29 januari 2014

Taher Khazendar DomskälTaher Khazendar blev dömd den 13 januari till sex månaders fängelse samt böter. Enligt Svar på skriftlig fråga 2013/14:239  Men Carl Bildt angav aldrig några domskäl.

Jag har haft kontakt med hans familj i Sverige, de har inte velat gå ut med mer uppgifter förrän nu på söndag 26 jan. då de meddelat mig de har fått reda på mer detaljer runt rättegången.

Mycket av uppgifterna är fortfarande oklara men enligt deras uppgifter har följande hänt:

Efter att Taher har suttit 20 dagar i isoleringscell fick han ett papper att skriva på som han inte förstod innebörden av, där han erkänner ett brott som han inte gjort sig skyldig till*. Han hade inte under denna tid någon kontakt med sin advokat.  Han skulle då som belöning då få ringa hem till sin mamma.

Han är nu dömt för att har förvarat patroner och magasin hemma och han har blivit pressad att erkänna detta brott annars skulle anklagelsepunkterna bli grövre med ett hårdare straff.

Hans fall skall nu överprövas för eventuell strafflindring.
* Hans första skriftliga erkännande var ett grövre brott än att ha förvarat patroner och magasin hemma.

Min reaktion: Rättegången verkar inte följa den rättsstandard man kunde förväntar av en demokrati och att uppgifterna att en 17-åring suttit 20 dagar i isoleringscell borde Utrikesdepartementet reagera på.

Läs även: Aftonbladet
SvD

Tidigare:  Taher Khazendar i Riksdagen

Fråga till Carl Bildt 

I Fängelse

"En av föredragshållarna under " Kom och se" Var Gerard Horton, han arbetar som advokat för Organisationen Defense for Chidren International—Palestine. * Han berättade att IDF åker ut varje natt för att arrestera barn, oftast är det i samband efter stenkastning mot soldater. Att soldater knackar på mitt i natten är oerhört traumatiskt för hela familjen. Det sista barnet ser innan den får en huva över ansiktet är en hjälplös pappa som inte kan skydda sitt barn och ser det bli bortfört till förhör. Att man får tag i rätt barn är av mindre betydelse. " Ur Barn i fängelse 

Skanskan
Läs även andra bloggares åsikter om

7 kommentarer:

 1. Egon du vet ju mer än Aftonbladet, eller hur? Alltså "fick han ett papper att skriva på som han inte förstod innebörden av, .." var texten skriven på arabiska eller kinesiska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhören innefattar ofta en blandning av skrämseltaktiker genom hot eller fysiskt våld, med syftet att få barnen att erkänna. Barnens händer behålls bundna under förhören, ibland binds de fast till en stol. Barnen har enligt UNICEF hotats med fysiskt våld, isolering eller sexuella övergrepp mot dem själva eller familjemedlemmar. Dessa förhörsmetoder resulterar i att de flesta barn erkänner brott, ofta sker dessa skriftligt även om majoriteten av dessa barn inte förstår innehållet på de papper de skriver under eftersom texten är skrivet på hebreiska. En frihetsberövad generation

   Radera
  2. ".. inte förstår innehållet på de papper de skriver under eftersom texten är skrivet på hebreiska.", och detta är du hundra procent säker på?
   Du är redo att garantera att texten är på HEBREISKA?

   Bevisa det.

   Radera
  3. Nej det kan jag inte. I Tahers fall var den skriven på Nordsamiska :)

   Radera
 2. Lisa på Aftonbladet vet inte.
  "Det är bilden vi fått av hans mamma, en bild han har på Facebook."

  Egon du vet ju mer än Aftonbladet, eller hur?
  Hur gammal är Taher Khazendar på bilderna du har publicerat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är om hans ålder när fotot togs är irrelevant

   Radera
  2. Enligt min uppfattning ser jag ingen 17 åring på bilderna, skulle gissa på 15 år gammal pojke eller yngre.

   Radera