26 juni 2013

Star Street Betlehem2013-06-19 Betlehem firar på gatorna Den första upplagan av ”Bet Lahem Live”, festival anordnas med deltagande av det heliga landet Trust of Betlehem, ministeriet för turism -fornminnen och Betlehem stad . Målet: att erbjuda ett nytt sätt att uppleva och upptäcka den gamla staden, något bortglömd av ortsbor och turister, och den historiska , streets of the Star som nu är på UNESCO: s världsarvslista. Gatan som enligt kristen tradition blev trampad på av Maria och Josef på väg till den plats där Jesus föddes, grottan i Födelsekyrkan. En anda av firande i de små trånga gatorna, fulla av Bethlehemites och människor som kommer från hela de palestinska områdena och även full av nyfikna pilgrimer: en händelse som får människor att upptäcka traditionell mat och traditioner tillverkning från Betlehem. 

Själv har jag promenerat efter den ” the Star Street” både på dagen och sent på kvällen. Ett kärt återseende.

Födelsekyrkan och  streets of the Star som nu är på UNESCO: s världsarvslista. Men  jag och många  svenskar skäms  över omröstningen  "Utrikesdepartementet blev överkört när Sverige i går, som ett av bara 14 länder, röstade nej till palestinskt medlemskap i FN: s utbildningsorgan Unesco. Det var alliansens fyra partiledare som kom överens om att som enda nordiska nation rösta mot palestinierna - och den svenska hållningen har väckt bestörtning och förvåning bland palestinska politiker." ur  SR

Läs även andra bloggares åsikter om

4 kommentarer:

 1. Skäms du, Egon, över att Palestinska Myndigheten inte fick Sveriges röst till FNs utbildningsorgan. Jag skäms över annat, bl.a. svenskar som är så besatta av tanken att det finns en enda skyldig part i denna konflikt.

  Hur utbildningen försiggår i många skolor, inte bara i Gaza utan på VB, och vad som sätts högt på schemat tom i skolor drivna av UNRWA borde sporra till eftertanke om lämpligheten att en myndighet vars skolor undervisar motsatsen till fred och försoning ges medlemsskap i FNs utnildningsorgan.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att vi bör stödja att det kristna världsarvet på Västbanken så att nu bla. födelsekyrkan kom på UNESCO: s världsarvslista (Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur)

  När jag besökte Födelsekyrkan för nu precis ett år sen såg man tydligt att innertaket i den äldsta delen av kyrkan som är av trä är i stort behov av renovering. När nu Palestina blev medlem i Unesco kan äntligen kyrkan få hjälp med renoveringen. Därför tycker jag Obama borde skämmas att besöka en kyrka som han inte vill bidra till att underhålla.
  "Presidenten som besökte Israel som turist!"

  UNRWA (FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar )har inte med bloggposten att göra det är en helt annat FN organ

  SvaraRadera
 3. P.S. Egon: Jag nämnde inte skolböcker utan avsåg hur skolor undervisar som helhet. Böcker kan rättas och granskas. Andra direkta former av uppvigling och våldshyllande som visats ske?

  SvaraRadera