20 april 2014

Israel stoppar kristna

FN: s fredssändebud Robert Serry har kritiserat israeliska myndigheterna för att ha hindra honom från att nå en påskgudstänsten ” The Holy fire” i Jerusalem nu på lördagsnatten.

 Robert Serry sade att förseningen var "oacceptabelt beteende" och uppmanade alla parter att "respektera rätten till religionsfrihet". Israel sade att det var en "mikro-incident" och ifrågasatte herr Serry dom. Tusentals kristna pilgrimer deltog i den The Holy fire” i den heliga gravens kyrka i Jerusalem. 

Serry sade att han stoppades vid en vägspärr tillsammans med andra diplomater och dussintals palestinier som försöker ta sig till ceremonin. "Det blev riktigt farligt eftersom det fanns en stor folkmassa och jag blev knuffad mot en metall staket som polisen satte upp där, publiken försökte trycka på riktigt hårt", sa han. "Det här var inte något man förknippar med en fredlig procession till påsk." sade han  Läs mer i BBC- News

Detta är en “numera tradition” av Israel att hindra kristna nå den heliga gravens kyka under Påsk. SeJerusalems kristna protesterar

Läs även Aljazeera 


Apr 20, 2014 As millions of Christians mark Easter throughout the world, thousands of candles were lit in the 'Holy Fire' ritual in Jerusalem's Holy Sepulchre. Worshippers, who take part in the ritual that dates back 1200 years, say the flame appears from Jesus' tomb inside the ancient Church to show he has not forgotten his followers. But as thousands flock to the holy city to partake in a ritual deemed a miracle by believers, Palestinian Christians are feeling more and more disenfranchised and discriminated against. A group has called on the Israeli courts to help them regain free access to their holy sites, which they say have been restricted throughout the years by the Israeli police, an accusation which the police denies. Al Jazeera's Atia Abawi reports from Jerusalem. 

Läs även om Robert Serry:  Maan News

Påsken firas i Palestina


Läs även "Smaklöst kritisera judar på helger" i  Dagen

Läs även andra bloggares åsikter om Påsk

13 kommentarer:

 1. "Detta är en “numera tradition” av Israel att hindra kristna nå den heliga gravens kyka under Påsk.", följande video producerades av en evangelisk group "Jews for Jesus", med målet att konvertera Judar till kristendomen - http://youtu.be/ZXmr_weg2ao

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och, vad har det med saken att göra?

   Radera
  2. Det är "numera tradition" av evangelister (till exempel gruppen "Jews for Jesus"), att 'radera' judendomen (konvertera Judar till kristendomen) precis som islamisternas mål är att konvertera Kufar i hela världen till islam.

   Märkligt att du accepterar MUNA MUSHAWARs påstående att [1:06 -] att muslimer och kristna inte har tillgång till de heliga platserna medan judar har….

   Svaret är att det har med saken att göra, men DU som vanligt förnekar faktumet att vi befinner oss i en religiös konflikt som har globaliserats och detta religionskrig är ingen nyhet!

   Jag skulle inte kommentera "Israel stoppar kristna" om du har tagit upp att kristna hindras av israeliska myndigheter, samt utjämnat det med hinder som tillämpas av muslimer på Västbanken samt Gazaremsans mot kristna araber.

   Radera
  3. Du påstår att muslimer hindrar kristna på Västbanken, jag frågat upprepade gånger mina kristna palestinska vänner där om det är sant. Men de förnekar detta, vem är mest trovärdig.? Du Jerry eller de som lever där?

   Radera
  4. Observera att jag skrivit följande; ”.. hinder som tillämpas av muslimer på västbanken samt Gazaremsan mot kristna araber”, men du som enbart besöker dina kristna araber som turist vill göra gällande att det DU som har trovärdigaste upplysningen. Du glömmer mer än gärna Gazaremsan!

   Glömde du redan att jag levde där som kristen?

   Och nu till ämnet om Kristna som mördas och fördrivs i Mellanöstern.
   Svenska kyrkan tycks mest upptagen med att kritisera Israel – det säkraste landet i regionen för en kristen.
   Palestinska territorier:
   Befolkning: 4,5 miljoner (40.000 kristna) Källa av förföljelse: islamisk extremism

   http://youtu.be/LtUqJ9aMWbg
   http://youtu.be/HoySDyoe-dg

   http://www.worldwatchlist.us/world-watch-list-countries/palestinian-territories/

   Radera
  5. Jerry "Glömde du redan att jag levde där som kristen?" Nu får du berätta när och var du levde som kristen.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jerry det är inte meningen att du skall skriva nyhetartikar på mitt kommentarsfält, endast kommentera.

   Radera
 3. Nu läste jag en artikel som underminerar din "Israel stoppar kristna".

  Hur kommer det sig att Israel "stoppar" kristna samtidigt som jag läser att "IDF to Send Voluntary Draft Notices to Christian Arab Recruits"? - http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179796#.U1ZdY3XaqBY

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jerry min rubrik " Israel stoppar kristna" betyder inte att Israel i alla lägen stoppar kristna. Men artikel handlar just om hur kristna stoppas från att besöka en gudstjänst.

   Radera
  2. Din rubrik " Israel stoppar kristna" är alldeles för partisk.

   Jerusalem är och förblir en stad som aldrig kommer till ro.
   En förklaring behövs inte eftersom då blir det en lunta lika tjock som gamla och nya testamentet.

   Däremot tycker jag att du blir hysterisk för att kristna stoppas för att besöka en gudstjänst, samtidigt som palestinierna, skaffade "ammunition" i form av shoppingvagnar fullt"laddade" med stenar med avsikten att angripa judar som utövade gudstjänst.

   Tusentals kristna pilgrimer bevittnade dramatiken på nära håll. Men du kommer med Israel stoppar kristna...

   Stenregnet riktades också mot den öppna platsen framför Klagomuren väster om Tempelberget, där hundratals judar förrättade bön. ....

   Waqf, den muslimska stiftelse som administrerar området, säger att Israel får skylla sig självt som släpper in judar och turister på muslimskt område.
   Frågan är om Waqf menar kristna när de pratar om turister?

   Som vanligt på judiska helgdagar släpps endast muslimer över femtio år (av säkerhets skäl) in på Tempelberget, vilket brukar räcka för att avstyra våldsamheter.

   Denna gång är arabernas och judarnas nerver på helspänn.
   Inte konstigt efter nio månader av USA-ledda fredskontakter som går i stöpet, så att Jerusalem är och förblir konfliktens brännpunkt - igår, idag och imorgon!

   Radera
  3. Enligt Robert Serry fanns det inget säkerhetsskäl att stoppa de kristna att komma fram till gravkyrkan. Att den israeliska polisen brottats med spänningar på andra håll i den gamla staden har de sig själa att skylla när man tillåter judar gå upp till tempelplatsen för att be.

   Radera
 4. Jerry vill du kommentera ang. tempelplatsen gör det då in den artikeln istället.

  SvaraRadera