23 april 2014

Al-Aqsa-2014


”Den israeliska ambassadören Daniel Nevo kallades på måndagen av det Jordanska utrikesministeriet för att förmedla till Israel Jordanien protest och förkastande av återkommande israeliska brott mot al-QSA-moskén i Jerusalem, rapporterade Jordaniens Petra nyhetsbyrå.
Det Jordanska ministeriet förmedlade det Hashemitiska konungarikets protest av Israels brott och inbrott mot al-Aqsa-moskéns område, och berättade för ambassadören att Israels agerande i den heliga platsen utgör ett brott mot fredsavtalet mellan länderna, och "utgör en extrem förolämpa de bilaterala förbindelserna, orapporterad "Petra”.

I sitt samtal med Israels ambassadör, det jordanska utrikesministeriet anklagades Israel för att anfalla muslimska bedjande och tillåta judiska extremister på den heliga platsen, rapporterade Petra. Ambassadör Nevo sade att han kommer att förmedla det Jordanska budskapet på måndag. Jordanska regeringens talesman Mohamed Al-Moman sade att den jordanska regeringen i samarbete med staten Palestina kommer att vidta de nödvändiga förfarandena för att försvara al-Aqsa-moskén, den muslimska och kristna heliga platser i Jerusalem och att skydda rättigheterna för de palestinska bedjande.

Spänningar vid al-Aqsa-moskén, som kallas Haram al-Sharif, eller "Noble Sanctuary," har ökat på senare tid, med knappt en dag som går utan incidenter under de senaste månaderna.” I översättning från PNN NewsApr 21, 2014 Palestinian protesters have again clashed with Israeli riot police near the al-Aqsa mosque in Jerusalem.

Tidigare: ”Det tristna är att Israel fortsätter nu att tillåta nationalistiska israeler att besöka tempelplatsen. Det ses som en provokation för muslimska palestinier. Kunde inte Israel visa lite god vilja mot de muslimska palestinierna låta dem bestämma över vem som får besöka Tempelplatsen, judarna har ju sin böneplats vid Västra muren. ” Ur Al-AqsaLäs även Nathan Shachars utmärkta artikel:
"Extremister inom det israeliska regeringspartiet Likud och bosättarpartiet ”Judarnas hem” pressar premiärminister Benjamin Netanyahu att skriva nya regler för skötseln av Tempelområdet, så att även judar kan be där. En annan punkt på extremisternas program är att ta ifrån Jordanien dess speciella status som beskyddare av islams heliga platser. Netanyahu lovade nyligen både Jordanien och FN att aldrig rubba status quo. 

Både den palestinska Hamas-rörelsen och de judiska extremisterna är intresserade av våldsamheter, eftersom de till varje pris vill bryta status quo; Hamas i hopp om ett internationellt ingripande mot Israel; bosättarna i hopp om att Israel skall ta över de heliga platserna och driva dem utan muslimsk inblandning. " ur DN

Läs även andra bloggares åsikter om

32 kommentarer:

 1. Du blir hysterisk för att kristna stoppas för att besöka en gudstjänst.

  Sedan passar du på med att berätta att det jordanska utrikesministeriet anklagar Israel för att anfalla muslimska bedjande och tillåta judiska extremister på den heliga platsen, "rapporterade Petra".

  Men du 'besparar' informationen om palestinierna, som skaffade "ammunition" i form av shoppingvagnar fullt"laddade" med stenar med avsikten att angripa judar som utövade gudstjänst.

  Snacka om din förakt för (fundamentalistiska) troende judar.
  Den förakt ser ut så: GT "Egon - jag trodde du stödde tolerans och alla människors rätt att utöva sin religion i frihet. "
  Ja men gör det i era egna helgedommar!

  Sedan visade du mera av din hat genom att lämna tråden om rätten att utöva sin religion och tillägger "Ni har ju berövat palestinierna deras hus jordbruksmark .." men du skall akta dig med "att ni berövar dem Tempelplatsen".

  Har du glömt att det var Moshe Dayan med sin sekulära identitet och pragmatism beordrade efter sex dagars kriget att den israeliska flaggan skall tas bort från Klippdomen, och gav administrativ kontroll över Tempelberget över till Waqf, en muslimsk råd?

  Nu passar Jordanien med anklagelser mot Israel för att blidka fundamentalister på hemmaplan, precis som Benjamin Netanyahu som tänker ta tillbaks det Moshe Dayan get bort utan dåvarande regeringens beslut.
  Alltså riva återställa regler för skötseln av Tempelområdet, för att även judar kan be där.

  Det var den sekulära Moshe Dayan som efter att ha sett rabbiner flockas på Tempelberget strax efter Jerusalem erövrades 1967, frågade han, "Vad är det här? Vatikanen?"
  Dayan räknade inte med att fundamentalism är framtidens melodi bland judar och araber.
  Amatör arkeologen Dayan trodde att Tempelberget var viktigare för judendomen som en historisk snarare än heliga platsen.

  Kommer du ihåg följande?; Tempelberget är en judisk helgedom, liksom det är en muslimsk helgedom. Har du något problem med att samma ställe kan vara heligt för två religioner?

  Från vilka kyrkor har kristna utestängts?

  Vem är "ni"? (Nu måste du vara MYCKET försiktig, Egon.)

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från vilka kyrkor har kristna utestängts? Svar : Orthodox Archbishop Atallah Hanna condemned Israeli authorities on Thursday for imposing obstacles on Christians wishing to enter the Church of the Holy Sepulchre in Jerusalem to celebrate the upcoming Christian holiday of Easter. Maan News

   I övrigt läs Nathan Shachars utmärkta artikel som jag länkar till i DN

   Radera
  2. Det jag har förutsett att du inte läser noga mina kommentarer har besannats utan tvivel.
   Här har du dagens exempel när du gör sådan groda; ”I övrigt läs Nathan Shachar utmärkta artikel som jag länkar till DN”

   Att du inte insett att min kommentar från 22 april 2014 21:28 har källan just från Nathan Shachars artikel - ”Kravaller vid påskböner”.
   Jag har till och med varit tillräkligt fräck att använda Nathans egna ord(text), men du tydligen har även läst artikeln slarvaktigt.

   Groda nummer två kommer du med min ”Kommer du ihåg följande?”, där jag tar fram G. Tikotzinsky kommentar till dig med texten:
   ” Tempelberget är en judisk helgedom, liksom det är en muslimsk helgedom. Har du något problem med att samma ställe kan vara heligt för två religioner?
   Från vilka kyrkor har kristna utestängts?
   Vem är "ni"? (Nu måste du vara MYCKET försiktig, Egon.)
   G. Tikotzinsky”

   Jag heter inte G. Tikotzinsky så du får vända dig till G. Tikotzinsky” med ”Svar : Ortodox ..”

   Det oerhört att du har fräckheten på att sålla mina kommentarer på sådant viss att du ser till att inte framstå i dålig dager.

   Du fick ju svar på din uppmaning du gav mig den 22 april 2014 06:54

   Radera
 2. Eftersom du kopierar andras kommentarer antar jag att du vill ha svar.

  SvaraRadera
 3. Det muslimerna är rädda för är att bli berövade tempelplatsen och deras oro är befarad nu sitter dessa extremister i Israels regering "Vi har byggt många små, små tempel," Ariel sade, med hänvisning till synagogor, "men vi måste bygga ett verkligt tempel på Tempelberget."
  Minister calls for third Temple to be built


  Visst är det smärtsamt att en religiös byggnad är riven, men som den polariserade situationen ser ut nu - Är det verkligen värt att föra fram tanken att riva Klippdomen och bygga ett judiskt tempel nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tog fram G. Tikotzinsky kommentar till dig för att påminna dig din inställning gällande Tempelberget som är en judisk och muslimsk helgedom, G. Tikotzinsky texten var:
   ”Tempelberget är en judisk helgedom, liksom det är en muslimsk helgedom. Har du något problem med att samma ställe kan vara heligt för två religioner?
   Från vilka kyrkor har kristna utestängts?
   Vem är "ni"? (Nu måste du vara MYCKET försiktig, Egon.)
   G. Tikotzinsky”
   Du reagerade häftigt på G. Tikotzinsky kommentarer därför frågade jag ”Kommer du ihåg följande?”, du har i ämnet om Tempelberget som är en judisk och muslimsk helgedom kommit med uppseendeväckande text som: ”Ja men gör det i era egna helgedommar!” (29 september 2013 09:51) kanske nu kommer du ihåg.

   Nu plötslig börja du dra in i konflikten mellan palestinska araber (kristna/muslimer) ALLA muslimers oro, som är obefogat och orealistisk.

   ”Det muslimerna är rädda för är att bli berövade tempelplatsen är absurd.
   Om Netanyahu hade en kippa, då skulle det var troligare.

   Inte konstigt att alla troende judar drömmer om att återse en nybyggd Beit HaMikdash, men det förblir en dröm.

   Visst är det smärtsamt att en religiös byggnad är riven, menar du Bayt al-Muqaddas?

   Jerusalems första Heliga templet som på hebreiska heter Beit HaMikdash byggdes år 957 BCE, andra templet börjades byggas år 538 BCE och den var klar 23 år senare. År 70 lyckades romarna förstöra templet efter belägringen av Jerusalem.

   Det var Umayyad kalifen Abd al-Malik ibn Marwan som beordrade byggandet av en islamisk helgedom, det så kalkade Klippmoskén, på platsen för Beit HaMikdash (Heliga templet).

   Qubbat As-Sakhrah har stått på berget sedan 691 CE.

   Du glömmer hur många gånger den byggdes på nytt.
   Det är nämligen så att al-Aqsa skadades år 746 på grund av jordbävning. Efter återbyggnationen har den åter skadats av jordbävning år 1033.
   Sedan förvandlades den till häststall av korsfarare – det var år 1099, och sedan dess hatar muslimerna (islamisterna) kristna för vad Tempel Ridarna har gjort.

   I din svarskommentar 29 september 2013 11:26 till G. Tikotzinsky skriver du föraktfullt att
   ”.. Men nu är det så att Klippdomen har stått där nu i 1321 år( Salomons tempel stod där i 373 år, Herodes tempel i 580 år) byggnaden klarade sig från att bli förstörd under korsfarartiden, 1099-1187 då Jerusalem var huvudstad i ett kristet kungarike, Och då tycker jag att vi andra som är gäster från andra religioner får hinna oss i att de sätter reglerna.”, WOW vilket tillfredsställelse det måste ha get dig för att kuva svenska israelen som ställde dig mot vägen med ”Har du något problem med att samma ställe kan vara heligt för två religioner?”.
   Han lyckades att ställa dig mot vägen, så du kom med ”Ja men gör det i era egna helgedommar!”

   Muslimerna gjorde i Jerusalem det dem har gjort i alla besegrade kulturer, nämligen förvandlade helgedomar till moskéer.
   Du känner till Hagia Sophia hoppas jag.
   Du frågar ”Är det verkligen värt att föra fram tanken att riva Klippdomen och bygga ett judiskt tempel nu?”, så jag förmodar att vid nästa jordbävning i Jerusalem lär muslimerna hävda att det var judarna som skadat Klippdomen….
   http://youtu.be/3Eu6_P8rNpk


   Israel avbryter fredssamtal på grund av försoningsavtalet mellan de palestinska organisationerna Fatah och Hamas.
   Eftersom barnen uppfostras att inte lita på judar http://youtu.be/6bcZcaS6w8E, så försoningsavtalet hamnar i ’rätta händer’…

   Som vanligt kommer det från Ma’an News en gen förklaring;
   ”Israel halts peace talks after Palestinian unity deal
   Israel halts talks following unity deal between PLO and Hamas, while Palestinian negotiator blames Israeli settlements for killing peace process.”

   Here we go again…

   Radera
  2. Att du tar på allvar "statement by Jewish Home’s Uri Ariel", förvånar mig inte alls.

   Uri Ariel, du samt PA minister för religion tar religion på blodigt allvar, http://youtu.be/5akENCGir2Y.

   Hur tusan kan man ta er på allvar då, när ni styrs av sådana ideologier?

   Radera
  3. "Hur tusan kan man ta er på allvar då, när ni styrs av sådana ideologier?"
   Hur menar du ? Jag styrs inte av sådana ideologier som Uri Ariel, tvärt om. Däremot är det du som försvarar honom och den politik som Israel för fastän du inte säger du är religiös. Förklara dej Jerry.
   Berätta din historia för övriga läsare varför du lämnade Israel .

   Radera
 4. § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera
 5. Du gör det igen Egon, demoniserar Israel (judarna?)!

  Du fick ju TVÅ individer som har samma brinnande konflikt eftersom den har så got som samma koordinater.
  Det ena säger (Al-Habbash)”Its aim is to remove the Al-Aqsa Mosque." - http://youtu.be/5akENCGir2Y, den andre (Uri Ariel) bryter tabu belagda status quo på Tempelberget med explosiva uttalanden.

  Två ministrar - en uppmanar till att tredje tempel skall byggas, och den andra kommer med ”Dess syfte är att avlägsna den Al-Aqsa moskén” – prakt exempel på religionskrig.

  G. Tikotzinsky frågade dig; ”Tempelberget är en judisk helgedom, liksom det är en muslimsk helgedom. Har du något problem med att samma ställe kan vara heligt för två religioner?”

  Tydligen har du ett stort problem, för dig blir Ariels explosiva uttalanden svidande, samtidigt som du har samma åsikt som PA religions minister – absurda påståendet att - de (judarna) vill inte se den lysande, gyllene, elegant Klippdomen."!

