19 april 2013

Jerusalem - Steve Earle

Det är inte ofta man hör fredssånger som handlar om Israel/Palestina. Sångaren och låtskrivaren Steve Earles sånger genomsyras av ett stort engagemang för frihet och rättvisa.

Just nu är Steve Earle i Sverige och ger intervjuer inför utgivningen av sin nya skiva. Läs mer i tidningen DagenJag hittade denna film sången ”Jerusalem” av Steve Earle med svensk text av Ingvar Sundén 10 feb 2012 
Jag vaknade i morse. Jag satte på Rapport
Dödsmaskiner dundrade där Jesus en gång gått
Och mannen där i rutan sa att det har alltid varit så
Det är inget nån kan göra nånting åt

Det var nästan så jag lyssnade på'n
Som att hjärtat slutat slå
Som om eftertanken tystnade
Men sen slog det mig ändå

Att en vacker dag ska banren av Ibrahim och Abraham
Lägga från sig sina svärd i sitt Jerusalemag tror att dagen

En flicka blöder. En farmor ligger bränd
Men jag minns inte att söndagsskolan predikade om hämnd
Judar och araber, gul och svart och röd och skär
Jesus älskar alla barnen sjöng vi där

Då rullar tanksen in
Det är skrik och det är gråt
Och blod färgar marken igen
Till stridstrummornas dån

Men jag vet att dagen kommer när den staden blir ett hem
För palestinier och judar i Jerusalem

(Mellanspel)

Då släpper vi duvorna
I frihet från sin fågelbur
Då rivs barrikaderna
Ingen taggtråd, ingen mur
En vacker dag ska barnen av Ibrahim och Abraham
Lägga från sig sina svärd i sitt Jerusalem

Läs mer : Citat" Jag bor i New Yorks dyraste kvarter, men det finns hemlösa där. Några av oss ser dem, men jag tror inte att riskkapitalisterna som har flyttat in här gör det. Man ser det man vill se, säger han när TT Spektra träffar honom i Stockholm dit han rest för att prata om sin nya skiva "The low highway". - Det gick upp för mig att jag såg dem för att de har blivit så många, behovet har blivit större." ur    Earle riktar ljus mot orättvisorna i Dagbladet

Läs även: Smålandsposten
GP
SvD
Dagen-2
Dagen-3

Läs även andra bloggares åsikter om

62 kommentarer:

 1. Steve Earles sånger genomsyras av ett stort engagemang för frihet och rättvisa, precis som den blinde Shimon
  Peres - http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4369574,00.html

  SvaraRadera
 2. Du Jerry vi vet din inställning " Det är ingen ide' , det blir aldrig fred i Israel/Palestina"
  ( Den grundsynen har du även gemensamt med de kristna sionisterna) Men låt oss andra fortsätta att kämpa för en rättvis fred.

  SvaraRadera
 3. Du Egon med din inställning att fortsätta att kämpa för en rättvis fred, glömmer du en motståndare.

  Din motståndare för en rättvis fred är självaste Hamas Ismail Haniyeh, inte någon judisk bosättare... .

  Det var Haniyeh som proklamerade i Hamas Al-Aqsa (14 december 2011) följande;
  "Vi säger i dag, uttryckligen, så det inte kan förklaras på annat sätt, att det väpnade motståndet och den väpnade kampen är den väg och det strategiska valet för att befria palestinsk mark, från havet till floden, och för utvisningen av angriparna och usurpatorer från den välsignade landet Palestina.
  Hamas kommer att leda intifadan efter Intifada tills vi befria Palestina -... hela Palestina, Allah vill Allah Akbar och beröm Allah vi säger med öppenhet och i ett tydligt sätt, som palestinsk försoning - och alla parter måste veta detta - kan inte komma på bekostnad av [våra] principer, på bekostnad av motståndet.

  Dessa principer är absoluta och kan inte ifrågasättas; Palestina - HELA Palestina - är från havet till älven!

  Vi kommer inte att ge upp en tum av landet Palestina!

  Deltagandet av Hamas i något skede med etappmålet för befrielsen av Gaza, Västbanken, eller Jerusalem, skall inte ersätta den strategiska synen om Palestina och landet Palestina."

  Du klistrar på mig en grundsyn som du tycker att jag delar med de kristna sionisterna. WOW...

  Min åsikt om judarnas rätt till det tilldelade landyta (av FN) för deras stat är inte baserat på sionism!

  Teodor Hertzl är skaparen av Sionism, en politisk vision.

  Jag tycker att judarna har sina historiska behörigheter till återskapandet av sitt fädernesland UTAN Teodor Hertzl vision.

  Tror du att Ismail Haniyeh uppskattar din kamp för en rättvis fred mellan araber och judar?

  SvaraRadera
 4. Svar till Jerry "Tror du att Ismail Haniyeh uppskattar din kamp för en rättvis fred mellan araber och judar?"
  Nej.

  SvaraRadera
 5. Jerry, du borde läsa intervjun (i Dagen) med Earl en gång till. Den är bra och lyfter fram i grunden ett optimistiskt och progressivt perspektiv. I intervjun säger denne man av rättspatos bla följande:
  "– Att vara pessimist är bara en ursäkt för att inte göra något! Jag tror inte vi är menade att inte göra något – och jag vill fortsätta försöka förändra saker."

  När du i dina kommentarer väljer att fokusera på Hamas militanta retorik gör du helt enkelt ett val som leder till ett försvar att "inte göra något" som leder framåt i fredssträvandena. Så skönt för försvararna av Israels politik att peka på de "hemska" palestinierna.

  Men i själva verket är Haniyeh och det Hamas han leder är en slags spegelbild av den israeliska extremismen som säger nej till att erkänna Palestina och nej till FN-resolutionerna och internationell rätt.

  Så varför lyfter du aldrig fram de krafter som arbetar med frågan utifrån ett humanitärt och folkrättsligt perspektiv!? Kan det bero på att du i själva verket motsätter dig en palestinsk stat grundat på nämnda folkrättsliga dokument?
  Steve Earls ord om viljan till förändring är tankvärda, eller hur Jerry?

  SvaraRadera
 6. Svar till Egon "Nej.”, tror du då att israeliska ortodoxa högern uppskattar din kamp för en rättvis fred mellan araber och judar?


  Svar till Urbaann – i mina kommentarer fokuserar jag på Hamas militanta retorik eftersom Hamas ÖPPET motsätter sig existensen av staten Israel.

  Det går inte att försvararna Israels politik och skall man peka på de "hemska", då finns det ingen skillnad mellan araberna och judarna – BÅDA är täljda ur SAMMA virke!

  Jag gissar att du inte har levt bland araberna och judarna i Israel, så jag förmodar att dina perspektiv är tagna av vad som har hänt EFTER sexdagarskriget – som en observatör….

  Urbaann jag tänker inte svara på din påflugna fråga ”Kan det bero på att du i själva verket motsätter dig en palestinsk stat grundat på nämnda folkrättsliga dokument?”

  SvaraRadera
 7. Svar Jerry "Tror du då att israeliska ortodoxa högern uppskattar din kamp för en rättvis fred mellan araber och judar?
  Nej.

  SvaraRadera
 8. Även på min andra fråga blev svaret ”Nej”.

  Vi vet ju att Fatah och Hamas inte klarar att komma överens med varandra, snarare tvärtom – de dödar varandra…

  Tror du att dem högerextrema judarna är viliga att ändra sitt mål av ett stor Israel för fredens skull, eller att Hamas överger målet att ”Den Islamiska Motståndsrörelsen anser att landet Palestina är en islamisk waqf vigd åt framtida Muslimska generationer intill domedagen.” (Artikel Elva i Hamas' stadga)?

  Tänk hur bisarrt det kan bli - Över 300 homosexuella palestinska män har flytt till Israel för att undgå förföljelse.

  Hamas fördömer homosexualitet och homosexuella.
  Mahmoud Zahhar har fördömt homosexuellas rättigheter i Israel och klargjort att han anser att homosexuella och lesbiska är perversa; mentalt och moraliskt sjuka.

  Alltså har vi annat än ord om viljan till förändring är som är tänkvärda?

  SvaraRadera
 9. Jerry, jag har följt dina inlägg här på bloggen nu ett tag men jag vet fortfarande inte vilka politiska slutsatser du landar i vad beträffar Israel-Palestina.. Att du ogillar Hamas står ju klart, men vilken typ av förändring av förhållandena på marken vill du se?

  Jag hoppas att du inte ser frågan som "påflugen" utan mer som önskan om klargöranden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Urbaann, jag har inga politiska slutsatser när det gäller konflikten mellan araber och judar.

   Konflikten mellan Israel och palestinska araber är inte politisk, det konflikt i släkten.
   Fast samtidigt har konflikten fått politisk karaktärer - Islam har förvandlats från en religion till en politisk rörelse.
   Samma händer med extremt religiösa judar som beter sig lika galet som islamisterna!

   Jag ogillar alla ultra ortodoxa religioner, för dessa bidrar inte med något konstruktivt!

   Att du hela tiden påpekar att jag  ogillar Hamas är märkligt, då tillåter jag mej att drar slutsatsen att det stör dig oerhört.

   När dem militanta ortodoxa judar börjar basunera via israelisk TV att dem skall radera bort framtida palestinska staten, då pekar jag ut att jag oglillar deras "Program frågan".

   Vidare frågar du "vilken typ av förändring av förhållandena på marken vill du se?"
   Jag vill se enbart sekulära ledare, då finns det en chans att det blir en överenskommelse som resulterar i fred.

   Men när jag läser israelisk press om hur dem ortodoxa krafterna hela tiden uppför sig som salafister, då har jag lust att spy.

   Radera
 10. Tack för för svar Jerry. Vad beträffar Hamas så är det i många avseenden en extrem rörelse. Men vi ska också komma ihåg att denna extrema rörelse är sprungen ur en extrem verklighet.

  I vilket fall så har ju palestinierna sekulära (och legitima) företrädare i PLO. Tyvärr bidrar Israels vägran till ett rättvist fredsavtal, tillsammans med ett mindre skickligt ledarskap, att PLO tappar i auktoritet.

  Nåja. Det är israelerna och palestinierna som själva väljer sina ledare, sekulära eller inte. Vad omvärlden kan göra är att i första hand se till att respektive lands ledare respekterar internationella förpliktelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Urbaann om du vill att jag skall ta dig på allvar så du skall sluta att beskriva islamistiska Hamas som en extrem rörelse.

   Shariha är religionens roll i politiken, där speglas lagar av fundmalistiska muslimers ideologin som har målet att bilda en Shariha styrd samhälle.
   Med andra ord ett land som styrs av Gud skrivna lagar, det är just där som Muslimska Brödraskapet kommer med en ideologisk agenda - en religiös fundamentalism.

   Att du inte ser att Hamas är egentligen Muslimska Brödraskapet - palestinska branschen...
   I arabisk världen är religinens roll i politiken, lika självklart som amen i kyrkan.

   Du babblar om omvärldens roll i första hand se till att respektive sidor respekterar förpliktelser, javisst ser vi hur sådana förpliktelser respelteras i MÖ och övriga arab världen när dem lyckades störta det diktatoriska sekulära styret och ersatt med teologisk diktatur.

   Hela Mellanöstern är en krut durk, vad gör omvärlden?
   Kommer med sådana kommentarer som dina - om dem kuvade och dem ondsinta....

   Har du genomlevt ett krig, eller skådat det på TV?

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Hamas skulle vara "i många avseenden en extrem rörrelse"?

  Vad är detta om inte försvar av en terrororganisation som begått det ena terrordådet efter det andra?

  SvaraRadera
 13. Jag är av åsikten att Avigdor Liebermans Yisrael Beiteinu är ett i väldigt många avseenden extrem rörelse. I och med detta uttalande har jag tydligen för första gången försvarat den gamle moldaviern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är av åsikten att Avigdor Liebermans Yisrael Beiteinu är ett i väldigt många avseenden extrem rörelse.

   Du glömde nämna att "Israel vårt hem" (Yisrael Beiteinu) avfyrar Kasam raketer mot araberna...

   I och med detta uttalande har jag tydligen för första gången försvarat den gamle moldaviern.

   Radera
 14. A-K Roth, jag vet av erfarenhet att proisraeler älskar att diskutera Hamas och deras stadga. Det är ett återkommande tema hos pro-israeler i de flesta kommentatorsfält. Man skulle nästan kunna tro att det är en strategi. Eller så är det helt enkelt en tankefigur som är tacksam att plocka fram för fenomenet ställs som en antites till alla goda värden som Västerlandet står för. Vilket som är det vämjeligt.

  Men jag är själv rätt ointresserad att diskutera Hamas. Inte bara för att jag saknar sympatier för rörelsens program utan för att jag ser Hamas som ett stickspår. Konflikten mellan staten Israel och det palestinska folket handlar inte om Hamas (eller tidigare om PFLP, DFLP, Fatah) utan om Israels ockupation och dess åderlåtning av palestinskt territorium.

  Jag vet att pro-israeler inte vill tala om ockupationen. Det ligger i folkförbrytelsens natur. De vill hellre tala om de goda värdena som staten står för. Detta är inget nytt historiskt fenomen utan kan snarast ses som en regel när det handlar om staters expansionism.

  Alltså hellre bisak än huvudsak. Då kan man flytta fokus, legitimera och vinna tid. Precis som den israeliska strategin verkar. Här finns det de som i bloggarnas kommentatorsfält ställer sig i ockupationsmaktens sold, en del omedvetet medan andra är desto mer medvetna. Så ser alltså kolonialismen ut anno 2013.

  SvaraRadera
 15. Urbaann, vänligen svara på min fråga - "Har du genomlevt ett krig, eller skådat det på TV?"

  Du vet att "pro-israeler inte vill tala om ockupationen. Det ligger i folkförbrytelsens natur.", hävdar du att pro-israeler har folkförbrytelsens natur?
  Rätta mig om jag tolkade dig rätt, eller anklagelsen bara slank ut av misstag....

  Det är oerhört märklig förvrängning av konflikten mellan arabiska palestinier och judarna.
  Du påstår att 1948 har det nyligen bildade staten Israel börjat med expentionism (kolonisering) av dem landområden som var tilldelade för palestinska araberna - WOW.

  Alltså du är rätt ointresserad att diskutera Muslimska Brödraskapet (Hamas), märkligt!

  Med tanke på att Islamiska förbundet i Sverige, vilken utgör en del av The Federation of Islamic Organisations in Europe har ansetts vara nära anknyten till det Muslimska brödraskapet.
  Detta gäller även för Sveriges muslimska råd. ...


  SvaraRadera
 16. Så, Urbaann, palestinska terrorgrupper, deras agerande och mål har ingenting att gör med saken? Milda makter vad man väljer att blunda.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Till Sign. US
  § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  Skicka ett mail till mej så att jag vet vem du är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Urbaann, bra att du har inte genomlevt ett krig - känn dig lycklig.

   Orkade du bo (hotell?) en sommar på den ockuperade Västbanken?

   Sommaren är lång, hade du tillstånd att vistas längre än vanliga turisterna?

   Du fick en viss inblick i de villkor som palestinierna tvingas leva i - kommunicerade ni på arabiska/hebreiska eller svenska?

   Låt oss se, staten Israel har börjat att expandera (kolonisera) efter delningsplanen 1947.?!?!?

   Vänligen upplys mig hur/när har Israel startat expanderings kriget.

   Radera
 19. Jerry: a) nej, jag har inte "genomlevt ett krig" men jag bodde en sommar på den ockuperade Västbanken och fick därmed en viss inblick i de villkor som palestinierna tvingas leva under.

  b) jag menar givetvis "folkrättsförbrytelsens natur" vilket syftar till folkrättsbrottet i sig, inte att vissa folk har en viss natur. Alltså när USA gick in i Irak (i strid mot gällande folkrätt) anförde man fina ideal om bla demokrati. Detsamma gäller Sovjets invasion av Afghanistan,etc. Mig veterligen har inget folkrättsbrott erkänts just som ett folkrättsbrott av den politiska makt som utfört det. Här utgör Israel inget undantag.

  c) Klart står att staten Israel har expanderat åtskilligt sedan delningsplanen 1947.

  A-K Roth: Hamas bildades 1987 och kan näppeligen utgöra konfliktens kärna. Men jag förstår att du vill se palestiniernas terror som en orsak till att palestinierna förtrycks. Jag ser det tvärtom. Men så försvarar du också staten Israels politik gentemot palestinierna medan jag hävdar folkrätt och människors lika värde. Olika utgångspunkter leder till olika politiska ställningstaganden.

  SvaraRadera
 20. Jerry: jo, jag är tacksam för att slippa krig.
  Jag bodde och reste omkring i området Västbanken/Gaza/Israel i två månader och bodde mycket sällan på hotell. Jag pratade engelska och hade med mig en resekamrat med palestinsk bakgrund, så språket upplevde jag aldrig som något problem.

  Kolla upp delningsplanen från -47 och titta senare på hur expansionen ser ut. Det finns massor av kartor som med stor tydlighet illustrerar denna expansionen.

  Så nu en fråga till dig Jerry. Vad är det för fel med en fred baserad på FN-resolutionerna?

  SvaraRadera
 21. Jaså Urbaann, du reste i Västbanken/Gaza och Israel - det måste ha varit länge sedan.
  Med andra ord du har föråldrade förmenanden.

  Problemet är att när man har en tolk eller pratar annat språk än befolkningen, så hör man det dem vill att du skall höra (även i Israel).

  Om du bara visste hur mycket skitprat om svenskarna jag hör på bussen – många invandrare tror att ingen förstår vad dem pratar sinsemellan.

  Samma kan jag råka för i Tyskland, när svenskar som sitter bredvid mig inte har det minsta aning att gamlingen lever i Sverige….

  Du uppmanar mig att se delningsplanen från 1947.
  Kan du förklara för mig varför dem utstakade områden för Arabisk Stat samt Judisk Stat ändrades efter 14 maj 1948?

  Kartor ritas om dagligen i Syrien, och alla vet varför…
  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:UN_Partition_Plan_For_Palestine_1947.png

  Vem respekterade inte delningsplanen från 1947?
  Vad var det för fel att leva i fred redan 1947?

  SvaraRadera
 22. Jerry, på vad sätt är det relevant om man upplevt krig i denna debatt ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 23. Joakim, att du tycker att krig är INTE RELEVANT i denna debatt om Urbaanns israeliska expansions teorierna är beklämmande.

  Att du accepterar inte att ett krig är en organiserad våldsam konflikt mellan folk, visar din "sakkunskap" i ämnet MÖ konflikten....

  Skärp dig människan!

  SvaraRadera
 24. Ok Jerry, märker att vi har olika uppfattning vad gäller den historiska utvecklingen. Inte direkt oväntat.
  Men vi droppar den tråden tills vidare och går tillbaka till bloggposten.

  Steve Earl menade ju (och jag citerar igen:" Att vara pessimist är bara en ursäkt för att inte göra något! Jag tror inte vi är menade att inte göra något..." Därför frågar jag dig igen; vad har du emot att implementera FN-resolutionerna i en kommande fredsuppgörelse?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ALDRIG haft invändningar att implementera FN-resolutioner.

   Problemet är att dessa resolutioner har blivit betydelselösa (tandlösa) för parterna i konflikten.

   Det ena parten ignorerar, medan det andra parten anklagar FN för att vara partisk i resolutionerna.

   Radera
 25. Men bra Jerry, då står vi på samma sida i kampen för ett fritt Palestina!

  SvaraRadera
 26. Jerry, nu läser du uppenbarligen i syne.... Jag ställde en fråga!

  Vart läser du vad jag tycker ???

  Du hittar alltså på vad andra tycker, och sen kritiserar du din egen åsikt....
  Förstår du det blir lite rörigt och ointressant för oss andra?

  SvaraRadera
 27. Förlåt att svar dröjt,Urbaan: "...Hamas bildades 1987 och kan näppeligen utgöra konfliktens kärna..."

  Vem har sagt det? Innan Hamas, agerade andra terrorgrupper och grannlännder med hänsynslöst och förödande våld, långt innan kriget 1967. Och idag står Hamas för islamistiskt och grymt förtryck av sitt eget folk! Tala om det också.

  "...Men jag förstår att du vill se palestiniernas terror som en orsak till att palestinierna förtrycks..."

  Jag ser, som alla borde göra, palestinsk terror som en orsak till större säkerhetsåtgärder och att dessa har drabbat civilbefolkningen på ett orättvist sätt. Jag försvarar inte alla åtgärder Israel har instiftat och inte hgeller all politik. Naturligtvis drabbas människor.

  Försvarar du, Urbaann, terrorn, vars syfte och mål inklusive judehatiska utfall finns i stadgar? Jag syftar på att du säger tycka "tvärtom" från vad du spekulerar är min syn.

  "...Men så försvarar du också staten Israels politik gentemot palestinierna medan jag hävdar folkrätt och människors lika värde...."

  Hurra vad du är bra, Urbaann. [Israel har en "politik gentemot palestinierna"??? Alltså syftet är att förtrycka? Du talar som extremist.] I motsats till mig då, som du tror vill förtrycka folk? Ack , vad du bedrar dig. Men om du nu har försvarat terrorn, vilket jag hoppas du under inga omständigheter vill göra, hur kan du då vara för folkrätt och alla människors lika värde?

  "...Olika utgångspunkter leder till olika politiska ställningstaganden..."

  Ja, vi har nog olika utgångspunkter. Min är att det finns en legitim judisk stat som heter Israel. Jag är för tvåstatslösning. Vad din är vill jag inte spekulera om.

  SvaraRadera
 28. Helt rätt, Jerry, den regering som Avigdor Lieberman satt i tog många beslut att skicka bomber på Gaza.

  SvaraRadera
  Svar
  1. HELT FEL BiB - hitta inte på något som jag har inte skrivit!
   Du är makalös på att förvränga som det passar DIG.

   Du börjar tänka som araberna som tycker om djungel telefon....

   Radera
 29. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 30. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 31. A-K Roth: Vad som föder våld kan vara svårt att exakt reda ut. Men en inte helt okvalificerad uppfattning skulle kunna vara att förtryck, upplevda orättvisor och ojämlikhet är viktiga faktorer som genererar våld. Palestinierna har upplevt, och upplever, att deras egendomar, möjligheter till utkomst och livsmöjligheter ständigt begränsas av staten Israels expansion. Det föder givetvis motstånd. En del av motståndet kan försvaras medan annat motstånd måste fördömas då det drabbar civila. Men generellt måste man kunna deklarera följande ståndpunkt; det är vare sig religion eller ”kultur” som genererar våld utan sociala, politiska och ekonomiska förhållanden. Eller hur A-K Roth?

  Du skriver: ”jag ser, som alla borde göra, palestinsk terror som en orsak till större säkerhetsåtgärder och att dessa har drabbat civilbefolkningen på ett orättvist sätt ” och menar då uppenbarligen att alla de brott som Israel gjort sig skyldig till är en reaktion på ”palestinsk terror” och inte motsatsen. Alltså; etnisk rensning, annektering, ockupation, konfiskeringar, politiska fångar, husdemoleringar, vattenstölder, illegala bosättningar, murbygget på palestinsk mark, etc, etc är ett sätt för staten Israel att bekämpa terror!? Jojo, mycket ska man få höra.

  Den sionistiska drömmen, född i ett anti-semitiskt Europa och präglad av västerländsk kolonialism, kan förstås och förklaras. Inte desto mindre är denna skapelse ett historiskt misstag (om man med sionism menar att upprätta en ”judisk stat” i Palestina). Men det finns många ”historiska misstag” som inte låter sig vara ogjorda och som vi måste hantera efter bästa förmåga. Det är ju inte människorna i sig det är fel på, varken judar eller palestinier eller några andra, utan de politiska konstruktioner som människorna lever under. Att tvingas leva under ockupation är ovärdigt. Att förvägras återvända till sitt hemland är fel. Att utsätta civilbefolkningen för terror och våld är fel. Detta måste vara en utgångspunkt.

  Lösningen av problemen återfinns i folkrätten och FN-resolutionerna. PLO är redo att kompromissa bort det ursprungliga palestinska mandatet under förutsättning att dessa minimikrav (FN-resolutionerna) implementeras.

  Går Israel med på denna fred så garanterar även Israels grannstater en normalisering av relationerna. Varför ska det vara så svårt för Israel att gå med på detta om det är säkerhet, och inte land, de är ute efter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Urbaann, vi vet vad som föder våld så det är inte svårt att exakt reda ut.

   Nu fiskar du i grumligt vatten, förtryck, orättvisor och ojämlikhet är viktiga faktorer som genererar våld.

   Hur kommer det sig att Palestinierna upplever detta i arabländerna där deras egendomar är födda, inga möjligheter till utkomst och livsmöjligheter ständigt begränsas av staten = Libanon, Egypten, Syrien osv.
   Snacka om att dem kan dessutom inte få medborgarskap i dessa länder, till skillnad med Israel.

   "Israels expansion. Det föder givetvis motstånd." Arabiska länderna som härbärgerar palestinier utan att tillåta dem att bli en del av samhället föder inte motstånd från dessa palestinier som har levt där sedan födseln - helt obegripligt att motståndet kan enbart utspelas hos israeliskt styrd territorium.

   Följande "Men generellt måste man kunna deklarera följande ståndpunkt; det är vare sig religion eller ”kultur” som genererar våld utan sociala, politiska och ekonomiska förhållanden." förklaring från din sida motsäger verkligheten.

   Västerländsk kolonialism, innefattar det också Osmanska kolonialism eller det arabiska Kalifat (muslimska riken) som gjorde anspråk på religiös såväl som politisk överhöghet?

   Du skriver att det finns många ”historiska misstag” som inte låter sig vara ogjorda och som vi måste hantera efter bästa förmåga.

   Skulle inte européer söndra Osmanska riket och bilda Libanon, Jordanien, Syrien?

   Enligt dig att tvingas leva under ockupation är ovärdigt, trots detta har ingen klagat på turkarna....

   Att förvägras återvända till sitt hemland är fel, men det gäller ju inte judarnas rätt att återvända till sitt ursprung land...

   Lösningen av problemen återfinns i folkrätten och FN-resolutionerna, frågan är om viljan finns att respektera dessa resolutioner.

   PLO är redo att kompromissa, Israel är redo att kompromissa - hur kommer det sig att det har inte bidragit till en permanent fred?

   Radera
 32. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 33. Du misstolkar, Urbaann. Jag skrev specifikt att terrorn var en orsak till vidgade säkerhetsåtgärder, inte till alla former av övergrepp eller all politik. Det hänsynslösa våldet mot oskyldiga kom långt innan någon ockupation.

  Så kan du hålla med om att den hänsynslösa terrorn måste kunna diskuteras, tas i akt, kritiseras och fördömas, att man inte bara kan anta att den uppkom som reaktion mot förtryck? Kan du hålla med om att uppviglingar till martyrskap, hyllandet av folkmördare och antisemitiska utfall inom PM måste kritiseras, omtalas, fördömas? Kan du underhålla tanken att det vanvettiga våldet, uppviglingen, alla stadgar som lovar att Israel ska krossas kan rymma folkhat? Fanns det inte kolonialism i de arabiska erövringarna?

  Jag ser, Urbaann, att du utser dig till talesperson för vad PLO vill och inte vill göra. Jag ser att du anser upprättandet av den judiska staten Israel vara ett historiskt misstag som inte kan göras ogjort, om man än vill. Helt klart vill du det. Du är djupt inbäddad i deras beskrivning av situationen, till den grad att du anser Israel vara illegitim stat.

  Jag ser ingenting i ditt inlägg som visar någon som helst förståelse för den judiska historien i området, Israels betydelse historiskt för det judiska folket, konstant judisk närvaro i regionen trots fördrivningar och massakrar under olika skeden. Du ser judarna som inkräktare - i ett Palestina som aldrig fanns som stat. Båda folken har historia och legitim närvaro i det som var det forna palestinska mandatet.

