30 juni 2013

Kristna ber för Syrien

Min bloggs uppgift är att skriva om de kristna palestiniernas och palestiniernas kamp för en rättvis fred och frihet. Därför skriver jag inte ofta om Syriens kristna minoritet eftersom det är utanför bloggens bevakningsområde. Men iband händer det eftersom Palestinas kristna känner ansvar för dem.

Syriens kristna minoritet har känt sig skyddade av Assad:s regim och ger honom sitt stöd se bifogad AlJzeera film från 13 jul 2011 Det kommer visa sig farligt den dag hans regim faller. Feb 4, 2013 CNN's Frederik Pleitgen reports on a mostly Christian town in Syria that is standing firmly behind President Assad.


Kyrkans tidning-Katolsk präst dödad i Syrien


Jag beder för dem

Läs mer om Fr. Francois Mourad: Priest killed in a Custody Mission in Syria 

Läs även andra bloggares åsikter om
Syrien
Dagen-2
Dagen
Dagen-3
SvD

6 kommentarer:

 1. Egon, du verkar visa förståelse för kristna syriers utsatthet och ¨talar inte fördömande om deras stöd för Assad. De är sannerligen som man säger "between a rock and a hard place". Kristna är inte de enda som oroara sig för den kristna minoriteten i Syrien. Jihadismen florerar, med ett antal svenska krigare på plats tom. Den judiska minoriteten är borta; annars hade samma fara gällt dem. Vad som kommer att ske om jihadister vinner är viktigt för Israel.

  Jag minns hur fördömande du ganska snart skrev angående Israels avvaktande när den arabiska våren kom till Egypten. Kanske du har insett att det inte är så lätt för utsatta eller dem med lång erfarenhet av att överleva under förtryck att välja. Nu har vi Muslimska Brödraskapet i Egypten och stor osäkerhet för kristna. Bra att Mubarak är borta men andra problem... Jag vet att du inte som jag ser Israel som någon utsatt stat, men landet ligger sannerligen between a rock and a hard place.

  Må alla kristna och utsatta i Syrien få det stöd de behöver!!!

  SvaraRadera
 2. Egon,

  Menar du att bara man är kristen, så skall man slippa ta konsekvenserna för 40 års stöd till Assad-tyrannerna?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 3. GT. "Menar du att bara man är kristen, så skall man slippa ta konsekvenserna för 40 års stöd till Assad-tyrannerna?"

  Hur kan du dra den slutsatsen?

  SvaraRadera
 4. "Syriens kristna minoritet har känt sig skyddade av Assad:s regim och ger honom sitt stöd se bifogad AlJzeera film från 13 jul 2011 Det kommer visa sig farligt den dag hans regim faller.

  ...

  Jag beder för dem"

  Jag tycker det låter som om de skall slippa konsekvenserna. Men det är klart att så behöver det ju inte vara - på Egons blogg förekommer det en hel del kreativa språktolkningar. Du menade kanske att du beder för dem som hamnar i fängelse, eller avrättas. Eller att du beder för de oskyldiga som kommer att straffas/diskrimineras/fördrivas för vad deras trosfränder har gjort.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 5. Jag beder för dem, om försoning mellan folkgrupperna i Syrien. Att alla folk i Syrien kan leva tillsammans i en demokratisk stat. Väg dit är lång
  ”I över fyrtio år har alawiterna regerat och förföljt sunniter. Dessutom har de favoriserat kristna som är en annan minoritet och gett dem nyckelpositioner medan sunniterna har setts som tredje klassens invånare. ” ur Aftonbladet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egon, du är oerhört skicklig med Moment 22!

   Radera