1 juli 2013

Bethlehem Palestine Tourism

För ett tag sen skrev Lisa Abramowicz ( Svensk Israel-Information )  i Världen idag ( en svensk kristen dagstidning. Tidningen har band till Livets Ord. Världen idag tar ställning för kristen sionism. Exempel på detta är tidningens fokusering på religiös förföljelse av icke-muslimer i Mellanöstern, men inte på det palestinska folkets situation.)Ur Värdenidag-Wikipedia
 
Så här skrev hon  ”Under israelisk kontroll (1967–95) ökade den kristna befolkningens antal i Betlehem med 57 procent.  I enlighet med Oslo-avtalet styr den Palestinska myndigheten staden från 1995.  Därefter har antalet kristna sjunkit markant. Militanta muslimer har beslagtagit kristna hem och förföljt de kristna, vilket bidragit till deras flykt. 

Sammantaget är situationen i Mellanöstern djupt oroande. Förföljelserna av kristna ser ut att tömma regionen på tvåtusenåriga församlingar. Intresset hos Svenska kyrkans ledning har märkligt nog varit förstrött, milt uttryckt. Fokus är på palestinska kristnas situation . 

Dock bara när Israel är – eller förmodas vara – orsaken. Jag ser fram emot att Svenska kyrkan agerar kraftfullt även för sina trosfränders långt värre öden. ” ur Gästkommentar. Lisa Abramowicz i Världen idag 
Se även not 1Jun 30, 2013 I was there less than a week ago. Our Tour guide was Christian and from Palestine. Everyone was nice to us. To see my videos from my trip Subcribe to my second channel ( GloZell Green is an American and YouTube comedienne based in Hollywood )

När jag tittade på filmen så kände jag igen guiden Jirjes Canavati som jag träffade i  Besök i Födelsekyrkan 2012 

Lyssna på vad guiden  Jirjes Canavati berättar om varför den kristna i Betlehem emigerar. Vem vet bäst varför de kristna emigerar? den kristne Betlehemiten Jirjes Canavati eller Lisa Abramowicz?

Lyssna även på  "Ekot har träffat Leila Shahid som säger att allt har blivit sämre sedan palestinierna fick status som permanent observatörsstat i FN förra året. – Den palestinska ekonomin är mycket dålig. Arbetslösheten stiger, speciellt bland unga och nästan ingen investerar längre då läget har blivit så osäkert, bland annat till följd av vad som hände sedan vi fick status som permanent observatörsstat, säger Leila Shahid, som är på besök i Stockholm för att delta i Palmecentrets Anna Lindh-seminarium. – Israel straffade oss genom att under en period inte överföra våra palestinska skattepengar, pengar som är mycket viktiga för vår ekonomi. Israel sa att pengarna användes för att betala av den palestinska myndighetens skulder för elräkningar, säger hon. ” Ur SR - Ekot

Not 1 "Representanter från Sveriges kristna råd, Svenska kyrkan och Diakonia uppvaktar idag (13/6) Utrikesdepartementets chef för Mellanöstern och Nordafrika-enhet (MENA), för att uppmana Sverige att agera mot Israels beslut att dela av Cremisan-dalen på den ockuperade Västbanken med en separationsmur." Stöd medmänniskorna i Beit Jala 

 
Läs även andra bloggares åsikter om

"Anders Carlberg vågar ta ställning till Israels högernationalistiska politik, han tar upp Svenska kyrkans och frikyrkornas inställning till Israel och den svenska judenheten, han beskriver svenska politikers handlande och vilken betydelse den stora muslimska invandringen till Sverige har för svenska judar i dag" Ur Dagen 
Dagen-2 

37 kommentarer:

 1. "Vem vet bäst varför de kristna emigerar? den kristne Betlehemiten Jirjes Canavati eller Lisa Abramowicz?"

  Vem vet bäst vad som händer i Israel och varför? Den judiske israelen G. Tikotzinsky eller Egon?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 2. Herr G, du är säkert en alldeles utmärkt källa till vilka resonemang som förs i kretsarna av svenskar utflyttade till Israel.

  SvaraRadera
 3. Hahahahaha...... G.Tikotzinsky, visar för en gångs skull exempel på humor (hoppas jag).

  Efter att ägnat 700 inlägg att försöka förolämpa andra debattörer och röra ihop internationell rätt med egna önskemål och spekulationer så återstår det avgörande argumentet, "men jag är ju i varje fall Israel".

  Själv träffar jag ofta Mark Regev, Danny Danon etc..
  Vet de bäst vad som händer inom den nuvarande Israeliska regeringen. Självklart !
  Har de rätt i allt de säger om Israel/palestina konflikten, Självklart inte !

  Ujujuj....

  SvaraRadera
 4. Har den kristne Betlehemiten Jirjes Canavati rätt i allt han säger om den israelisk-palestinska konflikten? Självklart inte!

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 5. Känns något magstarkt när Abramowicz försöker kräng sig in i riddarrustningen till de kristnas försvar.

  Har lite svårt glömma när Svenskisrael-information publicerade intervjuer med kristna palestininer i Betlehem där man klippte bort allt som andades kritik mot israel, men behållit valda delar om konflikterna med lokala muslimer (exempelvis var det inte lämpligt att berätta att konflikten inte gällde de lokala muslimerna) och sen ville få det att låta som dessa varenda skälet att de kristna flyttade.

  Inte inte minst att hon skrev att Samir på TV-stationen höll på att packa sin väska för att emigrera, han suckar bara när man frågan om han packat färdigt den här gången.

  Hur djupt har man inte sjunkit om man i en artikel säger sig bry sig om de kristna, och i andra sammanhang tystar deras röster eller ljuger ihop historier för att Israel skall slippa kritik. tur att SII är så liten att man inte behöver bry sig....

  SvaraRadera
 6. Joakim, du tillstår alltså med dina ord att Egons jämförelse Lisa A./ Jirjes C. är olyckligt, även om det inte var din avsikt. Har Jirjes rätt i allt han säger - och säger han verkligen allt han vet och känner? Vill han gå in på det osäkra för kristna i en framtid med ett idag odefinierat styre ett även om man frågar? Kalla mig skeptisk.

  Vore konstigt, tycker jag, om kristna palestinier inte skulle känna sig osäkra inför det osäkra som skulle kunna komma från muslimska håll, om man tittar på kringliggande länder och bara någon mil bort till Gaza.

  Jag har berättat det förut: Pappan till min arbetskollega från Jerusalem, kristen familj som emigrerade efter kriget '67, sade vid den tiden att muslimerna skulle första gå efter judarna och sedan efter de kristna. Antar han talade om extremgrupper, den sort som nu verkar i Syrien och skär halsen av präster.

  Jag är så borta att jag tror det finns mer är en orsak till att kristna emigrerar. Kan det möjligen vara svårigheter under ockupation, plus insikt att det aldrig kan bli bättre även OM det blir slut på ockupationen? Vilket tycks ligga långt bort eftersom Abbas och hela konkarongen verkar tjäna på att inte förhandla.  SvaraRadera
 7. GT. "Självklart inte!"
  När den kristne Betlehemiten Jirjes Canavati berättar i Youtubefilmen om varför hans två bröder valde att lämna Betlehem och nu bor i USA så påstår du att han ljuger!

  Lisa A skriver "Militanta muslimer har beslagtagit kristna hem och förföljt de kristna, vilket bidragit till deras flykt."

  Under mina två resor 2008 och 2012 besökte jag verkligen leta upp kristna palestinier att bekräfta detta påstående, pratat med många enskilt, men ingen ger den berättelsen. En kristen kvinna jag samtalde med ( hon jobbade som frukostvärdinna på ett hotell) Sa det är ju inte bara kristna som emigerar det gör även unga muslimer från Västbanken. Det går ca 20000 arbetslösa universitetssutbildade palestinier på Västbanken. Jag förstår om de tar chansen att åka om de får ett visum.

  SvaraRadera
 8. Joakim, var inte så ogenerös mot Lisa Abramowitz. Hennes inriktning handlar om att skapa balans i Sverige mot dem som ständigt framför ensidig israelkritik. Det rapporteras friskt i Sverige om israeliska ageranden och det saknas inte extrema israelkritiker i teve-sofforna. Ibland finns paneler med enbart kritiker, ingen som helst motvikt. Om hon väljer att rapportera det som inte rapporteras i Sverige i mainstream eller från aktivisthåll, ta det med ro.

