8 oktober 2013

Israel kräver bortagande av solpaneler

Israeliska försvarsmakten krävde på söndagen ( 07/10/2013 ) att palestinierna tar bort 10 solpaneler från sina hustak i Yatta regionen söder om Hebron, sade en lokal grupp. Samordnaren ”the Popular Committees against the Settlements and the Wall ” i Hebron och öster om Yatta, Ratib al-Jbour, sade att israeliska styrkor hade besökt byn och krävde att byborna tar bort sina solpaneler.

 Solfångarna ger elkraft för 10 familjer i Asfi området öster om Yatta i södra Västbanken. Ratib al -Jbour fördömde bortagandet och uppmanade internationella humanitära organisationer och människorättsorganisationer att hindra dem från att genomföra beslutet. The South Hebron Hills, som lokalt kallas Masafer Yatta, ligger nästan helt i område C, med 62 procent av Västbanken under full Israel civil-och säkerhetskontroll sedan 1993 enligt Osloavtalet.


Endast en by i Masafer Yatta har någonsin kunnat ansluta till den palestinska elnätet, efter ett decennium av gräl med den israeliska militären. Masafer Yatta har ett elnät som förbinder de fyra av israeliska regeringen sanktionerade bosättningar och sex obehöriga utposter byggts där sedan 1981 till israeliska levererad el. palestinska byar har vägrats tillträde till dessa kraftledningar som korsar deras land, och armén har rivit ner minst tre försök att ansluta till det palestinska myndigheten leverera.

Omkring 3.000 israeliska bosättare bor i olagliga judiska enbart bosättningar i Yatta regionen, enligt den Applied Research Institute Jerusalem. Säkerheten för dessa bosättere ofta ges som en ursäkt för tvångsförflyttning av palestinier som har bott i området i decennier , om inte århundraden.” i översättning ur Maan News- Israel demands Yatta villagers remove solar panels 

 Bild från Maan News

Läs tidigare: SvD "MR-rapport: Israel river EU-projekt "Oct 8, 2013 The World Bank has found that the Israeli occupation of the West Bank is costing the Palestinian economy billions of dollars a year. Al Jazeera's Stefanie Dekker reports.

Den palestinska BNP på Västbanken skulle öka med minst 35%, $ 3400000000 årligen, om Israel lyfte sina restriktioner för palestinska tillträde och rörlighet i område C, sade Världsbanken i en rapport den utfärdade tisdagsmorgonen. "Tillgång till område C kommer att på lång sikt att lösa palestinska ekonomiska problem", säger Mariam Sherman, den avgående Världsbankens landschef för de palestinska territorierna.

 Alternativet är dyster. Utan förmågan att utnyttja potentialen i område C, kommer den ekonomiska utrymmet förblir splittrade och förkrympta. Att lyfta flera av restriktioner kan omvandla ekonomin och avsevärt förbättra utsikterna för en varaktig tillväxt, "sade hon. I Världsbankens rapport "Area C och framtiden av den palestinska ekonomin," noterade att Israel hade gjort dessa begränsningar av säkerhetsskäl, men erbjöd inte några alternativa förslag.

"Nyckeln till palestinska välståndet fortsätter att ligga i avlägsnandet av dessa restriktioner med hänsyn till Israels säkerhet," enligt rapporten. ” läs mer i Ur Jerusalenm Post -Israel's restrictions cost the Palestinian economy $3.4 billion annually

Läs även andra bloggares åsikter om  

9 kommentarer:

 1. Nyckeln till avlägsnandet av dessa restriktioner ligger i att palestinierna upphör med sin terror mot israeler och mot judar. Restriktionerna tillkom år 2002-2003 som ett direkt svar på palestinsk terror.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 2. Ni övriga som läser GT.s kan läsa om vem som står för våldet här i södra delen av Västbanken "Mohammed gestikulerar och skrattar högt. Hans fru guppar och skrattar. Han är en man med ett leende och en livsgnista som få människor jag tidigare träffat. Femtonbarnspappa med fårat skinn efter ett liv på fälten, men med de piggaste ögon. Han har bott hela sitt sjuttiotvååriga liv i byn Umm al ´Ammad i South Hebron Hills, längst söderut på Västbanken. ” ur Jordbrukare med våld som vardag

  SvaraRadera
 3. Egon,

  Jag trodde inte det rådde något tvivel om att självmordsbombningarna i början på 2000-talet utfördes av palestinier. Det är tråkigt att alla palestinier får lida för vad några få har gjort, men det kan inte hjälpas. Jag föredrar att Palestinska Myndigheten förlorar USD 3.5 B i GDP, hellre än att israeliska busspassagerare sprids omrking i trädtopparna.

  Tänk så mycket pengar som kunde sparas om vi inte behövde säkerhetskontrollerna på flygplatsen. Det är säkert mycket mer än USD 3.5 B per år. Ett alternativ skulle vara att avskaffa de säkerhetskontrollerna, samla ihop pengarna som sparas och skänka 3.5 miljarder dollar till palestinierna. På det viset skulle palestinierna få sina pengar, israelerna sin säkerhet, och svenska do-gooders sin kick. Win-win, alla glada. (Glöm inte att säkerhetskontrollerna en gång infördes som svar på palestinsk terror på 1970-talet.)

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 4. Om "israeler och judar" (exakt vilket behov det uppfyller för G. att kombinera statsbenämning med etnicitet/religionsgrupp kan man ju fundera över) upplever att solpanelerna utgör någon form av terror mot dem, tja, inget tvingar ju dem att bryta mot Genvekonventionens regler.

  SvaraRadera
 5. Jag liksom BiB kan inte se något samband "självmordsbombningarna i början på 2000-talet utfördes av palestinier" och solpaneler i Yatta år 2013.

  SvaraRadera
 6. Egon och BiB,

  Solpaneler?? Var kommer det ifrån?

  Bloggposten handlar också om en rapport från World Bank. Man kan fråga sig vad den rapporten har med solpaneler att göra, men hos Egon är ju allting möjligt.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 7. Typiska exempel på rena trakasserier som inte har ett dugg med säkerhet att göra. Israelisk polis eller militär har inte ingripit när illegala outposts fått el eller vattenanslutning, man tar sig däremot friheten att hindra palestinska byar som vägras elanslutning att ordna egna miljövänliga lösningar. Trots att dessa i många fall legat längre på plats än staten Israel existerat, och trots att Israel som ockupationsmakt har sin första plikt att se till de humanitära behoven hos den ursprungliga befolkningen i området.
  Världsbankrapporten är intressant då den återigen visar hur vi i omvärlden tvingas betala bistånd till människor som skulle kunna försörja sig själva om Israels ockupation upphörde. Idag hindras de av avspärrningar som inte skyddar Israel utan istället Israels illegala bosättningar.

  SvaraRadera
 8. GT: Bloggposten handlar i den första delen om Israels krav att ta bort solpaneler i Yatta år 2013. Vad har detta med Isrsaels säkerhet att göra ?

  SvaraRadera
 9. Egon,

  Jag har inte kommenterat solpanelerna, än. Jag har kommenterat vad du skrev om världsbankens rapport. Den rapporten har allt med säkerhet att göra.

  Nu får du gärna svara på frågan vad den rapporten har med solpaneler att göra?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera