6 maj 2013

Påsk i Taybeh 2013

Maria C Khoury bor i i den kristna byn Taybeh på Västbanken är författare av ortodoxa kristna barnböcker. Hon har en examen från grekiska College (1982), Harvard University (1985) och Boston University (1992) med en doktotsgrad. Född i Tripoli, Grekland, växte hon upp i Denver, Colorado USA Hon ville gärna att jag  översatte denna text och la ut den på min blogg. 
 Mer om: Maria C Khoury

Maria är hustru till  en av bryggeriägarna, jag har besökt byn och bott där ett par dagar: Taybeh


 
Den Ortodoxa påsken firasdes  år den 5 maj. Vanligtvis infaller den ortodoxa påsken en vecka efter den protestantiska påsken. – Den ortodoxa kyrkan följer den julianska kalendern. De vill inte fira påsk innan den judiska påsken

Gästkrönika:  Att ta  emot den heliga elden i en palestinsk by
  
Detta är en av mina favoritdagar i byn. Vi har precis firat Miraklet av den heliga elden i Taybeh. I utkanten av vår by, lite efter 17.00 på sena eftermiddagen på denna stora Påskafton, efter att ha väntat sedan 14:10 lokal tid när detta stora underverk inträffade ännu en gång i Jerusalem.
 
De lokala prästerna, Fr. Daoud, Fr. Jack och Fr. Aziz, i alla tre kyrkor med kören mässande, och Taybehs Scouter slog på trummor och marscherade i år igen för att träffa vår kusin Ibrahim med sin tolv-årige son Philip, som åkte till Ramallah, där de troende förde lågan från Jerusalem för de palestinska kristna samfund som inte kan nå den heliga staden. Ibrahim brukade åka till Jerusalem från den tid han var ett barn för att ta emot Miracle of the Holy Fire. Det har varit en härlig familje tradition av att delta i det största miraklet av den kristna världen och han försöker att föra vidare den seden till sin son trots den israeliska ockupationen och begränsningar av tillstånd. Idag var alla invånare i Taybeh, även om vi är mindre än 2.000 personer, på gatorna för den ekumeniska processionen som var helt enkelt strålande och spännande.

Den högtidliga och vackra procession i vår by slutade vid St George kyrkan, där Fr. Daoud placerade ut lågan på altaret för att invänta de troende för uppståndelsen tjänsten av Helig Påsk : "Kom och ta emot ljus från outsläckliga ljuset, och förhärliga Kristus, som uppstod från de döda."

Under de senaste åren under Stora Påskafton, har jag levererat samma budskap från det heliga landet. Men det har varit en stor andlig glädje att fortsätta att påminna vänner om det mirakel som visades för första gången under uppståndelse vår Herre Jesus Kristus. (Luk 24:4, Matteus 28:1-4) Jag är välsignad att återigen tala om detta magnifika mirakel som är kärnan i vår kristna närvaron i det heliga landet: The Miracle i den heliga elden fick idag av Hans salighet Theophilos III , grekisk-ortodoxa patriarken av Jerusalem, och direktsändes på Palestina-TV. (Ja, förresten är vi erkänt som ett land av FN och vi har en nationell TV-station, faktiskt mina personliga vänner vet också att vi har en nationell öl, förlåt mig syndare nämna detta orelaterade faktum.)
 
 
Den lysande ceremonin anses vara ett mirakel, eftersom det inte finns någon förklaring till hur den heliga elden framgår av Heliga livgivande grav Kristus, som faktiskt kommer ner från himlen. Många personliga berättelser har kallat mirakel "otroliga" och liknas vid  blixtar. Den heliga elden just nu är under inflygning till många omgivande länder som har mindre än tre timmars flyg från privat transport, däribland Cypern, Grekland, Ryssland, Rumänien. (I en privat konversation denna vecka när jag firade sydafrikanska Freedom Day, fick jag höra Cyperns president kommer att fira den heliga Pascha i Jerusalem.)
 
Den kristna samfundet bevittnade det sanna ljuset av Kristus genom att ta emot den heliga elden i dag, så att alla som inte bor i landet av Kristi heliga uppståndelse kan tro att Kristus är "det sanna ljuset, det som lyser över alla människor, skulle nu komma i världen" ( Joh 1:9).
 

Det är så svårt i år att önska alla en välsignad och härlig heliga Påsk utan att även be för helande av alla dem som har drabbats av tragiska förlusten i Boston, dagligen i Syrien, och i över 60 år i Palestina. Må vår uppståndne Herren som har haft seger över döden förbarma dig över dem som lider på olika platser i världen! Må Kristi frid och vetskapen om att vår Herre ger evigt liv fortsätter att ge oss glädje och ge oss hopp. Kristus är uppstånden! Sannerligen Han är uppstigen! Vänligen mottag min ödmjuka önskningar om en härlig Helig Påsk  från landet av Kristi heliga uppståndelse!

 Maria C Khoury Taybeh Västbanken 

Foto:  Maria C Khoury

Tidigare krönika :  Brev från Taybeh

Mer om Taybeh:  "Fredag 19 april ockuperade extremistiska judiska bosättare ett kristet kloster i byn Taybeh utanför Ramallah på Västbanken, och satte upp den israeliska flaggan över klostret." ur Dagen
 
Läs även andra bloggares åsikter om

1 kommentar:

  1. Familjen Khoury och Taube är verkligen fantastiska, ser fram emot att hälsa på dem så fort jag kan !
    Tack för du publicerade texten Egon !
    Glad påsk alla ;-)

    SvaraRadera