23 maj 2014

EU-Valet och Israel/Palestina

Den kristna tidningen Världenidag har ställt frågor inför valet till Europaparlamentet .

"Hur tycker partierna som på söndag tävlar om Sveriges 20 platser i Europaparlamentet att EU ska förhålla sig till kristna hjärtefrågor som samvetsfrihet inom vården, konflikten i Mellanöstern och förföljelsen av kristna?

Världen idag har ställt elva knäckfrågor till riksdagspartierna, liksom till Piratpartiet, Junilistan och Feministiskt initiativ."

Denna blogg som verkar för en rättvis fred för folken i Israel/Palestina vill lyfta fram en fråga som är av intresse.

 
Militär utbildning i Kh. Jenbah fält, maj 13, 2014 se text nedan Foto
B'Tselem

Fråga 2. Hur vill ert parti att EU ska agera i Mellanöstern-konflikten? 

Här är svaren:

Socialdemokraterna ingår i Progressiva förbundet av Socialdemokrater i Europaparlamentet

2. EU bör kräva att utbyggnaden av bosättningar upphör, muren på ockuperad mark rivs, ockupationen av Västbanken och Östra Jerusalem avslutas samt att blockaden av Gaza upphör. S förordar EU-lagstiftning för att motverka finansiella transaktioner till stöd för bosättningarna.

Vänsterpartiet ingår i Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster

2. Mot bakgrund av Israels ständiga övergrepp mot de mänskliga rättigheterna, folk-rätten och det palestinska folket anser Vänsterpartiet att Sverige tydligare bör motsätta sig att EU fördjupar sitt samarbete med Israel på något område. Så länge landet inte avvecklar bosättningar och vägspärrar på ockuperat område, avbryter blockaden av Gaza och upphör med byggandet av muren på Västbanken, bör inga förhandlingar om fördjupat samarbete på något område mellan EU och Israel genomföras och det nuvarande avtalet bör frysas.

Miljöpartiet de gröna ingår i partigrupp De gröna/Europeiska fria alliansen

2. EU:s stöd till Israels önskan om bojkott och isolering av den palestinska regeringen har av Israel tolkats som ett stöd för sin krigspolitik. Det vill vi ändra på.

Piratpartiet ingår i De gröna/Europeiska fria alliansen (G/E

2. Kraftfullt stödja arbetet för en fredsöverenskommelse mellan israeler och palestinier. Stödja arbetet för demokrati i alla länder i Mellanöstern. Verka för fred i Syrien

Folkpartiet ingår i Alliansen liberaler och demokrater för Europa

2. EU bör ta tydligt ställning för demokrati och mänskliga rättigheter. Idag är unionen splittrad och många medlemsländer har tidigare band till olika länder. En tydlig och konsekvent politik för demokrati och mänskliga rättigheter skulle på sikt leda till bättre villkor för fred och avspänning.

Centerpartiet ingår i Alliansen liberaler och demokrater för Europa

2. Jag tycker att EU ska fortsätta sin konstruktiva medlarroll i den konflikten.

Kristdemokraterna ingår i Europeiska folkpartiet (EPP)

2. Vi vill arbeta för att EU intar ett mer balanserat förhållningssätt till fredsprocessen i Mellanöstern. Hittills har det funnits en mycket olycklig tendens att ständigt rikta udden mot Israel samtidigt som det finns överseende våldsbejakande extremism på den andra sidan. De brister som finns i den israeliska regeringens politik kan aldrig vara ett större problem än de brutala diktaturer som omger landet.

Sverigedemokraterna ingår inte i någon partigrupp

2.Vi ger samma svar som på fråga 1, vi anser inte att det ska finnas en gemensam utrikespolitik inom EU ( 1. Generellt anser vi inte att EU ska ha en gemensam utrikespolitik så frågan blir inte relevant för oss.)

Junilistan ingår inte i någon partigrupp

2. Där har jag en avvikande uppfattning. Jag tror inte på tvåstatslösningen. Gärna självbestämmande för palestinierna, men inte en stat med palestinsk armé granne med Israel. Att dela Jerusalem i två delar är ingen framkomlig väg.

Feministiskt initiativ ingår inte i någon partigrupp

2. Vi menar att dialog är det enda sättet att skapa fred och anser att Hamas bör ses som en legitim förhandlingspartner.

Moderaterna ingår i Europeiska folkpartiet (EPP)

2. Vi stöder EU:s inriktning som är en tvåstatslösning med Jerusalem som huvudstad för båda staterna, återgång till 1967 års gränser och en lösning avflyktingfrågan. EU bör fortsatt aktivt verka för en positiv utveckling i förhandlingarna och på marken, genom att som stöd till USA:s ansträngningar identifiera existerande verktyg och använda dem på ett strategiskt sätt. EU måste oavsett resultatet av fredsförhandlingarna kunna svara att man har gjort allt man kunnat för att bidra till framgång. EU:s roll i detta perspektiv är därför att uppmuntra och ge stöd till de amerikanska ansträng ningarna och samtidigt vara tydlig med färdriktningen, som är tvåstatslösningen.

Källa:Hela undersökningen finns här 

Slutsatser: Liksom inför förra EU-valet 2009 sticker KD ut i sitt svar se Kd-EU-valet och Israel/Palestina 2009

”De brister som finns i den israeliska regeringens politik kan aldrig vara ett större problem än de brutala diktaturer som omger landet. ” Vilka då?  Jordanien, Egypten Libanon eller Syrien?

Är detta orsaken till att Israel i veckan var tvungna  att "I dag klockan 08.00, israeliska bulldozrar kom till den bördiga dalen av gården där vi planterade fruktträd 10 år sedan, och förstörde terrasser och alla träd där. Mer än 1500 aprikos-och äppelträd samt druvplantor krossades och förstördes. ”? ur Munther Isaac:s blogg 

Eller att Israeliska armen skadar växande vetefält för en palestinsk bonde.

Läs ” Byn Khirbet Jenbah är en av de samhällen som Israel försöker att driva ut från området utsetts Firing Zon 918 . Dessa samhällen, hem till cirka 1.000 personer, är bland de fattigaste i Västbanken. 
Ändå, i strid med domstolsbeslut genomförde militären förra veckan utbildning i Kh. Jenbah s åkerfält, som resulterade i skador på grödan, den försörjningskälla för många av byborna ” läs mer i B'Tselem
Dagen-3
Dagen
 DN
 DN-2
Dagen-2 
Läs även andra bloggares åsikter om
 

3 kommentarer:

 1. Viktigare fråga; "Hur vill ert parti att EU ska agera mot antisemitiska vågen genom unionen?
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/dodsskjutningar-vid-judiskt-museum/

  SvaraRadera
 2. Dina fråga är nr 5 i undersökningen alla tillfrågade partier är tämligen enade i sina svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egon, det är att ta i och hävda ".. alla tillfrågade partier är tämligen enade i sina svar."

   Junilistan har egen åsikt, resterande partierna har tydligen gått på kurs hos Netanyahu...

   Radera