25 januari 2014

Vita bussar och svarta makter

Under veckan sändes i SVT ”En film om Folke Bernadotte. I krigets slutskede räddade Folke Bernadotte 20 000 fångar ur nazisternas koncentrationsläger. Efter att tidigare ha varit helt anonym blev han nu, vid femtio års ålder, världsberömd. 

Tre år senare mördades han av judiska terrorister i Jerusalem. Vem var Folke Bernadotte? Peter Andersson och Mats Gezelius tecknar hans porträtt genom arkiv och intervjuer med vittnen ” ur SVT- Vita bussar och svarta makter

 Programmet kan ses i Sverige fram till 28 febr.


 Foto: EB i Yad Vashem Jerusalem 2008

Jag har tidigare skrivit om Folke Bernadotte ”Även Vita bussarna och Folke Bernadotte är hedrad. Han mördades här i Jerusalem, han var utsänd som medlare av FN och försökte skapa en rättvis fred i Palestina ” ur  Yad Vashem 

 En del av materialet i dokumentären är nytt för mej. Tex. avsnitt av en israelisk TV-sändning från 1991 ” Här är ditt liv” där berättar veteranerna från Lehi om sitt mord på Bernadotte, som förlöjligas under studiopublikens skratt.
Det är alltså ostraffade brottslingar som raljerar och hånar Folke Bernadotte till publikens förnöjelse”.
-Jag är säker på att avättningen av Bernadotte räddade Jerusalem" sa Israel Eldad fd. Lehi

I programmet intervjuas  Meir Pail Israelisk militärhistoriker ” Jag anser att vår regering var ansvarig och vi borde ha tagit rätt på mördarna och dömt dem hårt åtminstone livstids fängelse."

Och flera som var med 1948 - ”Israelerna hade ett stort problem som konstigt nog består ännu idag de hade en fanatisk grupp av extremister som var helt emot all form av fredsförhandling ” Sir Brian Urquhart brittisk diplomat som jobbade i FN under denna tid.

Programmet visar det skrämmande arvet efter 40-talets judiska terroristledarna lever vidare i Israel. Geula Cohen intervjuas en fd. Lehi , som samarbetar nu med den nya skolans extremister: De ultranationalistiska bosättarna på Västbanken. De beredda till våld både mot sina grannar men även sin egen regering. Mordet på premiärminister Yitzhak Rabin (mördad 1995 ) visar att dessa grupper inte drar sig att mörda vem som helst som står i vägen för deras agenda att ge bort någon del av Stor-Israel. 

" Vid tiden för mordet hade Bernadotte just arbetat fram en fredsplan som innehöll några punkter som israelerna inte kunde acceptera. Det var bland annat att staden Jerusalem skulle vara internationell och inte tillhöra någon av sidorna och att de bortkörda palestinska flyktingarna skulle få återvända till sina hem. Det skrevs hårda ord mot Bernadotte i israelisk press i september 1948." Ur SR

Jag har tidigare skrivit om Folke Bernadotte:  "Jag tycker det är olycka den Israeliska staten har aldrig ställt terroristerna inför rätta. Att de istället har kunnat bli ledande politiker visar en undfallenhet mot sina egna." Ur  Döden i Jerusalem 
 
Hans mördare kom från den högerextrema Sternligan. Den som gav order om mordet var Yitzhak Shamir, senare Israels premiärminister. Den som höll i vapnet, Yehoshua Cohen,* blev senare livvakt och nära vän till Ben-Gurion, Israels landsfader och förste premiärminister. Mördarnas namn var tidigt kända. Ingen dömdes. De skyldiga behandlades snarare som frihetshjältar. Ur 17.09.48

Estelle Bernadotte född Manville vem var hon? 

Läs även andra bloggares åsikter om

8 kommentarer:

 1. "De skyldiga behandlades snarare som frihetshjältar.", Abu Mazen gav samma status för dem befriade mördarna från israeliska fängelser.

  Enligt din analys var Folke Bernadotte liv värd mer än judarnas, eller hur?

  Mord förblir mord oavsett vem som mördade.

  Abbas påpekar i talet (fyra gånger) att mördarna som släpptes är "hjältar" - www.youtube.com/watch?v=sj-1dtgbh5M&feature=youtube_gdata_player

  Varför FN delningplan skulle ersättas med Bernadottes plan?

  Terroristen Arafat skakade hand med Menachem Begin (Irgun), han var ju ansvarig för bombningen av King David Hotel i Jerusalem, som inhyste det brittiska militära och administrativa högkvarteret, där 91 personer dödades.

  Vad är skillnaden mellan den högerextrema Sternligan och islamistiska Hamas, Muslimska brödraskapet, Harakat al-Jihad al-Islami al-Filastini eller Al-Aqsa Martyrs Brigader med flera?

  Egon igen demoniserar du israeler (judar), med hjälp av "I krigets slutskede räddade Folke Bernadotte 20 000 fångar ur nazisternas koncentrationsläger."

  SvaraRadera
 2. Jerry jag gör ingen jämförelse mellan tex. högerextrema Sternligan och islamistiska Hamas. Du skriver "Enligt din analys var Folke Bernadotte liv värd mer än judarnas, eller hur? " var i texten påstår jag detta ? Det anmärkningsvärda är att man inte drar sig för att mörda en utsänd medlare under FN flagg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag nämnde endast "Enligt din analys", som betyder inte att du påstår det i texten.

   "Det anmärkningsvärda är att man inte drar sig för att mörda en utsänd medlare under FN flagg.", behöver jag ta upp och fräscha för dig sådana angrepp på FN personal?

   Jag är trött på att det är ALLTID framställs att det är enbart Israel som håller Gaza under blockad, sanktioner!
   Har Egypten raderats från världskartan?

   Radera
 3. En skillnad mellan Sternligan och andra terrorister på den israeliska sidan och Hamas och andra terrorister på den palestinska är att de olika gruppernas respektive folk inte står under blockad, sanktioner och ockupation. Till detta kommer att de israeliska terroristerna inte sattes i palestinsk fångenskap att kunna friges ur utan kom att ostraffade bekläda sin stats högsta ämbeten. Så nog är bokföringen dubbel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver inte övertyga mig om att du tycker illa om judarnas handlingar, det är därför som du så gärna påminner dem judiska terrorister, men har fräckheten att inte publicera videon där palestinska "presidenten" hyllar mördare som hjältar.

   Arafat bekläde sig högsta ämbetet utan att stå till ansvar far alla terrordåden utförda UTANFÖR det heliga landet.

   Du är så ofta hos dina minsta bröder, ändå saknar du förmågan att inse det närmande katastrofen i "heliga landet".
   Vakna människa!

   Radera
  2. Snacka om hur du undviker ordet judar. "Till detta kommer att de israeliska terroristerna inte sattes i palestinsk fångenskap... "
   Judiska terrorister var inte israeler innan staten Israel utropades, hänger du med?

   Det var sista gången som jag har kommenterat dina ansträngningar att demonisera Israel, Judarna och israelerna.

   Radera
  3. Det är helt korrekt att jag inte använder ordet judar när jag kritiserar vad Israel och en del israeler gör. Jag inser att det ibland blir lite anakronistiskt då det är helt korrekt att det inte fanns israeler i modern mening innan 1948. Jag gör ändå som jag gör för jag vill inte skylla ett helt folk - judarna - som till en stor del lever i diaspora för vad ett land eller en liga gjort och gör. Alltför många har genom historien framför allt i Europa alltför mycket låtit alla judar bär hundhuvudet för några. Jag vill inte generellt och inte heller speciellt på Förintelsens minnesdag 2014 sälla mig till dessa. .

   Radera
 4. Det finns somliga som hävdar att ".. ett helt folk - judarna - som till en stor del lever i diaspora ..", utan att inse att det är inte verkligheten. Judar lever INTE i diaspora!

  År 1947 godkände generalförsamlingen delningsplanen av vad som återstod av det brittiska mandatet Palestina.

  Symboliken av beslutet var kristallsklar för vad beträffar judarna. FN erkände därigenom judarnas rätt till en egen stat, tyvärr trodde man att araberna skulle vilja leva tillsammans ”som goda grannar”.

  Arabstaterna inledde omedelbart ett anfalls- och utplåningskrig mot den judiska staten, i syfte att utplåna den. Understödda av många ”palestinier” och araber – och många andra antisemiter också. De förlorade.

  Ur palestinsk synvinkel; palestinska araberna kunde angripa det judiska folket och dessutom den judiska staten Israel.

  Märkligt att man inte hade några anspråk på ”Västbanken” eller Gaza då.

  ”Västbanken” var annekterat av Jordanien efter anfallskriget år 1947/8. Dessa områden intogs av Israel först i sitt försvarskrig mot de arabiska anfallarna år 1967. Men denna ockupation och annektering hade alltså PLO inga problem med.
  Först när judarna och Israel ockuperar (men inte annekterar) blir det ett problem!

  Frågan: Vad är det palestinska folket?
  Mest tycks det vara ett begrepp som uppfanns just i samband med PLO:s grundande år 1964.

  Judarna har för sin del varit ett folk i tusentals år.

  Enligt PLO:s stadga av år 1964 har judarna ingen obestridlig rätt till sitt land och till sin stat som fanns för tvåtusen år sedan.

  Ingen rätt alls enligt al-Fatah, PFLP, Hisbollah, Hamas, Iran och Arabförbundet.…

  Vi ser solidaritet med "palestinier", tyvärr inte sett slutet på solidaritet med antisemitismen på länge än.
  Oavsett om det är bland araber ”och palestinier” eller för den delen i EU.

  Sveriges som år efter år skänker miljoner av skattebetalarnas pengar till antisemitismen i ”Palestina”, betraktar sig som förkämpe mot antisemitismen...

  SvaraRadera