5 mars 2014

Amreeka


Förra veckan såg jag filmen på Svt om Muna, en ensamstående/skild palestinsk kristen mamma som bor i Betlehem, jobbar på bank i Ramallah.

En dag vinner hon på "Grönt kort-lotteri" till USA. Hon tvekar i det längsta men en dag då hon kör sin son till skolan genom den militära väggspärrarna och tvingas se på hur hennes son får utså förnedring av de israeliska soldaterna gör att hon fattar beslutet.

Att som många andra palestinier väljer hon att lämna sin gamla mamma och bror i Betlehem i hopp om en bättre framtid för sig och Fadi, hennes tonårige son.

Hennes hopp att få ett bankjobb i sitt nya land grusas snabbt, en hamburgerbar blir hennes nya arbetsplats. Alla som tvingats bort från sina hemländer kommer att känna igen sig i filmen, att ha mist sitt gamla hemland och söker efter en ny plats att kalla sitt hem.

Hon inser att det nya landet kryllar av fördomar.

Hon bosätter sig hos sin syster som redan med sin familj bor i USA.
Filmen är en Amerikansk-kanadensisk långfilm från 2009 utspelar under år 2003 efter 9/11 tiden och då USAhar  trupp i Irak. Munas svåger som även han är palestinier och läkare får känna fördomarna i USA mot ”araber” när de får ta emot anonyma hot och hans patienter lämnar hans praktik.

Han ser på nyheter från arabiska TV-kanaler, där visas bilder från Gaza ” De förstörde 13 hus i Rafah, tre palestinier blev dödade och de amerikanska TV-stationerna visar inte något av detta, som om det aldrig hände. Det är vi som finansierar detta med våra skattepengar."

En av filmens minnesvärda scener jag minns är hos tullen vid ankomsten till USA som ni kan se i tailern. Mer om filmen: Amreeka-Wikipedia

The Amreeka Interviews - Part 1
 
 Läs även andra bloggares åsikter om

4 kommentarer:

 1. "Hon inser att det nya landet kryllar av fördomar.".
  Egon, vänligen avslöja vilket land är UTAN fördomar!

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Har sett filmen redan för tre år sedan.

   Väntar du dig min recension av filmen, eller ställningstagande?

   Radera