18 november 2013

I Fängelse-2
Taher Khazendar 17 år sitter sen 20 sept. 2013 i Israeliskt fängelse .

Han misstänks för "inblandning i terroraktiviteter". Taher Khazendar är född i Södertälje hans mamma heter Fadia är svenska med palestinska rötter , hans pappa Ahed är född i Nablus på Västbanken.

Familjen flyttade tillbaka till Nablus när Taher var liten för hans pappa ville tillbaka för att jobba i familjens byggföretag.

Så här skriver Ammar en kusin till Tahers mamma:

Natten till i fredagen den 20 september klockan 02:45 stormar 10 israeliska soldater in i min kusin Fadia Khazendars hem i staden Nablus på Västbanken. Soldaterna skriker på hebreiska och arabiska att de vill se barnen i huset. Under vapenhot tvingas föräldrarna se hur soldaterna går igenom alla rum. De griper den äldsta sonen Taher Khazendar, 17 år. Soldaterna bakbinder hans händer och sätter ögonbindel på honom.Utan att förklara varför för de bort honom. 

Min kusin Fadia som är gravid i sjätte månaden försöker att hindra dem - då hotar de att föra bort henne med. Samma morgon kontaktar Fadia, som är svensk medborgare, den svenska konsulatet i Jerusalem som svarar att de ska försöka bistå sonen rättsligt med advokat. Här börjar problemen. När konsulatet ringer den israeliska arméns informationscentral säger de att det inte finns någon med namnet Taher Khazendar gripen och att armén inte gjort någon räd mot Nablus under natten. 

Konsulatet vänder sig till UD i Stockholm. Men inget händer eftersom israeliska myndigheter fortfarande nekar till att en svensk-palestinier är gripen. På söndag morgon 22/9 ringer en israelisk myndighetsperson Fadia Khazendar och berättar att sonen sitter i israeliskt fängelse Tzalmon eller Tzalme prison nära Haifa. Han vill att Fadia ordnar med advokat eftersom sonen ska ställas inför militärdomstol 90 minuter senare.   

Fadia lyckas genom många kontakter ordna fram en advokat. Konsulatet får hon inte kontakt med och UD står handfallna eftersom israeliska myndigheter fortfarande nekar till att en svensk medborgare är gripen. På måndagen bekräftar UD för första gången för TT att en svensk minderårig sitter frihetsberövad av israeliska myndigheter. Vad den gripne anklagas för är oklart. Enligt Fadias advokat är det enda som framkommer i militärdomstolen att han anklagas för att uppmana till motstånd mot ockupationen. 

Förhandlingarna ska återupptas om nio dar. Advokaten får inte vara med när 17-åringen förhörs. Taher Khozendar nekar till anklagelserna. Tisdag 24 september kl 17 skickar den israeliska armén ett pressmeddelande till TT att ärendet nu står ägs av säkerhetstjänsten vilket betyder att det inte finns någon mer information att ge då Taher Khazendar misstänks för "inblandning i terroraktiviteter".   En anklagelse som militären ofta och gärna använder sig av när jounalister, konsulat eller människorättsorganisationer blir för påstridiga. 

Alla handlingar som irriterar en ockupationsmakt kan falla inom den rubriceringen oavsett om det handlar om att personen uttryckt sin mening om att leva i ockupation eller har deltagit i någon aktion. Terroraktivitet är en definition som ockupationsmakter och militära underrättelsetjänster i alla tider använt för att legitimera övergrep och frihetsberövanden. Utan att närmare behöva ange vad anklagelsen går ut på. UD får alltså inte träffa honom. 

Hans mor och far och syskon får inte träffa honom. Hans advokat får inte närvara på förhören eller närmare veta vad anklagelserna går ut på.   Vänner! Det här är visserligen en händelse som är vardag för palestinierna. Alla familjer råkar ut för den. Men att övergreppen på civila / barn utspelar varje dag gör dem inte mindre allvarliga. 

Det är trots allt när omvärlden / vi / vår regering ser på utan att agera som det kan fortsätta varje dag.  Vi kommer inte att få ett slut på ockupationen med denna aktion. Men den kanske kan bidra till liten skillnad här och nu. Jag talade med Fadia nyligen. Det enda som betyder något för henne just nu är att hon ska få träffa sin son, se hur han mår. Och jag lovade att göra vad jag kunde. 
Ammar

Det som hänt sen texten författats är att Taher haft tre "rättegångar" som varje gång skjutits upp, med motiveringen att åklagaren behöver mer tid för utredningen. Tahers mamma har fått träffa honom i samband med dessa ”rättegångar” men besöken är övervakade av vakter så det kan inte prata fritt. Det var flera andra pojkar som togs in samma natt som Taher arresterades. Nästa gång han har planerad rättegång är 131225.


Min kommentar: Det är pinsamt att svenska myndigheter är så passiva,  Taher Khazendar är ju svensk medborgare ! Pressens tystnad är nu oroväckande är Taher Khazendar bortglömd av svenska medier?

Läsare skriv till myndigheterna och bergär att de agerar:
Det finns avtal mellan Israel och Sverige som reglerar ländernas förhållande till varandra.

Bland annat militära, tekniska och ekonomiska samarbeten. Utifrån dessa avtal och samarbeten kan Sverige agera för att den svenska medborgaren ska friges.

Adresser: kabinettsekreterare : frank.belfrage
Det svenska konsultatet i Jerusalem: generalkonsulat.jerusalem
Den svenska ambassaden i Israel: ambassaden.tel-avivTidigare: I Fängelse-1

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen 

6 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Jerry varifrån får du att "Varför har han då en israelisk medborgarskap?" tror du verkligen att Israel ger en svensk med palestinska rötter ett Israeliskt medborgarskap?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det står ingenting om "israelsikt medborgarskap" i den av Jerry länkade artikeln.

   Radera
  3. Källa:
   Taher Khazendar, 17, who holds dual Swedish and Israeli citizenship, was detained on September 20th. He is under suspicion of "involvement in terror activities", the Israeli Defence Forces (IDF) confirmed in an email sent to the TT news agency several days later. - http://www.thelocal.se/20131002/50562

   Radera
 3. Jerry
  Det där lär inte stämma!

  Taher Khazendar, 17 är enligt uppgift född i Södertälje av palestinska föräldrar som även de har svenskt medborgarskap.

  Han kidnappades av israeliska militären när han var hos familjen i den palestinska staden Nablus på Västbanken.
  Enligt Osloavtalet från 1993 ligger Nablus på A-området – där det är förbjudet för israeliska medborgare att ens uppehålla sig…

  Exakt hur det gått till när Taher förvärvade sitt israeliska medborgarskapet har är höljt i dunkel, minst sagt.

  Dessutom har uppgiften bara en källa - den märkliga svenska ”nyhetsbyrån” The Local, som ensamt påstår att Taher har israeliskt medborgarskap, var dom har fått uppgifterna ifrån framgår ej.

  Det hänvisas dock till ett mail sänt till TT från den israeliska militären rörande anklagelserna mot Taher.
  En variant skulle vara att det är den israeliska militären som påstår att Taher är israelisk medborgare – men då måste The Local vara tydliga med att påståendet är ostyrkt och är en ren partsinlaga, vilket man inte är.

  SvaraRadera