19 december 2013

Fråga till Carl Bildt

Jag har i dag lämnat in en skriftlig fråga till Carl Bildt om Tahers situation. Utrikesministern ska svara inom två veckor. Jag har också mailat vårt generalkonsulat i Jerusalem och frågat dem vad de vidtar för åtgärder.  Mvh / Thomas Strand

Fråga TILL STATSRÅD 

2013-12-18

Till utrikesminister Carl Bildt (M) 
Svensk minderårig fängslad i Israel
Natten till den 20 september stormade israelisk militär familjen Khazendars hus i Nablus på den ockuperade Västbanken och den äldste sonen, Taher Khazendar, fördes bort. Taher Khazendar är 17 år och svensk medborgare, född i Södertälje. Hans mamma är svenska med palestinska rötter. Hans pappa Ahed är född i Nablus på Västbanken. Familjen flyttade tillbaka till Västbanken när Taher var liten.
Den israeliska militären har till TT sagt att de misstänker Taher Khazendar för "inblandning i terroraktiviteter" – en anklagelse som enligt israelisk definition normalt innefattar allt från regelrätta terroraktioner till att i någon form ha protesterat mot ockupationen.
Eftersom Taher är svensk medborgare är det viktigt att han får stöd och hjälp från berörda svenska myndigheter. Det måste också vägas in att han är minderårig. I Israels samarbetsavtal med EU krävs uttryckligen respekt för mänskliga rättigheter.
Jag vill därför fråga utrikesministern hur han principiellt ser på ärendet med en fängslad minderårig svensk medborgare i Israel?
Jag vill också fråga utrikesministern vilka kontakter och åtgärder Sverige vidtagit för att bistå Taher Khazendar?
Thomas Strand (S) Riksdagsledamot, Jönköpings län


Se även länk: Riksdagen Skriftlig fråga 2013/14:239

Uppdaterat 2013-12-30:  Vid förhandligen den 25/12 blev även rättegången uppskjuten. "med motiveringen att åklagaren behöver mer tid för utredningen" .  Nästa  gång han har planerad rättegång är 2014-01-06

Tidigare: I fängelse

Dagen "Carl Bildt anmäls till riksdagens konstitutionsutskott (KU) "

SvD

Läs även andra bloggares åsikter om  
Carl Bildt 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar