29 september 2013

Al-Aqsa


Igår var det 13 år sen den 2:a Intifadan eller Al-Aqsa-intifadan startade som var ett palestinskt uppror mot Israels ockupation och inleddes den 28 september 2000 i samband med att Sharon gjorde ett uppmärksammat besök på mosképlatsen i Jerusalems Gamla Stad.


 Sep 26, 2013 A group of nationalist Israelis have defied a ban on non-Muslim visitors entering the contested al-Aqsa mosque. Palestinians at the holy site, known to Jews as the Temple Mount, have said the move is gross provocation. Al Jazeera's Peter Sharp reports from Jerusalem.
 
Det tristna är att Israel fortsätter nu att tillåta nationalistiska israeler att besöka tempelplatsen. Det ses som en provokation för muslimska palestinier. Kunde inte Israel visa lite god vilja mot de muslimska palestinierna låta dem bestämma över vem som får besöka Tempelplatsen, judarna har ju sin böneplats vid Västra muren.

Enligt officiell judisk uppfattning får inte en from jude beträda tempelplatsen eftersom han då av misstag kan råka trampa på Kodesh Hakodashim ( den allra heligaste delen i det judiska templet) vars exakta belägenhet okänd.

Jag har tidigare skrivit om detta “Dessa judiska extremister vill riva Klippdomen och bygga ett judiskt tempel där, det får också stöd av kristna som länkar samman staten Israel med Bibelns profetior om Jesu återkomst och den yttersta tiden, där ingår att ett nytt tempel ska byggas i framtiden i Jerusalem. “ Oroligt på Tempelplatsen

Läs även andra bloggares åsikter om

14 kommentarer:

 1. Kunde inte muslimerna visa lite god vilja och låta ALLA som vill be på Tempelplatsen göra så? Det är helt oacceptabelt att palestinierna försöker fördriva judar från judarnas heligaste helgedom.

  Egon - jag trodde du stödde tolerans och alla människors rätt att utöva sin religion i frihet. Uppenbarligen är det inte så. Är det bara judar som du vill förneka rätten att utöva sin religion, eller finns det fler religioner som du vill förtrycka?

  G. Tikotziinsky

  SvaraRadera
 2. GT "Egon - jag trodde du stödde tolerans och alla människors rätt att utöva sin religion i frihet. "
  Ja men gör det i era egna helgedommar! Ni har ju berövat palestinierna deras hus jordbruksmark nu fruktar de att ni berövar dem Tempelplatsen. Ni utestänger kristna tiil Jerusalems kyrkor

  SvaraRadera
 3. Tempelberget är en judisk helgedom, liksom det är en muslimsk helgedom. Har du något problem med att samma ställe kan vara heligt för två religioner?

  Från vilka kyrkor har kristna utestängts?

  Vem är "ni"? (Nu måste du vara MYCKET försiktig, Egon.)

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 4. GT "Från vilka kyrkor har kristna utestängts?" Måste jag "mata dej med sked" hela tiden med länkar till varenda kommentar , googla lite grann själv! "Jerusalem's kristna protesterar" Vem är "ni"? Svar Den Israeliska staten

  GT "Har du något problem med att samma ställe kan vara heligt för två religioner?"

  Nej det har jag inte platsen är helig för oss kristna också ( Jesus befann sig på Tempelplatsen vid många tillfällen )

  Men nu är det så att Klippdomen har stått där nu i 1321 år( Salomons tempel stod där i 373 år, Herodes tempel i 580 år) byggnaden klarade sig från att bli förstörd under korsfarartiden, 1099-1187 då Jerusalem var huvudstad i ett kristet kungarike,

  Och då tycker jag att vi andra som är gäster från andra religioner får hinna oss i att de sätter reglerna.
  ” skall bevara alla religioners heliga platser; och skall vara trogen principerna i Förenta Nationernas stadgar.” Slut citat ur Staten Israels Självständighetsförklaring


  Klippdomen har stått där nu i 1321 år( Salomons tempel stod där i 373 år, Herodes tempel i 580 år) byggnaden klarade sig från att bli förstörd under korsfarartiden, 1099-1187 då Jerusalem var huvudstad i ett kristet kungarike, Kungariket Jerusalem, innan staden återtogs till muslimskt styre av Saladin.

  SvaraRadera
 5. Egon,

  Jag gjorde som du föreslog och googlade "jerusalems kristna protesterar". Jag tittade igenom de 30 första resultaten, och fann NOLL referenser till att kristna utestängts från kyrkor i Jerusalem. Nu får du gärna lämna mer information om vilken kyrka du har i tankarna. Annars avskriver vi det hela som en till lögn - i bästa fall.

  Om "ni" är den israeliska staten, då förstår jag verkligen inte. Menar du att palestinierna har en konflikt med israeliska staten, så därför skall all världens judar utestängas från Tempelberget?

  Om reglerna som muslimerna sätter är att judar förvägras tillträde, så tycker jag absolut inte att vi skall finna oss i detta. Som du själv skrev, så garanterar Staten Israel religionsfrihet för alla religioner. Också för judarna.

  Vad gäller din ide om tidsperspektivet så är det ju mycket intressant. Menar du att vid alla liknande konflikter skall vi mäta vem som besuttit helgedomen/staden/landområdet längst, och sedan låta den gruppen "sätta reglerna", inklusive att stänga siten för andra etniska grupper/religionsutövare?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 6. GT " Menar du att palestinierna har en konflikt med israeliska staten, så därför skall all världens judar utestängas från Tempelberget?"
  Om du lyssnar på intervjuerna i filmen ” Settlers och religios right är väldigt provocerande” Jag tycker inte du skall tala om " all världens judar utestängas från Tempelberget"

  SvaraRadera
 7. Egon,

  Videosnutten visar poliser som arresterar en preson. Det framgår inte vem han är, eller varför han blir omhändertagen. Framförallt så ser vi ingen kyrka, eller kristna som blir utestängda från kyrkor i Jerusalem.

  Nu får du verkligen presentera fakta om kristna som utestängs från kyrkor i Jerusalem, såsom du påstod. Sökning på Google enligt DIN sökformel gav NOLL träffar. Din videosnutt gav NOLL exempel.

  Är det så att du fantiserat ihop anti-israeliska lögner nu igen?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 8. Egon 14:10,

  Sorry, jag känner inte till filmen. Jag visste inte att jag debatterade med en ovetande filmregissör. Jag trodde verkligen att det var Egon som skrivit kommentarerna ovan.

  Frågan är vad DU, Egon, menar: Jag tolkade bloggtexten och din kommentar ovan "Ja men gör det i era egna helgedommar!" som att palestinierna skall tillåtas utestänga världens judar från Tempelberget.

  Som textens författare har du naturligtvis tolkningsföreträde, så varför är det så svårt för dig att tala om för läsarna vad du egentligen menar?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 9. GT Om du inte kan läsa den bifogade texten ( som även finns på engelska) av
  Ledarna för kyrkorna i Jerusalem
  " En dag av glädje och fest förvandlades till stor sorg och smärta för en del av våra trogna eftersom de var illa behandlade av vissa israeliska poliser som var närvarande runt portarna till Gamla Stan och passager som leder till den heliga Gravens kyrka. "

  Då kan jag inte hjälpa dej längre

  SvaraRadera
 10. Jaha, Jag ser fortfarande ingenting om att kristna utestängts från kyrkor i Jerusalem.

  Men nu var det inte kyrkor i Jerusalem bloggtexten handlade om, utan om judars rätt att be på Tempelberget. Så jag ber att få återgå till det ämnet:

  Vad menade du egentligen med bloggtexten och kommentarerna, Egon? Den enda tolkningen jag kan se är att du vill förvägra judarna rättigheten att be på Tempelberget, och i förlängning vill du därmed förvägra judarna att fritt utöva sin religion. Om denna tolkning är felaktig väntar jag ivrigt på att du klargör ämnet.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 11. Egon,

  Vid närmare granskning, så tror jag "ni" avser "judar".

  "Ja men gör det i era egna helgedommar! Ni har ju berövat palestinierna deras hus jordbruksmark nu fruktar de att ni berövar dem Tempelplatsen. Ni utestänger kristna tiil Jerusalems kyrkor."

  Judar har helgedomar, men det har inte israeler i bemärkelsen israeliska medborgare. Om det första "era" därför avser judar, då är det naturligt att "ni" i resten av meningen också avser judar.

  Så, Egon, är det så att du beskyller judarna i allmänhet för att ha " berövat palestinierna deras hus jordbruksmark" och för att "utestänga kristna till Jerusalems kyrkor?"

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 12. GT om jag skrivit " Svar Den Israeliska staten " så menar jag det. Lyssna här på judar i USA de ställer inte upp på Israels ockupation.

  A Message from Young Jews

  SvaraRadera
 13. I så fall är det ju inga problem att JUDAR besöker Tempelberget för att utöva sin religion. Så vad var allt bråket om?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera