13 januari 2014

Inga tårar i Qibya

Den förre israeliske premiärministern Ariel Sharon är död. ”Ariel Sharon var en stor ledare av Israel. En briljant militär befälhavare, men också en klok statsman som såg nödvändigheten av fred”, skrev utrikesminister Carl Bildt på Twitter efter den förre israeliske premiärministerns död. Det meddelandet fick många att höja på ögonbrynen. Ur SvD

Historien skrivs oftast av segrarna men när nu eftervärlden minns Ariel Sharon och alla de som hyllar hans gärning vill jag berätta om offrens minnen.


12 jan 2014 The West Bank village of Qibya has its own bitter memories of Ariel Sharon.

Även de överlevande och ättlingar från byn Qibya på Västbanken hyllar inte Ariel Sharon som briljant militär befälhavare.

Qibya massakern, inträffade i oktober 1953 då israeliska trupper under Ariel Sharon anföll byn Qibya på Västbanken. Sextionio palestinier, två tredjedelar av dem kvinnor och barn, dödades. Fyrtiofem hus, en skola och en moské förstördes. Attacken var ett svar på gränsöverskridande räder från den jordanska ockuperade Västbanken, där israeliska civila dödades. Attacken fördömdes av det amerikanska utrikesdepartementet, FN: s säkerhetsråd, och av judiska samhällen i hela världen. USA:s utrikesdepartement beskrev räden som "chockerande", och utnyttjade tillfället att bekräfta offentligt att ekonomiskt stöd till Israel hade avbrutits tidigare, för andra överträdelser avseende vapenstillestånd avtalet av 1949. Operationen kodnamnet Operation Shoshana av den israeliska försvarsmakten (IDF). Det genomfördes av två israeliska enheter på natten: ett paratroop företaget och Unit 101, en specialstyrkan av IDF. Ur i översättning   Qibya massacre 

Innevånarna i de två flyktinglägren Sabra och Shatila i södra Libanon hyllar inte Ariel Sharon som briljant militär befälhavare.


16 jan 2009 Journalist Robert Fisk returns to the Sabra and Shatila Palestinian refugee camps in Lebanon. Fisk recounts how Lebanese Christian militias who were under the control of the Israeli military murdered over 2000 Palestinians in the camps.

”Massakern ledde till omfattande protester både i Israel och runt om i världen. I februari 1983 kom den statliga israeliska Kahankommissionen fram till att försvarsminister Ariel Sharon hade ett "personligt ansvar" för massakern. Sharon tvingades avgå som försvarsminister i februari 1983 men stannade kvar i regeringen som minister utan portfölj.” ur Sabra och Shatila

En Muslimsk företrädare i Örebro: "Sharon gjorde blodpudding av barn" Ariel Sharon har använt palestinska barns blod för att göra blodpudding. Det påståendet på Facebook av en muslimsk företrädare i Örebro rör upp känslorna. Ur Dagen

Jag tar självfaller avstånd från sådan historieskrivning det behövs inga påhittade historier om Ariel Sharon, den verkliga historien är tillräckligt grym.

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen 2
SvD 

1 kommentar:

  1. Du har rätt Egon, "det behövs inga påhittade historier om Ariel Sharon, den verkliga historien är tillräckligt grym." Märkligt att Bildt var så onyanserad i sin hyllning av krigsmannen Sharon. Bättre då att berätta vilken betydelse denne man fick för fattiga palestinier.

    SvaraRadera