  Du tar ju med ro att Egon har en mycker begränsad inriktning. Du lierar dig med Egons syn och han lutar sig mot dig. (Nån sorts symbios? :))

  Klart du är irriterad över att Lisa A. poängterar somligt. Men varför?

  SvaraRadera
 9. Abramowitz skapar verkligen inte någon "balans i Sverige"!

  Avlönad lobbyist, som förlorade själva sakfrågan för minst 10 år sedan, och sedan dess ägnat sig åt att springa israeliska högern/Utrikesdepartementets ärenden.
  Utöver detta så ägnar hon sig flitigt åt karaktärsmord på folk, som antingen utrycker sig kritiskt mot israels politiki, alternativt stöder palestiniernas rätt.

  Numera är hon så marginaliserad att hon för "debatten" i Livets ord-blaskan Världen i dag, eller på obskyra hemsidor som Newsmill.

  SvaraRadera
 10. Om någon skulle skriva att "judarna skulle först gå efter muslimerna och sedan efter de kristna" skulle jag betrakta detta som rasism, dvs projiceringa av ett otrevligt beteende baserat på en kollektivisering av folkgrupp utifrån etnicitet/religionstillhörighet. Dvs, den klassiska definitionen av rasism, i detta fall skulle även termen "antisemitism" vara fullt tillämpbar.

  Det är dock tveksamt om ett tillägg av typen "Antar han talade om extremgrupper, den sort som Baruch Goldstein tillhör och de som fortfarande ser till att hans grav är rikligt utsmyckad" skulle tvätta bort rasismen i den första meningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. BiB, nu lyser dig om din oförmåga att skilja mellan religioner och ras!

   Att hävda "Om någon skulle skriva att "judarna skulle först gå efter muslimerna och sedan efter de kristna" skulle jag betrakta detta som rasism, .." bevisar att du begriper inte att kristendomen eller islam är beskrivning av tro bekännelse INTE rasart.

   Men som vanligt visar du igen din rätta böjning.

   Radera
 11. A-K, jag vet inte om man kan kalla det ogeneröst att acceptera lögner.

  Både Samir och andra som de intervjuat kände sig extremt kränkta och kunde knappast tro att någon kunde göra nåt så ruttet när jag översatte texten för dem.

  Jag har inget emot att man inriktar på att företräda en part i konflikten så länge man inte samtidigt anklagar andra för ensidighet.

  Jag hoppas väl verkligen inte att du anser medvetna lögner har blivit ett acceptabelt/nödvändigt redskap för att kunna företräda Israel. Eller ?? Vad skulle det i så fall säga om deras nuvarande politik.

  SvaraRadera
 12. Bröder 11:44,

  Nu gör du som Joakim, Guardian och Urbaann - du fantiserar ihop uttalanden som jag aldrig gjort. Det är, tyvärr, Palestina-aktivisternas modus operandi. Egon - var har jag skrivit något om ett Youtube-klipp eller några emigranter? Det enda jag har gjort är att bredda Joakims logik lite så att den omfattar fler människor och etniska grupper i mitt land.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 13. Om han sett lite av hatprogrammen mot Judar från Hamas, eller hört arabisk antisemitisk propaganda på västbanken så handlar det också om att överdriva saker som faktiskt gjorts eller sagts av Israeler, och samtidigt plocka bort all typ av information som skulle kunna nyansera bilden (typ berätta om pricetag överfallen, men inte berätta att de flesta vanliga Israeler tar avstånd från dessa, och att de jagas av israelisk polis etc..).
  När nu en Hasbara aktivist gör samma mot kristna palestinier så kallas det att "skapa balans i debatten".
  Rätt sinistert enligt mig....

  SvaraRadera
 14. Joakim 15:37,

  Medvetna lögner verkar vara rutin bland Palestina-aktivister, i alla fall på Egons blogg. Exempel: Egons förfalskade citat när han översätter. Ditt påstående att det bodde judar under jordansk ockupation/annektering. Gunnars påstående att helt vanliga poliskonstaplar var tungt beväpnad militär.

  Om man sedan vidgar horisonten lite, så har vi tex Hajjs förfalskade foton, "skadade" palestinier som springer från båren när de tror TV-kamerorna slutat rulla, och många många fler.

  Svensk media med Aftonbladet och FiB i spetsen har vi behandlat utförligt på al-hamatzav.org. Det gick ju till och med så långt att FiB fick dra tillbaka en artikel.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 15. Du GT du skriver " Har den kristne Betlehemiten Jirjes Canavati rätt i allt han säger om den israelisk-palestinska konflikten? Självklart inte! G. Tikotzinsky

  Jag utgår ifrån att vi diskuterar i detta blogginlägg den You-tube film jag länkar till "Bethlehem Palestine Tourism"

  Du skriver "var har jag skrivit något om ett Youtube-klipp eller några emigranter?"

  Vad har du egentligen kommentarat? se ovan

  SvaraRadera
 16. Joakim, du får väl ta upp med Lisa Abramowitz vad hon skrev då? Ge henne chansen att ge sin uppfattning om vad som sades och vad hon skrev? Lögner är när man medvetet för fram osanningar. Om du inte var med kan du inte veta vad som sas, eller hur?

  Guardians förmåga att bedöma vilka som har förlorat sakfrågor haltar betänkligt efter så många tabbar här. Så av detta vart det rakt ingenting. Visst har säkert Lisa A. förlorat i hans och andra palestinaaktivisters ögon. Men ett biased utlåtande har rakt inget värde. Ledsen.

  SvaraRadera
 17. BiB: Frasen som min väninnas pappa enligt dottern hade sagt var nånting han kanske hade upplevt under sin tid som kristen, jag gissar grov extremism av den sort vi själva sett prov på. Om han är/var rasist eller inte kan du inte veta. Vad jag vet var han en from och rättfärdig kristen som tog sin familj från Jerusalem av flera olika orsaker. Det stör dig att det finns araber som pekar på rädsla för somlig muslimsk extremism? Har det inte gått in hos dig att de hemskaste handlingar idag drabbar kristna syrier från muslimskt jihadiskt håll? Är man rasist om man pekar ut de muslimer som begick dådet mot den katolske biskopen man knappt kan beskriva? Vad i islam handlar förresten om ras?

  SvaraRadera
 18. Egon,

  Jag breddade Joakims logik (kommentar 10:27) till att gälla allmänt. Med andra ord, hans logik gäller inte bara högt uppsatta israeliska tjänstemän och politiker, utan även kristna araber från Bethlehem.

  Joakims filosofiska geni leder till följande: Jirjes Canavati har ibland rätt och ibland fel. Men därav kan vi inte säga något om ett specifikt uttalande var rätt eller fel.

  Vi vet däremot att Egons och hans gästbloggares bloggartiklar brukar innehålla många sakfel och förfalskningar. Sannolikheten att Jirjes Canavati hade fel i detta fall är därför stor rent intuitivt (utan att ha räknat ut någon exakt statistik.) Nej, det är inte "guilt by association." Det är en tillämpning av Bayes Theorem.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 19. A-K Roth, du vidarebefordrade ett uttalande som rörde vilka planer om omhändertagande av andra religionsutövare som "muslimerna" som kollektiv grupp tydligen hade konspirerat sig samman om. En parallel till när vissa galningar hänvisar till judiska planer förmedlade av Sion Vises protokoll.

  "Vad i islam handlar förresten om ras?", inget vad jag vet. Däremot är den nutida definitionen av rasism just tillskrivande av grupper av etnicitet och/eller religionsutövare kollektiva egenskaper och ej ge dessa möjligheten att få bli bedömda som individer, så som du gör av "muslimerna" i den citerade meningen ovan.

  Just försöket att begränsa begreppet rasism till att det endast ska få handla om folk med gemensamma DNA-basparssekvenser (vilket alltså skulle utesluta att judiska konvertiter skulle kunna vara utsatta för antisemitism) är det väl bara kommentarsfältet hos Avpixlat som håller på med fortfarande. Visserligen är detta många av dina gamla debattvänner, A-K Roth, men jag trodde att du försökte hålla en lite bättre standard på denna sida. Du får jobba lite mer på det.

