29 juni 2013

McDonald's nej till bosättningen Ariel

" Den amerikanska snabbmatskedjan McDonalds tog mycket positivt steg genom att inte etablera sig i bosättningen Ariel, de förklarade också det som en företagspolicy att inte engagera sig i israeliska bosättningar på den illegala sidan av den gröna linjen."  läs mer i Jerusalem Post -McDonald's refuses to open branch in Ariel

Jag tycker det var ett mycket positivt beslut av McDonalds med det här steget visar respekt för internationell rätt och undvika inblandning i olagligheter i det här fallet.

Bosättarrörelsen nu kräver en bojkott av McDonalds läs mer i  Jerusalem Post -Settlers call to boycott McDonald’s 
 
Bostadsminister Uri Ariel, en medlem av den högerextrema judiska Home party, reagerade genom att uppmana israeler att bojkotta McDonalds, sade rapporterna."De som bojkott bör veta att de kommer att bojkottas," han sagt. Ur France24 

Läs även i DN  

Foto.  Egon Berglund McDonalds i Tel Aviv 2008 ( Där helt ok med McDonalds )
Läs även andra bloggares åsikter om

11 kommentarer:

 1. Egon Berglund har ätit på McDonald's i Tel Aviv 2008 "( Där helt ok med McDonalds )".

  Tyckte du om en Kosher Big Mac?

  SvaraRadera
 2. Bryr mig inte om saken så mycket. Tycker faktiskt det är lite tråkigt att se de gula bågarna överallt i Sverige också. Lyckades undvika att ta barnbarnen dit nyligen även om de tiggde. Bra om de slipper på Judéens och Samariens fina kullar. (läs inte in politik i de orden. De namnen borde bara inte dödas!)

  Men Egon, du gör, om jag inte missat nåt, en politisk felsägning-igen. Inte står det väl i länken du hänvisar till -
  "...läs mer i Jerusalem Post -McDonald's refuses to open branch in Ariel..."
  - att McDonalds vill visa respekt för internationell rätt och undvika olagligheter? Är det inte din tolkning? Jag hittar heller ingenting om "illegala sidan av den gröna linjen", men det kan ju vara att jag missat.

  Israels McD-CEO är visserligen engagerad i Peace Now och har all rätt att inte hyra lokal på VB.

  Och jag tror det visst handlar om "ideologi", som de säger, men inte bara mänskliga. Ideologin penningavinning torde spela stor roll för en storconcern som MacDonalds:

  "... concerns that opening in the mall would negatively impact their international business...", sägs ju också i artikeln.

  SvaraRadera
 3. AK Roth läs även länken till DN "Men McDonald’s tackade nej, med motiveringen att bosättningen ligger på ockuperad mark. Det framkommer i ett reportage i den israeliska affärstidningen Calcalist, som i sin tur refereras i Jerusalem Post."

  Och ”According to a source close to Padan, “This is a media spin generated by Rami Levy and his associates. Padan hadn’t even heard of this mall until he was approached seven months ago. He rejected the idea outright. Levy is trying to push his mall forward with media spin, whereas our chain’s policies concerning the opening of branches across the Green Line have been well known for years.” ur McDonald's Israel refuses to open branch in settlement

  SvaraRadera
 4. Jaja, men du kommer klart med egna ordvändningar, som "inblandningar i olagligheter". Politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var mitt i pricken A-K!

   Radera
 5. Oj Oj där beslog ni Dessa mina minsta bröder med en översättning som inte finns med i de engelska orginaltexterna. Så duktigt av er!

  SvaraRadera
 6. Tack för "berömmet", Egon.

  SvaraRadera
 7. Det är inte första gången Egon förvränger översättningar. Det tycks vara systematiska och medvetna försök att föra läsarna bakom ljuset.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 8. GT, jag tror snarare att det handlar om provinsial okunnighet och arrogans.

  SvaraRadera
 9. Helt överlycklig att de har börjat servera El Maco grande menyn igen.

  SvaraRadera