4 maj 2013

Army Girl


Shani Boianjiu,  en  uppmärksammad debutroman

Det kan inte vara lätt att vara Lisa Abramowicz i dessa dagar! (generalsekreterare i Svensk Israel-Information )

Knappt har Dana Golan från den Israeliska organisationen ”Breaking the Silence” som berättat om 145 vittnesmål från soldater verksamma på de ockuperade palestinska områdena i boken ”Bryt Tystnaden” hunnit lämna Stockholm och Sverige. Så dyker ytterligare en ung israelisk kvinna upp i Stockholm. Även hon skildrar den israeliska militärtjänstgöringen i detta fall i form av en roman.


Citat” Shani Boianjiu besöker Stockholm och Internationell författarscen den 6 maj, i samtal med Björn Wiman . Yael, Avishag och Lea växer upp tillsammans i en dammig israelisk by vid den libanesiska gränsen. De går sista året på gymnasiet och försöker lindra den känsla av leda som är typisk för tonårstiden. Efter examen blir de inkallade till armén för militärtjänstgöring. Yael utbildar skyttar. Avishag arbetar som gränsvakt. Lea är militärpolis och föreställer sig historierna bakom de ansikten som passerar genom vägposteringen dag efter dag. De unga kvinnorna drillas hårt och förbereds på ett ögonblick som kanske aldrig kommer. De lever mitt i den konflikt som vi ständigt hör talas om, men sällan fått uppleva så intimt som här. Shani Boianjiu har skapat en oförglömligt intensiv värld, där våldet är granne med kärleken. Det är roligt, absurt och hjärtskärande, berättat med en helt egen röst ” ur Det eviga folket är inte rädda

Jag har inte hunnit läsa boken ( frågan är när jag skall ha tid )
 
Men här är en som läst den: Citat” Boianjiu lyckas skickligt belysa de avtrubbade flickornas existentiella vilsenhet i ett alltmer isolerat Israel, där det förflutna kastar en obeveklig skugga över framtiden: ”Jag vet att vi bara var tjejer. Vi gjorde det vi gjorde i det militära, sedan var det över. Om Lea hade svårt att prata eller lämna sina föräldrars trädgård när vi var tjugoett, så berodde det inte på det förflutna. Jag erkänner det, problemet var det förflutnas framtid. Det svävade utanför våra huvuden, för stort.” slut citat ur SvD-På Västbanken intet nytt

Och en annan  Citat" Jag råkar läsa Boianjius roman parallellt med en bok som från ett helt annat håll vittnar om unga israeliska soldaters liv och framfart på palestinskt område: ”Bryt tystnaden!” (Leopard), en omfattande samling rent dokumentära vittnesmål där allt det som personerna i hennes bok hjälpligt håller undan, ockupationens grymma vardag, väller upp till ytan som lava.
Godtyckliga arresteringar, misshandel av fångar, skott mot barn, chockgranater mot civila, nattliga intrång hos oskyldiga familjer, bostadshus som beslagtas för arméns behov – det är ju inte precis något soldaterna skriver hem om. De flesta tiger av lojalitet eller skam eller bådadera. Tränger undan, kanske till och med glömmer själva, men ändå finns det ju där hela tiden, och alla vet.
Från två helt olika håll vittnar de här två böckerna om att man inte kan hålla människor fångna utan att något ganska obehagligt förr eller senare börjar hända även med fångvaktarna. Det är säkert sant att det eviga folket inte låter sig skrämmas. Rädsla urholkar själen. Men det gör en ockupation också." Ur Lars Linder- DN

Mer om Shani Boianjiu: Född 1987 i Jerusalem. Växte upp i norra Israel, vid gränsen mot Libanon.Tjänstgjorde två år som vapen­instruktör i israeliska armén. Har studerat engelska och social­antropologi vid Harvard i USA.  Wikipedia-Shani Boianjiu

Läs även: DN -Shani Boianjiu. ”I Israel är armén ett ställe dit man sänder sina barn”


Foto överst : Från Hogarth
Foto nedan: Soldat IDF i Hebron 2012 E. Berglund

Läs även andra bloggares åsikter om

28 kommentarer:

 1. Läste nyligen om den här boken, skall definitivt in på läsa-listan !

  SvaraRadera
 2. Egon, jag tror du missar vad Lisa Abramowicz säger i sin artikel. Har du utsett henne till någon sorts fiende? Inledningen till din artikel var minst sagt märklig.

  Boken är ju ett prov på att det är ett öppet samhälle i Israel där kritik mot IDF inte bara är möjligt utan en självklar rättighet isamhället.

  SvaraRadera
 3. AK ROTH "Boken är ju ett prov på att det är ett öppet samhälle i Israel där kritik mot IDF inte bara är möjligt utan en självklar rättighet i samhället. "

  Har jag inte skrivit i kommentarer till Bryt tystnaden-2

  För info: Ingen Israelisk förläggare ville ge ut boken.

  Och Joakim W kommentar citat "Man skulle ju önska Lisa själv vågade bryta sin tystnad. Lisa och SII vågar inte möta dem i samtal, och skriver istället de frågor hon inte vågade ta ansikte mot ansikte på Newsmill när Dana och Yuli åkt hem. Patetiskt !!! Och ärligt talat varför, om Lisa anser hon vet bättre hur det är att leva i Israel, och att vara soldat/officer i IDF så måste det ju vara viktigt våga ta debatten." slut citat JW

  Då tycker jag att det hade varit på sin plats att om nu Svensk Israel-Information vill leva upp till sin uppgift vore ju att Liza mötte Dana Golan och låta henne berätta om hennes syn på IDF

  SvaraRadera
 4. Kanske för att attityden är att vi inte sitter i samma båt, när vi faktiskt gör det. Kanske för att vi aldrig får fred så länge vi väljer ut halva sanningen. Kanske för att det blir aldrig fred eller bra samtal så länge vi ser varandra som motståndare istället för som livlinor. Aldrig kan det blir mer fredligt på jorden, när vissa väljer att ge uttryck för förakt mot dem som man utsett till meningsmotståndare. Vi behöver be om längtan efter hela sanningen - om den så kostar oss ALLT av prestige..

  SvaraRadera
 5. Jeanette, välkommen till min blogg, men nästta gång du kommenterar § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.
  Vem menar du väljer ut halva sanningen ? "Kanske för att vi aldrig får fred så länge vi väljer ut halva sanningen

  SvaraRadera
 6. Det känns något absurt att bli anklagad för feghet av Joakim wohlfeil, för att inte ha kommit till Diakonias träffar med BtS. Ni utgår ifrån att det är pga att jag inte vågar. Jag har redan svarat Joakim på Twitter att det hade varit sjysstare om jag eller min organisation hade blivit inbjuden någon gång att delta i en panel i så fall. Att vara med i publiken och få ställa en eller två frågor ger inte möjlighet till att vidga perspektiven. Ett föredrag på kanske 50 min och några frågor och svar på 5 min? Jag är inte det minsta rädd att "ta debatten" och har också gjort det på Newsmill och världen idag, förutom i sociala media. Har inte sett någon replik där, har jag missat något?. Jag har debatterat emot jan Guillou, per Gahrton, Jeff Halper, Sigbert Axelsson, Anna Wester, Nael Touqan och många många fler, i tv, radio och offentliga debatter. Jag har f.ö. redan skaffat Shani B.s bok ochnhörmoch fram emot att läsa den. Hade mycket gärna gått på kvällens intervju i Kulturhuset, men hade redan lovat bort mig som barnvakt till mina två barnbarn. Hoppas Kulturhuset sänder via webb-TV!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Joakim wohlfeil kan inte komma med en balanserad bild av Israel.

   I många av repliker på mina kommentarer använder han sig av arabiska ord (inte hebreiska) - det det säger allt om hans "balanserade" bild av konflikten.
   .."det andra som avgör om dom anser mig vara expert eller inte......du får vända dig till media och de som bjuder in mig och klaga.", en typiskt själv betraktelse som Joakim använder för slå sig i bröstet...

   Radera
 7. Marianne Galmor6 maj 2013 kl. 13:55

  Hej - vilken värld lever du i?Kritik framförd av israeler - judar eller araber - mot politik och allt annat i Israel - är vanligt förekommande - i Israel. Hör tex arabiska Knessetmedlemmar och deras uttalanden mot landet och systemet de lever i. Eller se filmen "the Gatekeepers" som gått på SVT nyligen och/eller gruppen Breaking the silence. I övrigt ser jag inget motsatsförhållande mellan Lisas och författarinnans uppfattning i saken. Vi är många som välkomnar fler röster från och om Israel än de vi för det mesta matas med - Diakonia inkluderat. Och vi välkomnar rösten från en ung, sefardisk kvinna som vet vad hon talar om - av egen erfarenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig, Marianne. Och Shanis bok är väldigt bra! :)

   Radera
  2. Hanna Bard , välkommen till min blogg

   Radera
 8. Egon: Ser att du citerar din trogna auktoritet, Joakim. Kanske ni tillsammans kan kontakta Lisa Abramowicz och be henne kontakta soldaten. Jag vet inte om hon har gjort det eller inte, men ni vet alltså?

  Lisa A. har ett otacksamt jobb, tycks det mig. Att i den hätska atmosfär som så ofta visats i Sverige mot Israel försöka ge en mer balanserad bild tas inte emot väl. Jag kan se att hon och hennes organisation har blivit en hackkyckling bland många jag bara vill kalla "s.k. fredsaktivister", då de ignorerar palestinska och arabiska sidans ansvar för den fortgående konflikten.

  Jag själv kan inte skilja den israelfientliga synen som spridits så länge tom bland kristna och från politiker upp i leden från min helhetsuppfattning. Så är det bara.

  Att ingen israelisk förläggare ville ge ut en bok betyder varken det ena eller det andra. Kanske var den av låg kvalitét? Men den publicerades, visst?

  Andra soldater har gått mer raka spår till IDF-ledningen när de noterat övergrepp eller annat. De som väljer att åka omkring och bli firade av grupper som PGS har jag svårt känna respekt för, givet förekomsten av oheliga allianser inom den gruppen. Israel agerar ju inte ensamt i denna eviga konflikt. Dags bryta tystnaden om allt annat otrevligt som också händer. Jag säger inte att Dana eller andra soldater har fel. Men det är bara en sida av historien.  SvaraRadera
 9. Hej Lisa
  Om du vill föra debatt så är det en bra regel att inte själv hitta på vad andra skall ha sagt.

  Jag har sagt att det är ytterst märkligt att du väljer att skriva dina frågor till BTS när de redan lämnat landet.
  Och att du även när de sist var här på Armémuseum valde inte våga tala med dem direkt, utan valde skriva till Museet utan att tala om att du arbetade för svensk israel information. (tror du det skulle accepteras om jag började föra debatt i biståndsfrågor som "Joakim Wohlfeil, Stockholm" ?)
  Ni hade hur lätt som helst kunnat sätta upp ett helt eget arrangemang, visning, debatt eller möte (tror till och med ni blev erbjudna det).
  Att "föra debatt" på det sättet ger ju onekligen intrycket av att du drar dig för att ta en direkt debatt, och när både judiska grupper och olika disporasammanhang kunnat ordna egna möten blir det konstigt att SII som tycker så mycket verkar vara de enda som inte lyckas träffa dem.

  Eller bjud hit dem själv och ordna en debatt, eller kanske med nån av de svenska BTS´arna.

  Det blir faktiskt lite fånigt när du sitter och gnäller på SverigesRadio, Sveriges Television, Leopard eller Diakonia för att du inte blir inbjuden till paneler eller program, utan att förklara vad du ens kan tillföra.
  (Och, det är alltså INTE jag som väljer vilka som är med i TV eller Radio)

  Men såvitt jag vet bor du inte i Israel och då blir du knappast första valet att tala om för unga Israeler hur det är att leva i Israel.
  Såvitt jag vet är du inte heller officer i IDF och då är du knappast första valet att tala om för soldater och officerare i IDF hur det är att tjänstgöra i IDF.

  (Däremot har Diakonia ordnat seminarier med andra officerare, SVT valde en reporter som både intervjuade på hebreiska och nog var minst lika, (eller mera) etablerad i Israel än du etc...)

  Att du sen istället väljer föra debatt i minimala media där du redan vet att det i princip bara är marginella röster som förekommer förbryllar, men det är ditt val.

  MEN, du har rätt i att vi redan avhandlat en massa om detta på twitter. Kanske bättre prata direkt isåfall, om jag missförstått dig på nåt sätt eskalerar sånt bara på webdebatter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såvitt jag vet bor du inte i Israel och då blir du knappast första valet att tala om för unga Israeler hur det är att leva i Israel.

   Såvitt jag vet är du inte heller officer i IDF och då är du knappast första valet att tala om för soldater och officerare i IDF hur det är att tjänstgöra i IDF.

   Men du saknar inte CHUZPA att framställa dig själv som "expert", och Egon är snabb att hålla med dina analyser vem som har kompetens att yttra sig.

   Klättra när från din pedistal och lyssna på folk som vet bättre än DU.

   Tänk på att det finns andra än kristna som är objektiva utan att vara smittade av religiös ideologi.

   Din objektivitet i ämnet är lika tillfällig som Miflaga Datit Le'umit or Mafda eller Yahadut ha-tora och lika sinade.

   Dem har samma retorik om rättvisan som du...

   Radera
  2. Snälla Jerry, vi har talat om detta förut. Du glömmer att jag inte utger mig för mer än vad som står på mitt visitkort. Sen är det andra som avgör om dom anser mig vara expert eller inte......du får vända dig till media och de som bjuder in mig och klaga.
   Men om det får dig att må bättre att försöka försöka förolämpa mig så bjuder jag på det...

   Radera
 10. Vad menar du A-K Roth med detta, "... grupper som PGS har jag svårt känna respekt för, givet förekomsten av oheliga allianser inom den gruppen."

  Att du har svårt känna respekt för PGS är kanske inte så förvånande med tanke på din hållning i konflikten, men vad menar du egentligen med "oheliga allianser inom den gruppen"?

  SvaraRadera
 11. Urbaann, jag menar vad jag skrev: Inom(!) den gruppen finns medlemmar som har deltagit i projekt i vilket sponsrare och ledare varit rasister och uppviglare till mord. Jag har onte anklagat all i gruppen, bara sagt att dessa fibnns inom gruppen.

  SvaraRadera
 12. Är detta ett exempel på härskarteknik gentemot Lisa A., Joakim? Har svårt se detta som debatt. Du talar ned till folk! Låter som spekuleringar och antaganden. I all välmening. Helpfully yours,

  A-K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nix A-K, inte det minsta. Och såvitt jag i mun tur inte fått fel info så är det inte heller några spekulationer.
   PS! Reagerade dock också på din smash mot om jag skulle spekulerat vs. din postning om PGS. Walk as you talk is great advice!
   Helpfully //Joakim

   Radera
 13. AK Roth så är du där igen citat " Inom(!) den gruppen finns medlemmar som har deltagit i projekt i vilket sponsrare och ledare varit rasister och uppviglare till mord. Jag har onte anklagat all i gruppen, bara sagt att dessa fibnns inom gruppen"

  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 14. Nu har jag svårt att följa dina tankebanor A-K. Du skriver om härskartekniker, spekulationer och antaganden i en kommentar och sedan levererar exakt samma sak själv mot PGS när du hävdar att det inom den gruppen finns rasister och de som uppviglar till mord (!). Vad menar du egentligen?

  SvaraRadera
 15. Jerry du skriver "Tänk på att det finns andra än kristna som är objektiva utan att vara smittade av religiös ideologi." slut citat
  Jag anser man skall se på konflikten enligt kriterier av folkrätten. Vilka kristna anser du inte är smittad av religiös ideologi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egon, det är så att jag pekar ut andra som betraktar ämnet objektivt än just kristna.

   Problemet du själv har framlagt om kristen sionism.

   Nu försöker du komma med "Vilka kristna anser du inte är smittad av religiös ideologi?"

   Du tycker att konflikten skall värderas enligt kriterier av folkrätten - bra, frågan är vems folkrätt?

   Det handlar ju om mer än ett folkrätt i konflikten, och där kommer in det religiösa ideologin i bilden!

   Radera
 16. Jerry jag läste dej slarvigt "Tänk på att det finns andra än kristna som är objektiva utan att vara smittade av religiös ideologi."

  Javisst jag håller med dej. Jag värnar om internationell rätt och de mänskliga rättigheterna.

  Du ställer frågan "frågan är vems folkrätt?"

  Det finns bara en folkrätt och den gäller alla folk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns bara en folkrätt, dessvärre tolkas den på med olika mått.

   Radera
 17. Urbaan, läs noggrannare. Jag skrev, "...Inom(!) den gruppen finns medlemmar som har deltagit i projekt i vilket sponsrare och ledare varit rasister och uppviglare till mord..."

  Jag syftar på ledare och sponsrare inom den internationella paraplygruppen f ör Ship to Gaza.

  SvaraRadera
 18. A-K Roth, att PGS:are skulle bejaka, indirekt eller direkt, rasism och t.o.m uppvigling till mord känns lite... lite...lite väl spekulativt. Egentligen borde väl en närmare förklaring till beskyllningarna vara på plats, men jag tror vi alla tjänar på att inte gräva ner oss för långt i den leran. Vi får ta nya tag utifrån kommande bloggposter1

  SvaraRadera
 19. Urbaann, jag kan bara gå efter hur PGS reagerar utåt och öppet på väl kända fakta och rapporteringar om hemska inriktningar inom ledning och sponsring. Är det medveten tystnad eller bortförklaringar eller total ignorans om förhållandet kan jag bara anta att det saknas det som Egon vill värna om: Empati för alla utsatta. Never again!

  Men - en annan gång. Ha det.

  SvaraRadera