  SvaraRadera
 20. OK GT du skriver "Joakims filosofiska geni leder till följande: Jirjes Canavati har ibland rätt och ibland fel. Men därav kan vi inte säga något om ett specifikt uttalande var rätt eller fel."

  OK då förstår jag du kommer endast med ett allmänt tyckande, men då behöver vi inte ta dina kommentarer på något större allvar.

  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 21. men snälla nån A-K, värst vad jag förväntas tala med alla.
  Det var du som med liv och lust kastade dig in i detaljerna, flera här på sidan har själva varit i Betlehem och träffat de inblandade. det går väl att uttrycka att det känns smaklöst att hoppa mellan att ljuga ör att tystna de kristnas röster ena dagen, och andra dagen låtsats vara vår vän.

  och till vilken nytta skulle jag kontakta LA om detta. Snälla nån, SII har sjunkit i trovärdighet från attskiva i vanliga tidningar till VärldenIdag och Newsmill. Om jag tog en offentlig debatt så skulle ju SII få mer uppmärksamhet än de har idag. Det kan jag göra dagen de behöver uppmärksamhet för nåt bra de gjort, men för lögner skall man inte få nån hjälp på traven.

  SvaraRadera
 22. Kul att G. Tikotzinsky utnämner mig till "Filosofiskt geni".

  Trots att skillnaden bara är att jag har sakkunskap, erfarenhet och utbildning på de ämnen jag pratar om, är det smickrande att man för detta blir sedd som Geni av Tikotzinsky.

  Man får verkligen tacka, och dessutom skicka en liten uppmuntran att han också skulle kunna nå samma höga nivå i framtiden, bara han börjande läsa på, och sätta sig in i sakfrågorna lite grann...

  Men tack för berömmet ;-)

  SvaraRadera
 23. Joakim, klart du väntas tala med folk! Du är ju en som förespråkar direkta samtal? I stället sysslar du med att nedvärdera bakom ryggen, på en israelbiased blogg. Snyggt?

  Du anser att SII har "sjunkit" för att de nu skriver i Världen och Newsmill? Om, säger om, SII inte ges plats i mainstreammedia kan det lika gärna vara dessas fel, bias, policy von oben, fördomar etc. Dvs, om det du skriver är sant. Nån gräddfil som många andra organisationer har SII tydligen inte. Och det ska de klandras fuor. Juryn är nog ute om det.

  SvaraRadera
 24. A-K, vad spännande, hur skapar en organisation en "gräddfil" till media ? Skulle vara extremt skönt att ha.
  Sen är det inte så jag inte talared SII, även om det var ett tag sen, tror det var israels national dags firande senast.
  Men just i detta fall ser jag verkligen ingen anledning ge nån medial draghjälp.och då ser jag inget orimligt i att jag i en diskussion uttrycker obehag över att SII i vissa kretsar säger sig ta parti för kristna minoriteter, och i andra fall tystar eller förvränger deras röster.

  SvaraRadera
 25. Inte vet jag hur det skapas, Joakim, jag kan bara spekulera. Kan vara allt från medvetet nonchalerande av somliga röster till vad som är lättast för stunden för en stressad journalist. Jag säger inte att en organisation nödvändigtvis söker gräddfil men att den kan finnas. Politik spelar roll för media.

  Under de värsta raketattackerna försökte en frilansskribent få in direktreportage på plats om vardagens verklighet i Sderot. Det blev blankt nej från mainstream, de var inte intresserade. Hade det då publicerats i Newsmill eller Världen, skulle du säga att skribenten "sjunkit"?

  Finner din kritik av Lisa A. lite undermåligt byggd.

  SvaraRadera
 26. oK, för mig låter det som det finns nån stor hemlig konspiration bland "mainstream" media där alla har nån slags inofficiell överenskommelse vad som får och inte får publiceras.
  Det finns flera politiska partier som jag vet du ogillar men som har samma idé,
  Hur vet du att historien om Sferot dissades av politiska skäl? Vem var journalisten? Var reportaget så bra att det själklart accepterades av stora redaktioner. Var det nån som brukar få in sina stories i andra sammanhang? Hade han/hon avtalat med nån av de stora tidningarna. Berätta gärna så kanske jag kan fråga ?

