9 mars 2014

Muren 10 årBethlehem hopp bortom muren

Betlehem har förändrats under de senaste tio åren . Så lång tid har gått sedan 1 mars 2004, då den första sektionen av muren sattes ned , i Jesu födelsestad . Sedan dess på varje årsdag, i Betlehem lokalbefolkningen stannar till för att reflektera och be för fred i det heliga landet och på alla platser i världen där det fortfarande finns murar och lidande . I år för tio år ,  firades  en mässa i Beit Jala , bland olivlundar i Cremisan Dalen . Sedan fanns det en procession till checkpoint 300 , framför barriären som skiljer Betlehem från Jerusalem . Längs vägen , en stund av bön intill muren

Lucia Corradin Tertiary Franciscan Elizabethan Sisters " Denna bön är en tyst kamp , men en fredlig man gjort tillsammans för att vi tror att Herren är alltid på sidan av fred och rättvisa , solidaritet och gemenskap . "

 “Bridges, Not Walls”-kampanj som stöds av Pax Christi , den internationella katolska rörelsen för fred , är tio år gammal , lika gammal som muren . För varje årsdag , kommer en grupp människor från Italien till det heliga landet för att vara en levande och aktiv närvaro av fred och bygga broar för att öka medvetenheten av problemen i detta land och dess folk .

Norberto Julini Pax Christi Italien " De levande stenarna stärka vår tro mer än minnet av de gamla stenarna som påverkar vår tro negativt . Och sedan , möter den bultande verklighet av en lidande mänsklighet , vi har kommit samman från alla delar av Italien . Det finns 25 av oss , 50 oftast , och vi kommer hit , stannar en vecka här och i dag för oss var höjdpunkten i firandet av vår närvaro i detta land som fortfarande är dränkt med tårar . "

Nära universitetet i Alya , berättade en elev oss  " Internationell bön , i en stad där folk trots svårigheter , ändå försöker hoppas . Faktum är att under de senaste tio åren har många emigrerat eftersom det har varit en ekonomisk avstängning , men även en socialt och moraliskt.

Nicola Juha Bethlehem " Vi kanske inte har något sätt att kämpa. Men bara genom bön kämpar vi mot orättvisor , krig och muren . "

En särskild bön på en speciell dag . Men under de senaste tio åren har det varit envist och konstant . Den lokala kristna gemenskapen firar massa under olivträden i Cremisan Valley varje fredag ​​. Och varje fredag ​​, nunnorna i Caritas Barnsjukhuset, be rosenkransen vid muren vid ikonen av " Maria som förstör murar " 

Lucia Corradin Tertiary Franciscan Elizabethan Sisters " Att be när hon gick nära " vår " checkpoint , vilket är den riktpunkt för alla , vi enträget ber Maria , mor till hela mänskligheten , särskilt lidande mänskligheten , för att bryta några innerväggar , så att då ytterväggen kan nås . " I hopp om en framtid i fred i Betlehem i år , får en speciell innebörd .

Don Mario Cornioli Latinska patriarkatet Jerusalem " Vi ser med tillförsikt på besök av påven Francis eftersom han är en fantastisk person och vi tror att han kommer att få ord av frid och hopp för alla ... för dessa två folk som måste leva tillsammans , som inte kan leva utan varandra . Och då kanske påven Francis , som vi säger , har varit det sista hoppet , den enda person som folk fortfarande tror på "  Ur texten till filmen i översättning

Under dessa 10 år har muren orsakat ett stort lidande för palestinierna . Jag har tidigare ställt frågan “Förhindrar muren  att självmordsbombare att angripa israeler?"  Många som försvarar murebygget påstår att så är fallet  *

Jag svarar : Nej. Palestinier från Västbanken åker fast med jämna mellanrum för att arbeta inne i Israel utan arbetstillstånd. Hur kom de in? Ja det finns många "kryphål ” längs muren” Checkpoint Gilo Betlehem
 
I februari kom ett nytt bevis att så är fallet:  En israelisk domstol på fredagen dömdes en beduin från Tel as-Sabi nära Beersheba till ett års fängelse efter att han dömts för att ge skjuts till en palestinier som senare lämnat en sprängladdning i en israelisk buss. Svarande Mahmoud Abu Anza dömdes till ett års fängelse och tre månader under skyddstillsyn som en del i en uppgörelse, trots att åklagaren var övertygad om att Abu Anza var omedveten om att den man han plockade upp bar en sprängladdning. Dessutom, den privata bilen att svaranden körde när han plockade mannen konfiskerades.

