30 september 2013

Kristna gravar vandaliserade

"Fyra israeler togs på söndagen på bar gärning när de vandaliserade kristna gravstenar i Jerusalem. 15 gravstenar skadades på en kyrkogård nära Jerusalems gamla stadskärna. Enligt polisen, som beskriver händelsen som ett hatbrott, är de fyra i åldern 17-26 år. Två av dem kommer från bosättningar på Västbanken." ur SvDOct 3, 2013 Four men, two of whom were settlers from the occupied West Bank, were caught throwing concrete blocks at tombstones a Christian cemetery near Jerusalem's walled Old City on Sunday (September 29).


Se även Jerusalem-AFP


Detta är inte första gången kristna byggnader angrips av sk." Pricetag". Det enda positiva denna gång var att de togs på bar gärning, heder åt den Israeliska polisen.

"Den israeliska polisen tog på söndagen fyra unga israeler på bar gärning när de vandaliserade kristna gravstenar på en kyrkogård i Jerusalem, sade en israelisk polisens talesman. "Fyra israeliska judar i åldern mellan 17 och 26, inklusive två från bosättningar i Västbanken, greps när de krossade gravstenar på en kristen kyrkogård på berget Sion, "Micky Rosenfeld till AFP. Han sade att 15 gravstenar vandaliserades på kyrkogården nära gamla staden. Rosenfeld sade polisen förföljde två typer för bevisupptagning - att attacken var "en kriminell incident motiveras av nationalism" eller att det var ett "hatbrott".
 I juli greps två misstänkta efter att vandaler tände eld på dörren till en Trappist kloster i Latrun, 15 kilometer från Jerusalem, i september förra året . Angriparna hade klottrat "Jesus är en apa" på en närliggande vägg i en incident som chockade religiösa och politiska etablissemanget. Trappist klostret ligger strax inne på Västbanken, mycket nära 1949 års vapenstillestånds linjen, och är en av de mest kända kristna platser i det heliga landet. En misstänkt i attacken var från Beit El bosättning, norr om Ramallah på den ockuperade Västbanken. "prislapp" attacker har riktat mot moskéer, palestinska hem och israeliska militära anläggningar på den ockuperade Västbanken, men är generellt mindre vanliga inom Israel.
 I december förra året, vandaliserade judiska extremister ett Jerusalem kloster, målade "Jesus är en jävel," och israeliska nationalistiska slagord på kyrkans väggar och närliggande fordon. I början av september, misstänkts judiska extremister att ha tänt eld på en trädörr på ett av Jerusalems kloster och i februari skev extremister "Död åt kristendomen" på två av Jerusalem kyrkor. Under 2011 blev en gammal moské i Jerusalem satt i brand och målad med davidsstjärnan, "prislapp", "Muhammed är en gris" och " En bra arab är en död arab "på hebreiska. ” över satt av EB orginalet här Maan News 

Händelsen väcker stor ilska av judiska kommentarer som kan läsas i   Jerusalem post
Dagen-2
Skanskan
Dagen

Läs även andra bloggares åsikter om  

8 kommentarer:

 1. Egon,

  Hur länge har den kristna kyrkogården funnits där, och vilken etnisk grupp tillhörde tomten innan dess? Enligt din egen åsikt, presenterad i kommentarerna i föregående boggpost, så är det ju den gruppen som har disponerat tomten längst som "sätter reglerna" för vem som får göra vad.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oavsett vem som ägde tomten först (kanske var det Mamre innan Abraham köpte land av honom) kan man förstås inte bete sig hur som helst. Jag önskar alla kunde få kollektiv minnesförlust i Israel och Palestina, då kanske vi äntligen slipper denna segdragna konflikt som alltid fastnar i vem som har "rätt" enligt någon slags historisk Atlas.

   Radera 2. Svar tiil GT Jag baxnar att du bara försöker försvara vad dessa vandaler gör med en kristen kyrkogård !

  Du skriver "Vad gäller din ide om tidsperspektivet så är det ju mycket intressant. Menar du att vid alla liknande konflikter skall vi mäta vem som besuttit helgedomen/staden/landområdet längst" Är din tolkning.

  Men läs vidare vad jag skrivit "Visst är det smärtsamt att en religiös byggnad är riven, men som den polariserade situationen ser ut nu - Är det verkligen värt att föra fram tanken att riva Klippdomen och bygga ett judiskt tempel nu? "
  Min åsikt är att den byggnad som nu står där har rätt att stå kvar , så vida den inte uppfördes efter 1949 och byter mot fjärde Genevèkonventionen,
  "Byggandet av bosättningarna har medfört en expropriering av privat palestinisk mark, som motsäger artikel 53 i fjärde Genevèkonventionen, samt artikel 23(g) och artikel 52 i Haagreglementet. "

  SvaraRadera
 3. Egon,

  1. Jag har på inget sätt framfört något försvar för vandaliseringen. Liksom du gläder det mig att polisen fångade förövarna, och jag hoppas de får lagens strängaste straff.

  2. Enligt ditt recept, så skall man räkna fram antalet år som de olika religiösa grupperingarna besuttit en helgedom. Den gruppen som besuttit helgedomen flest år har skall "sätta reglerna." Eller har jag missat något? Frågan kvarstår - vilken grupp har disponerat tomten längst?

  3. Blir du lika upprörd när kristna vandaliserar judiska gravar?


  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vad du menar? Har du pratat privat med Egon och hört honom säga att man ska räkna ihop vem som ägt en helgedom längst oavsett vem som har den nu?

   Radera
  2. Nej så har jag aldrig sagt, Så här skrev jag 2008 ”Klippdomen har stått där nu i 1321 år( Salomons tempel stod där i 373 år, Herodes tempel i 580 år) byggnaden klarade sig från att bli förstörd under korsfarartiden, 1099-1187 då Jerusalem var huvudstad i ett kristet kungarike, Kungariket Jerusalem, innan staden återtogs till muslimskt styre av Saladin. ” och vidare ”Visst är det smärtsamt att en religiös byggnad är riven, men som den polariserade situationen ser ut nu - Är det verkligen värt att föra fram tanken att riva Klippdomen och bygga ett judiskt tempel nu? ” Och ”För mej känns det mer angeläget att bygga fred för folken i det heliga landet, tempelbyggen kan vänta ” ur Tempeplatsen

   Dessutom ligger Tempelplatsen i Östa Jerusalem på av Israel ockuperad mark att riva den strider mot
   GV av 1949 ” Det är förbjudet för ockupationsmakten att förstöra egendom om det inte är absolut nödvändigt på grund av den militära verksamheten” läs artikel 53 GK IV

   Radera
 4. Fråga 2 Bloggposten har inget med helgedomar. Jag tänker inte besvara din fråga vidare jag tycker jag uttryckt mej tillräkligt klart.
  3 Svar ja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket bevisar att din rubrik stämde, men nu har isreal tydligen lyckats i några fall. Underbart! Vandalisering hör ju till de mest svårlösta ( och i Sverige nedprioriterade) brotten.

   Radera