  Du får tycka vad du vill om min synpunkt på SII (menar du att de aldrig publicerat förfalskade historier från Betlehem??), men du brukar själv inte vara så förstående för skribenter som visat på antisemitiska tendenser, har aldrig hört att du kontaktar dem för att kolla hur de egentligen menade när du flashar ut dem här på sajten (typ eckeman nu senast). Om dr dessutom visste att ett publikt svqr från dig kunde ge vederbörande plats i större media, skulle du skriva nåt då?

  SvaraRadera
 27. Joakim: Jag har inte alla fakta och det har inte heller denna bloggägare. Han länkar förstås ofta till din organisation som auktoritet och så går det runt, runt, runt, och ser till slut ut som en liten clique av inbördes beundrare som alla håller samma politiska syn och visar samma sorts aktivism och fördömanden av oliktänkande. Jag ser en fara i detta, en fara som naturligtvis även finns på andra sidan och i alla dipyter.

  Visst kan mainstream ha dissat just denna skribent jag har glömt namnet på, men att det har funnits policy att sky ingående rapporteringar om eländet i Sderot under den värsta tiden är ju belagt. Du kan välja att tro eller inte tro eller att attackera budbäraren förstås. Vi som läser andra media och bloggar saknade inte rapporteringar men frågan jag drog upp var hur svenska mainstream höll sig och håller sig.

  Hur fick svenskar informationen i mainstream om hur raketkriget drabbade folket dag efter dag? Var det balanserat? Var det korta rubriker eller var det rapportering som var allmänmänsklig, detaljerad och empatisk?

  Här skriver Anna Veeder, svenskisrael, i artikeln "Sderot platsar inte i svensk TV" på Al-Hamatzav:

  http://al-hamatzav.org/permalink/sderot-platsar-inte-i-svensk-tv/

  Citat från Lars Adaktussons artikel:

  “På hemmaredaktionen och bland kolleger i andra medier möttes min rapportering av skepsis. Faktauppgifter ifrågasattes, diskussioner fördes om det är rätt att sända inslag som kan uppfattas som ett stöd för ockupationsmakten”.

  Notera "i andra medier", inte bara på SVT. Jag tror det visst fanns en oskriven lag. Och i detta klimat finns visst en plats och behovet av en motpart, den av dig nu dissade SII.

  Blunda du, Joakim, och försvara dem som ogärna ville släppa in reportage från Sderot. Jämför sen med hur lätt det var att få in rasistiska reportage av den typ du själv tog så illa vid dig av (AB/Boström).

  Klart du kan ha skäl att ta illa vid dig å dina kristna vänners vägnar från det Lisa A. skriver eller lämnar ute. Men tar du illa vid dig över somligt folkkränkande som har släppts fram på denna blogg eller det som lämnas ute här?

  Dags för fika! Fikastunden borde liksom allsången på Skansen bli till ett av UNESCOS World Heritage!

  SvaraRadera
 28. A-K, jag tror att ett ännu enklare skäl till att flera bloggare länkar till Diakonia är att våra analyser används generellt inom stora delar av europeisk politik och media. Alltså även i världen utanför bloggar ;-) men det kanske inte,var nåt svar som gjorde dig gladare....

  Nej, jag tar inte illa vid mig av så mycket som skrivs eller inte skrivs på denna bloggen (utom i kommentarsfälten). Bloggen har ju en tydlig målsättning som jag även privat tycker är intressant.

  Sen kan jag dock ge dig lite rätt, även jag har upplevt att diakoniaartiklar som kritiserat PA, Hamas etc.. varit svårare att få in, väckt mindre intresse än vinklar som känns " bekanta" i mellanöstern debatten. Men det är en lång historia där jag har flera teorier än konspirationer.

  Sen blir det återigen minst sagt lite märkligt, jag är med och i olika forum ordnar turer till Sderot för både media och politiker, ordnar möte med allt från skolbarn, lokal NGO, politiker. Skulle det vara att blunda för frågan...och hur ser du då på SII eller samfundet S-I mfl.. ???

