17 april 2013

Israel firar 65 år

Citat” I dag firar Israel självständighetsdagen med flyguppvisning, barbecue och bibelfrågetävling. 

I sitt anförande sa president Shimon Peres att Israel var ett ständigt pågående mirakel. Israels fiender har under årtionden försökt förgöra den judiska staten och att Israels försvarskrig har varit rättfärdigt, menade han, och kallade bland annat Irans ledarskap för galenskap.- Utan land, vatten och naturresurser har vi byggt en stark ekonomi, och ett framstående vetenskapligt och teknologiskt samhälle, sa han. - Låt oss fira tillsammans och fortsätta att arbeta, hoppas och hålla fast vid våra värderingar.” slut citat   Ur Dagen

En annan bild på Israels värderingar ger den israeliska organisationen Breaking the Silence:

Trakassera%20palestinsk%20civilbefolkning%20en%20strategi

Filmen  med Dana Golan från TV4  2013-04-16Se även SVT

Lyssna SR-P3

Citat" Representanter för den israeliska organisationen Breaking the Silence är på Sverigeturné. I kväll gästar de ABF-huset i Stockholm där de presenterar sin nya bok Bryt tystnaden!. Medlemmarna i Breaking the Silence är före detta israeliska soldater som vittnar om sin tid i armén, om övergrepp mot palestinier som de tvingats begå eller bevittna.

Dana Golan är en av dem som skall prata ikväll. Hon menar (precis som jag) att trakasserierna mot den palestinska befolkningen är en strategi för att behålla kontrollen över människor, för att göra ockupationen möjlig, år efter år. ”Soldaterna får order om att visa vem som bestämmer och det kan vara genom att komma och söka igenom någons hus på natten..” slut citat ur Anna Westers blogg Varför jag lägger ut denna artikel och berättar om Breaking the silence beror inte på att jag hatar staten Israel eller dess folk. Utan för att jag vill deras väl , att fortsätta som de gör nu är inte en väg till fred och försoning och staten Israels framtida välgång.

Tidigare: Barn i fängelse

Läs recension av boken här: Citat "I dagarna kommer en viktig bok ut i handeln. Den kommer förmodligen att missas av de flesta, men icke desto mindre är den mycket angelängen." läs mer i   Borås Tidning


Här kan man köpa boken: Adlibris förlag


Läs även: citat " Dags att tala klarspråk om Israels ockupation – och det inre motståndet" ur Aftonbladet

 Läs även andra bloggares åsikter om

25 kommentarer:

 1. Grattis Israel! Må båda sidor sätta sig ner och tala fred, tala försoning, stoppa rasistiska uppviglingar, avväpna terrorgrupper, verka för alla små och stora bröder och systrar på båda sidor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du kanske märkte, lyckas jag inte gratulera Israel på hebreiska...

   Du har dina åsikter som stöttar på masiv motstånd från alla, snacka om chuzpa.
   Tredje gången gillt, återstår att se om du kan läsa mitt svar NU.

   Radera
 2. Tycker du att Israel borde avväpna bosättarna på västbanken, A-K Roth?

  SvaraRadera
 3. Jerry kan du skriva på svenska så att alla förstår vad du menar.

  SvaraRadera
 4. Israels firande har minst sagt en bitter eftersmak. Innan dess att Israel gör upp med sitt förflutna och den etniska rensningen som föregick bildandet av den israeliska staten är det svårt att falla in i gratulationskören. Det är hög tid att Israel inte bara ber om ursäkt utan också visar sig villiga att sluta en rättvis fred med folkrätten och FN-resolutionerna som grund.

  Det finns goda tecken som visar att detta är möjligt. Breaking the silence är ett sådant tecken. Kvinnor som Dana Golan är modiga och rättskaffens. Dock måste även den största optimisten se den faktiska utvecklingen som den är, och den pekar åt ett annat håll. Bosättningarna ökar och Knesset antar t.o.m en lag där Nakbakatastrofen förbjuds att sörjas i Israel.

  Frågan är vilket ansvar omvärlden har att aktivt ingripa för att säkerställa en rättvis fred där de två folken får var sin stat.

  SvaraRadera
 5. Alon Liels artikel i Sydsvenskan är mycket intressant.
  http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/tillverkad-i-israel-ingen-bra-markning/

  Eftersom han är tidigare israelisk ambassadör i Sydafrika verkar han mycket insatt i frågan. Pågår det någon opinionsbildning i Sverige för att märka produkter från bosättningar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ensidigt hela tiden peka ut Israel är löjligt.

   Jag gillar inte heller Israels bosättningspolitik men jag gillar heller inte Hamas eller Hezbolahs terrorism.

   Man behöver inte vara en diplomat för att ha fullständig bild av bosättnings politik.

   Radera
 6. På vad grund klumpar du ihop alla bosättare och likställer dem med med terrorgrupper, BiB?

  Baruch Goldsteins grupp och liknande ska avväpnas, ja.

  SvaraRadera
 7. Svar till Karin Kirkland Ja det gör det se citat” Vi uppmanar nu den svenska regeringen att ta två enkla steg för att låta svenska konsumenter få makten att bidra till fred och frihet i Mellanöstern:” Ur Märk produkter från israeliska bosättningar

  SvaraRadera
 8. Jerry om du skall kommentera här lite hyfs, läs kommentarsreglerna. Tex. Inga svordommar. Obs det hör inte till de mänskliga rättigheterna att få kommentera i min blogg. :)

  SvaraRadera
 9. OK, så länge som man inte i det strikt opartiska och civila rättssystemet funnit den enskilde individen skyldig till sådan brott som terrorister plägar göra i sin roll som terrorister (t.ex. mord, allmänfarlig ödeläggelse och/eller förberedelse därtill) så ska samme enskilde individ (oavsett om hen är inföding eller bosättare) på Västbanken ha full rättighet att införskaffa de vapen som de känner för.

  Har jag förstått dig rätt nu, A-K Roth?

  SvaraRadera
 10. Precis som Karin uppskattar jag den senaste artikeln från Alon Liel, Israelisk toppdiplomat, Officer i Israels armé och Sionist......".....Sanna Israelvänner förstår att Israel inte har någon demokratisk framtid utan en tvåstatslösning och inser att Israels bosättningspolitik utgör ett hot mot densamma. De kritiserar med rätta den israeliska regeringen för att den fortsätter med sin politik och begär att den ska ändra inriktning......"

  SvaraRadera
 11. Nej, som vanligt har du inte förstått mig rätt utan fantiserat ihop någon tes, BiB. Men du vet vilka palestinska terrorgrupper jag syftar på. Om någon israelisk grupp, bosättning eller inte, är terroristisk ska den naturligtvis avväpnas, på samma sätt som Israel avväpnade några terrorgrupper när staten bildades.

  SvaraRadera
 12. AK:s första inlägg här i debatten ställer jag mig helt bakom, cudos el vad det nu heter för det. Men sen slår du lite bakut AK när du går in och försvarar bosättningspolitiken, om du står fast vid vad du först sa. Ja då finns det inga bosättare för dig, med eller utan vapen.

  SvaraRadera
 13. Ordet "terrorgrupper" tar jag för givet definieras som en sammanslutning av personer som vars skyldighet till terrorbrottslighet fastlagits i civila och opartiska rättegångar. Dessa ska ju naturligtvis sättas i fängelse och då kommer de lika naturligtvis att fråntas sina vapen.

  Men min fråga är om det är några fler personer på Västbanbken som du A-K Roth anser ska fråntas sina vapen? Eftersom du tydligen anser att bosättare i allmänhet (de som för övrigt begått brott mot 4 genevekonventionen, men låt oss lägga detta åt sidan) ska ha rätt att bära vapen, måste väl den rätten även tilldelas icke brottsbevisade representanter för ursprungsbefolkningen på området, eller? Något annat skulle ju vara olika rättsregler för olika etniciteter (s.k. apatheid) och det vill jag minnas att du uttalat dig mot i tidigare debatter.

  SvaraRadera
 14. Jerry inte heller jag gillar Hamas eller Hezbolahs terrorism.

  Men hur bryter man deras terrorism? Jag anser att motorn till deras terrorism är Israels ockupation av Gaza och Västbanken.

  Citat" I den palestinska vardagen ser övergreppen annorlunda ut. Det handlar om soldater som vill injaga fruktan, om att förhindra människor att nå sina fält, om att stjäla mark, riva hus, hugga ner träd, stoppa palestinier i vägspärrar eller att tvinga folk till förnedrande eller absurda handlingar. " Slut citat ur Mikael R Karlssons recension i Borås Tidning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egon, jag vågar påstå att du håller inte med min förklaring men här kommer den ändå.

   I västerländska kulturen lever vi enligt västerländsk logik ( inklusivekristendomen).

   Västerläningarnas logik har svårt att ställa om sig efter den logik som existerar i den orientaliska världen - européer har inte lärt sig ÄN den orientaliska (muslimska) logiken, detta trots kolianiseringen i decenier av den delen av världen.

   Du anser att motorn till deras terrorism är Israels ockupation av Gaza och Västbanken, tänk om det var den ENDA anledningen till terrordåd, då skulle det vara LÄTT att bryta deras terrorism.

   Hezbolahs och Hamas terrorism bottnar i deras religiösa övertygelse.
   När du överger din tro på Jesus, då överger dem Shariha lagar.

   Om du tror att Hezbolah och Hamas har enbart groll mot judarna för ockupationen av det så kallade Palestina, då känner du inte islamister - då kan du hålla dig till Mikael R Karlssons recensioner, jag föredrar att leva med det bittra verkligheten - det heter realism.

   Radera
 15. På vad sätt har jag "försvarat" bosättningspolitiken, Marcus? Genom att se dem som bor där som människor? Jag likställer bara inte bosättare med terroprister. Jag har klart och tydligt sagt att terrorgrupper inom rörelsen ska avväpnas, t.ex. Baruch Goldsteins grupp.

  SvaraRadera
 16. Nonsens, BiB. Du vet mycket väl att jag syftar på organisationer som Islamic Jihad, Hamas, grenar av Fatah, PFLP, Al-Aqsas martyrnbrigad etc., alla grupper som stolt tagit på sig attacker mot civila oskyldiga.

  Nu får Marcus ta över och fråga dig varför du försvarar terrorister.

  Mer kan jag inte hjälpa dig med. Slut.

  SvaraRadera
 17. David (utan googlekonto) § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera
 18. Det är lika mycket en fråga om AK vad du inte säger, den ena parten där du menar som skall ses som människor (bosättarna) ser inte den andra parten som människor. Förstår inte varför du inte har stake nog att säga att de inte borde vara där som israeliska bosättare över huvudtaget. Det är inte vissa av dem som borde avlägsnas och bort utan hela bunten. Goldstein var inte mycket sämre än någon av dem som bor i Hebron idag, finns inget gott bland nån av dem. El skall det tolkas som om att du tycker att bosättarna i Hebron inte borde få ha vapen? Goldsteins grupp, ja där tillhör Wilder som du själv har refat till här.

  SvaraRadera
 19. Man kan vara mot bosättninbgspolitiken utan att anse att stora delar av historiskt judiska platser nu igen per definition ska göras komplett judefria. Du talar om platser varifrån alla judar rensades bort etniskt under jordaniernas styre, Marcus. Jag är förvånad över din syn. Låter inte människovänligt.

  Och jag ser även andra sidans folk som människor. Anta inte det värsta hos andra. Låter heller inte människovänligt.

  Man kan vara emot grupper av homicida och extremistiska galningnar utan att se ner på folken! Du ser ju inte ner på palestinier som tom röstat fram Hamas i Gaza, eller hur?

  SvaraRadera
 20. Har aldrig hävdat judefritt om ngt AK, judisk närvaro är inte det samma som en israelisk, detta vet du att jag anser. Tillskriv mig inget annat.

  Hoppas på många judiska palestiner i framtiden, gör inte du det?

  SvaraRadera
 21. Det är individer som håller i vapnen, inte organisationer. Och den enda rimliga slutsatsen av skrifterna fån A-K Roth (medborgaren i landet där NRA har makt) är alltså att alla personer (bosättare som ursprungsbefolkning) som inte kunnat bevisats skyldiga till terroristbrott ska ha rätten att bära vapen.

  Säg gärna till om det är något i din logik som jag missförstått.

  SvaraRadera
 22. Och för övrigt, var någonstans skulle jag ha "försvarat terrorister"". Citat eller ursäkt!

  SvaraRadera