  Jag har respekt för alla religioner, det är ju trots allt en del av kulturhistoria, men dessa två är äkta idioter!

  Jag begriper inte att du har så dålig kunskap om min ståndpunkt gällande israelerna och araberna.
  Jag försvarar inte ideologin som Ariel predikar – Hans sort Miflaga Datit Le'umit (Religiös Nationella Partiet) kör Israel i avgrunden, araberna är ett mindre hot för Israels existens än dessa nationalister.

  Jag har i tillräcklig utsträckning nämnt i din blogg varför jag lämnade Israel.
  Vill du däremot använda materialet för att demonisera israelerna, så får du själv gräva i din blogg.

  Märkligt att i ena änden uppmanar du ”Berätta din historia ..” och sedan ”.. du inte säger du är religiös.”.

  Att ha åsikter krävs det inte att tro på Gud, eller guds son(?) Jesus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du gör det igen Egon, demoniserar Israel (judarna?)!
   Nej det gör jag inte liksom du försvarar jag inte religiös extremism oavsett om den framförs av judiska eller muslimska extremister.
   Tempelberget har varit en judisk helgedom, nu är det en muslimsk helgedom. Att försöka dela den nu under nuvarande omständigheter inser alla vettiga människor är omöjligt.

   Radera
  2. Egon, hur skulle du reagera om Israel annullerade det egenmäktiga dekret (en god will gest) av den sekulära Moshe Dayan så att Waqf inte har längre administrativ kontroll över Tempelberget?
   Med andra ord den israeliska flaggan vajar igen på Klippdomen.

   Rättelse:
   Tempelberget har varit och är även idag en judisk helgedom.

   Tempelberget är en helgedom för araber och judar, och det begriper alla vettiga människor, eller hur...

   Radera
  3. Tempelberget är obestridigt en helig plats för muslimer och judar, men nu råkar det stå en klippdom och en moskee där. Klippdomen har stått där nu i 1327 år
   En annan komplikation (som kanske inte är så stor/tingivande i Israel??) är att en liten grupp som kallar sig själva "Tempelbergets trofasta" nu anser att stunden för det tredje templet närmar sig. Enligt dem ska templet byggas efter det att majoriteten av judarna bor i Israel. Nu är det så och man tycker sålunda att man har "grönt ljus" att börja bygga.

   Jag hittade på Youtube ett filmklipp där en rabin utvecklar dessa tankegångar. Intressant och enligt min mening synnerligen naivt, så tror han att muslimerna inte kommer att ha något emot ett tredje tempel på tempelberget för då får ju också muslimerna en fin helgedom där Hallå!!! Al Aqsa då???? Men faktiskt mycket intressant att rabbinen inte alls tror det kommer bli något problem.
   Jerusalem blogg
   Vi kristna får finna oss i att Haga Sofia blev en moské

   Radera
  4. Ni kristna till skillnad från muslimer vänder andra kinden till.

   Radera
  5. Tempelberget är en helgedom för araber och judar, och det begriper alla vettiga människor, eller hur...
   http://www.memritv.org/clip/en/4252.htm

   Radera
 6. Egon, du ställde frågan:
  "Är det verkligen värt att föra fram tanken att riva Klippdomen och bygga ett judiskt tempel nu?" Svaret som du har inte räknat med är - Knesets medlemmar föreslår en proposition att tillåta judiska bön på Tempelberget. (Akiva Novik - Publicerad: 05.18.14, 23:52 / Israel Nyheter)

  Det är Arbetspartiet och Likuds medlemmar som med bud för att driva kontroversiell lagstiftning för att öppna upp Tempelberget för judisk bön, för närvarande det är tillåtet endast för muslimer.

  Vad säger du om Miri Regev (Likud) och Hilik Bar (Arbetspartiet) drag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är dumt, oklokt vill man verkligen provocera fram oroligheter med alla världens muslimer?
   Vad tycker du Jerry.

   Om du ser filmen av The Temple Institute i artikeln Dagen reser till Israel 2014 Kan du se någon klippdom eller någon al-QSA-moské I denna film?

   Radera
  2. Egon, du lever i en märklig egen värld med ett tunnel perspektiv.
   Du kommer med filmen av The Temple Institute som en sensation.

   I följande video ser du INGA palestinier som lova att erövra Jerusalem, som med andra ord är rätt enkelt repetition av historien kring Judarnas Jerusalem - http://youtu.be/zIxY8thehL8

   Radera
 7. Märkligt Egon att du skall fråga mig "Vad tycker du Jerry." angående rätt eller fel i religions frågor.

