16 november 2013

Karta -Det heliga landet -1709

The West Wing är en amerikansk tv-serie som sändes på NBC från1999 till 2006. Serien handlar om den fiktive presidenten Bartlet och hans medarbetare. Här en kul episod som visar det  ” ängsliga” förhållande * alla USA:s presidenter måste ha i Israel-Palestinafrågan för att inte stöta sig med sin hemmaopinion.Bartlet vill rama en karta från sjuttonhundratalet över Palestina och det Heliga landet som han fått av Charlie från en loppmarknad, och hänga upp i Ovala rummet , men CJ, Toby, och Leo varnar presidenten för de politiska konsekvenserna, eftersom denna historiska karta inte Israel finns med och skulle tolkas på fel sätt, om den sattes på kontoret av presidenten av Förenta staterna.


Presidenten är irriterad att någon skulle vara förolämpade av det faktum att kartan utesluter Israel, med tanke på att kartan ritades långt innan det fanns ett land som heter Israel. 

Presidentens argumentation: " Leo hade en karta i hans förra hus USA. Den första tredjedelen är de 13 ursprungliga staterna som är kolonier. Den andra tredjedelen är det franska territoriet i Louisiana. Och den tredje delen är Mexiko. På denna karta av Nordamerika finns inte en enda stat i USA . Det beror då denna karta gjordes fanns det inget USA. Jag är president i Förenta staterna, och jag är inte kränkt av det."Serien är fiktiv men kartan finns, ingen har påstått att Palestina har varit en självständig stat i modern tid men bara en karta där området kallas Palestina väcker reaktioner.

Är det någon finländare som reagerar på denna karta från 1588-1664 där Finland bara är en provins i nuvarande sydvästra Finland ?


Tipset om denna Youtubefilm fick jag från ”Friends of Betlehem ” deras artikel heter passande ”Comedy therapy” Så skratta även ni läsare !

* Läs USA och Israel och Palestinier ett “påhittat folk ? “

Läs även andra bloggares åsikter om
USA
Kartor 

2 kommentarer:

  1. Tack Egon! Både kul och pedagogiskt.

    SvaraRadera
  2. § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

    SvaraRadera