27 september 2013

2013 Right Livelihood Award

"Årets Right Livelihoodpris, som ibland kallas det alternativa Nobelpriset, delas mellan fyra män.

Gynekologen Denis Mukwege från Kongo för hans arbete med att hjälpa kvinnor som överlevt sexuellt våld i krig
Människorättsadvokaten Raji Sourani från Palestina driver ett center för mänskliga rättigheter i Gaza och tilldelas priset för sitt arbete med frågor kring mänskliga rättigheter i hela arabvärlden.

Den schweiziske insektsforskaren Hans Herren får priset för sitt arbete med att trygga en hållbar och säker livsmedelsproduktion, bland annat genom biologisk bekämpning av skadedjur.

Den fjärde pristagaren Paul Walker från USA prisas för att under två decennier ha arbetat mot kemiska vapen. " Ur SvD



Min blogg som skriver om Palestinias och deras kamp för en rättvis fred och frihet är valet av människorättsadvokaten Raji Sourani från Palestina glädjande.
  
"Raji Sourani (Palestina) "För hans orubbliga engagemang att upprätthålla rättssäkerheten under extremt svåra förhållanden". Raji Sourani har, utan fruktan eller partiskhet, försvarat och främjat mänskliga rättigheter för alla i Palestina och den arabiska världen i 35 år. Som den mest framstående människorättsadvokat baserad i Gazaremsan, etablerade Sourani det Palestinska centret för mänskliga rättigheter för att dokumentera och undersöka brott mot mänskliga rättigheter i de ockuperade områdena, och har försvarat oräkneliga offer inför israeliska domstolar. Aldrig tveksam till att tala sanning till makten, Sourani har fängslats vid sex olika tillfällen med både av Israel och den palestinska myndigheten." Ur Right Livelihood Laureates


" Israel hindrade igår tre välkända försvarare av mänskliga rättigheter att lämna Gaza. De skulle ha deltagit i en internationell konferens nästa vecka, i Belgien, på inbjudan av Diakonia.
Issam Younis och Mahmoud Abu Rahma kommer från organisationen Al Mezan, en av Diakonias partner i det ockuperade palestinska territoriet. Även Raji Sourani från Palestinian Center for Human Rights har nekats utresetillstånd.
" Ur Diakonia- "MR-försvarare förhindras lämna Gaza"

Kyrkans tidning
Dagen  ( Obs ! Tidningen ger priset enbart till Denis Mukwege! )

SR

Läs även andra bloggares åsikter om 

15 kommentarer:

 1. Det var ju tråkigt att Hamas inte låter sina palestinska bröder resa ut från Gaza. Egon - kan inte du och Diakonia göra något åt saken?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 2. GT Kan du inte läsa "Israel informerade i tisdags att de avslagit de tre MR-experterna ansökan om att få resa ut från Gaza. "

  SvaraRadera
 3. Ah, Israel är en suverän stat och bestämmer själv vem som skall få inresevisum. Har du något problem med det?

  Det går väl utmärkt att resa genom Egypten? Gaza har ju en gränsövergång till Egypten i Rafiakh, och därifrån är det bara en kort biltur till Kairos flygplats för vidarefärd till Europa. Vad harderas reseplaner med Israel att göra?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 4. GT "Ah, Israel är en suverän stat och bestämmer själv vem som skall få inresevisum. Har du något problem med det?"
  Svar: Det är jag metveten om men det var du som påstod att " tråkigt att Hamas inte låter sina palestinska bröder resa ut från Gaza." trots att de var Israel som stoppade deras utresa. Obs denna händelse utspelades 2008-09-12 och från och till har gränsen Egypten/Gaza varit stängd.

  SvaraRadera
 5. Jaha, var det bara det gamla tricket att koppla ihop två orelaterade händelser, som dessutom skiljer sig i tid, allt för att lura läsarna. Den här gången trillade till och med jag i fällan.

  Egon - varför är det så viktigt för palestina-fantasterna att ljuga för läsarna hela tiden? Du själv har förfalskat citat. Den arabiska läkaren ljög om att vara ögonläkare. Gunnar ljuger om polisernas beväpning. Wohlfeil ljuger om att träffa israeliska tjänstemän "ofta." Urbaann ljuger om svenska regeringens definition av "folkrätt."

  Gäller inte 8:e budordet längre?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 6. Egon,

  Det står helt klart att Diakonia inte beskriver händelsen helt ärligt. Israel "hindrade" inte utresan från Gaza. Israel hindrade inresa i Israel - vilket är två helt skilda saker. Om personerna velat lämna Gaza hade de kört 40 km söderut och använt gränsövergången till Egypten.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 7. GT Oj Oj Diakonia ljuger ! Kommer genast ställa Joakim W till ansvar.
  Men var ärlig GT du skriver " Israel hindrade inresa i Israel " är inte det i praktiken samma sak ? De kunde inte lämna Gaza via Israel för att resa till Belgien sysslar du inte med juridiska spetsfundigheter som drar löjets skimmer av ditt försvar för en omöjlig sak. Ang. gränsövergången till Egypten " från och till har gränsen Egypten/Gaza varit stängd." Om den hade varit öppen hade de säkert tagit den vägen. Frågan är: Varför hindra " Mellan österns enda demokrati " tre välkända försvarare av mänskliga rättigheter att resa till Beligen på konferens ?

  SvaraRadera
 8. Egon,

  När det finns flera gränsövergångar så är ett förvägrat inresevisum till Israel absolut inte samma sak som att hindras lämna Gaza.

  Om gränsövergången till Egypten var stängd, då var det ju EGYPTEN som hindrade personerna att lämna Gaza, eller möjligtvis både Israel och Egypten tillsammans. Så, ja, Diakonia ljög. Eller har jag missat något?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 9. GT "Egon - varför är det så viktigt för palestina-fantasterna att ljuga för läsarna hela tiden? Du själv har förfalskat citat."
  Du försöker smula sönder våra artiklar med faktafel av detaljer, skriver tex. Gunnar S "Tungt beväpnad militär" När mina ögon öppnades var det omskakande -2 Om tex någon i en artikel tar fel på en polis och en IDF-soldat betyder det inte att artikeln i sin helhet är felaktig.

  SvaraRadera
 10. Nej, Egon, jag smular inte sönder artiklarna. Du och dina sidekicks ljuger om kärnpunkterna.

  Kärnpunkten i Diakonias artikel var ju att just Israel "hindrat..." Och det visade sig vara lögn.

  När du förfalskade citatet uteslöt du att författaren förnekar Staten Israels existens, vilket var kärnpunkten i det politiska budskapet.

  En läkares specialistkompetens är visserligen inte kärnpunkten i artikelen, men om en edsvuren läkare ljuger om sin kompetens så kan man inte riktigt lita på resten av testen heller.

  Gunnars hela artikel var färgad av dramatiska lögner och halvsanningar - tungt beväpnad militär, skarpladdade vapen osv. Tillsammans gav de ett mycket klart, men lögnaktigt, politiskt budskap.

  Varför håller du dig inte till sanningen i stället? Jag upprepar frågan - har 8:e budordet avskaffats?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 11. Egon, som vanligt har Tikotzinsky fel. I inlägget 09.57 påstår han att personerna lika gärna kunde åkt ut via Egypten. Egon innan du slösar tid på TK' lekstuga så kan det vara värt notera att han missar daterigen av pressmeddelandet. Vid denna tid var Israel del av kontroll mekanismen för gränskorsningen och enligt FN den part som oftast blockerade användningen av Rafah. Tunnlarna var under Hamas och i vissa fall även salafistiska gruppers militära kontroll och alltså helt omöjliga eller snarast livsfarliga för både AlMezan eller PCHR att använda.
  Israel hade vid denna tiden kontroll över samtliga legala övergångar och var ansvariga för att garantera rörlighet för skyddade individer som inte utgjorde militärt hot mot Israel.
  Seriöst Egon, TK vill bara reta upp dig och slösa bort din tid. Som du sett saknar han kunskaper om både lokala förhållanden, militära frågor och juridik men hoppas ingen kollar hans påståenden. Lägg den tid på inläggen som de förtjänar ;-)