  Har västerlänningar inte provocerat fram oroligheter med alla världens muslimer och detta endast med en karikatyr teckning?

  Vad försöker du uppnå med frågan "Om du ser filmen .."?
  Har DU inte sett klippdom eller någon Al-Aqsa moské i denna film (fågel perspektivet)?

  Varför skall vi ta hänsyn till muslimer när dessa tar inte hänsyn till kristna eller övriga trosuppfattning?

  Märkligt att judarna som är så få till antalet i jämförelse mot kristna eller muslimer vågar säga ifrån?
  Vad tycker du Egon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ses som en provokation för muslimska palestinier. Kunde inte Israel visa lite god vilja mot de muslimska palestinierna låta dem bestämma över vem som får besöka Tempelplatsen, judarna har ju sin böneplats vid Västra muren.

   Radera
  2. Hur kommer det sig att du vill att "Israel" skall visa lite god vilja mot palestinska muslimer, när muslimer visar inte goda vilja mot apostasi som innebär att det går inte att lämna islam som religion, och enligt traditionell sharialag en brottslig gärning som har påföljden dödsstraff?

   Muslimer anser sig tillhöra en "Umma" alltså de troendes islamiska församling, Ordet Umma används också för att uttrycka en världsvida muslimsk religiös gemenskap.
   Då är frågan varför separerar du muslimer på Västbanken från resten av Umman?

   Alla vet att muslimernas heligaste plats är Mecka, judarnas är Tempelplatsen som övertagits av muslimska erövrare, och sedan kommer Egon och "konstaterar" ".. judarna har ju sin böneplats vid Västra muren." - det är inte judarnas åsikt.

   Radera
  3. Jerry " det går inte att lämna islam som religion" det har inte med saken att göra. Reglerna i den fjärde Genèvekonventionen är inte bara tillämpbara på människor utan omfattar även civil egendom samt kulturella och religiösa byggnader.
   Dessutom Citat” skall bevara alla religioners heliga platser; och skall vara trogen principerna i Förenta Nationernas stadgar.”ur Staten Israels Självständighetsförklaring 14 maj 1948.

   Radera
  4. Egon, reglerna i den fjärde Genèvekonventionen har inte med saken att göra.

   Islams lag är baserad på "lagen av Gud" = Sharialag, som är inte kompatibel med demokratin.

   Sedan det är så att jag pratade inte om relationerna mellan palestinier och israelerna, jag har tagit upp Islamism v. Judendom som det hela handlar om när man pratar om Tempelberget.
   Det är nämlingen så att muslimer i övriga världen samt judar i övriga världen har uttryckt sina åsikter om Tempelberget, och det är kärnan i den religiösa dispyt som framkallar den religiösa konflikten - inte frågan av eventuella framtida Palestina vara eller icke vara.

   Kort sagt det handlar om religionskrig, för ingen religion ger vika.
   Du vägrar att inse att det är realiteten nu för tiden, och så var det när muslimer erövrade Jerusalem. De markerade islams överhöghet över det judiska med bebyggelsen av muslimska böneplats.
   Islam spreds ju med hjälp av svärdet.

   Radera
  5. Den fjärde Genèvekonventionen har med saken att göra eftersom östra Jerusalem står under Israelisk ockupation.

   Radera
  6. Östra Jerusalem är en del av Israel, precis som Krim är en del av Ryssland, eller lever du på en annan planet?

   Radera
  7. Jerry enligt internationell rätt står östra Jerusalem står under Israelisk ockupation. Men du Jerry du kan fortsätta att leva i din fantasivärld :)

   Radera
  8. Men Egon anser du att jag har fantasier när jag uppmärksammar för dig att Israel har 1967, 1980 – genomförde annektering av Östra Jerusalem samt av Golanhöjderna?

   Det finns många Kända annekteringar som vi får leva med.

   För övrigt Jordanien har avstått kraven på återlämnad av Jordaniens förlorade territorium från Israel, eller är det också fantasier?

   Radera
  9. Fn resulution
   nr 478 som förklarar Israels annektering av östra Jerusalem som ogiltig.


   Radera
  10. Du vet ju allt, informera mig vilken FN resolution förklarar annekteringen av Golanhöjderna som ogiltig.

   Radera
  11. Varför informerar du mig då om resolution nr 478 som vem som helst har hört om?
   Är det så att sanningen om Israels annektering av östra Jerusalem svider så mycket?

   Radera
 8. Australien slutat hänvisa till östra Jerusalem som "ockuperat", återstår att se vilket land blir nästa i ordningen.
  http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=702598

  SvaraRadera