18 mars 2014

Flagga i Hebron

Publicerad: 12 Mar 2014 B'Tselem’s Camera Project 
 
Shadi Sidr bosatt i Hebron filmade en bosättare som försöker klättra upp på Shadi Sidr eget tak för att ta ner en palestinsk flagga där. Men bosättaren fastnade i taggtråden som omger taket. De två männen börjar att tala med varandra, och nybyggaren informerade Shadi att Shadi tak hör faktiskt till bosättaren , inte Shadi, eftersom taket är en del av landet Israel!!En israelisk soldat kom sedan till huset. Han krävde också att Shadi att ta ner flaggan, som försöker rättfärdiga sin order genom att säga det finns inga andra flaggor i området. Filmerna motsäger detta uttalande, som visar många israeliska flaggor i närheten.Kort därefter kom fem andra soldater på huset. De beordrade Shadi och hans bröder Abed och Adham att ta ner flaggan, och hotar att arrestera Shadi om han vägrar. Händelsen filmades av B'Tselem fältforskare Manal al-Jaabari och B'Tselem kamera volontär Mahmoud Abu Hayah.

B'Tselem vill understryka det faktum att soldaterna ska garantera säkerheten för palestinska individer. De får inte överge en palestinier att försvara sig själva i en trängd situation där någon försöker få tillgång till hans privata bostad. Inte nog med att denna palestinier inte gavs militärt skydd, så kom soldater till platsen strax efter och beordrade honom, med risk för gripande, att ta ner den palestinska flaggan från sitt eget tak.

Orden gavs medan många israeliska flaggor fladdrade ostört i omedelbar närhet. Soldaterna, som ansvarar för att upprätthålla säkerheten i området, är först och främst skyldig att skydda palestinier som utgör det skyddade befolkningen på Västbanken.

Det är självklart att soldaterna inte får stödja och underblåsa bosättare att inkräktar på palestiniernas hem eller tillgodose en missnöjd bosättare av åsynen av den palestinska flaggan i Hebron.
I översättning från  B'Tselem

Jag var själv i Hebron mars 2012 Fredlig protest i Hebron

"Kanske den här videon fungerar som en  metafor för en  vidare situation. För under 47 år, har bosättningar intrasslad oss ​​alla i taggtråd av ockupation Låt oss hoppas att vi alla kan befria oss från denna sammanflätning." Ur Huffington Post

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen

SvD 

4 kommentarer:

 1. Ja det är en märklig tanke. Här har folk allehanda vimplar och flaggor på uthus och gårdar men där kan det bli militäringripande att ha en flagga på taket. SJUKT!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alma vad tycker du vi skall göra för att visa att vi inte tolerar sådant beteende av bosättare? Bojkott av bosättarvaror? Kom med ett bättre förslag !

   Radera
 2. Jag diggade iaf klippet, minen på bosättaren är obetalbar. Hade en palestinier gjort samma sak hade bosättarna blåst skallen av honom, o kommit undan med det i domstol.

  SvaraRadera
 3. Minen på bosättarn var kul.
  Stora stöddiga IDF agerar alltså dagisfröken och springer ärenden åt misslyckade fasadklättarer...

  SvaraRadera