 Mahmoud Abu Anza plockade upp Sami al-Hreimi den 22 december, 2013. Han lämnade av al-Hreimi i Jaffa, och därifrån tog al-Hreimi buss nummer 240 till Bat Yam, enligt israeliska nyhetssajten Ynet. Han lämnade en sprängladdning i bussen innan du hämtar ut med planen att fjärr detonera den. Passagerarna märkte påsen, dock, och bussen var framgångsrikt evakuerades innan den explosiva detonerade. 

Israeliska källor sade att al-Hreimi förde två kilo sprängladdning in i Israel genom ett öppet område i Israels separationsmuren i södra Hebron Hills. Han erkände under förhör att han jobbade på en restaurang i Jaffa. Han berättade också förhörsledare att han fick skjuts av en beduin som körde honom till centrala Israel utan att vara medveten om att han bar en sprängladdning. Efter attacken, Israeliska underrättelsestyrkor fängslade 14 palestinier från hela Västbanken anklagas för inblandning. 

Bland de gripna fanns fyra unga män från Betlehem i södra Västbanken anslutna till Islamiska Jihad rörelsen inklusive Shehadah al-Tamari, Hamdi al-Tamari och Sami al-Hreimi själv. Ur Maan News

* Israel har också vidtagit åtgärder för att skydda busspendlare, turister och mödrar som handlar grönsaker genom att uppföra en skyddsbarriär för att förhindra islamistiska självmordsbombare från palestinska områden. Sedan skyddsbarriären kom till har antalet självmordsattacker minskat med 90 procent. Ur Värdenidag 2008 

Läs även " Uppskattningsvis 15.000 till 30.000 palestinier arbetar rutinmässigt i Israel utan tillstånd. Deras är en synnerligen osäker ställning " ur B’Tselem

Läs även andra bloggares åsikter om

7 kommentarer:

 1. Det oerhört cyniskt från din sida att håna dessa som är tacksamma för skyddsbarriärens existens enbart på grund av att muren orsakat ett stort lidande för palestinierna.
  Det är trotts allt det de militanta araberna som har bidragit till beslutet att upprätta en skyddsbarriär för att skydda civila mot skoningslösa terrordåd.

  Skyddsbarriären kom för att självmordsterrorister orsakat ett stort lidande för israelerna, men det är ju inte viktigt….
  Märkligt att trots att det saknas fiendskap mellan Mexiko och USA, så existerar skyddsbarriär mellan länderna.
  Det stör dig inte överhuvudtaget…

  Egon, det är nämligen så att det inte existerar ett ensidigt mynt. Alla mynt har TVÅ sidor - glöm inte det!

  Tråkigt att den ursprungliga skyddsbarriären förvandlades av Netanyahu & Co. till en politisk redskap.

  SvaraRadera
 2. Jerry skyddsbarriären skyddar ju inte

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... dagligen skördas tiotals liv när bussar sprängs ...
   Ditt påstående "skyddsbarriären skyddar ju inte" är absurd!

   Radera
  2. Om "Uppskattningsvis 15.000 till 30.000 palestinier arbetar rutinmässigt i Israel utan tillstånd" förstår ju alla att även självmordbomare kan ta sig in i Israel. Sami al-Hreimi gjorde det. Varför har då denna vidriga form av terror i stort sett upphört? Det beror på andra orsaker än att det är omöjligt att ta sig in från Västbanken i i Israel.

   Radera
  3. Om 15.000 till 30.000 palestinier arbetar rutinmässigt i Israel utan tillstånd, då riskerar dessa inte möjligheten att tjäna pengar för att försörja familjen genom att volontärra som självmordbomare!

   Självklart även självmordbomare kan ta sig in i Israel, men nuförtiden inte så ofta som tidigare.

   Bra fråga "Varför har då denna vidriga form av terror i stort sett upphört?".

   Det beror på många orsaker än att det är omöjligt att ta sig in från Västbanken in i Israel, speciellt med fordon fyllda med spräng medel.

   Kom ihåg Egon att det är enbart islamisterna som är skurkarna.

   Många araber tycker inte ockupationen men dessa förvandlas inte till mördare.

   Radera
  4. Egon du har rätt att skyddsbarriären skyddar ju inte mot indoktrinering av de arabiska barnen som förvandlas till lydiga redskap.

   Araberna lärt sig hur de tyska nazisterna under andra världskriget formade de tyska ungdomar till lydiga Hitlerjugend.
   http://youtu.be/zAClE3IcOtg

   Tror du fortfarande på fredlig lösning av grälet mellan araberna och judarna?

   Radera
 3. Att självmordsdåden upphörde berodde på politiska beslut av de organisationer som ägnade sig åt sånt...
  I övrigt håller Jerrys kommentarer så låg nivå att de inte förtjänar att bemötas!

  SvaraRadera