14 maj 2014

Dagen reser till Israel 2014


Den kristna tidningen Dagen gör nu reklam för sin årligen återkommande höstresa för sina läsare:  

"Under åtta intensiva dagar upplever vi tillsammans det mesta och det bästa i det heliga landet. Årets resa har mycket att ge både den som besöker Israel för första gången och den som varit där tidigare. På programmet finns bland annat båttur på Gennesarets sjö, rundtur i Galileen och på Golanhöjderna, dopp i Döda havet och flera dagar i Jerusalem. Kaplan är Dagens opinionsredaktör Elisabeth Sandlund. " Ur Reseklubb Israel

När jag läser igenom Reserutten ser jag hur slående lite möten med landets kristna. Visst är det viktigt att vi, när vi besöker det heliga landet, besöker de heliga platserna där Jesus vandrade och de historiska judiska platserna för att förstå kristendomens judiska rötter. Men varför väljer researrangörer bort att möta de kristna där?

Visst, man besöker ett klostrer på Karmelbergets topp och Nasaret.  Men man fäster även intresse vid staden Dan som i Banias, där den romerska guden Pan dyrkades samt Bahaireligionens magnifika anläggning i Haifa.

I Jerusalem besöks Tempelberget, Davids stad, Tempelinstitutet, där vi lär oss allt som är värt att veta om det heliga Templet, samt Förintelsemuséet Yad Vashem Besök på Olivberget, i Getsemane, i Gravkyrkan och vid Trädgårdsgraven står på programmet, liksom de judiska kvarteren och Västra muren.

Man besöker Davids stad som ligger i östra Jerusalem i stadsdelen Silwan som har en tydligt politisk agenda för bosättningar i Östra Jerusalem.

”Den arkeologiska parken Davids stad är kontroversiell också i Israel eftersom en bosättarorganisation tillåts driva den – och också bygger bostäder för israeler i den palestinska stadsdel där utgrävningarna äger rum. Greenberg och andra kritiska israeler anser många av utgrävningarna går ut på att stärka Israels historiska anspråk på Jerusalem och därmed dess politiska ställning i staden.” Ur Arkielogi I Jerusalem


Jan 2008 Are Israeli settlers taking control of archaeological digs to manipulate history and consolidate claims to Palestinian land? Some Israeli archaeologists are starting to speak out. 

Även ”Tempelinstitutet, där vi lär oss allt som är värt att veta om det heliga Templet” Man tyckts inte inse att det är inte bara ett museum för att visa hur det historiska judiska templet såg ut .Utan har även en tydlig politisk agenda.

Nu är det inte bara bakåt i historien man blickar, tempelinstitutets dröm är att det åter ska byggas ett tempel på tempelberget i Jerusalem. Alltså precis där Klippdomen står.

Man har förberett det mesta för att det ska kunna hända. Jättemenoror i guld, förgyllda skådebrödshållare, prästernas dräkter (färgade på traditionellt vis), skålar, lottdragningsgrej för de två getterna, treudd att röra i offerbrasan med så allt ska förbrännas ordentligt, askskyfflar, örter.... osv.... Hur intressant detta institut än är har jag två stora invändningar. För det första, Klippdomen... Hallå??? 

Ska man riva den då är det tänkt? Jag menar, bygg gärna ett prakttempel, men kanske inte just DÄR? Nu måste man gilla läget och inse att platsen är upptagen.
Ska man riskera världsfreden för Guds boning? Vad är det för en gud i så fall?"  Ur Jerusalemblogg-Tempelinstitutet 

 

Nej tidningen Dagen ni hade kunnat bättre: ”Är svaret att ord som ”ockupation, mur och bosättningar” inte passar in i den verklighetsbild dessa kristna resenärer har? 

När de sen försöker sig på att föra debatt om den dagsaktuellt politiken i Israel / Palestina visar man en skrämmande pinsam okunskap. Det blir så tydligt och beklämmande när kristna i Sverige ifrågasätter sina kristna palestinska trossyskons strävan efter en rättvis fred.” Ur Möt människorna

Dagen

Läs även andra bloggares åsikter om

2 kommentarer:

 1. Egon, du skiljer dig inte från alla religiösa individer som har förvandlat trosbekännelsen till en politiskt verktyg!

  Du gör det i Jesus namn, religiösa judar gör det i "Hashem"s namn och så vidare och vidare - det äcklar mig när tron förvandlas till svepskäl för att uppnå politisk ideologi.
  Därför föraktar jag islamister som erkänner endast Guds lag och förkastar lag författat av människan.

  Att döma av video materialet du bifogat i "Dagen reser till Israel 2014", ser man att du skäms inte att anklag andra för "Utan har även en tydlig politisk agenda.".

  "tempelinstitutets dröm är att det åter ska byggas ett tempel på tempelberget i Jerusalem. Alltså precis där Klippdomen står.", muslimerna struntade att det var judarnas tempel plats där de byggde klippdomen - snacka om förakt.

  Du menar att klippdomen hade rätt att bli byggd just där, eller?
  Klippdomen byggdes just för att visa vad muslimerna hade för ställning gentemot judarna.

  Nu har judarna för avsikt att göra det samma, trots allt dessa är ju skurna ur samma virke! Samma stamfader, kort sagt samma familj som håller sin urgammal fejd vid livet år 2014.

  "Ska man riskera världsfreden för Guds boning?", frågar du.
  Skall man riskera världsfreden för "lagen av Gud" - ‎Sharia i hela världen?

  Din religion är politiserat, och därmed har den tappat religion status. Nu har den förvandlats till politik i Jesu namn.
  Nu accepterar du inte ställning av andra kristna, precis som bosättarna som struntar i andra judars åsikter om ockuperade Västbanken.

  Du visar en skrämmande pinsam okunskap om den dagsaktuella politiken i Israel / "Palestina".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst Jerry visst har min tro fått ett politiskt ställningstagande. Vad jag reagerar på är att tidningen Dagen i sin ledarsida tar ställning för en tvåstatslösningen, då borde de ta avstånd från programpunkter i resor med sina läsare som motsätter sig en tvåstatslösning.

   Radera