  Är din syn kännetecknande för PGS i stort? Om så, beklagligt.

  SvaraRadera
 34. Okej A-K Roth, du skriver att motivet för Israels alla övergrepp gentemot palestinierna inte handlar om säkerhetsåtgärder. Bra då har vi rett ut den saken. Frågan blir då vilka andra motiv som Israel har som kan förklara resterande övergrepp?

  Jo, A-K Roth, staten Israels gränser måste erkännas utifrån FNs resolution 242. Med detta menas ett antal saker. A) Israel måste, utan reservationer dra sig tillbaka från ockuperat område. B) både staten Israel och det framtida självständiga Palestina måste ska garanteras säkra gränser och likvärdigt tillgång till hav, luft och ha kontroll över sina egna gränsövergångar. C) Staten Israel (och Palestina) måste respektera folkrätten och FN-resolutionerna i frågan.

  Som du märker av punkt B) så ska alltså staten Israels gränser erkännas. Dock under förutsättning att FN-resolution 194 ska implementeras (vilket inte borde vara kontroversiellt då man redan lovat att göra detta). Och här har vi alltså hela problematiken med Israel som en ”judisk statsbildning”. A-K Roth, du anför judarnas historiska närvaro som argument för att upprätta denna statsbildning. Ingen förnekar att judar befunnit sig i området under en lång historiskt tid i Palestina (och annorstädes) men det ger ju knappast just den folkgruppen rätt att upprätta en egen stat på andra folks bekostnad, speciellt inte med tanke på att de bara utgjorde några procent i Palestina i slutet av 1800-talet. Givetvis ska judarna ha rätt till Palestina, men det ska alla andra som bodde/bor där också ha. Palestina är ett multietniskt och multireligiöst område och bör så vara även fortsättningsvis. Judar har, vad jag vet, historiskt sett aldrig i sig utgjort något särskilt problem för palestinierna (eller vice versa). Det var först i samband med den europeiska sionistiska kolonialisationen som motsättningarna börjar ta skruv. Även du A-K Roth måste ju inse att det är som bäddat för trubbel om man fördriver ett folk från ett landområde för att säkra tillvaron för ett annat (vars koppling till landet är aningen vagt). Det är denna obsoleta statsbildning, som är sprungen ur europeisk nationalism, som borde överges. Eller som Göran Rosenberg så träffsäkert formulerade saken, Israel måste bestämma sig om staten ska vara ”judisk” eller ”demokratisk”.

  Nåja, gjort är gjort. Nya generationer israeler växer upp och trots att de FN gjorde det historiska misstaget att dela på det Palestinska mandatet så är det något som palestinierna måste acceptera och förhålla sig till. PLO verkar vara klara att gå vidare utifrån denna ståndpunkt. Det är väl därför som de erkänner staten Israel inom 1967-års gränser under förutsättning att flyktingfrågan löses enligt 194. Israel har inte hunnit så långt i sin nödvändiga försoningsprocess. De t.o.m klubbar igenom lagar som gör det förbjudet att uppmärksamma Nakban, dvs den grund som staten Israel sedan kom att byggas på och bygger nya bosättningar som svar på att Palestina erkänns som stat i fredsorganisationen FN. Israel ser sin spegelbild i Hamas som har en motsvarande och oförsonlig syn på konflikten. Det är just detta, och inte PLO:s pragmatiska och folkrättsvänliga synsätt, utgör det riktigt sorgliga i denna konflikt.

  P.S Terrorn bekämpas effektivast genom att grogrunden, dvs ockupationen hävs. D.S

  SvaraRadera
 35. Jerry, du frågar "PLO är redo att kompromissa, Israel är redo att kompromissa - hur kommer det sig att det har inte bidragit till en permanent fred?"
  FN-resolution 242 är i sig en kompromiss. Den borde således gälla. Att kompromissa om kompromissen är inte rimligt. Så sätt internationell press på parterna så att denna resolution implementeras och vi har en början på en långvarig vänskap mellan de två folken.

  SvaraRadera
 36. Urbaann, svårt att diskutera med en som bär på falska premisser. Det här,

  "...bäddat för trubbel om man fördriver ett folk från ett landområde för att säkra tillvaron för ett annat (vars koppling till landet är aningen vagt)...",

  visar mig att du inte har kunskap nog att tas på allvar.

  SvaraRadera
 37. Urbaann, brist på tid och faktum att det du skriver leder till att jag måste läsa och friska upp minnet innan jag uttalar mig, gör att jag siktar in på det jag genast ser är fel. Det betyder inte att jag inte håller med om somligt.

  Men - vid första anblick såg jag bara en litania av klagomål och falska antaganden mot enbart den ena sidan. Den enda sida som inte praktiserade fullständig etnisk rensning av folk från sitt land blir igen anklagad; andra går fria. Anklagelsen om kolonialism är falsk och kränkande mot ett folk som återvänder till sitt ursprung.

  "...vars koppling till landet är aningen vagt..."???

  Är du på riktigt, Urbaann? Vad vet du om judisk historia och kopplingen till landet?

  Osv, osv. Tänk nån gång på Nakhban judar led när de fullständigt rensades bort, alternativt dödades, från delar av Jerusalem och VB. 50-talet synagogor i Jerusalem förstördes.

  Så, Urbaann, hur vag är kopplingen till landet om det fanns så många synagogor??? Och då har jag bara nuddat vid ämnet.

  Fattas kunskaper bland PGS.