  Ibland får jag en känsla av att du inte bryr dig så mycket om vad man verkligen gör, utan man är OK om man bara tycker som du gör. Har jag fel ??


  SvaraRadera
 29. Så du håller med att det kan vara svårt få in vissa artiklar i mainstream:

  "...även jag har upplevt att diakoniaartiklar som kritiserat PA, Hamas etc.. varit svårare att få in, väckt mindre intresse än vinklar som känns " bekanta" i mellanöstern debatten..."

  Så du känner till problemet men kunde inte tillstå detta när jag skrev att SII kom till för att balansera den rådande "bekanta" synen i mainstream. Tänka sig att det är svårt få in kritiska artiklar om Hamas! Undra på att somliga har en så nonchalant syn på vad Hamas står för.

  Undrar varför somligt känns mer "bekant" i debatten, om du nu, ähum, spekulerar rätt? :) Du vill inte spekulera i just detta.

  Så tillbaka då till att du skrev förklenande om att SII skulle ha reducerats till att enbart skriva i Världen och på Newsmill. Var det inte onödigt att skriva så under förhållandet?

  "...Ibland får jag en känsla av att du inte bryr dig så mycket om vad man verkligen gör, utan man är OK om man bara tycker som du gör. Har jag fel ??..."

  Jag bryr mig om vad du gör och vad du säger och hur du uttrycker dig. Du blir mer OK om du inte nedvärderar andra under dina debatter.
  Var kan jag läsa allt Diakonia har skrivit för att uppmärksamma sderotbornas utsatthet och verklighet? Vad gjorde Diakonia för att föra ut meddelandet i Sverige om detta under de värsta åren?

  SvaraRadera
 30. A-K, nu blandar du nog äpplen och päron.

  Att man behöver berätta om civilas situation i Sderot, ursäktar inte på något sätt att man försöker tysta/redigera rösterna från kristna palestinier.

  Om någon hade varit och intervjuat invånare i Gaza där de berättade om vad de drabbas av från både Israel och den lokala ledningen. men sen klippt bort allt som handlade om kritik mot Israel innan publicering så hade det ju varit jämförbart.

  Det innebär ju ingen som helst "balans", bara att en redan oseriös debatt tar ytterligare ett steg ner i dyn.

  Som jag sagt många gånger förut, det här är inte en konflikt på internet. Om någon förfalskar vittnesmål från drabbade civila så är det inte en "nedvärdering" att tala om det.
  Sorry, men det låter lite lekstuga över detta med balans och man därför skall vara lite extra snäll och överseende (eller misstolkade jag nu ?).

  Alla organisationer väljer sin egen inriktning, men självklart blir de som redan innan tagit ställning (oavsett Israelisk eller Palestinsk) mindre relevanta i media. jag för min del är inte så övertygad av nyttan med ensidighet, men alla väljer själva...

  I Sderot gjorde vi precis som i de palestinska områdena och tar dit och låter beslutsfattare och media möta människorna på plats.
  Och, inte minst så finns det idag en utbredd intern palestinskt kritik mot attackerna mot israeliska civila, där har partners inom Diakonia´s IHL program varit ledande.

  SvaraRadera
 31. Joakim: Hur många människor i Gaza vågar berätta vad de verkligen tycker om styret och förtrycket under Hamas?

  Och varför tala om att klippa bort "allt" om Israel? Din tankeövning låter inte realistisk. Det jag har minne av är bl.a. en film i vilken kritiken mot Hamas var noll och kritiken mot Israel utgjordes av judehatande klyschor från småbarn som måste ha lärt sig detta av vuxna. Och tårarna rann i sympati för dessa barn - mina också - medan en präst på denna blogg klandrade mig som filmkritiker för att sakna empati.

  Jag fortsätter att tycka detta: Så länge som palestinaaktivister har statsbidrag(!), ypperligt gästvänliga tevesoffor för aktivister och mycket tjänstvilliga journalister som inte ställer de svåra frågorna, så är det ganska tråkigt att behöva läsa förklenande och nedvärderande omdömen från en diakoniaman om SII på denna blogg. Jag finner det ojuste.