  SvaraRadera
 12. Om vi nu skippar tjafsandet. Otroligt kul besked från Right livelyhood. Dennis Mukwege är en kär vän och otroligt välförtjänt av priset efter alla år, precis som Sourani.
  Bara att konstatera att RLA snart blivit mer relevant än Fredspriset där den norska kommitten tragiskt nog förlöjligat priset genom åren genom att blanda riktiga pristagare med löjliga politiska utspel, priset till Obama eller EU har ju varit såna botten napp att det blir svårt rehabilitera respekten. Vänliga hälsningar från Joakim på resande fot.

  SvaraRadera
 13. Joakim,

  Var du sjösjuk när du läste datumet på Diakonias notis?

  Egypten hade år 2008 full kontroll över gränsövergången i Rafiakh.

  Sedan EU drog tillbaka sina gränsövervakare 2007 var Israel inte längre del av kontrollmekanismen för gränsövergången. Sedan dess har Egypten öppnat och stängt gränsen i enlighet med Egyptiska beslut. Tex så stängde Egypten gränsen 3 feb 2008 efter att Hamas sprängt gränsstaketet den 22 januari. Egypten öppnade gränsen i maj 2011, och stängde gränsen i augusti 2013.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 14. TK hade för första gången rätt i en sakfråga. 2008 var Israel inte längre del av Rafah-mekanismen.

  Jag var på resa i ett helt annat ärende och fick kolla mina anteckningar varför jag skrev som jag skrev 2008. Det hade att göra med den andra punkten som jag påpekade att Hamas hade kontrollen över Rafah och beroende på det dåvarande (och ofta nuvarande) politiska läget så var det farligt för MR-juristerna att använda Rafah och dessutom annonsera sin ankomst genom att söka tillstånd hos Hamas vilket man måste göra i förhand (Hamas "administration" har dessutom ständiga läckor till mer extrema grupper). Det var därför man med stöd från EU-konsulaten hade sökt utresetillstånd via Israel (man måste inte föranmäla sig vid Hamaskontrollen innanför Erez), och Israel var mycket väl införstådda med skälen till att de inte kunde använda Rafah.
  Därav både förvåning och kritik när Israel istället stoppar resan trots att man står för den blockad som i övrigt gör det omöjligt att resa normalt från Gaza via båt eller flyg (+ att man bombat sönder flygplatsen).
  Det intressanta är naturligtvis hur Israels och Hamas intressen möts i synen på MR-aktivisterna och strävan att försvåra deras arbete.

  Då står det väl efter flera månader bara sisådär 20-1, istället för 20-0 till mig i sakfrågediskussioner med TK. Men som sagt, det behövs alltid undantag för att bekräfta regeln ;-)

  Och jag vidhåller min kritik att det är onödigt slösa tid på alla "röda strömmingar" som han slänger ut på bloggen i hopp om att ingen skall kolla fakta.

  SvaraRadera
 15. just ja, TK skriver "Egypten hade år 2008 full kontroll över gränsövergången i Rafiakh".
  Man skulle ju kunna skriva det är fel, MEN, jag gör den snälla tolkningen att Egypten hade full kontroll om de ville öppna eller stänga själva gaten. Däremot hade naturligtvis Hamas strikt kontroll över vilka som kunde passera ut eller in (utom dagarna då muren mot Egypten sprängdes då det var fritt att komma ut eller in utankontroll).

  SvaraRadera