  SvaraRadera
 38. Jo A-K Roth, om du jämför det judiska folkets rätt till Palestina med de palestinier som flydde från sina hem 1948 så är kopplingen just ”vag”. Men enligt israelisk logik blir rätten att återvända för, låt oss säga en jude vars släkt kanske inte ens har satt sin fot i området på två tusen år, en självklarhet (the right of return). Medan de palestinier, som 1948 bevisligen fördrevs från sina hem, på "lagliga" grunder (lagen om frånvarandes egendom) får sina egendomar konfiskerade och sin rätt att återvända omintetgjorda.

  En åtskillnadspolitik av detta slag borde stämma till eftertanke; är detta system verkligen hållbart och överensstämmer det verkligen med ”alla människors lika värde”?

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:YemeniJew.jpg
   Jo Urbaann filistéerna ansågs av israeliterna att vara ett småborgerligt folk, vildar givit "filistéer" sin negativa innebörd.
   Ordet filister betyder bracka och kommer eventuellt av filisté.

   I Gamla Testamentet berättas att de under försök att expandera sitt område (västkusten av Gaza) stötte de på israelitiska stammar, tills Saul och slutligen David besegrade dem.

   Observera att Filistéerna var inte muslimer, deras förnämsta gudar var Beelzebub, Astarte och Dagon.

   Alltså frågan är om du kan DIN bibel med tanke på dina resonemang om kopplingen till israeliternas rätt till hemlandet.

   Israeliterna bestått av tolv stammar, kan du berätta för mig vilka stammar fördrevs ur hemlandet?

   Du använder dig gärna av termen "judiska folket", men där förvränger du historien av israeliterna - http://sv.wikipedia.org/wiki/Juda samtidigt som du blandar in "israelisk logik"...

   Urbaann A-K Roth ställde en fråga till dig som jag gärna vill också ha svar på - "Vad vet du om judisk historia?"

   Varför opponerar sig araberna mot utgrävningar som verifierar det som berättas i bibeln?

   Tror du inte på gamla testamentet historiska bevisade fakta, varför skall man tro på Jesus existens där vi saknar fakta om Jesus återkomst?

   Muslimer har inte problem att hitta Abrahams grav som är av samma betydelse för israeliternas stamfader.

   Hur tusan kan du hävda att en "jude" vars släkt kanske inte ens har satt sin fot i området på två tusen år?

   Hur kommer det sig att du kan utan bevis häva ur dig sådant nonsens?

   Hur kommer det sig att dessa "palestinier" kallar sig också vi araber...?

   Det var egyptiern Arafat som började mynta det nya folket - palestinier...

   Samma har hänt med urgamla Kefiye som samtidigt började kallas för "palestina shal"...

   http://commons.wikimedia.org/wiki/File:YemeniJew.jpg

   Radera
  2. Urbaann, läs följande text av Egon och lär dig hur "vag" kopplingen är till hemlandet.

   "Jag kan berätta att På 600-talet före Kristus föll nordriket Israel för assyriska erövrare. Invånarna fördes bort i fångenskap och återvände aldrig mer spreds ut över världen. Mindre än ett sekel senare var det Juda rikes tur att drabbas av samma öde. De fördes då bort till Babylon - vad som kallas "den babyloniska fångenskapen" . Men de fick återvända efter ett par generationer."

   Frågan är vem fördrevs ur landet först?

   Radera
 39. A-K Roth, de eventuella judar som runt 1948 helst av allt hade velat bo kvar på icke-israelisk mark men som sen mot sin vilja blev tvingade att flytta till Israel i samband med dess bildande, naturligtvis har dessa individer och dess barn och barnbarn en icke-"vag koppling" till sina ursprungsländer.

  Sådana individers situation påminner ju om den situation som de palestinier som fördrevs 1948 genomled.

  Men du menar väl inte att att kollektivisera detta folkslag och hävda att exempelvis moldaviska individer som Avigdor Lieberman och hans koppling till landet inte skulle vara vag på grund av att andra individer som han inte är det minsta släkt med blev fördrivna?

  Ett sådant tänkande skulle ju vara att likställa med att ge judiska individer kollektiv skuld för vad bosättarna hittar på och det vore oss väl väldigt främmande? Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. BiB, du hävdar att de eventuella palestinier med judisk trosbekännelse som runt 1948 helst av allt hade velat bo kvar på icke-israelisk mark men som sen mot sin vilja blev tvingade att fly Israel i samband med dess bildande, naturligtvis(?!?!) har dessa individer och dess barn och barnbarn en icke-"vag koppling" till sina ursprungsländer - snacka om att ta i med råge.

   BiB, du menar väl inte att israeliska staten har inte rätten att avgöra vem som har rätt att ha israelisk medborgarskap?

   Hävda att exempelvis moldaviska JUDISKA individer (som Avigdor Lieberman) kopplingar är vag avgör inte du, däremot staten Israel.

   Har du redan glömt att palestinska myndigheten konstaterat/proklamerade att arabiska palestinier som lever (föda) t.ex i Libanon har inte rätt till medborgarskap i framtida Palestina?

   Jag begriper inte vad dessa extremister som bosatt sig illegalt har att göra med israelerna som motsätter sig bosättarnas illdåd?

   Tar du upp det bara för att du ÄLSKAR måla judarna som ondskan?

   Radera
 40. Till Jerry jag tänker gå in och ge ett svar även om frågan är ställd till Urban: Israeliterna bestått av tolv stammar, kan du berätta för mig vilka stammar fördrevs ur hemlandet?

  Jag kan berätta att På 600-talet före Kristus föll nordriket Israel för assyriska erövrare. Invånarna fördes bort i fångenskap och återvände aldrig mer spreds ut över världen.

  Mindre än ett sekel senare var det Juda rikes tur att drabbas av samma öde. De fördes då bort till Babylon - vad som kallas "den babyloniska fångenskapen" . Men de fick återvända efter ett par enerationer.

  Se Länk Wikipedia-Israels tio försvunna stammar
  Wikipedia -Israeliter

  Du skriver även citat "Observera att Filistéerna var inte muslimer, deras förnämsta gudar var Beelzebub, Astarte och Dagon." slut citat Jerry

  Så okunninga är vi inte Jerry du du behöver inte försöka brijera med dina historiekunskaper. Kung David levde på 1000-talet f.Kr. Islam uppstod på 600 e.Kr

  Du frågar "Hur kommer det sig att dessa "palestinier" kallar sig också vi araber...?"

  De har kallas araber eftersom det är deras modersmål.

  Citat" Men de får inte kalla sig palestinier utan ”arab of the state of Israel”, inte fullvärdiga medborgare." Ceder Duaybis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är om Urbaann känner till dessa fakta?

   Nu äntligen är du överens med mig att det handlar om palestinska araber - inte palestinier.

   Att palestinska araber i Israel är andra/tredje klassens medborgare är ingen hemlighet för israelerna - speciellt för dessa som lever i det så kallade "triangeln" området.

   Tackar för din hjälp angående tvisten om Urbaanns och BiB försök att "bevisa" motsatsen till det du skrev - nämligen att israeliterna har "vag" koppling till deras hemland.

   @ Urbaann, läs Egons text och lär dig hur "vag" kopplingen är till hemlandet har israeliterna.

   Radera
  2. Egon, det finns faktiskt en del okunninga om islam!

   Jag var cynisk, men ibland behövs den attityden för att ruska om en del som enbart associerar konflikten som är äldre än 60 år...

   Jag briljerade inte med mina historiekunskaper, enbart påminner för vissa att historiska är fakta.

   Kunskapen om att Kung David levde på 1000-talet f.Kr. och att Islam uppstod på 600 e.Kr har fallit i glömska hos en del individer.

   Radera
 41. Nej Jerry, ockupationsmakten Israel har inte någon oreserverad rätt att fastslå att bosättaren Avigdor Lieberman har rätt att vistas på Västbanken.

  Det är inte jag utan den israeliska propagandan som nu på senare år börjat påstå att de judiska invandrarna från arabländerna inte flyttade frivilligt när den judiska staten bildades, utan istället helst hade velat bo kvar i sina urspungsländer. Håller du inte med om det, fine, men klaga inte på mig för det.

  "... du ÄLSKAR måla judarna som ondskan", nej det gör jag inte och beviset för det kan du se i mina handlingar; dvs, jag har aldrig uttryckt mig hatiskt om någon folkgrupp öht.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behöver inte vara hatiskt mot folkgrupp för att måla folkgruppen som jobbigt.

   Jag målade redan på sjutiotalet dem ortodoxa judars attityd gentemot mig som ren rasism!

   Detta förvandlar mig inte till en antisemit.

   Radera
 42. Att Jerry vill att dagens territoriella konflikter ska lösas genom att man vrider klockan tillbaka ca 3000 år - nej, jag är faktiskt inte förvånad när det gäller honom.

  Något mer land som du tycker ska behandlas på samma sätt? Till exempel A-K Roth:s USA?

  SvaraRadera
 43. Jerry är enligt dina kriterier:
  1. palestinska araber
  2. palestinier

  SvaraRadera
 44. Jerry Din fråga; Frågan är vem fördrevs ur landet först?

  Du menar att cilvilrättsligt har ättligar till de judar som du påstår fördrevs efter Jerusalems fall 70 eKr. rätt att återvända till Palestina och bosätta sig även på Västbanken?

  SvaraRadera
 45. Citat” Han slår hål på är myten om judarnas exil från Palestina för 2000 år sen, som han fick lära sig i under historielektionerna i Israel. ”Det finns inget bevis att romarna deporterade stora folkgrupper med tvång säger han.”

  Hans teori stöds när jag läser Nya testamentet. Paulus hade judiska föräldrar men var född i Tarsus som ligger nuvarande Turkiet . Man kan läsa i Apostlagärningarna om att han träffade många judar under sina resor som redan då var utspridda runt om i Romarriket.( före Jerusalems förstöring år 70 eKr)

  Skapandet av det judiska folket

  SvaraRadera
 46. Jerry, jag förstår mig faktiskt inte på dig. Jag har väl aldrig förnekat att det funnits en judisk närvaro i Palestina! Men eftersom en del av det judiska folket deporterats och förskingrats från Palestina redan före Jesu tid så blir judarnas koppling till landet aningen "vag" då statens Israels lagar gör gällande att alla judar i världen har rätt att "återvända" till Israel.

  Detta i sig hade givetvis inte varit speciellt anmärkningsvärt om det inte vore så att lagen om återvändande inte gäller den palestinska befolkningen, som fördrevs 1948, och deras rätt att återvända.

  Nåja, jag tror jag stannar där för denna gång. Nu ska jag köpa en studsmatta åt mina barn. Hej hopp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte konstigt att du förstår dig faktiskt inte på mig.

   Jag har väl aldrig hävdat att det funnits endast ett specifik folkslag i Palestina!

   Men eftersom en del av det judiska folket deporterats och förskingrats från Palestina redan före Jesu tid så blir judarnas koppling till landet lika stark som andra folken.

   Landet har haft perioder med många olika herrar som erövrat landet, det är typiskt för länder som består av stammar.

   Med sådant samhälls uppbyggnad blir det alltid komplicerat med samarbete.

   Radera
 47. Jerry skärp dej, din kommentar där du använde " Herr Fyllbult " godkänns ej
  § 6. - Ditt inlägg måste vara utan grova svärord, vulgära uttalanden samt personliga angrepp, påhopp, kränkningar, hot eller förnedring av andra.

  SvaraRadera