  SvaraRadera
 32. Joakim, jag tror Egon sysslar med kommentarer just nu, c:a 23:00. När detta kommer in har en till från mig förmodligen just antagits.

  Vill bara påminna om en fråga under artikeln "ifrågasatt stöd" du inte har kommenterat. Det handlar om min "avoghet" till detta du har sagt om Diakonias hållning:

  "...- Vi tycker inte att man kan straffa palestinierna för att Israel inte arbetar för en fredlig lösning. Det är inte acceptabelt..."

  Om du vill kommentera min kommentar, gör det under den rätta artikeln.

  SvaraRadera
 33. Men A-K, det var ju ingen tankeövning utan en exakt jämförelsen med vad som hände med Betlehemsbornas berättelser.

  Den här tråden handlade just om invånarna i Betlehem och då kände jag det låg inom ämnet att uppmärksamma att LA i Världen idag vill framstå som en vän av de kristna, medans hon motarbetar dem i andra sammanhang.

  Det var ditt val att sen starta en egen diskussion om SII, och framföra förslag att jag borde göra si eller så. (och egentligen göra saker som skulle leda till att de fick större genomslag)

  Jag förstår inte alls varför det är så viktigt att försvara deras agerande i denna fråga.

  Även om du tycker det är viktigt med de partiska/ensidiga organisationerna, så behöver man ju inte försvara när de ljuger, eller ?

  PS!! Jag slutade följa tråden om ifrågasatt bistånd. Kände att diskussionen drog iväg till helt annat ämne än den handlade om från början, Men tyckte jag redan sagt vad jag hade att säga till TT

  SvaraRadera
 34. Det var frasen att palestinierna ska "straffas" för att Israel inte arbetar för en fredlig lösning som föranledde min kritik. Varför ska palestiniers uppmuntran, hyllande och belönande av massmördare på något vis göras beroende av Israels agerande, när detta palestinska agerande i sig utgör en stor del av palestiniers icke-arbetande för fred. Låter som ursäkt även om du inte menade det.

  Mitt råd: Du kan och ska, utan att behöva kompromissa ditt engagemang för palestinier, som andra anständiga, kunna kritisera palestinska myndighetens spenderingar på det som inte kan försvaras, det som är folkfientligt och belönande av hemska brott. Vad andra än gör och inte gör. Det finns en gräns för vad som är acceptabelt.

  När du skriver att palestinierna ska straffas för något Israel inte ska ha gjort, då ägnar du dig åt att selektivt blunda, söker orsaker till deras agerande. Antingen är det nånting jag inte förstår av ditt resonemang eller så förstår du inte mitt.

  SvaraRadera
 35. Och exakt vad har PA med LA:s magplask att göra?
  Det är knappast PA som hindrar turisterna från att resa till Betlehem där de kristna palestinierna i stor utsträckning lever på turismen.
  Det är knappast PA som skurit av förbindelsen mellan Jerusalem och Betlehem med enorm olaglig mur….osv


  Nuförtiden ägnar sig LA mest att oja sig över muslimska kvinnors slöjor – vad nu det har med Israel att göra.
  Om hon ska dra en lans för kvinnors rättigheter borde i sådana fall Mea Shearim vara hennes primära bekymmer

  Och när jag behöver råd från dig Roth, så lovar jag att säga till…

  SvaraRadera
 36. OK A-K, du har varit på en välförtjänt semester, och det var syn vi inte kunde ses för jag tror det hade rett ut en del.

  MEN, vad i hela friden pratar du om !!!!!!!??????

  Har det funnits en parallell debatt med Gunilla Carlsson om vart biståndet till palestinierna går,,, vart då ????

  Har nån intervjuat mig i den frågan, vemdå ?????

  Varför känner inte UD till den debatten, och har nån visat att WB har fel ????

  Och som du isåfall borde sett om du varit hemma så är jag generellt tveksam till allt stat-stat bistånd som Gunilla Carlsson uteslutande talade om. vad har jag försvarat med detta ????

  Du måste faktiskt fått nånting helt om bakfoten här !!!

  SvaraRadera