden.

   "Palestinska" araber trodde på deras arbiska bröders "politiska" lösning av bildandet av judisk stat, detta resuterafe i ett MINDRE område för palestinier.

   Då har parterna misslyckat att leva i fred, var och en på sin bit av uppdelade "kakan".

   Varför tror ni att dem kan göra det idag?
   1948 var det araberna som valde konfrontations vägen.
   Judarna gjorde samma val när dem mördade Ytzhak Rabin.

   Varför tror ni att NI kan stifta fred mellan folk som valde konfrontations vägen?

   Ser ni inte att araberna klarar inte att leva ifred med sina egna arabiska bröder, och då syftar jag på kristna araber - hur tror ni då att det kan bli fred i MÖ?

   Radera
 7. Jerry du skriver "Vakna Egon, har du hört om krigszon utan skadade eller döda?" slut citat. Det är detta som gör mej så frågande Försvarar du IDF:s sätt att "föra krig" mot cilvibefolkningen.

  Du skriver "Varför tror ni att NI kan stifta fred mellan folk som valde konfrontations vägen?"

  Jo jag tror det är möjligt jag har träffat både israeler och palestinier som tror det är möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egon, ytterst märkligt att du lyckades inte att träffa israeler/araber som önskar livet ur varandra - det är ju trotts allt en överflöd av den sortens människor.
   Du behöver bara läsa på FB hur dessa individer "älskar" varandra, men detta TROR du inte på.

   Jag tänkte bara påminna för dig Egyptens president (Morsi) kända uttalande om judarnas härstamning.

   Radera
 8. Egon, du TROR att det är möjligt att NI kan stifta fred mellan folk som valde konfrontations väg baserat på att du träffade både israeler och araber.

  Jag VET att det är osannolikt att stifta fred i MÖ – jag levde bland dessa människor i över 15 år!
  Du är en turist från Sverige för dessa människor – då hör man annat, alltså det dem vill att du skall veta….
  Även om du kan arabiska/hebreiska så HÖR dessa människor att det du säger översätter du från svenska – du kan inte tänka på hebreiska/arabiska, eller?

  Alla – araber/judar trodde på att freden är möjlig, ” Neve Shalom - Wahat al-Salam” är ett bevis på viljan för samlevnad = fred.

  Dessvärre det är tongivande personerna som har makten som avgör frågan.
  Araberna är splittrat, dem tongivande personerna är Hamas, PLO som krigar (mördar) med varandra.

  Israelerna har en regering som dansar efter religiösa nationalisternas melodi som är till och med intresserade att annektera de Västbanken.

  För min del kan du fortsätta att TRO – du är ju troende, jag VET vad som ger drivkraft åt dessa folk.

  SvaraRadera