1 oktober 2013

Jag vill träffa min sonIdag är 12 dagar sen Taher Khazendar 17 år bortfördes av IDF från sitt hem i Nablus.

17-åring gripen på Västbanken

"Sedan en vecka tillbaka sitter en 17-årig svensk medborgare fängslad av israelisk militär. Pojken greps i sitt hem i Nablus på Västbanken förra fredagen, och varken familjen eller det svenska generalkonsulatet har fått träffa honom sedan dess. Publicerad 27 september 2013"  Ur SVT 
 "Den 17-årige svenske pojken som greps av israeliska soldater på Västbanken har fortfarande inte fått besök av någon tjänsteman från svenska utrikesdepartementet (UD)."  SVT- 2 oktober 2013  


Läs även andra bloggares åsikter om

Dagen

13 kommentarer:

 1. Nu vet vi ju mer än vi visste för några dagar sedan. Tex att pojken verkligen har dubbelt medborgarskap och därför räknas som PM-medborgare när han befinner sig i PM.

  Vi vet också att han gripits misstänkt för terrorverksamhet. Om han deltagit i väpnade aktiviteter då står han inte under Genevekonventionenrnas skydd, såvida han inte burit vapen öppet och uniform med insignia, samt tillhört en milis med klar hierarki.

  Om han är oskyldig hoppas jag han friges så snart som möjligt och återförenas med sin familj. Om han är skyldig, hoppas jag han får lagens strängaste straff.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 2. Israelisk militär ska gripa en sällsynt farlig och noga efterlyst terrorist, ringer på dörren där den blodtörstige terroristen bor och...börjar med att fråga vad barnen som bor i huset heter! Det visste dom inte, eller?

  Rörande medborskapet så säger UD:s representant i SVT-inslaget att "oavsett om han är Svensk eller ISRAELISK medborgare..." vilket tydligen Tiktozinsky missade. Om detta var en lapsus från UD-representantens sida vet vi ju dock inte, men det talas mig hörligen aldrig om PM-medbrogarskap för barnet.

  Sen spekulerar hobbymilitären G-punkt vilt i pojkrumsfantasier om militär aktivitet, men det borde han avstå ifrån fram tills det att anklagelserna mot pojken publicerats för allmän beskådan. I en rättssäker stat hade detta redan skett, i Israel får man vänta minst 12 dagar. Försök håller feberdrömmarna i schack fram tills dess.  SvaraRadera
 3. Sen bör man väl även tillägga att placering av en 17-åring i isoleringscell med IDF som enda kontakt mycket väl kan få honom att erkänna precis det som IDF vill att han ska erkänna. Bli alltså inte allt för förvånade om det snart kommer fram att killen har erkänt att han är stålmannen.

  SvaraRadera
 4. Bulten,

  Vi är helt eniga att man bör vänta med spekulationer, anklagelser och slutsatser tills rättegångsförhandlingarna är avslutade och kända, vare sig det gäller häktning eller slutlig dom. Jag hoppas du kommer att följa den principen i allt du skriver om Israel.

  Det skulle vara bra om Egon också lärde sig följa samma princip. Då kunde han bespara sig många irrelevanta bloggposter och ägna tiden åt mer konstruktiva saker.

  Var kommer isoleringscellen ifrån?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 5. Förresten Egon, det är en väldigt intressant karta du har placerat i bloggtexten. Den stämmer varken med den politiska eller fysiska verkligheten. Var har du hitta den någonstans?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 6. Tikotzinsky
  17 åringen är fortfarande inte misstänkt för "terrorverksamhet", utan det israeliska nonsensbegreppet "medhjälp till terroristrelaterad aktivitet”.
  Du som är expert på hårklyverier missar inte skillnaden...

  Men eftersom den israeliska staten i vanlig ordning klättrat högst upp i trädet - innan någon form av rättslig prövning sker - så kommer vi inte behöva bekymra oss över hurvida 17 år oskyldig...

  SvaraRadera
 7. Nja, den normala gången är väl att för att ett frihetsberövande ska ske (liknande den "häktning" som skett i detta fall) då ska anklagelser finnas specificerade som den anklagade med advokathjälp ska kunna försvara sig mot. Alltså en fullständig transparens så att de anhöriga såväl som alla andra inte behöver sväva i ovisshet vad anklagelserna består i.

  Föreligger inte ovanstående föreligger det för en som hyllar demokrati och rättssäkerhet att kräva att fängslandet omedelbart upphör. Tikotzinskys här drivna linje att acceptera att fängslingar med åsikter av typen "kritisera inte fängslingarna förrän vi vet om staten hade några belägg för detta" är diktaturkramande av värsta sort.

  Allmän anständighet är dock att man betraktar en person som oskyldig fram tills det att bevis om motsatsen föreligger. Följaktligen ska man inte kränka en enskild person med med "spekulationer, anklagelser och slutsatser" så som Tikotzinsky utan något underlag gjort mot det aktuella barnet i detta fall.

  "Isoleringscell", tja i reportaget ovan framgår att killen på häktningsförhandlingen satt bakom glasbur utan möjlighet att kommunicera med sin advokat. Den minderårige fårt heller inte på något sätt kommunicera med sina anhöriga. Jag tar dessa observationer som intäkt för att killen är utsatt för en fullständig isolering och att hans enda kontakt med yttervärlden består av hans förhörare från IDF.

  SvaraRadera
 8. G.T, vad menar du är felet med kartan?

  SvaraRadera
 9. Urbaann,

  Syftet med en karta brukar vara att avbilda den politiska, militära eller geografiska verkligheten. Kartan ovan avbildar verkligheten så som den såg ut från stilleståndsavtalen 1949 fram till 24 april 1950. Men så ser ju inte den politiska och militära verkligheten ut längre.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 10. GT Kartan är SVT:s , att diskutera 1967 år gränser kan du göra på något annat forum, artikeln handlar om 17-åring gripen på Västbanken av IDF.

  SvaraRadera
 11. Egon,

  Jag svarar på alla frågor jag får i kommentarsfältet. Om frågan inte passar i bloggtextens kontext bör du vända dig till Urbaann.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 12. Nå Egon, har den arresterade pågen dýkt upp än?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera